27. Oktobar 2025, 19:57:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 505027 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #600 Poslato: 01. Februar 2020, 19:40:19 »

Znaci jabuka iz hladnjace nije za rakiju.
Hvala na odgovorima.
ps. letos sam kajsije(zrele i kvalitetne) stavljao u zamrzivac kako se ne bi pokvarile dok sakupim za celo bure. Od tih kajsija dobio sam rakiju koja je bila znatno slabija nego rakija od sveze ukomljavanih kajsija. Skoro da se nije moglo prepoznati od kog je voca.To je moje iskustvo.

Pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #601 Poslato: 01. Februar 2020, 19:49:19 »

Jednim dijelom isti razlog u igri. Enzimski i degradacioni procesi se ne prekidaju ni zamrzavanjem, samo pada intenzitet dešavanja, ali ne kod svih enzima na isti način. Zato pored ostalog svaki toplotni tretman voća prije fermentacije negativno utiče ne samo na njegov kvalitet nego i na kvalitet vina, kljuka i rakije. Bilo to zagrijavanje ili zamrzavanje, pa i čuvanje na nižim temperaturama od optimalnih, u aromatskom pogledu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #602 Poslato: 03. April 2020, 17:30:42 »

Zdravo svima

Imao sam prilike da dobijem 120 kg jabuke koje nisu cuvane u hladnjacu pa resio sam
da napravim jabukovacu. Radi se o
40 kg Zlatni delisec sa 11 % secer i 3.49 ph
40 kg Grin smit sa 8% secer i 3.3 ph
40 kg Ajdaret sa 7% secer i 3.32 ph.

Iseckao sitno, pomesao sve to i sveo ph na 3.2 i pritom stavio 24 grama kvasac Selectys La Bayanus Oenofrance,
6 ml enzim Conzym Pex Uni Begerow i hrana za kvasce Fermaid E 30 grama. Bure je dobro zatvoreno sa vrenjacom
a kako je vreme ovih dana iznenadilo momentalna temperatura podruma je 12-13 stepena sa tendencijom da se malo
poveca iducih dana.
Pa hteo bih da pitam koliko vreme ja potrebno da prodje pa da pocnem da proveravam dali je vrenje zavrsilo.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #603 Poslato: 03. April 2020, 19:28:08 »

Kad gledam pH kod tih jabuka zapitam se ono što si rekao da nije. Ali, ajde da ne govorim o tome sad.
Fermentacija se prati svaki dan do njenog završetka.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #604 Poslato: 03. April 2020, 23:21:08 »

Pretpostavljam mislite na hladnjacu. Tako mi je receno ali ako je ph vrednost indikator onda je moguce da su  bili.
Od onog sto sam procitao jasno mi je da ce kvalitet rakije biti daleko ispod nivoa ali mala je kolicina tako da nije neki
veliki trosak. Izazov ce mi biti kako da uzimam uzorke a pritom da ne otvaram burad. Pogotovo sto je smesa dosta gusta
pa crevo kroz otvor za vrenjacu nece da moze.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #605 Poslato: 03. April 2020, 23:37:27 »

Crevo ili sta vec za uzimanje uzorka je trebalo postaviti ranije. Meni je vise zanimljivo kako ce tu da se uradi prepek?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #606 Poslato: 04. April 2020, 08:58:09 »

Nije samo to ali neću na tu temu zaista jer me time dovodiš u situaciju koja vodi u bespotrebnu priču koju smo mogli izbeći od starta.
Ako si samo usitnio jabuke nije trebalo da nameštaš pH i dodaješ enzim jer nema ni smisla samo štete u takvim okolnostima.Nameštanje pH se samo radi kod kljuka odgovarajuće konzistencije gde kiselina može ravnomerno da se raspodeli. Ako taj uslov nemaš ne igraš se sa kiselinom.
Sad ti preostaje da provjeriš fermentaciju nakon par dana, pa sve do njenog završetka. Nije strašno i da otvoriš sud za toliko vremena koliko uradiš merenje.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #607 Poslato: 04. April 2020, 12:09:27 »

Nisam dobro objasnio u prvom posto. Posle seckanje jabuke osatavio sam ih 12 sata. Drugi dan sam dodao enzime i
takodje ih ostavio da deluju 6 sata. Posle toga se jabuke dosta omeksale i pustile sok i poceo sam da dodajem sulfurnu
kiselinu i spustio ph. Inace mesao sam vise nego sto treba pri dodavanje kiseline i to sve do momenta kada mi je ph merac
davao skoro iste vrednosti u sve uzorke. Tako da sto se tice kiseline mislim da se dobro raspodelila.
Na kraju sam dodao hranu i kvasce. Iskreno puno stvari sam radio kako sam procitao na forumu.
Izvinite ako je moj prvicni post bio nepotpun i malo nejasan.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #608 Poslato: 04. April 2020, 12:59:10 »

Fleksi samo se opusti.Uzeo si 100kg jabuke koja je takva kakva je i ne očekuj čuda.
Takođe nema potrebe da dramiš što ćeš otvoriti sud jednom dnevnom da provjeriš specifičnu.
Ljudski je praviti greške ali nije ljudski drugima pakovati priču koja nema smisla.
Provjeri samo specifičnu,da barem na vrijeme završiš destilacijom tih 100kg koje si uzeo.

Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #609 Poslato: 05. April 2020, 12:21:49 »

Crevo ili sta vec za uzimanje uzorka je trebalo postaviti ranije. Meni je vise zanimljivo kako ce tu da se uradi prepek?
Bez obzira da li je fermentacija kvalitetno provedena na kvalitetnom voću, ili nekom ovakvom nedovoljno zrelom, predugo čuvanom, i bez razvijenog aromatskog potencijala..., uvijek se destilacija radi na isti način. Jedino njome se maksimalno koncentrišu arome u rakiji, i jedino njome se kvalitetnim odvajanjem frakcija eliminišu visoke koncentracije jedinjenja koja negativno utiču na kvalitet rakije u takvim koncentracijama.

Nema dileme osim kod još većeg škarta od voća, kada je ono na primjer trulo, jako loše provedene fermentacije, sumporenog vina i sl. Tek tad na mjesto klasičnog kazana, i standardne šeme destilacije, stupa rektifikaciona kolona jer destilacija na klasičnom kazanu to nije u stanju obaviti. Bez obzira kako je provodili. Jedino rektifikacijom se mogu eliminisati takvi izrazito loši uticaji ali se na žalost njome istovremeno eliminiše u većoj mjeri i ono aromatski poželjno.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Zobenica
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #610 Poslato: 05. April 2020, 14:52:29 »

Citat
Imam dosta jabuka koje nicemu ne sluze sem za ishrannu stoke. Sorte koje imam su Zukva, Kolacara, Bela budimka i Budimka i ove godine su odlicno rodile. Da li od njih mogu da pecem rakiju i da pravim taj Kalvados.

Za dekija...
Da sam na tvom mestu ja bi jabuku samleo, sto sitnije po mogucnosti da bude kao kasa.Vodu obavezno dodo da nebude gusto na 100 kg. jabuke moze cak i 30-40 lit. vode ako je potrebno.Scer ako bas oces ali ne visse od 3%,umesto secera mozes dodati med u svakom slucaju je bolje nego secer. Scratchhead Scratchhead Scratchhead
Moje pitanje je, zasto dodavato med u ukomljavanje kad je proces vrenja meda jako dug i nikako se secer iz meda nece pretvoriti u alkohol na vreme koje vazi za jabuku.
Sačuvana
Zobenica
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #611 Poslato: 05. April 2020, 15:07:04 »

Trazim preporuku za enzime, kvasce i hranu za kvasce. Cime korigovati PH? Sada imam zlatni delises jabuku.
Hocu da radim bez secera.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #612 Poslato: 05. April 2020, 16:31:41 »

Podrazumijeva se da ćeš raditi bez dodavanja šećera inače bi prostor za priču ili odgovore na pitanja morao potražiti na nekom dugom mjestu.
O kvascima, hrani, enzimima, i kiselinama za korekciju pH, imaš posebne teme na kojima je već rečeno ono što te u ovom trenutku zanima.

Pusti nedorasle priče pa i onu sa foruma koju si izvukao iz naftalina. Nerazumijevanja i nedovoljnog znanja je uvijek bilo i bit će ih, svugdje pa i na forumu. Neće med znatnije usporeno fermentirati od bilo kog voća ako mu se obezbjede kvalitetni uslovi za fermentaciju. Dodan u nekoj primjerenijoj količini kljuku od jabuka bi ih itekako imao. Ne leži u tome problem, dodavanjem meda jabukama, nego se na taj način ne može praviti rakija od jabuka. Ona se pravi isključivo fermentacijom jabuka pa onda isključivo i destilacijom takvog fermentisanog materijala. Sve ostalo je ili zabranjeno ili se ne radi jer šteti kvalitetu rakije od jabuka.
Sačuvana

bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #613 Poslato: 30. Maj 2020, 19:38:14 »

Vezano za miješanje jabuka po bojama na šta se treba paziti,i je li poželjno ili ne miješanje boja ?  Hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #614 Poslato: 30. Maj 2020, 20:25:38 »

Poželjno je.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.114 sekundi sa 22 upita.