|
bistrica
|
 |
« Odgovor #270 Poslato: 27. Decembar 2011, 23:00:13 » |
|
Sve bi se to dalo efikasnije i bezbolnije uraditi običnim propuštanjem kroz filter papir, koga jagnjilac ima, ali nije cilj ukloniti ovo zamućenje jer bi u ovoj situaciji uklonili i bitan dio aromatskih materija. Ovo zamućenje će ionako nestati drugom destilacijom jer soli koje dominiraju ovim zamućenjem nisu isparljive.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #271 Poslato: 29. Decembar 2011, 00:17:12 » |
|
Juce sam zavrsio prvu destilaciju rakije od dunje. Imao sam nepuna cetiri kazana od po 120 litara. Dobio sam 100,5 litara rakije od 28% vol...
Ovim definitivno padaju u vodu sve zablude kako dunja ima malo šećera pa ga je zbog toga potrebno dodavati u fermentaciju. Kod ove dunja je očito, bez velike matematike, preko 12% šećera pretvoreno u alkohol.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
abasc
Gost
|
 |
« Odgovor #272 Poslato: 31. Decembar 2011, 12:09:26 » |
|
Pozdrav, jagnjilac interesuje me gde si kupio alat za odvajanje semena loze iz dunje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #273 Poslato: 03. Januar 2012, 17:24:59 » |
|
Pozdrav i tebi abasc, Alat mi je napravio jedan prijatelj, strugar, po mom nacrtu. Jednostavno je to sa svakog strugara. Precnik cevi je 25mm, duzina cevi, 100mm a dimenzije stabla su fi 8mm x 40mm. Cev se ovori 10mm sa jedne strane i isto toliko sa druge (kao sto je na slici). Na kraju se narecka i to je to. Prvo se uradi cev pa se onda nabije pripremljeno stablo, koje se pri tom zavari i na samom kraju se obradi (fi8x40) da bi sve bilo u osi, da ne "baca" prilikom okretanja. Veoma je vazno, da sve bude od prohrona, jer onda nema korozije, niti ostecenja usled kiselina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
pedjamilano
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #274 Poslato: 04. Januar 2012, 12:00:10 » |
|
Bistrice, secate se one moje dunje koju sam ispresovao posle previranja onog tecnog dela, gde sam vam rekao da je cvrsti deo kljuka ostao u polu prevrelom stanju. E pa posle presovanja i bacanja cvrstog dela ostavio sam jos 15 dana onaj tecni deo u buradima i juce i prekjuce sam pekao rakiju. U startu sam po kazanu (100 litara ) dobio oko 25 litara meke rakije od 20% alkohola. Na kraju sam od 650 kg dunje i 25kg secera dobio oko 50 litara rakije na 50% alkohola. Rakija je fenomenalna sa jako izrazenim mirisom veoma pitka i bez ikakvih primesa. Iznenadio sam se koliko je dobra. Koristio sam i po pola kilograma meda u premazivanje kapka u prepeku rakije. Kako sam se nadao dobro je ispalo. Hvala na savetu da ispecem samo tecni deo. To je olaksalo sam rad, a i efekat je ispao odlican. Pozdrav, Pedja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #275 Poslato: 04. Januar 2012, 18:17:50 » |
|
Da sjećam se, i drago mi je da si zadovoljan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #276 Poslato: 10. Januar 2012, 22:18:54 » |
|
hteo bih za sledecu sezonu napraviti ili kupiti hidraulcnu presu za cedjenje soka pa me interesuje znate li mozda neke linkove gde mogu videti kako ona izgleda i kako funkcionise. sad ono sto mi je veci problem imam matorog oca skojim radim na pola ovoj moj vocnjak a zaguljen je covek do zla boga A I MATOR PA NECE DA SLUSA STA JA CITAM OVDE pa me interesuje kako da mu prakticno i objasnim da kad se mlevena dunja posle tretmana enzimom iscedi na presi u onom suvom delu nama ne ostaje apsolutno nista potrebno i da se kao takva moze baciti ili ... SVAKI SAVET JE DOBRODOSAO 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #277 Poslato: 10. Januar 2012, 23:01:26 » |
|
...kako da mu prakticno i objasnim da kad se mlevena dunja posle tretmana enzimom iscedi na presi u onom suvom delu nama ne ostaje apsolutno nista potrebno i da se kao takva moze baciti... Nećeš mu to moći ni objasniti, zato što to nije tačno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #278 Poslato: 10. Januar 2012, 23:19:17 » |
