27. Oktobar 2025, 13:50:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453368 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #225 Poslato: 26. Novembar 2011, 13:01:03 »

e pa bistrice sad mi je jasno dohfly,a gde se kupuju ti enzimi,to bi mozda mogo pedja da mi kaze jel smo mi iz istog kraja?
Sačuvana
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #226 Poslato: 26. Novembar 2011, 13:57:13 »

Aco, ima ih u Enovitisu iz Topole. brojevi telefona su: 034/ 811951 i 034/811895.
Trazi Nesu tehnologa koji ce ti dati uputsva o svemu.
ja sam dobio sledece uputstvo:
5 gr EXV enzima/ 100 kg dunje u muljanju, nakon 48h,
EC1118 kvasac 2gr /100 dunje i 30gr hrane za kvasce / 100kg dunje (15gr na pocetku zasejavanja i 15 nakon 2 dana ).
ja nisam ispostovao sve jer su kod njih sva pakovanja od 100gr i bilo mi previse.
Nasao sam u poljoprivrednoj apoteci neka pakovanja iz Enoviisa koja su imala kesice po 10grama enzima i to neznam kojeg, i 700 kg izrendane dunje zasejao sa 20gr kvasca Lallemand.

Resio sa da onu polu zivu dunju ( cvrsti deo ) da promuljam kroz muljacu za grozdje i da to vratim u kacu da provri jos malo ako moze u zagrejanoj prostoriji. To planiram kasnije - za jedno 10 dana da procedim na presi i tako procedjenu da pecem. Nadam se da ne gresim. Zamolio bih vas bistrice da mi date misljenje o ovim mojim merama.
Hvala.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #227 Poslato: 26. Novembar 2011, 14:40:04 »

Taj kljuk je još prije trebao biti destilisan, bar po onom kako si ga opisao. Svako dalje odlaganje destilacije tečnog dijela je gubitak kvaliteta i količine uz mogućnost pojave neke od mana. Preporučio sam samo njegovo brzo odvajanje i stavljanje na destilaciju, jer sam svjestan šta oksidacija može uraditi u ovoj situaciji, prije svega kod fenola. Mislim da muljačom nećeš moći ništa uraditi ovom materijalu. Kad bi i mogao, u varijanti da ga ponovno vraćaš u tečni dio sa ili bez upotrebe enzima, opet ćeš više izgubiti čekanjem i prozračivanjem tečnog nego dobitkom na čvrstom dijelu kljuka.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #228 Poslato: 27. Novembar 2011, 17:16:23 »

e danas sam je ispeko,i to sam dobio od 2 kazana ili ti od 200kg dunje,5litara ljute,od 15 gradi,znaci popizdeo sam Sad
Sačuvana
caleks78
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #229 Poslato: 30. Novembar 2011, 18:32:23 »

dobar dan svim forumasima
danas sam se  prikljucio ovom vasem forumu i svaka cast na opsirnosti i objasnjenjima e sad
kasno sam procitao ove vase tekstove pa me interesuje vas  savet
naime ja i brat smo pre dva dana 200 kg dunje ocistili od kostica i samleli na sekacu za repu u to
smo dodali vode da pokrije dunju i 15 grama pektoliktickih enzima (s-enzim color)to je neki italijanski enzim po preporuci iz poljo apoteke ,i to sve izmesali sa mikserom u buretu od 200 litara
sutra smo planirali da izmerimo secer i dodamo do 20 % kolko bude potrebno  .
jel to uredu i ako bi nesto trebalo da uradim molim vas da me posavetujete
unapred hvala
zaboravio sam da kazem da sutra sa secerom planiram da ubacim i dve kesice vrelka
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #230 Poslato: 30. Novembar 2011, 20:24:14 »

Ne volim baš odgovarati na pitanja koja u sebi sadrže neke stvari koje su u totalnoj suprotnosti sa svim onim što smatram važnim u pravljenju rakije, ali pošto si novi i insistiraš na odgovoru ne mogu se oglušiti. Ovdje je bilo nužno namještanje kiselosti sa H2SO4, ali ti je sad kasno da je nabavljaš jer fermentaciju treba pospješiti što prije sa onim kvascem koji spominješ. Dodavanje šećera predstavlja direktno smanjenje arome, i to sve više kako ga više i dodaješ, a koncentracija preko 17% izaziva i dodatne mane buduće rakije. Enzim bi mogao biti dobar, ali bi trebalo navesti njegov puni naziv i proizvođača da se eventualno proba odrediti njegova prava vrijednost u ovoj situaciji. Nemoj čekati sutra, dodaj kvasac odmah, šećer možeš i naknadno.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
caleks78
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #231 Poslato: 30. Novembar 2011, 20:59:20 »

hvala na brzom odgovoru za najveci problem verovatno smatras vodu koju sam sipao a nisam trebao to sam tek danas saznao ,a enzime sam sinoc sipao  a bure se nalazi u podrumu na nekih 15 -20 stepeni dali treba da usitnim voce jos ili ce ovo  na masini za repu biti dovoljno
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #232 Poslato: 30. Novembar 2011, 21:01:04 »

