01. Novembar 2025, 11:22:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 505842 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.61

« Odgovor #135 Poslato: 15. Mart 2010, 08:49:17 »

Hvala na korisnim savetima  Smiley
U svakom slucaju jabuku cu seci na polovice/mada imam traktorsku secku za kukuruz/jer imam kazan prevrtac bez mesalice.Prostudirao sam predhodne postove sa tema kalvados i jabukovaca.U vodu svakako 5kg secera enzimi kvasci za belo vino i valjda ce sve da ispadne dobro posto prvi put to radim pripremicu kacu zapremine 500l  Thumb
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #136 Poslato: 15. Mart 2010, 16:06:27 »

Pa što odmah ne reče za šećer, da se đaba ne blamiram.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #137 Poslato: 15. Mart 2010, 16:29:50 »

...ali sam ja dobio žulj od noža pa sam moro da menjam tehniku...

Ima leka i za to - napravili ljudi vrlo korisku alatku i nazvali je sekira Thumb

(a u nekim krajevima i sikira)
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #138 Poslato: 15. Mart 2010, 19:54:35 »

A jel jednom rukom držiš jabuku a drugom zamahneš sikerom iznad glave?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #139 Poslato: 15. Mart 2010, 21:44:16 »

Pozeljno je i da zazmuris he,he Laugh
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #140 Poslato: 15. Mart 2010, 22:02:58 »

Uvo bi moglo da ide u "da se nasmejemo". Jauke mogu da se sitne, odnosno gnjece i sa drvenim maljem. Najlepse se osecate kad promasite ruku, ha, ha
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #141 Poslato: 15. Mart 2010, 22:19:17 »

Kad nas je krenulo da se i ja priključim. Toliko silnog oružja na jadne nezaštičene jabuke: nož, sjekira, drveni malj…A šta mislite da jadnice poštedimo. Ma biće garant dobra rakija i bez njih.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #142 Poslato: 16. Mart 2010, 16:06:24 »

Aj' ozbiljnije: cemu noz? (pogotovo ako izaziva zuljeve a i protok vremena nije zanemarljiv)

Zar nije sve jedno kako se usitnjavaju jabuke?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #143 Poslato: 16. Mart 2010, 16:26:16 »

Pa šta znam, naučio sam da sve radim nožem a sikericom samo da cepam drva.
Mislim da je bolje rešenje od sikerice satara za meso i na panju seći. Tako ću probati sledeći put.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #144 Poslato: 17. Mart 2010, 17:06:15 »

Aj' ozbiljnije: ......Zar nije sve jedno kako se usitnjavaju jabuke?
Nije svejedno. Jeste li ikada probali uporediti ukus i miris luka sjeckanog nožem i velikih lomljenih komada, odnosno glavice luka razbijene rukom. Razlika ne samo da je primjetna nego je i ogromna. Ta pojava ima i svoje pojašnjenje a zbog važnosti i uticaja na aromu, u vinarstvu je imenovana kao nastanak sekundarne aromatične materije. Utvrđeno je da nastaju u zavisnosti od načina branja (ručno ili mašinsko) i prerade prije fermentacije (sitnjenje, muljanje, prešanje), aktivnošću enzima.
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #145 Poslato: 03. April 2010, 10:50:29 »

bok ja sam novi budući da na našim stranicama nema kvalitetnog foruma a kao hobi volim peći rakiju prikljućio sam se na ovaj forum gdje vidim da ima ljudi koji znaju podosta o tome inače sam iz istre

Ovako pekao sam rakiju od jabuka uzeo sam zdrave plodove sve je dobro zakuhalo smjesa je bila kašasta kada sam je stavio u kotao no tu imam problem nemam mješalicu već rešetke koje su dosta guste te na dno stavljam vodu no oni koji se više kuže od mene u rakiju kažu da je dobila po zagorenom ili po kazanu no ja kada sam vadio preostali masulj iz kotla ništa nije bilo na dnolu i isparao sam gumom cijeloga pa napunio za drugu rundu. I sada me zanima dali je moguće da mi rakija dobi po zagorenome ako nije ništa zapaljeno kotlu ili je moguće da mi je kotao malo oksidirao pa da je dobila po tome. Imam još pitanja ali ovo mi je sada jako važno unaprijed hvala.

