Egzaktnost podrazumijeva tačnost i potpunost pa onda i pravilnost i ispravnost, a osim konkretno vidljivog u jednoj prilici kod destilacije nemaš ama baš ništa drugo i opet ti ne smeta takav podatak nazivati egzaktnim.
I to u kojoj situaciji, heeeej!!!!

U situaciji u kojoj ti neko prezentira podatke iz stotina mjerenih destilacija u kojoj je zapremina označena milimetarskom preciznošću a alkoholmetar se prati i mjerenja zapisuju decimalnim brojevima.
To je što se tiče samog pojma egzaktno i prinosa od 66% dobivenog od meke rakije sa 27 stepeni, jer tako nešto se naprosto ne dobiva ovakvim kazanima. Ja tako nešto u životu još nisam ni vidio a kamoli dobio.
A što se tiče konkretne situacije pogledaj samo svojih par zadnjih poruka na ovoj temi i ono što si ti napisao.
Meka rakija vadjena na jacinu od 27 % .... ima nesto manje od 220 litara meke rakije
od 240 litara meke jabukovace jacine 27% vol. izvadio sam 64 litra prepeke na 67% vol.
Ne djeluje mi uvjerljivo pisati jedno pa drugo u istoj situaciji samo sa nekoliko dana razlike.
Prije će biti da je bilo nešto malo jače od 200 litara meke rakije jačine približnih 27% jer bi to onda dalo objektivan prinos od 79% a ne onih tvojih 66%.
Pogotovo još što se to sve dobilo iz 1000 litara fermentisanog materijala od jabuke koja je po računici onda imala 10% šećera. To je jako korektan procenat šećera za jabuku ove godine, i jako korektan prinos alkohola fermentacijom, kao i korektno iskorištenje i dobivanje alkohola prvom destilacijom. Sve se uklapa ovakvom korekcijom, pa bi se to tek moglo nazvati egzaktnim.