Ako to možeš brzo uraditi onda uradi, 5 milimetara je neka poželjna gornja granica.
Sačuvana

Sasa Cosic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #233 Poslato: 01. Decembar 2011, 14:41:23 »

Poštovanje svim Forumašima,

Ima mnogo korisnih saveta koje možemo da implementiramo iz vaših iskustva a pogotovo u vezi spravljenja domaće rakije od Dunje.
Informativno već oko 10 godina pečem rakiju od šljive (frakciona destilacija/samo srce rakije, srednja frakcija 60% alk).

Koristimo kazan koji je 120lit kapaciteta, plitkog a širokog bakarnog dela, kupljen oko Leskovca.

Greške sigurno imam kao pošetnik prvi put planiramo da pečemo rakiju od dunje.
Kupio sam oko 180kg dunje, koje sam samleo. Stavio u 3 plastične kace od kapaciteta 200l na koju sam dodao vodu oko 20%. Svako bure je 2/3 puno. Šećer sam dodao na 180kg dunje, 100kg zbog slabe koncentracije šecera u voću i dodao pekarski kvasac.
Prostorija u kojoj se nalaze kace je oko 10C temp.
Čekam fermentaciju, pa da vidimo šta me čeka.

Sigurno svaki savet je dobro došao, a greške već imam. Scratchhead
Pozdrav iz Gračanice. Smiley
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:

« Odgovor #234 Poslato: 01. Decembar 2011, 16:50:29 »

Kupio sam oko 180kg dunje, koje sam samleo. Stavio u 3 plastične kace od kapaciteta 200l na koju sam dodao vodu oko 20%. Svako bure je 2/3 puno. Šećer sam dodao na 180kg dunje, 100kg zbog slabe koncentracije šecera u voću i dodao pekarski kvasac.
Sasa, ako sam te dobro razumeo, ti si na 180kg. dunje dodao 100kg. secera. Nemoj da se ljutis, ali ti si apsolutni rekorder. Kazes da si to uradio zbog slabe koncentracije secera! Scratchhead
Pa kolika je bila koncentracija secera?
Iskreno me interesuje sta ce od svega toga ispasti. Javi molim te.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #235 Poslato: 01. Decembar 2011, 19:24:04 »

da nema suve materije u ovoj kolicini da je cista voda ovo bi bio 45% rastvor, ovo vise podseca na smesu za kuvanje slatka od dunja nego na kljuk za vrenje
Sačuvana

dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #236 Poslato: 01. Decembar 2011, 20:05:07 »

'de bre 100kg secera?!!!!! Verovatno 10kg,a?  Shocked
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #237 Poslato: 01. Decembar 2011, 20:31:11 »

najverovatnije da se zeznuo covek u pisanju,sigurno je mislio 10kg, Scratchhead
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #238 Poslato: 04. Decembar 2011, 02:01:38 »

Uh, ako je 100 onda je bas puno whistlefly
Obicno se dodaje par procenata u odnosu na voce a ti si stavio preko 50 %.
Najgore od svega je sto si bacio veci deo tog secera jer nema sanse da sve to prevri...
Sačuvana
sasaobr
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #239 Poslato: 12. Decembar 2011, 22:18:58 »

Proslog vikenda sam pekao prvi put rakiju od dunje i prvi kazan je zagoreo pri kraju pecenja. to je kolicina od 15l jacine 25%. Posle njega sam ispekao jos 4 kazana i prepekao. Pri daljem pecenju sam u kazan sipao pola vode pola kljuka i sve je bilo u redu. Rakija iz prvog kazana nisam sipao u prepek jer se oseca ukus dima. Da li postoji neki nacin da iz nje izdvoji taj ukus? Nisam je stavio u prepek jer mi je drug rekao da bi taj ukus verovatno ostao i u prepeku. Cuo sam da sipanjem soda bikarbona u prepeku moze da neutralise ukus dima, i da mozda aktivni ugalj moze to da izvuce. Hvala unapred
Sačuvana
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.765 sekundi sa 21 upita.