dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #345 Poslato: 27. Oktobar 2011, 13:17:16 » |
|
Da si odmah izneo ove činjenice , do diskusije ne bi ni došlo. To je komentar na post a ne onaj.
Slazem se. negdje gore sam napisao ``skola nije pojata``. tako da apsolutno prihvatam strucna misljenja. A evo treci put napominjem da je ovo tradicionalni metod. ovo jeste tradicija u mom dijelu CG. Ljudi dodaju so i luk u prepek. Negdje i kukuruz. ja trenutno imam 12 dimidzana od 34 litra kisjelkaste rakije.. i evo dvije nedelje u njima mi je kukuruz. Opet to radim na savjet `starijih`. Ja imam 38 godina. Ekonomista sam, zivim od prodaje boja i lakova i sa ovom temom nisam do prije dvije godine imao kontakta. Sada `upijam` sto mi se kaze. I ne pokusavam da prodam to kao neku prevaru. vec kao necije iskustvo. Proslogodisnja rakija... isto ovako pripremljena ispala je fantasticno dobra. Do mjere da sam dobio komplimente od nekoh ljudi da `u zivotu bolju pili nijesu `. ovogodisnja ... vec druga prica. promasaj. Potpuni. I neki moji `eksperimenti` ... isprobavanja... zadovoljan sam. A naravno ne bih isao i radio neke stvari koje se kose sa elementarnom logikom. Nisam stavljao recimo pepeo i prah skolskih kreda u rakiju... a imao sam takvih savjeta. Ne sluzi mi glava bas samo za frizuru. Hvala u svakom slucaj u BLACK- u BISTRICIDrago mi je sto je rasprava ipak u korektnim granicama i na `akademskom ` nivou. I zelim da takva bude u buducnost. A ja cu se potruditi da se uklopim  Pozdrav iz Podgorice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #346 Poslato: 29. Oktobar 2011, 10:31:39 » |
|
...A evo treci put napominjem da je ovo tradicionalni metod.... ...I ne pokusavam da prodam to kao neku prevaru...
Nisam upotrijebio pojam prevara nego obmana. Razlika je u tome što bi u prvom slučaju morala postojati svjesna namjera i korist, a u drugom može biti zabluda kojom u stvari obmanjuješ i sebe i druge. To što radiš nije jabukovača. Tradicionalni ili narodni naziv za tako nešto je šećeruša. Ne bih volio da se naljutiš, jer mi to nije namjera, nego nešto što odavno pripada tradiciji cijelog čovječanstva. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kad se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali. (Sokrat)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #347 Poslato: 29. Oktobar 2011, 11:41:01 » |
|
a trenutno imam 12 dimidzana od 34 litra kisjelkaste rakije.. i evo dvije nedelje u njima mi je kukuruz. Opet to radim na savjet `starijih`. Kod mene stariji kažu : kiselu rakiju ponovo prepeci i to tako što u kazan staviti pola vode a pola kisele rakije a ako i posle togo ne bude kako treba rakiju baciti. Luk i so nikako, kukuruz nekako Osnova je da nesmeš da dobiješ kiselu rakiju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milorad
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #348 Poslato: 29. Oktobar 2011, 15:07:00 » |
|
ljudi kažite dali u jabuke za kljuk smem da sipam med i u kom procentu dali isto kao šećer
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #349 Poslato: 29. Oktobar 2011, 18:23:09 » |
|
Nisam se naljutio Bistrice.
Istina , nije mi bilo svejedno kada sam pročitao rijec `šecerusa`. Ali to sada već vraće na ono već ispričano. Dodajem tih famoznih 5% sećera. To je istina. Da li je to dovoljno da rakija dobije taj epitet... ne znam.
rekoh da eksperimentišem. Pa sam tako jedno bure od 100 Lit. odradio bez šećera. Imao sam nekih 20% manje patoke iz tog kazana. A i počela je sa 38% da curi. Dok mi obično procuri sa 44-45 %. I onda je pustam do 10%.
Sto se tice soli i luka, prihvatam kritiku. Takodje, isprobacu par kazana iduce godine bez toga. Ukoliko primijetim razliku... ili cak ako i ne... odustacu od te ‚tradicije‚‚ . Mada mislim da će to ovih moih par savjetnika protumačiti , recimo .. čudnim pokretima brkova.
