Evo kako ja pečem rakiju od jabuka: Meku rakiju sakupljam do jačine od 20 % na luli ( merim gradomerom kolika jačina rakije tog trenutka izlazi iz kazana) .
Ovo je greska koja je nekoliko puta dobro objašnjena na forumu.
Tako se gubi nepotrebno alkohol koji ostaje u kazan. Ovo ne moze biti preporuka nego samo konstatacija. Prva destilacija je odvajenje isparlivog i neisparlivog materijala.Jednostavno receno:Prvom destilacijom čistiš alkohol od koma ili vina.
Rade to ljudi i drugačije-ali je greška!
U kazan stavim malo vode ( kazan mi je 100l , stavim 10 - 15 l vode) izručim svu meku rakiju i one ostavljene kofe komine.
Zašto raditi napamet kad za ovo imaš opisanih parametre.Najbolje je meku rakiju staviti na prepek sa jačinom od 28-30%(moze i od 25% do 32%).Kad rakiju sipaš u kazan ili prije toga, uzmeš alkoholometar i izmeriš.Zato su i izmislili tu spravicu.
Temperatura za vreme merenja alkohola treba da bude +20◦C zato što su svi alkoholometri baždareni na toj temperaturi(izuzetak ako na njemu ne piše drugacije).Ako je temperatura niža od 20C,ideš za svaki stepen sa +0,5 %.Ako ve viša ideš -0,5%.Znači ako ti je rakija 40%na temperaturu od16C,treba da racunaš 40%+2%=42%.Ako ti je temperatura rakije 22C,onda spuštas vrednost za -2%,znači 40%-2%=38%.
Takvu rakiju , prepečenicu, sakupljam do trenutka kada iz lule poteče 35 % jačina rakije. Za to koristim flašicu od 1/2 l. u koji prihvatam rakiju iz lule i u njoj merim. Čim jačina padne ispod 35 % , prekidam.
U svim destilerijama sveta minimalna preporuka je:
- za kosčasto(sljive,kajsije,breskve...) voče 50-55% na lule
-za semkasto(jabuke,kruše,grozđe...) voče 40-45% na lulu
To je minimalna preporuka,ali je svi hvataju višu nego to što je preporučano,jer na kraju ta Patoka kvari finalni rezultat I kvalitet rakije.
Tako jaku rakiju ( 65%) u zbirnom sudu razblažujem destlovanom vodom - postoje tablice koliko se vode sipa ali ja merim pomalo i sipam i uvek ostavim 2-3 % jaču ,
I ovde nema potrebe raditi napamet,jer imaš odlične tabele postavljeno na forum.
jer hlađenjem i stajanjem rakija malo gubi na jačini.
Ne znam da li je ovo ispravan način prepicanja rakije od jabuka , ali ja tako pečem sve voćne rakije ( osim šljivovice i lozovače). Razlika između ove 2 i voćnih je u tome što ne ostavljam kofu - 2 komine već čistu meku rakiju prepicam.
I ovo se ne radi tako,ali ko voli – nek izvoli.