PS znam za mješalicu ali nemam mogućnosti je ugraditi pa kako bi to mogo bez nje i napominjem da mi je kljuk prevrela komina ili kako već bio jako gust jer sam jabukama dodao enzime.

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #146 Poslato: 03. April 2010, 14:48:07 »

Veliki pozdrav dobrodošlice. Na prvo čitanje pomislih da si na ovom forumu zato što nažalost nema kvalitetnijeg, ali onda shvatih da se opravdavaš zato što si iz Istre. I ja sam iz Bosne i ovdje se osjećam „domaćim“, kao što vjerujem da se osjećaju i članovi ovog foruma koji posjećuju forume sa sličnim temama a koji potiču iz Hrvatske. Ipak je ovo virtualni svijet i u njemu nema zemaljskih granica, a i one nisu više problem, i mi pričamo o vinu i rakiji tako da nam druge stvari nisu prepreka i ne bavimo se njima.  

Ako je stvarno ukus rakije po zagorjelom, moguće je. Postoje dvije varijante, prva da si na dnu kazana ipak imao mjestimične manje naslage kljuka (masulja) koje su mogle biti i samo par milimetara i primijete se nakon
ispuštanja kazana a mogu biti skinute i običnom vodom. Druga varijanta je bez tih naslaga, onda kada ti ostane idealno čisto dno ali se primijete na njemu promjene boje bakra (blago ljubičasta u nijansama). Spas od ovog problema je postavljanje perforirane ploče ili mrežice ispod dna kazana, tako da ti plamen ne bude u direktnom kontaktu sa dnom ili bočnim stranicama koje su izložene.
Dosta sličan efekat ukusa i mirisa na zagorjelo može da se dobije i bakteriološkom manom: voća, fermentacije i nedostatkom čišćenja kazana prije destilacije a nakon njegovog dužeg mirovanja. Ovo se može desiti ako su ti zaostale masne naslage (koje su neminovne u destilaciji) na kazanu od prošle godine a prije destilacije nisi uradio njegovo temeljito pranje i čišćenje. Tako da je za ubuduće najbolje obratiti pažnju na sve navedeno.
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #147 Poslato: 03. April 2010, 15:09:12 »

hvala puno si mi pomogao bit će da ej ono sa ljubićastim bakrom jer pećem na plin a ne na drva. Samo nemam ideju kako bi ta perforitana ploća trebala barem od prilike izgledati i dali će značajnije utijecati na vrijeme zagrijavanja kotla.

i još jedno pitanje da prepečem rakiju mogu ispraviti okus?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #148 Poslato: 03. April 2010, 15:35:41 »

Najbolje je ako je to gusta mrežica, može i ploča koja ima maksimalan broj izbušenih otvora ali koja neće propuštati vrhove plamena do dna kazana. Tako nećeš imati zanačajniji uticaj na vrijeme zagrijavanja kazana. Imaš na forumu jednu razvijenu diskusiju oko tog pa malo pretraži, ne znam kako se tačno zove tema. Za ispravku mane nisam siguran jer to mi se nikada nije dešavalo, ali sam primjećivao kod drugih. Mislim da je to nemoguće ukloniti jedino se može ublažiti. Imaš na forumu, mislim da se tema zove literatura ili tako nekako, link za Jovićev Priručnik za spravljanje rakije, skini je i tamo je to jako dobro opisano u poglavlju o manama rakija.    

Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #149 Poslato: 08. April 2010, 22:39:07 »

evo ispeko sam deset litara nije mi se nista zagorilo ali nisam zadovoljan aromom, nema previše po jabukama dali ima neki razlog ili je to jednostgavno0 tako jačina je oko 44% alkohola. nije žuka i lijepo klizi isteklo mi je 8 litara na sto kila masulja zanima me vaše mišljenje
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 21 upita.