A sto se Dekijevog savjeta tice.... to sam i planirao. već sam jednom prepekao, i bila je bolja. Ali jos kisjela. Ne košta me ništa da isprobam opciju stojanja u dimidžanama sa šećerom. Ako upali... i to je neko iskustvo. Ukoliko ne... opet ću prepeći. Ako ni to ne da vidnog rezultata..... završiće sva u jaži.
A znam otprilike razloge kisjelost. Ja sam kriv. Prihvatam to kao svoj grijeh. I mislim da se to više neće dešavati. Shvatio sam to kao školu.
Eto toliko od mene. Poydrav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #350 Poslato: 29. Oktobar 2011, 19:31:03 » |
|
Molim te prvo napiši gdje misliš da si napravio najveću grešku kod pravljenja rakije pa da pokušamo nešto popraviti, bar da se otklone ove najveće mane. Potrebno je još da detaljnije opišeš njenu aromu u smislu ima li u njoj nešto gorko, bockavo, paleće i nešto što liči na note zelene jabuke i paprike. Potrebno je još da opišeš i način na koji si radio prepek i ovu destilaciju kojom si nastojao popraviti stvar. U smislu odvojio sam toliko prvenca i prekidao hvatanje rakije kada je na luli ili u posudi bilo toliko, a patoku i prvenac sam....Ovo što ti je deki rekao trebalo bi dati znatno bolji rezultat ali je potrebno destilaciju obaviti na način da te negativne stvari eliminišeš ili bitno smanjiš, ako ih uspijemo definisati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #351 Poslato: 29. Oktobar 2011, 21:15:22 » |
|
Po treći put ove godine imam kominu od jabuka ( oko 80 kg , 1 kazan)u 3 različita suda. I vreme sakupljanja i seckanja je bilo različito , 1 tura je stavljena ( 35 kg , 1,5 kg šečera) dok je bilo lepo vreme i tu je vrenje završeno , po Ekselovom širomeru ima oko 10 podeoka ali u 2 suda sam skupljao 2-3 dana kasnije kada je već zahladnelo , i ima oko 40 podeoka na skali. Znam da je to zbog zahlađenja pa sam zato rešio da iznosim iz šupe sudove ( laki su pa može ) da bi se zagrejali na suncu. Danas sam merio temperaturu u posudi , i sa 10 C ujutru skočila je na 20 C oko 3 popodne. Sada sam uvio sudove u stare ćebiće , da se ne ohlade. Nadam se da nisam pogrešio. PS Pozdrav svim učesnicima u protekloj civilizovanoj diskusiji oko nekih nejasnoća. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #352 Poslato: 29. Oktobar 2011, 21:44:08 » |
|
ljudi kažite dali u jabuke za kljuk smem da sipam med i u kom procentu dali isto kao šećer
Ma možeš ti da pomiješaš i pivo i vino, pa takvu smjesu da piješ, ali ne znam zbog čega bi to radio ako je mnogo veći užitak kada to radiš odvojeno. Ako misliš da ova kombinacija rakija od jabuke i meda daje neku specifično dobru aromu nije problem da to uradiš sa gotovim rakijama tako što ćeš ih pomiješati u određenim proporcijama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #353 Poslato: 29. Oktobar 2011, 21:46:40 » |
|
@Black Temperatura fermentacije je jedna od važnijih stvari koje određuju kvalitet buduće rakije. Sve Temperature ispod 15 stepeni, kada su u pitanju autohtoni kvasci (oni prirodni na voću), mogu da budu jako opasne zbog njenog zastoja ili otežanog odvijanja, pogotovo u ovoj fazi kada su kvasci izloženi uticaju stvorenog etanola. Pokušaj to konstantno držati na 15 do 20 stepeni i peći čim ti pokaže 10ºOe
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #354 Poslato: 29. Oktobar 2011, 23:24:57 » |
|
