28. Oktobar 2025, 16:36:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 505222 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #420 Poslato: 29. Oktobar 2013, 21:55:17 »

Posle viljamovke koja je imala 15% secera sad sam samleo jabuku i izmerio 8% secera. Cena je odigrala ulogu 7din ali je i toliko muzike. Da li mora da se dodaje secer ili bi mogao bez? Kolicina rakije neigra ulogu ali me interesuje koliko moze da se dobije iz ovih 8% i da li je tesko izvuci bilo sta? Komletnu proceduru enzim, ph, kvasac, i hrana ispostovana.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #421 Poslato: 29. Oktobar 2013, 22:31:39 »

Slobodno se ponašaj prema tome kao prema solidnoj sirovini. Ne dodaji ništa, možeš se prijatno iznenaditi sa sitnijom jabukom. Osam litara destilata preračunato na jačinu iznad 50 stepeni.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #422 Poslato: 29. Oktobar 2013, 23:40:11 »

Ok. Mislis to na jednostruko jer sam viljamovku isao Kazan na Kazan?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #423 Poslato: 29. Oktobar 2013, 23:44:12 »

Šta misliš pod ovim jednostruko.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #424 Poslato: 30. Oktobar 2013, 00:18:40 »

Pecenje po kazanu bez Kazan na kazan
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #425 Poslato: 30. Oktobar 2013, 09:49:41 »

Ma ne, uvijek i samo mislim na drugu destilaciju-prepek. Ostalo i ne smatram rakijom koja je vrijedna pažnje.
Sačuvana

Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #426 Poslato: 30. Oktobar 2013, 12:39:53 »

Imam maali problem..a moožda i nije tako mali  Cool. Prekjuče mi stigla jabuka..zlatni delišes-tona. E, sad..prošlih godina sam je dobijao u gajbama..ostavljao napolju, nedelju-dve da dozru i sve je bilo OK al'..sad su u džakovima..spolja kao rafija od plastike  al' iznutra najlon pa..ne znam šta da radim?..em jabuke nisu ujednačene zrelosti, em visoke temperature preko dana,  em nemam buradi..zauzeta su lozom koju počinjem da pečem sutra (pa narednih desetak dana).
Kakvo je vaše iskustvo?..da li će jabuka propasti u ovakvoj ambalaži? Već juče su mušice počele da obigravaju oko džakova..oprskao sam ih (spolja) vinobranom..nisam znao šta drugo. 
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #427 Poslato: 30. Oktobar 2013, 14:11:16 »

Ma ne, uvijek i samo mislim na drugu destilaciju-prepek. Ostalo i ne smatram rakijom koja je vrijedna pažnje.
Ok hvala javljam posle pecenja
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #428 Poslato: 10. Novembar 2013, 22:56:53 »

Hvala Bistrici na savetu da ne idem sa secerom nimalo a posledice toga su da je jabuka 600kg sa 8% secera(placena 7din) dala 48lit prepeka sa jacinom od 68%. Odmah nakon pecenja sam 0,7lit razblazio na 50% I veoma je dobra sa finim mirisom I ukusom a za mene verovatno za nauk ubuduce da je cist prepek jedini jer sam kod viljamovke radio Kazan na Kazan I verovatno se zato I muti pri razblazivanju.
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #429 Poslato: 18. Novembar 2013, 09:20:51 »

Za vikend sam pekao rakiju od jabuka. Imao sam 100 kg zl delišes, 100 kg bergen i 200 kg mješano (bergen + delišes). Jabuke sam pripremio za fermentaciju ovako: http://www.sveovinu.com/index.php/topic,444.msg24371.html#msg24371

