29. Oktobar 2025, 12:00:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 505323 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #390 Poslato: 29. Avgust 2013, 10:56:09 »

Hvala na savjetu!

Jedino što mi je žao aroma koje se u velikim koncentracijama nađu oko same sjemene lože.
Pomalo...ako preživim prvo pečenje ove godine, onda ću slijedeće razmišljati o poboljšanjima  Grin
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #391 Poslato: 04. Septembar 2013, 12:11:26 »

Da li se vrši sumporisanje kljuka od jabuka  Scratchhead
osterelo se , zaboravilo se....
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #392 Poslato: 04. Septembar 2013, 14:31:33 »

Ne,kljuk koji se koristi za destilaciju se ne sumporise.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #393 Poslato: 04. Septembar 2013, 20:07:18 »

Ne,kljuk koji se koristi za destilaciju se ne sumporise.
Hvala.
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #394 Poslato: 06. Oktobar 2013, 18:11:48 »

Pozdrav,

zanima me je li uputno nakon berbe ostaviti jabuke da dozrijevaju (kao što je preporučeno za dunju)?
Ako da, pri kojoj temperaturi, koliko dugo?

hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #395 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:18:58 »

Na 15-20 stepeni, u periodu od 2-4 sedmice.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Cooa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #396 Poslato: 10. Oktobar 2013, 18:53:26 »

Pozdrav svima! Nov sam na forumu, registrovao sam se pre nekoliko dana mada od kako je krenula berba jabuka, grozdja redovno dolazim ovde jer o proizvodnji rakije, vina veoma malo znam... prezadovoljan sam kavlitetom i kolicinom informacija koje ovde mogu da se pronadju, svaka cast!

Ove godine cu prvi put praviti rakiju od jabuka (Ajdared 80% + Greni 10% + Zlatni delises 10 %, imam oko tonu), mislim prvi put cu praviti rakiju uopste Smiley ..imam jendno, dva pitanja, za sada Smiley .. Ukratko, za pecenje rakije cu primeniti postupak koji bi trebao da lici na "dvostruku destilaciju".. Posle odvajanja prvenca (0.3-0.6%) na koliko stepeni (otprilike) u prihvatnom sudu ili na koliko stepeni izlazne rakije prekinuti odvajanje srednje frakcije? Ako budem radio na osecaj, ukus..ugasio sam ga Smiley ...i na koliko stepeni prekinuti odvajanje patoke?
Drugu destilacija, cist prepek. Stajem na nekih 60-65 stepeni, to ce biti ok nadam se...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #397 Poslato: 10. Oktobar 2013, 19:18:17 »

Malo mi je čudan redoslijed napisanog pa ću redom.
U prvoj destilaciji se ne odvajaju frakcije, a meka rakija se hvata na jačinu u posudi od minimalnih 25 stepeni. 
U drugoj destilaciji odvajaš prvenac u količini od 0,6-1,2% u dobrim okolnostima, ako nisu onda treba i više.
Rakiju hvataš na jačinu u posudi od minimalnih 65 stepeni. Za jabukovaču i koji stepen više.
Patoka se hvata sve do kraja destilacije, ili dok ti ne dojadi.  Smiley Praktično to ima smisla do nekih 5% na luli.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Cooa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #398 Poslato: 10. Oktobar 2013, 19:48:35 »

Hvala...
Pratio sam istovremeno vise tema, sljiva, jabukovaca, loza, belo vino, crno vino...i naravno sve mi se uzmuckalo Smiley ... Pohvatao sam, sve je prilicno logicno... Svake godine ti saljem po litar, cisto degustacije radi Smiley, posle trece -cetvrte godine ce valjda moci i da se pije Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #399 Poslato: 10. Oktobar 2013, 20:23:17 »

Ne boj se, moći ćeš i u prvoj.
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #400 Poslato: 11. Oktobar 2013, 20:06:00 »

Pozdrav svima! Nov sam na forumu, registrovao sam se pre nekoliko dana mada od kako je krenula berba jabuka, grozdja redovno dolazim ovde jer o proizvodnji rakije, vina veoma malo znam... prezadovoljan sam kavlitetom i kolicinom informacija koje ovde mogu da se pronadju, svaka cast!

