28. Oktobar 2025, 00:10:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453472 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #285 Poslato: 21. Mart 2012, 11:26:22 »

Pecinu mislim da možeš probati jako jednostavno, tu je i link do njegove stranice sa kontaktom.
http://rakijaizkrnjeva.org/index.html
Za moju je malo teže zbog graničnih barijera, ali kada budeš dolazio u Semberiju mislim da možemo organizovati neku jednostavniju dostavu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kazuar.milos
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 11.0

« Odgovor #286 Poslato: 21. Mart 2012, 11:28:29 »

Hvala ti Bistrice!

Inače, šta misliš, Semberija kakva je za Dunju?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #287 Poslato: 21. Mart 2012, 11:50:29 »

E pa sad, generalno bi to bilo u redu za mnogo štošta, ne samo za dunju. Područje koje inače dozvoljava razvoj kultura sa izrazito dugom vegetacijom, ali u podizanju ozbiljnog voćnjaka ne treba ni u kom slučaju zanemariti mikrolokaciju i specifične zahtjeve pojedine kulture, a što ipak nije moje područje.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kazuar.milos
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #288 Poslato: 22. Avgust 2012, 08:53:32 »

Bistrice, Peco,

Došlo je vreme za kupovinu sadnica (rešili smo finansije  Smiley)
Dajte mi preporuku gde da ih kupujem!

Hvala
Sačuvana
Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #289 Poslato: 30. Oktobar 2012, 09:16:52 »

Jedna nedoumica vezana za enzim za dunju. Iz razgovora sa tehnologom iz Enovitisa preporučeno mi je da koristim LALLZYME. CUVÉE. BLANC, dok se u prethodnim postovima pominje LALLZYME HC. Ja sam tražio HC, dok je čovek insistirao da koristim cuvee... Koji koristiti?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #290 Poslato: 30. Oktobar 2012, 10:19:33 »

Kad imaš dilemu rješavaš je na način da uporediš razloge za preporuku na jednoj i na drugoj strani. Primijeniš ono što ti je uvjerljivije. Ako ti ni jedno nije dovoljno uvjerljivo probaš oba pa uporediš. Na ovoj temi imaš navedeno za i protiv, ostaje ti samo još da u Enovitisu pitaš za razloge preporuke i insistiranja.

Mogu ti i pomoći sa nekim pitanjima. Kolika je razlika u količini pektina kod grožđa i dunje? Šta od ovo dvoje spada u voće sa njihovim minimalnim a šta sa maksimalnim sadržajem? Koji su enzimi potrebni za razbijanje složenih pektinskih ovojnica kod dunje? Da li su u tim pektinskim ovojnicama sadržana i aromatska jedinjenja? Koliko je bitna celulazna i hemicelulazna aktivnost, koje ovaj enzim nema, za razbijanje pektina kod dunje? Koliko je moguća ß-glukozidazna aktivnost u prisustvu određene količine neprevrelog šećera? Šta su to cinamil esteraze? U čemu se ogleda njihova štetnost? Koji od ova dva enzima ih ima a koji nema? Kako fenolna jedinjenja mogu uticati na aromu rakije? Kako se ponašaju glikozidno vezani, složeniji i neisparljivi oblici terpena u destilaciji?……
Sačuvana

Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #291 Poslato: 30. Oktobar 2012, 11:24:26 »

Ok, HC je poručen, mada ne znam odgovore na pitanja koje si mi postavio da bi rešio svoju dilemu, osim uverenja da dunja ima mnogo pektina...

Ove godine smo drugar i ja dodavali enzim, Lallzyme EX-V, koji je njemu preostao od proizvodnje vina i koji je preporučen od mađarske firme za dunju. Ne želim da se osvrćem na to da li je ovaj enzim dobar ili ne, čisto smo uzeli da po prvi put ubacujemo enzim i da vidimo sa kojim problemima ćemo se sresti. Sa čime smo se susreli?

- No1 pokušaj:

1. Obradili smo dunju količine 86kg. Seme, semenište (ili kako se zove) i truli delovi su odstranjeni i ostalo je 64kg dunje isečene na četiri dela.
Usput, dunja je kupljena kod nas u Zrenjaninu, nije prskana i bila je poprilično zrela.

2. Imam mašinu za rezanje voća. U pitanju je trofazni motor koji tera noževe koji seku voće i dobijamo nešto poput krompira koji je sečen za proizvodnju čipsa. Kako je dunja čvršća, prilikom rezanja se dobijaju rezanci. Na prvu ruku čini se da se dobije suva materija, ali ukoliko stisnemo šakom izdvaja se sok iz rezanaca.

3. Nismo na vreme nabavili prskalicu kojom bi naneli enzim, nego smo naknadno naneli enzim sipanjem u kominu. Ovde dolazimo do prvog problema, kominu je nemoguće mešati! Tako da je nanošenje enzima bilo poprilično šturo po meni. Enzim smo, inače, razvodnili u mlakoj vodi.

