Pozdrav društvo! Pratim forum od prošle jeseni, otac mi je iznenada preminuo, a pravio je fenomenalnu rakiju (bio je inženjer i sve je bilo u promil precizno). Imam 29 godina, dipl. pravnik. Zahvaljujući vašim savetima i čitanjem foruma, uspeo sam da ispečem baš lepu rakiju od kruške (prošle jeseni sjano rodila u pirotskom kraju). Svi su pričali u komšilluku kako voćna rakija ne treba da se prepeče, ali je ekipa sa foruma to demantovala. Nisam dodavao ni vodu ni šećer! I dalje sumnjaju, ja vas sve javno pohvaljujem
Elem, sada imam pitanje oko ukomljavanja jabuke. Poprilično je suva i kiselkasta, možda ima 5-6% šećera. Nemam baš laboratorijske uslove, sva aparatura je nasleđena sa sela. Krušku sam prošle godine mleo i kašica je lepo fermentisala, ali sada nemam toliko vremena pa jabuku seckam na 4-6 dela (čistim peteljke).
Napunio sam prvu kacu i nije ispustila mnogo tečnosti, puno je komadića ostalo na suvom. Sada već polako punim drugu kacu pa imam pitanje - da li će pomoći da se doda malo vode?
Da napomenem, pokušavam koliko mogu da kace sa kljukom što više izolujem od vazduha, kljuk ne mešam.
Molim Vas za neko generalno uputstvo kako da maksimalno izvučem %alkohola iz seckane jabuke. Hvala vam i pozdrav, nadam se da ću češće pisati!
edit: Kace su one klasične plave
od 100l zapremine. Sramota me što ne znam koliko kila jabuka može da stane unutra, ja ih punim cca 80-90% Zaista ne znam do kog nivoa je tečnost dole, jer kao što rekoh, ne mešam kljuk.