Ove godine cu prvi put praviti rakiju od jabuka (Ajdared 80% + Greni 10% + Zlatni delises 10 %, imam oko tonu), mislim prvi put cu praviti rakiju uopste Smiley ..imam jendno, dva pitanja, za sada Smiley .. Ukratko, za pecenje rakije cu primeniti postupak koji bi trebao da lici na "dvostruku destilaciju".. Posle odvajanja prvenca (0.3-0.6%) na koliko stepeni (otprilike) u prihvatnom sudu ili na koliko stepeni izlazne rakije prekinuti odvajanje srednje frakcije? Ako budem radio na osecaj, ukus..ugasio sam ga Smiley ...i na koliko stepeni prekinuti odvajanje patoke?
Drugu destilacija, cist prepek. Stajem na nekih 60-65 stepeni, to ce biti ok nadam se...

Evo kako ja pečem rakiju od jabuka: Meku rakiju sakupljam do jačine od 20 % na luli ( merim gradomerom kolika jačina rakije  tog trenutka izlazi iz kazana) . Pošto uvek imam više kazana za pečenje , svu tu meku rakiju sakupljam u zbirni sud. Kada ispečem svu kominu ( ostavim uvek 1 - 2 kofe komine ), onda pristupam prepicanju meke rakije. U kazan stavim malo vode ( kazan mi je 100l , stavim 10 - 15 l vode) izručim svu meku rakiju i one ostavljene kofe komine. Takvu rakiju , prepečenicu, sakupljam do trenutka kada iz lule poteče 35 % jačina rakije. Za to koristim flašicu od 1/2 l. u koji prihvatam rakiju iz lule i u njoj merim. Čim jačina padne ispod 35 % , prekidam. Pošto rakiju iz lule prihvatam u posudu od 10 l. , kada se ona napuni , praznim je u zbirnu posudu - bure. Kada prekinem sa prihvatanjem prepečenice , kada padne jačina , u zbirnoj posudi je minimum 65 % jačina rakije . Iz lule dugo vremena izlazi veoma jaka rakija , i onda naglo počinje da pada jačina - tada počnem da merim jačinu iz lule. Naravno , odbacim prvih 1/2 litra prepečenice zbog velike koncentracije metil alkohola.
Tako jaku rakiju ( 65%) u zbirnom sudu razblažujem destlovanom vodom - postoje tablice koliko se vode sipa ali ja merim pomalo i sipam i uvek ostavim 2-3 % jaču , jer hlađenjem i stajanjem rakija malo gubi na jačini.
Ne znam da li je ovo ispravan način prepicanja rakije od jabuka , ali ja tako pečem sve voćne rakije ( osim šljivovice i lozovače). Razlika između ove 2 i voćnih je u tome što ne ostavljam kofu - 2 komine već čistu meku rakiju prepicam.
Nadam se da će to ovo pomoći u daljem radu .
 P.S. % - tako sam u ovom pisaniju obeležio stepene jačine rakije. One kofe komine stavljam radi boljeg šmeka na jabuke ( kruške , kajsije , breskve )
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #401 Poslato: 11. Oktobar 2013, 20:48:46 »

Mislim da bi meku rakiju mogao da sakupljas sve dok na luli ne krene jacine ispod 8-10%.
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #402 Poslato: 12. Oktobar 2013, 00:04:19 »

Citat
Evo kako ja pečem rakiju od jabuka: Meku rakiju sakupljam do jačine od 20 % na luli ( merim gradomerom kolika jačina rakije  tog trenutka izlazi iz kazana) .

