alambik
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 03. Jul 2009, 22:52:17 » |
|
Вино од огрозда сам данас оточио и ставио га на даљње врење са врењачом.
Испричаћу нешто касније мало више о самом поступку а сад да искористим ову тему да кажем коју реч о воћним винима уопште.
Вино остаје, наравно, вином само оно направљено од грожђа. Ова констатација међутим ни на који начин не потцењује воћна вина. Воћна вина зовемо винима јер нема бољег назива за њих (не можемо их звати преврелим воћним соковима!) и кад се добро направе могу бити изузетно квалитетна. Вина од разног воћа разликују се доста и по карактеру али им се разликује и сама технологија прављења. Ја правим, зависно од слободног времена разна воћна вина (јер их правим искључиво за властите потребе, значи чисти хоби) али највише волим да правим вина од ситног воћа. И сад пар констатација: нема воћног вина, а нарочито не оног од ситног воћа, без додавања воде, додавања, најчешће, великих количина шећера, и снижавања киселости калцијевим карбонатом. Узмимо само један пример. Ако имамо сок од црвене рибизле, неразређен водом, он садржи око 30 грама киселине по литри и има тек 7-8% шећера. У исто време правилници за воћна вина дозвољавају највише 4 грама киселине по литри да се неутралише калцијевим карбонатом. Дакле, у најбољем случају можемо добити сок од рибизле, без воде, са 25 грама киселина и премало шећера. А кад га разредимо водом онда се шећер још толико смањи да, кад сав преври, даје вино од 3-4% алкохола, или још мање. Дакле, по мени, приче о воћном вину, без додавања воде и шећера, пусте су приче.
Остаје сад само питање колико воде додати. наиме топитање другачије гласи: колико вина направити од 1 кг воћа? Ја сам узео неки стандард да од 1 кг црвене рибизле поставим око 2,5 литре вина. Кад се све заврши, и оточи, буде то 2 јаке литре (2,2 литре) бистрог вина за флаширање (велики губици су ми због тога што имам пуно талога, тако га правим). Сад сам овај стандард усвојио и за огрозд али се чини да сам ипак требао мање. Правим то вино већ неколико година и увек ми је било добро али у последњее време читам по разним винарским форумима да људи обично од 10 кг огрозда поставе 15 па до максимално 20 литара вина. Ја сам сад поново од 20 кг огрозда поставио 50 литара вина (укључујући сав волумен, и онај од додатог шећера.
Дакле, огрозд ми је врео под комом 2 дана па сам онда додао ново воће (тако ми је ишло брање) и хтео да пустим још 2 дана али ми је данас (петак ујутро) врење стало и дошао сам до закључка да једноставно нема више шећера! Зато сам га испресао кроз крпу (у огрозд сам приликом муљања додао 1 литру воде по сваком килограму воћа) и добио 28литара сока са безнајном количином шећера-алкохола и са око 14 грама киселина по литри. Тада сам испресане суве делове растрсао и поново их налио са 15 литара вруће воде и оставио сат-два, па то поново испресао. Тад је укупно било око 42 литре сока са киселином око 9 грама. На ову количину додао сам 9 килограма шећера (инвертованог у соку) и тако је укупна количина шире постала 48-49 литара са киселином око 7 грама и шећером око 200 грама по литри. Све се то налази у стакленом балону од 54 литре и лепо ври. Можда мало и прејако (ври као чобанац, што би рекао један мој познаник) а то приписујем квашчевој култури која је, као што сам већ рекао, она за спремање дестилата а не винска.
|