Za vikend sam pekao rakiju od jabuka. Imao sam 100 kg zl delišes, 100 kg bergen i 200 kg mješano (bergen + delišes). Jabuke sam pripremio za fermentaciju ovako:
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,444.msg24371.html#msg24371Po završetku fermentacije kom je bio gotovo potpuno tekuć - bilo je maksimalno 20% krutih ostataka jabuka.
Radi pravilne pripreme jabuka, nije bilo nikakve opasnosti od zagorijevanja koma bez obzira na to što imam loš kazan s tankim dnom i bez miješalice. Na dnu kazana sam imao bakrenu "rešetku", pekao sam na plinsku bocu i kuhalo.
Radio sam dvije destilacije, bez dodataka vode, meke rakije, kukuruza, kamenja, vreća i sličnih aplikacija...
U prvom pečenju sam prikupljao sve, do ukupne jačine u prihvatnoj posudi od 27-30% alkohola. U prepeci sam odvajao maksimalno oko 1% prvijenca (skupljao sam frakcije po 100 mL i na okus ispitivao gdje je granica što treba odbaciti) i prikupljao rakiju do ukupne jakosti u prihvatnoj posudi 65%. Trudio sam se da brzina toka rakije bude što više u skladu s uputama.
Nakon početne faze učenja s kazanom (koristim sve prvi puta) - na 100 kg delišesa dobivao sam 20 L rakije kod prvog pečenja (28% alkohola), a kod prepeke sam dobio 6L rakije na 65%. Trenutno rakija odmara u staklenim balonima, a nakon odležavanja i razblaživanja rakije mislim da ću biti negdje na 35 L rakije (na 40%) od 400 kg voća. Različite rakije od različitih sorti jabuka dozrijevaju odvojeno, pa ću ih kasnije pokušati miješati u omjerima... Planiram na manjim količinama i probati dodati cimeta/cvijeta bazge/imele, poigrati se.... Za moje potrebe dobio sam i više nego dovoljno!
Rakija je iznimno voćnog intenzivnog mirisa i zasad sam jako zadovoljan. Kako nemam puno iskustva, okus je iznenadio sve koji su je probali (uglavnom su tražili po još jednu) jer su očekivali da će popiti jefitnu brlju... Svaki detalj od prerade voće do toga što je kazan i kako ga koristiti naučio sam u posljednjih godinu dana ovdje -
VELIKO HVALA SVIMA. Ovaj forum koji je pravio moju rakiju je dokaz da netko tko nema nikakvu obiteljsku tradiciju, nema nikakvu infrastrukturu ni aparaturu u bližoj i daljoj okolici...uz nešto truda i vremena može slušati pametnije od sebe i već u prvom pokušaju proizvesti solidnu rakiju kojom će se ponositi. Još da napomenem, što je meni najslađe, da sam sve ovo radio u garaži u centru Zagreba

Jedva čekam slijedeću sezonu da se bacim na lozu i šljivu...