|
u savetima oko spremljanja dunje su mi svi odreda kao prvu verziju u startu rekli da iscedim sok. te sam se vodeci time, u predhodnom postu, napisao da ne ostaje nista. kontam da se nisam dobro izrazio, vec da je trebalo da napisem da je tako bolje.  jesam li u pravu  ili mozda kad prevri komina, ne secam se vise jer nemam tu mogucnost pa sam je selektivno izbacio iz memorije  no kako god pronasao sam rucne cediljke na forumu u delu sa opremom u vinogradarstvu al me interesuje kako tu sitno izmlevena dunja ne procuri izmedju tih dascica. no to je vec tema za tamo a ne za ovde jel tako ?, a ima i cudesa moderne tehnike sto rade svasta a ja pomislio da su hidraulnicne one koje koriste umesto navoja neki hidro klip.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #279 Poslato: 11. Januar 2012, 00:45:10 » |
|
Postavljaš pitanje na koje odgovor ne može biti drugačiji nego sa malim obrazloženjem. Aroma destilata dobivenog od soka i kljuka je bitno drugačija. Ova od kljuka je kompleksnija i bogatija ali u sebi jako često sadrži mane koje fermentacijom daju jedinjenja koja se nalaze u pojedinim dijelovima voća, najčešće sjemenoj loži. Zbog toga se i preporučuje stavljanje soka na vrenje, jer je to onda jednostavniji i lagodniji postupak, kao i kasnija destilacija. Ako tu sjemenu ložu na neki drugi način uklanjaš prije fermentacije, onda ovaj postupak sa dobivanjem soka i njegovim vrenjem ne mora dati bolji kvalitet rakije, sve zavisi od toga koliko ćeš grešaka praviti u daljem postupku sa kljukom. Ako mu obezbijediš ono o čemu je već pisano onda ćeš sa kljukom imati kompleksniju aromu i kvalitetniju rakiju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #280 Poslato: 13. Januar 2012, 00:13:26 » |
|
hvala bistrice na adekvatnom odgovoru. kako odstranjujem semenu lozu to mi onda definitvno znaci da necu gresiti ako i dogodine radim po ovom sistemu, a ako napravnim presu do tad ok mogu povecati nivo tecnosti tako sto bih recimo pola iscedio a pola stavio samleveno. u svakom slucaju hvala na odgovoru 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
miki26071985
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #281 Poslato: 15. Januar 2012, 17:35:43 » |
|
sad sam prvi put u zivotu pekao rakiju, i dosta mi je pomogao ovaj forum... dobio sam 45 l jacine 44 %, rakija je izuzetno prijatnog ukusa, jedino sto nema neki jak miris, ali nije losa za prvi put, nisam stavljao ni enzime, ni kvasce, dogodine cu... a dunju sam mleo na nekom starom mlinu za repu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #282 Poslato: 15. Januar 2012, 23:17:47 » |
|
Jagnjilac sta si radio sa tim semenom iz dunje nakon odvajanja, predpostavljam da nisi bacao, i dali ta tvoja sprava radi i jabuku i krusku mislim dali ti radis
Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #283 Poslato: 16. Januar 2012, 22:37:32 » |
|
Semenu lozu sam, naravno bacio. Zasto bih je inace vadio, ako je ne bacam. Alat sam je pravio, prvenstveno za dunju, ali bez problema moze da radi i jabuku i krusku.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
kazuar.milos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #284 Poslato: 21. Mart 2012, 11:08:07 » |
|
Drugari svaka čast za temu! Posebno Peci i Bistrici! Inače, po profesiji sam brand manager, radim u BG. Brz život, ovo, ono... (kuća poso, poso kuća) Rešio sam da aktiviram svoju staru dedovinu u Semberiji, tako što bih posadio lepu plantažicu dunje.. i polako Misija mije da imam lep voćnak i odličnu rakiju Ovo što sam pročitao na ovom forumu je stvarno plod rada i nesebično podeljenih informacija stručnih ljudi. Mili mi se da zasadim dunje, pa šta Bog da!
Peco, Bistrice, postoji li mogućnost da se probaju vaše rakije dunjevače?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|