Ovo je greska koja je nekoliko puta dobro objašnjena na forumu.
Tako se gubi nepotrebno alkohol koji ostaje u kazan. Ovo ne moze biti preporuka nego samo konstatacija. Prva destilacija je odvajenje isparlivog i neisparlivog materijala.Jednostavno receno:Prvom destilacijom čistiš alkohol od koma ili vina.
Rade to ljudi i drugačije-ali je greška!

Citat
U kazan stavim malo vode ( kazan mi je 100l , stavim 10 - 15 l vode) izručim svu meku rakiju i one ostavljene kofe komine.

Zašto raditi napamet kad za ovo imaš opisanih parametre.Najbolje je meku rakiju staviti na prepek sa jačinom od 28-30%(moze i od 25% do 32%).Kad rakiju sipaš u kazan ili prije toga, uzmeš alkoholometar i izmeriš.Zato su i izmislili tu spravicu.
Temperatura za vreme merenja alkohola treba da bude +20◦C zato što su svi alkoholometri baždareni na toj temperaturi(izuzetak ako na njemu ne piše drugacije).Ako je temperatura niža od 20C,ideš za svaki stepen sa +0,5 %.Ako ve viša ideš -0,5%.Znači ako ti je rakija 40%na temperaturu od16C,treba da racunaš 40%+2%=42%.Ako ti je temperatura rakije 22C,onda spuštas vrednost za -2%,znači 40%-2%=38%.

Citat
Takvu rakiju , prepečenicu, sakupljam do trenutka kada iz lule poteče 35 % jačina rakije. Za to koristim flašicu od 1/2 l. u koji prihvatam rakiju iz lule i u njoj merim. Čim jačina padne ispod 35 % , prekidam.

U svim destilerijama sveta minimalna preporuka je:
- za kosčasto(sljive,kajsije,breskve...) voče 50-55% na lule
-za semkasto(jabuke,kruše,grozđe...)  voče 40-45% na lulu
To je minimalna preporuka,ali je svi hvataju višu nego to što je preporučano,jer na kraju ta Patoka kvari finalni rezultat I kvalitet rakije.

Citat
Tako jaku rakiju ( 65%) u zbirnom sudu razblažujem destlovanom vodom - postoje tablice koliko se vode sipa ali ja merim pomalo i sipam i uvek ostavim 2-3 % jaču ,

I ovde nema potrebe raditi napamet,jer imaš odlične tabele postavljeno na forum.
jer hlađenjem i stajanjem rakija malo gubi na jačini.
Citat
Ne znam da li je ovo ispravan način prepicanja rakije od jabuka , ali ja tako pečem sve voćne rakije ( osim šljivovice i lozovače). Razlika između ove 2 i voćnih je u tome što ne ostavljam kofu - 2 komine već čistu meku rakiju prepicam.

I ovo se ne radi tako,ali ko voli – nek izvoli.

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #403 Poslato: 12. Oktobar 2013, 11:40:58 »

I ovo se ne radi tako,ali ko voli – nek izvoli.
Ma normalno. Ne može se nikome zabraniti da pravi lošiju rakiju, ali se onda ne treba "čuditi" kada se takva rakija nimalo ne zamuti kod dodavanja destilovane vode.  Cheesy
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #404 Poslato: 12. Oktobar 2013, 18:19:15 »

Pa , samim prekidom prihvatanja meke rakije iz lule na 20 % , dižem stepen jačine i u zbirnom sudu i , iskreno , nisam merio jačinu u njemu . Prihvatam savet i sledeći put ću prihvatati meku rakiju do vrednosti 8 - 10 %.
Naravno , i podatak da se prepečenica prihvata do određene jačine za određene vrste komine  je za mene novitet , ja sam po struci elektroničar a ovo mi je ipak samo hobi. Vrlo rado ću isprobati i ovaj savet.

##Citat

I ovo se ne radi tako,ali ko voli – nek izvoli.##
E , ovo bi te Jon zamolio da mi detaljnije objasniš ( ili bilo ko drugi ) ili da mi postaviš link do neke stranice ovde gde bih mogao da pročitam , jer čovek se uči dok je živ...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.339 sekundi sa 22 upita.