4. Nakon dva sata,  dodali smo unapred pripremljen univerzani vinski kvasac koji se može nabaviti u poljoapotekama. Ajd, i ovde se nameće pitanje upotrebe pravog kvasca, ali ovaj nam je bio pri ruci i malo bojažljivo ulazimo u priču o enzimima i selekcionisanim kvascima.

5. Vode nismo dodali ništa, kako bi razbistrili kominu...

6. Nakon dva tri dana tek je postignuto da može da se promeša komina, uz određen fizički napor ali mnogo lakše nego prethodnih dana. Komina je radila lepo i ne burno. Nakon 10 dana, rada na oko 200C pristupili smo pečenju rakije. Izmerio sam vrednost približnu 00 šećera.

7. Pečenje: na gas, izuzetno mali plamen uz konstantno mešanje. Prilikom sipanja komine u kazan, ocenio sam da je izuzetno gusta komina, ili barem ja nisam navikao na takvu gustinu, i dodadoh 20 litara vode iz česme. Uz izuzetno tihu vatru, pekao sam cca 4 sata uz konstantno sporo mešanje mešalicom, i dobio meku rakiju sa čijim sam mirisom izuzetno zadovoljan.

- No2 pokušaj:

Isto kao i prethodni, uz novum da smo kupili prskalicu i nanosili enzim na očišćene dunje neposredno pre seckanja mašinom. Ova komina još uvek radi.

PROBLEMI i pitanja:

1. GUSTINA KOMINE - ja sam u dosadašnjem radu sa lozom, jabukom i ostalim kominama navikao na mnogo ređe komine. Ovo me brine iz razloga da li ta gustina utiče na rad enzima, kvasaca i uopšte na vođenje procesa alkoholne fermentacije. DA LI DODATI VODE I KAD? Bilo je peporuka već u ovoj temi da se doda voda neposredno pred pečenje kako sam i uradio.

2. Da li dunjuseckati ili drobiti, da li i to utiče na gustinu? Na jednom mestu sam u temi pročitao da ne valja ni da se napravi pekmez već da delovi plivaju...

3. DA LI POSTOJI NEPOSREDNI POKAZATELJ da je enzim odradio svoje, pošto vidim da enzim posao obavlja u periodu od 2 sata pa do 12. Da li je komina ređa, mirišljavija, ili po čemu odrediti da je uspešno enzim dodat i da odrađuje posao.

Ostala pitanja kasnije, da ne preteramo...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #292 Poslato: 30. Oktobar 2012, 16:10:22 »

...mada ne znam odgovore na pitanja koje si mi postavio da bi rešio svoju dilemu,...
Zato sam i preporučio da uvijek pitaš onog koji ti daje preporuku da bi mogao odvagati i odlučiti. Malo i zbog nečeg drugog. Nisam nimalo sujetan, niti mi je teško ponovno napisati, ali nakon opsežne argumentacije u bilo čijem pisanju na forumu pomalo smiješno djeluje ono, rekao mi jedan čovjek drugačije i sad ja imam dilemu. Radovalo bi me da je potkrijepljeno ikakvim razlogom, pa da pokušamo problem izanalizirati iz nekog novog ugla, možda nešto novo i naučiti.
Citat
Usput, dunja je kupljena kod nas u Zrenjaninu, nije prskana i bila je poprilično zrela.
Bez obzira na to ona mora na dozrijevanje.
Citat
prilikom rezanja se dobijaju rezanci.
Potrebno ju je više usitniti, i granulacija materijala nikako ne bi smjela da bude veća od 4-5mm
Citat
Ovde dolazimo do prvog problema, kominu je nemoguće mešati!  
Nastavak na bušilici ili ona veća mašina za mješanje maltera, ljepila i sl., pa koliko može, može.
Citat
Nakon dva sata,  dodali smo unapred pripremljen univerzani vinski kvasac
Vrijeme djelovanja enzima zavisi od usitnjenosti materijala, njegove koncentracije, temperature i pH sredine. Ponekad je za određene enzime potrebno duže vrijeme.
Citat
Da li ta gustina utiče na rad enzima, kvasaca i uopšte na vođenje procesa alkoholne fermentacije.
Uopšte ne utiče na način na koji misliš. Samo je potrebno dobro sve izmiješati. Za oboje je bitno da je ostvaren kontakt. Za fermentaciju, u smislu onog što vjerovatno pitaš, su pogodniji uslovi u gustoj nego u rijetkoj smjesi. Tada je brža. Još je i sve potpunija što je granulacija manja, prevre sav šećer i oslobodi sve arome.
Citat
DA LI DODATI VODE I KAD?
Dovoljno dozrela dunja, usitnjena uz upotrebu enzima i ostalo što sam naveo osigurava dovoljnu ekstrakciju soka, pa voda koja se inače dodaje samo zbog toga da bi stvorila anaerobne uslove za fermentaciju, je nepotrebna i štetna.  
Citat
Bilo je peporuka već u ovoj temi da se doda voda neposredno pred pečenje kako sam i uradio.
Ako sve uradiš kako treba, uz kazan sa mješalicom, nema te potrebe. Ako sve nije baš tako onda bi zbog zagorijevanja trebalo kljuk razblažiti, ali ne vodom nego mekom rakijom. Već sam mnogo puta o tome detaljnije pisao pa da se ne ponavljam.
Citat
Da li dunju seckati ili drobiti, da li i to utiče na gustinu? Na jednom mestu sam u temi pročitao da ne valja ni da se napravi pekmez već da delovi plivaju...
Za prvo je odgovoreno. Za drugo sam to jednom napisao ali isključivo za materijal koji se stavlja u kazan nakon fermentacije. U fermentaciji se razdvoji gornji gusti sloj i donji tečni. Od ta dva sloja se ne smije praviti „pekmez“ burnim ili mašinskim miješanjem, nego je potrebno to pažljivije uraditi da svaki kazan ima približnu proporciju tečnog i gustog dijela, gdje će u ovom tečnom plivati veće i manje grudvice gustog materijala.
Citat
DA LI POSTOJI NEPOSREDNI POKAZATELJ da je enzim odradio svoje, pošto vidim da enzim posao obavlja u periodu od 2 sata pa do 12. Da li je komina ređa, mirišljavija, ili po čemu odrediti da je uspešno enzim dodat i da odrađuje posao.
Ekstrakcija soka koju bi eventualno primijetio u vidu nivoa tečnosti na nekoj prozirnijoj kaci.
Po završetku fermentacije imaš znatno veće učešće rijetkog u odnosu na gusti dio, nego što bi to bilo bez enzima. Izaberi enzim koji je bržeg djelovanja i manje zavisan od temperature. Ne daj da ti ona ide ispod 15 stepeni, i u zavisnosti od temperature ostavi 6-12 sati prije nego što radiš eventualnu ostalu pripremu za fermentaciju (kvasci i sl.).
Sačuvana

Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #293 Poslato: 30. Oktobar 2012, 17:57:55 »

Hvala na iscrpnim odgovorima. Ukoliko su se neka pitanja ponovila to je zbog toga sto sam mnogo puta vracao i izcitavao postove i sada imam utisak da mi se sve pomutilo u glavi. Mozda bi pomoglo recimo izdvojiti u jednoj temi pod naslovom Dunja po Bistrici siže iznesenog, počevši od postavljanja komine do finalnog proizvoda. Komina, kiselost, enzimi, kvasci... i td.

Sve u svemu, postavicu jos sigurno pitanja jer je proizvodnja u toku. Ukoliko se ponovim, molim da se poruka obrise...

Jos jednom hvala.
Sačuvana
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #294 Poslato: 30. Oktobar 2012, 18:53:26 »

Ne znam za dunju ali Kajsija po Bistrici je nesta najbolje i njlepse sto sam ja pio i to sam ja pravio, naravno po savetima!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #295 Poslato: 30. Oktobar 2012, 19:21:52 »

Ukoliko se ponovim, molim da se poruka obrise...
Nije problem ako se neko pitanje i ponovi, ne bi bilo prvi put. Ni jedno do sad nije obrisano, izuzev nečega što i nije bilo pitanje nego klasična provokacija.
Jedino je teško davati odgovore na neke specifične situacije. Time se stvar ponavlja i onaj ko piše postaje dosadan samom sebi i sve to mu počinje djelovati kao nametanje nekih rješenja. Ne treba ići u pisanje postupka sa baš svim definisanim elementima, jer to je na kraju krajeva stvar izbora. To niti je dobro, niti je jedino ispravno rješenje. Svako sebi treba da napravi u tezama one osnovne i poželjne korake i da ih dopunjava sa onim što želi raditi.  
Berba dunje, dozrijevanje nakon berbe, odstranjivanje sjemene lože, usitnjavanje (pasiranje), priprema za fermentaciju….. Pa na primjer kod berbe, pod a) branje sa što dužim stajanjem na grani, a prije prvih mrazeva. Možda pod b) tretman prije berbe vodeći računa o karenci sa sredstvima koja sprječavaju razvoj bolesti tokom skladištenja-dozrijevanja………i tako redom.
To moraš sam, i sam donositi odluke.  
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #296 Poslato: 30. Oktobar 2012, 19:54:43 »

A kako se zna kad je dunja dozrela?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #297 Poslato: 30. Oktobar 2012, 19:59:01 »

Žute dunje....(ne čuješ me, pjevam)  Smiley
Misliš u skladištu na dozrijevanju?
Isto kao kod jabuke i kruške, naročito one kasne sorte. Promjena boje (izrazita žuta), teksture (blago omekšava), izrazito jak miris, naziranje faze propadanja i postaje mnogo ukusnija.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #298 Poslato: 30. Oktobar 2012, 22:26:27 »

Thumb
Citat
Žute dunje....(ne čuješ me, pjevam)   Smiley
...aman,aman...zute dunje iz Stambola.... Smiley

Šta su to cinamil esteraze?
U čemu se ogleda njihova štetnost?
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #299 Poslato: 30. Oktobar 2012, 22:43:09 »

Na to pitanje sam nekom odgovorio još prije.  Smiley  
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1213.msg20178.html#msg20178
Sačuvana

Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.15 sekundi sa 21 upita.