08. Oktobar 2024, 20:29:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Gorčina u vinu  (Pročitano 111538 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
d3pop
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 02. Oktobar 2015, 10:09:46 »

Nemam drugog izbora Smiley
Sačuvana
zdenko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 20. Novembar 2016, 11:55:55 »

Poštovanje kolege i prijatelji,

imam nedoumicu oko teme koja je navedena u naslovu. Ove godine sam ponovo pravio belo vino od sorte Sauvignon Blanc, pri čemu su još troje kolega uzeli grožđe od iste sorte i takođe pravili belo vino svako na svoj način. Ja sam pravio oko 150l vina. Kod sve trojice je ukus i miris manje više dobar, ali se kod sve trojice pojavljuje preovladavajući osećaj gorčine na korenu jezika.
Nije istog intenziteta nego se kod svakog taj intenzitet gorčine razlikuje.
Ovo mi otvara neka pitanja na koja bi voleo da dobijem odgovor jer kad sam prošli put od ove sorte pravio vino, gorčine nije bilo ili je bila zanemarivog intenziteta.

Način na koji sam ja pravio vino je sledeći:

Izmerena količina šećera po Babou je 18.
Posle muljanja i odvajanja peteljki, i sa blagim presovanjem je izdvojena šira.
Sumporisano sa 15gr vinobrana na 100l šire.
Hlađeno metodom flaša sa zamrznutom vodom na nekih 10-12 stepeni, posle 24h skinuto sa taloga.
Stavljen bentonit a temperatura još uvek se održava oko 10 stepeni.
Posle 48h ponovo skinuto sa taloga, primećeno je  dosta kristala u talogu.
Temperatura podignuta na nekih 16 stepeni postepeno, stavljeni Enovitis kvasci i posle dva dana krenulo vrenje.
Burno vrenje oko 8 dana i fino vrenje još 25 dana, vrenje se odigravalo u staklenim flašama 55l sa zatvorenim sistemom.
Vino otočeno i stavljeno u buriće sa plivajućim poklopcom na taloženje sa dodavanjem 5gr vinobrana na 100l.
Vino se lepo bistri u podrumu na nekim temperaturama od 12-16 stepeni u proseku.

Video sam u ranijim postovima da su neke kolege već imale problema ove godine sa gorčinom u belom vinu ali bila je druga sorta grožđa u pitanju. Grožđe koje smo kupili je iz okoline Alibunara.
Da li možda na gorčinu može da utiče neki preparat za zaštitu grožđa koji je primenjivan pre berbe???
Da li je neka greška u postupku pravljenja vina?
Kako nastaje ta gorčina?
Kako sanirati tu gorčinu?
Da li će se vremenom intenzitet gorčine smanjiti?

Hvala unapred na odgovorima.

Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 49.0.2

« Odgovor #47 Poslato: 21. Novembar 2016, 09:45:54 »

Koliko je sladora imalo grozdje? Nedozreli sauvignon cesto zna odavati blago do srednje gorkasti karakter.
Mozes tretirati zelatinom i PVPPom da malo umanjis grocinu.
Sačuvana

zdenko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 21. Novembar 2016, 22:39:38 »

Po svemu sudeći to što sam do sada pročitao ispada samo da grožđe nije bilo zrelo, mada se to nije primećivalo prilikom obrade.
Koja količina želatina i PVPP-a na 100l vina? Vino stoji trenutno u buretu sa plivajućim poklopcem posle pretakanja iz flaša i polako se taloži. Koliko treba da stoji posle tretiranja i kad je najbolje da to odradim? Da li tretiramo u isto vreme sa oba preparata i gde bi mogao online da nabavim te preparate za količinu od 100l vina?
Sačuvana
zdenko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 22. Novembar 2016, 13:51:55 »

Odlučio sam da oprobam skinuti gorčinu sa dole navedenim sredstvom, želatin neću koristiti pošto se vino poprilično izbistrilo.

Jedino bi zamolio kolege da mi daju neku adresu gde mogu online naručiti manje količine  pošto se radi o količini od 100l vina.

P.S. da li postoji i neka negativna strana korišćenja ovog preparata, jer je vino lepog mirisa i ukusa (osim gorčine Smiley )

PVPP

Sirovinski sastav: Polivinil-poli-pirolidon (E 1201)

Primena: Vrši apsorbciju fenolnih jedinjenja u vinu, leči oksidaciju i redukuje preterane tanine. Prosvetljuje oksidisala bela vina.

Uputstvo za upotrebu: Potrebnu količinu PVPP rastvoriti u 5 delova vode ili vina, dobro promešati i odmah dodati uz mešanje u vino. Vino pretočiti najkasnije posle 7 dana.

Doziranje:

5 – 10 g/hl za bela vina
10 – 50 g/hl za crvena vina i za oksidisala bela vina
80 g/hl za vrlo oksidisala vina (to je ujedno i maksimalna dozvoljena doza po regulativi CE 1622/00)
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0.3

« Odgovor #50 Poslato: 22. Novembar 2016, 23:05:53 »

PVPP nije preagresivan ako ides s niskim dozama. Malo pojednostavljuje aromatiku
Sačuvana

kojo74
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 59.0

« Odgovor #51 Poslato: 06. Februar 2018, 00:41:04 »

Pozdrav svima od Koja iz Podgorice. Htio bih da vas pitam o kakvom želatinu se radi. Ako je to onaj koji se koristi u prehrani, onda je to govedji ili svinjski želatin. Da li je to taj želatin ?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 06. Februar 2018, 08:10:53 »

Pozdrav svima od Koja iz Podgorice. Htio bih da vas pitam o kakvom želatinu se radi. Ako je to onaj koji se koristi u prehrani, onda je to govedji ili svinjski želatin. Da li je to taj želatin ?

Obično je svinjski želatin.Njegova čistoća se izražava bloom-ovim jedinicama i viskozitetom.U prometu to su želatini sa b.brojem od 50-300.Što je niži ovaj broj,to je više namenski bolji za vino.Tako da bi bilo dobro da ipak proveriš ako postoje po ok ceni u nekoj poljo-apoteci za tu namenu.
U zavisnosti od toga da li dodaješ u širu,vino i koje vino (crveno ili belo) zavise i doze.Doze svakako zavise i od samog vina,i njegovog stanja.
On se kao bistrilo sa pozitivnim elektronskim nabojem dodaje u kombinaciji sa bentonitom koji ima negativan elektronski naboj (ili nekim bistrilom ove osobine).
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: 1 2 3 [4]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 21 upita.