16. Mart 2025, 20:48:10 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Navodnjavanje  (Pročitano 54021 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 40

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 28. Mart 2013, 00:31:48 »

Evo jednog primera o navadnjavanju vinograda u rodu.

http://www.youtube.com/watch?v=QiOuC0bruGo
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #31 Poslato: 23. Oktobar 2014, 21:08:20 »

Imam mali vinograd na 4 ara. Ove godine sam hteo nabaviti opremu za zalivanje kap po kap. Imajući u vidu višak padavina nije bilo ništa od nabavke. Kako je ranijih godina bilo suše hteo bih da se pripremim za sledeću godinu samim tim što sada ta oprema nije preterano skupa. Jedino me  interesuje  da li neko zna  koliki je razmak kapaljki za vinovu lozu koja je sađena na razmaku od 120 cm u redu? Da li je to onda i razmak kapaljki na 120 cm ili treba gušće?  Scratchhead
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #32 Poslato: 15. Novembar 2014, 22:48:06 »

Zna li neko odgovor na pitanje: Da li je to onda i razmak kapaljki na 120 cm ili treba gušće?
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 16. Novembar 2014, 15:22:34 »

mislim da ti nece smetati  gusci razmak, bar na  60 cm. jer ako   jedna  zapusi  druga ce i  dalje  davati  vodu. ovako  cim  seneka zapusi   ostaje ti zona bez navodnjavanja. druga stvar  na 60 ce korenov sistem  moci  da pored vode usavaja i vecu kolicinu  hraniva. ako  pogledas kisu  ona  kad  da  vlagu da je celom korenovom  sistemu a  ovako  samo na odredjenim mestima  doajes vlagu. 

na osonvu ovog  bih ja  stavi  na  60 ili   cak na 40 kapace. no  vodi  racuna da ja nisam  strucnjak i da je  ovo  samo  moje misljenje
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 16. Novembar 2014, 19:17:01 »

Nije bitan razmak medju kapaljkama, vec protok vode kroz njih. Da li je to 40 ili 140 litara vode po kapajci. Inace preporucio bi ti razmak od oko 40 cm, sa protokom vode od najmanje 40 litara na sat, pa zalivas koliko zelis. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #35 Poslato: 17. Novembar 2014, 12:16:51 »

Hvala armin1 i bodo. Pronašao sam tu kod nas crevao za navodnjavanje (ne trake) na 50 cm kapaljke sa protokom vode od  4 litara na sat na koturu od 300 metara po ceni od 33 din. metar. Mislim da ću to i kupiti ako negde do proleća ne nađem nešto jeftinije.
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 33.0

« Odgovor #36 Poslato: 17. Novembar 2014, 12:25:01 »

Citat
Zna li neko odgovor na pitanje: Da li je to onda i razmak kapaljki na 120 cm ili treba gušće?
Pored protoka bitna je i razmak i te kako. Zavisi od tipa zemljišta. Ako je zemljište pjeskovitije onda ide manje rastojanje, a ako je teže (glinastije) onda veće. 50 cm rastojanje je sasvim OK. U svakom slučaju bolje da je gušći nego reći razmak kapaljki.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 33.0

« Odgovor #37 Poslato: 17. Novembar 2014, 17:30:07 »

Grujini, kupi to crevo, i ja koristim takvo za navodnjavanje. Cena je tu negde, mozda koji dinar skuplje. Uglavnom obrati paznju na kolicinu vode pri zalivanju, za vinske sorte previse vode zna da skodi kvalitetu, dok za stone sorte ne smeta ni malo. Kod vinskih sorti najbolji kvalitet se ostvaruje kada loza malo pati za vodom u fazi sarka i kasnije, dok u ostalim periodima ne smeta, stovise godi. Inace za zalivanjem loze nema potrebe svaki dan ili konstantno kao kod povrca, vec jednom u nekoliko dana u zavisnosti od atmosferskih uslova. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 17. Novembar 2014, 21:52:30 »

pre nego li kupis prveri na kupujem prodajem,  ja sam  proletos kupio okiten sa  lateralima   po 18 din metar
Sačuvana

IMA TU NECEGA
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #39 Poslato: 18. Novembar 2014, 10:34:49 »

Moj vinograd ima 9 redova po 27 metara dužine  i blago je nagnut u pravcu redova. Vinograd se nalazi na bregu koji je naglo zasečen na kraju vinograda visine 8-10 metara. U letnjim sušnim mesecima nedostaje mu voda jer se zbog takvog položaja zemlja brzo isuši. Ja sam ga  navodnjavao tako što sam motikom kopao kanalice u koje sam puštao vodu iz vodovoda. To je velik posao obzirom da sam sve radio sam, a i potrebno je dosta vremena i vode da se sve to natopi i naravno velika količa vode. Posle zalivanja sam zatvarao iskopane kanale da zemlja ne puca i da se ne gubi voda. Sve u svemu dosta rada i dosta potrošenih kubika vode. Zato sam i odlučio da nabavim sistem kap po kap.

Na drugom kraju  vinograda se naziru krovovi kuća i vidi se crkva. Nadam se da na osnovu ove fotrografije mog vinograda možete zaključiti položaj vinograda i neophodnost zalivanja u letnjim mesecima.

Promjena formata fotografije.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 23. Jul 2015, 22:02:46 »

Danas zalio iz obliznjeg kanala video da je vrag odneo salu lisce pocelo da zuti upalio tomos pumpu razvukao vatrogasna creva i od cokota do cokota nadam se da je sad miran do berbe
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 22 upita.