‚‚ Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi ‚‚ Tako ja mislim da će biti sa tom rakijom. Kriv sam ja. Bila je velika suša. Imam dva bunara na imanju, ali ih nisam cistio godinama. Pa iako je rijeka Zeta blizu i novo voda visok, ja u avgustu nijesam imao vode. I lakse mi je bilo da se banjam sa porodicom po Budvi nego da se malretiram po imanju na 40+ C. Rezenovao sam, ‚‚Ok, prosle godine je prerodilo, ove godine će biti manje i onako. Što bude pokupiću i staviti u burad i to je to‚‚ Ali nije. Pojedine sorte nise ni iybacile neke kolicine vrijedne pomena. A Ajdare ... koje tradicionalno meni daju barem 10.000 Kg godisnje ( cca 150+ satabala ) ove godine su dale istu kolicinu ploda.... ali ya 2/3 sitnije kalibracije. Male... zelene... nikakve. A Ja sam bio pohlepan. Greska. Trebalo je da ih bacim. Pomijesao sam sa nekom dobrim sortama koje sam imao i na kraju nisam dobio bas nista. Komina je bila 30% rjedja u odnosu na prethodnu godinu. Imala je 4-5 Cmm tecnosti po povrsini vec nakon 10 dana vrenja. A ja sam dodatno pogorsao stvari jer sam poceo da pecem oko prvog Oktobra. Mislim da sam treba dodatno sacekati barem do 15-og. ostaviti sve to da ‚‚odlezi‚‚ Sljiva... Cca 24 Litra. Odlicna. Loza. 19 Litara. Odlicna. kruska.... Prvo pecenje od medunka - fantastiicno. Iduci vikend pecem jadan kazan viljemovke. Danas sam je mijesao.. izgleda kao gusti sok, a mirise fantasticno. Samo sam sa jabukom strasno kiksao. i to 4 bureta od 750 Lit. i dva od 500 Lit. Od toga Cca 220 Lit rakije. Prosle godine, sa istim mlinom. Sa istih 5% secera, u istim buradima i kazanu. Imao sam 8 do 10 Lit kvalitetne rakije na 100 Lit koma. Ove godine drasticno manje. Tako kisjelu rakiju sam prepekao u jednom dugackom prepeku. 9 sati je trajalo. Mislim da sam i tu pogrijesio. A kako je curela rakija tako smo dodavali u kazan sa pomalo vode i jos soli. Ali dok smo to radili vec sam vidio da nesto tu nije u redu. Rakija je strasno kisjela. Vuce na sirce po ukusu. ALI MIRIS JE FANTASTICAN. sto me cudi. Po mirisu se ne razlikuje od proslogodisnje. ovo ne radim iz neke koristi. imam svoju firmu i ovo radim cisto jer sam se pomalo zaljubio. A usaao sam u sve to kada je moja majka oboljela i vise nije mogla da vodi racuna o vocnjaku. Sad sam tu... i mogu samo da idem gore sa svim ovim  Kritike prihvatam, naravno, a savjete cijenim  Hvala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #355 Poslato: 30. Oktobar 2011, 02:23:56 » |
|
-Bistrica- vrenje je počelo i kada god promešam kominu , a to radim 2-3 puta dnevno , vidim penu , znači vrenje je krenulo i sa zahlađenjem malo prikočilo . Nemam mogućnosti da kominu zagrevam , šupa mi je samo pokrivena odozgo pa zato moram ovako da je grejem , na suncu. Pošto radim terenski posao , neću biti ovde sledećih 10 dana , i nadam se da će se , na ovaj način , vrenje ipak izvršiti i završiti. Čim dođem , proveriću stanje šećera i peći rakiju. A stogla mi je i komina od loze tako da će biti posla 2-3 dana. -dalibordg- čuo sam da neko maže medom donji , unutrašnji deo poklopca na kazanu pa tako peče rakiju. Med se polako topi prilikom kuvanja i , navodno , daje lepu aromu rakiji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #356 Poslato: 30. Oktobar 2011, 11:29:07 » |
|
Hvala black, ali ja bih da stvari sto je moguce vise pojednostavnim. Meni prica o cistom destilatu drzi vodu. Ima logike. Nije mi aroma problem. imam odlican miris a siguran sam da je i ukus takodje dobar, ali jemaskiran ljutinom same rakije. Inace sirovina, te ajdara... one su na griz bile slatke .. oca im njihovog. To me je zavaralo. A kad sam ih pekao komadici koji su ostali nesamljeveni, bili su tvrdi. jedan od ovih rodjaka koji mi pomaze rekao mi je da su se ponasale kao ZUKVE ( divlje jabuke od kojih se pravi sirce ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #357 Poslato: 30. Oktobar 2011, 11:32:16 » |