Po završetku fermentacije kom je bio gotovo potpuno tekuć - bilo je maksimalno 20% krutih ostataka jabuka. Radi pravilne pripreme jabuka, nije bilo nikakve opasnosti od zagorijevanja koma bez obzira na to što imam loš kazan s tankim dnom i bez miješalice. Na dnu kazana sam imao bakrenu "rešetku", pekao sam na plinsku bocu i kuhalo.
Radio sam dvije destilacije, bez dodataka vode, meke rakije, kukuruza, kamenja, vreća i sličnih aplikacija...  Smiley 
U prvom pečenju sam prikupljao sve, do ukupne jačine u prihvatnoj posudi od 27-30% alkohola. U prepeci sam odvajao maksimalno oko 1% prvijenca (skupljao sam frakcije po 100 mL i na okus ispitivao gdje je granica što treba odbaciti) i prikupljao rakiju do ukupne jakosti u prihvatnoj posudi 65%. Trudio sam se da brzina toka rakije bude što više u skladu s uputama.
Nakon početne faze učenja s kazanom (koristim sve prvi puta) - na 100 kg delišesa dobivao sam 20 L rakije kod prvog pečenja (28% alkohola), a kod prepeke sam dobio 6L rakije na 65%. Trenutno rakija odmara u staklenim balonima, a nakon odležavanja i razblaživanja rakije mislim da ću biti negdje na 35 L rakije (na 40%) od 400 kg voća. Različite rakije od različitih sorti jabuka dozrijevaju odvojeno, pa ću ih kasnije pokušati miješati u omjerima... Planiram na manjim količinama i probati dodati cimeta/cvijeta bazge/imele, poigrati se.... Za moje potrebe dobio sam i više nego dovoljno!

Rakija je iznimno voćnog intenzivnog mirisa i zasad sam jako zadovoljan. Kako nemam puno iskustva, okus je iznenadio sve koji su je probali (uglavnom su tražili po još jednu) jer su očekivali da će popiti jefitnu brlju... Svaki detalj od prerade voće do toga što je kazan i kako ga koristiti naučio sam u posljednjih godinu dana ovdje - VELIKO HVALA SVIMA. Ovaj forum koji je pravio moju rakiju je dokaz da netko tko nema nikakvu obiteljsku tradiciju, nema nikakvu infrastrukturu ni aparaturu u bližoj i daljoj okolici...uz nešto truda i vremena može slušati pametnije od sebe i već u prvom pokušaju proizvesti solidnu rakiju kojom će se ponositi. Još da napomenem, što je meni najslađe, da sam sve ovo radio u garaži u centru Zagreba  Laugh

Jedva čekam slijedeću sezonu da se bacim na lozu i šljivu...  Thumb

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #430 Poslato: 18. Novembar 2013, 13:41:01 »

Thumb Na godinu u destilaciji ni jedno od ovo troje ne idi ispod 68%.
Sačuvana

rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #431 Poslato: 18. Novembar 2013, 14:07:55 »

da znam...bilo me strah...ionako sam dobio malo rakije... Cheesy
nisam izdržao  Wink
Sačuvana
ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 71

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #432 Poslato: 18. Novembar 2013, 14:12:20 »

za  rnovak

Brate, entuzijazmom koji si iskazao i zaslužio si ovaj uspeh.
Čestitam, ispij svoju jabuku u zdravlju i veselju!!! Cool
Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #433 Poslato: 18. Novembar 2013, 17:10:46 »

Thumb  rnovak, poznat mi je taj osecaj. I ja sam, svojevremeno krenuo sa takvim entuzijazmom i uspeh nije izostao.
Najvaznije je, istrajati u svakom detalju i nista ne prepustati slucaju. Nemoj nikada da ti je u glavi kolicina rakije. Nemoj tome da robujes. Jos jednom, samo napred i u zdravlju da je sa prijateljima ispijes. Nikako nemoj sam! Nemoj, jer to nikako nije dobro. Ako ni zbog cega, onda zbog malera Grin
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
dalibordg
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #434 Poslato: 12. Januar 2014, 22:36:53 »

Cistio sam ovog vikenda garazu i ostave.   Najvize zbog kosnica i ramova koje sam poceo da kujem.  Kazu da za bozic nesto treba poceti, valja se.  I iskontrolisao sam i burad sa rakijom. Dosuo dje treba itd itd .  Istocio sam nekoliko litara iz bureta starog tri godine. Evo veceras sam nasuo da probam i momentalno pozelio da se logujem na form i prenesem utiske.

To me je vratilo u pricu sa Blackom i Bistricom oko soli , luka i secera. Ai sa moim rodjacima koima ``strucnjaci iz necesovog interneta``  nijesu bas najbolje legli.   I iz ove prespektive mi je sad to pomalo smijesno.  Imam u ruci casicu fantasticne jabukovace. Boje meda i zanosnog mirisa.

I da iskoristim da se zahvalim Petru Majstorovicu.  Dosta njegovih savjeta sam poslusao.  Hvala Smiley

Sačuvana
Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.169 sekundi sa 21 upita.