|
@dalibordg Iako opis nije onakav kakav bi meni više pomogao slobodno bi mogli stvar zaokružiti na tri glavna problema. Prvi i najveći je hexanal i hexanol iz nedovoljno zrele jabuke pa onda i iz fermentacije koja nije bila skroz bez prisustva vazduha, pomoglo bi da je jabuka bar išla na dozrijevanje. Drugi je isparljive kiseline gdje dominira sirćetna koju nisi uspio znatnije smanjiti ovako obavljenom destilacijom bez visokog rezanja patoke. Treći je, po opisu ne isuviše izražen ali ipak u višku, etil acetat koji je obavezni pratioc sirćetne kiseline. Ovaj prvi problem nisam siguran da ćemo do kraja riješiti ali bi ga morali približiti normalnim količinama. Sve zavisi kako si u stvari radio prepek destilaciju, izgleda da tu i leži veliki problem, odmah do onog sa kvalitetom jabuke. Destilacija treba da traje cca. ovih 9 sati, neka ti rakija curi 6 litara na sat, za kazan koji prima 120 litara smjese. Svu rakiju razblaži vodom i svedi je na 30 stepeni dan dva prije destilacije kako bi dio etil acetata „razbili“ na etanol i sirćetnu kiselinu. Odvoji 1,5 litara prvenca i nemoj ga bacati, njegovo hvatanje radi izuzetno sporo negdje oko pola sata. Prekini sa hvatanjem rakije kada ti u posudi bude rakija oko 70 stepeni. U drugu posudu sada hvataj „patoku“ sve dok ti ne dojadi (5 ili 10 stepeni) Ovu „patoku“ i onaj prvenac ponovo svedi na 30 stepeni (ako su jači od toga, zavisi od kazana) i stavi sa onom svedenom rakijom u slijedeći kazan za destilaciju. Tako radi dok imaš rakije, ono sa zadnjeg kazana baci. Bilo šta ovdje da promijeniš nećeš dobiti planirani rezultat, a ni ovdje se ne može očekivati čudo obzirom da su mnoge arome odavno već izgubljene, ali bi trebalo da se eliminiše ovaj problem koji navodiš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #358 Poslato: 30. Oktobar 2011, 21:57:29 » |
|
Ok. Odstampacu ujutro ovo u kancelariji. I odnijeti na selo. negdje oko nove godine kada budem imao dosta slobodnog vremena potrosicu jedan vikend na ovo. Hvala Bistrice. Kada odradiim, javicu rezultate. Nisam pominjao ranije izdvajanje prvijenca. Zato sto ... a opet, radim kako su me naucili... kada krene prepek, ja stavim bocu na dno kante. I stavim lijevak sa malom spicom na ustima flase, da bi rakija prelivala. Kada rakija u posudi se nivoom priblizi vrhu flase, ona se izvadi. I onda ona ima na sredini ``oblak`` magle. ovi moi seljaci tvrde da je to metil alkohol .  Ja naravno znam da je su to patocna ulja. Barem sam tako citao. Uglavnom... kod nas se to jednostavno prosipa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #359 Poslato: 30. Oktobar 2011, 22:02:07 » |
|
Bonus pitanje.
Ok, odradicu ja to. Ali.... sad ``motam`` ovo sve po glavi.... Zar necu dobiti rakiju razblazenog ukusa jabuke?
Ako razmisljam pravilno, da li je moguce ovu rakiju kasnije , a pod time mislim iducu godinu, da li je moguce dodati je patoci i prepeci iduce godine u okviru redovne pecidbe?
Dodavati u svaki kazan prepeke po 10 Lit ove ovakve. Jer ja iduce godine ocekujem bolje stanje. Em sto je vocnjak ove godine slabo rodio, em sto cu srediti problem sa bunarima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|