19. Januar 2025, 01:16:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 436172 puta)
0 članova i 9 gostiju pregledaju ovu temu.
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

ja

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #30 Poslato: 26. Novembar 2008, 19:55:21 »

podizanje vocnjaka je u toku .sad u nedelju busim rupe a sadnja odma posle busenja!i naravno celokupna priprema pre sadnje!sadnice sam kupovo u novom sadu kod u privatnom rasadniku koji je pod kontrolom poljoprivrednog fakulteta.a za 5% vranjske sam i ja cuo ali sam se konsultovo sa nekim profesorom iz fakulteta i covek mi kaze da su leskovacke dunje samooprasivaci i da im nije potreban oprasivac (vranjska).  placo sam 300 dinara sadnicu dvogodisnju!a sto se tice vocnjaka razmak izmedju redova 4 metra izmedju sadnica 3 a od komsije sam odstupio isto kao ti 2,5 metra,toliki mi je razmak u drugom malom vocnjaku sljiva i nemam problema za obradu.a u trecem malom vocnjaku kajsija nemam ogradu tako da mi i nesmeta! Smiley a kazi mi sto se tice plodova dunje kakva je tu cena kad je prodajes?nije valjda da sve preradis u rakiju?kao ih rezes?kakva im je krosnja?
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #31 Poslato: 26. Novembar 2008, 20:49:47 »

Krajnji, predlazem da otvoris novu temu o podizanju zasada dunje  u okviru Vocarstva, pa da pokusamo da kompletiramo taj deo, sa zasadima dunje, jabuke, kajsije i drugih vocaka koje koristimo za proizvodnju vocnih rakija. Nadam se da se i dioda slaze sa ovim, pa moze i ovih para zadnjih postova da prebaci u tu novu temu. Imamo djedov do, krajnjeg,... za dunju , imamo sljivik, ja imam nameru da zasadim oko stotinak jabuka, neko ce se vec naci da pise o zasadima kajsije i dr.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #32 Poslato: 26. Novembar 2008, 21:37:04 »

Deki dobra ideja!
Ovo je tema o rakiji od dunja a prica je otisla na podizanje vocnjaka...
Na zalost ne mogu prebaciti ove postove u novu temu koju cete otvoriti jer su ranije napisani pa bi bili ispred prvog posta u novoj temi..
Neka neko otvori novu temu o podizanju zasada dunje pa cemo tamo nastaviti pricu a ova tema ostaje za dunevacu odnosno rakiju od dunja!
Sačuvana
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #33 Poslato: 27. Novembar 2008, 05:18:15 »

citao sam negde da bi pri pripremi dunje za rakiju trebalo izdvajati kospice zbog sadrzaja cijanovodonicne kiseline u istim koja negativno utice na kvalitet destilata
moje iskustvo sa dunjama nije bas potvrdilo ovu teoriju ALI sam uvjek bio svestan toga i nisam dozvoljavao
da kom dugo ceka na pecenje bas zbog ekstrakcije sadrzaja iz semenki .
Mislim da je to opsta opasnost ne samo za dunju vec i sa svo ostalo voce
Naprimer ,potpuno je drugaciji misris rakije sljive  gdje se ne vade kospice a kom prezimi od onoga kada odmah pecete ili kada vadite kospicu
tako da sam ja napravio skicu "masinice" za vadjenje sredine iz jabucastog voca  gde bi se ta izvadjena
sredina sama stavljala u bure na vrenje i posebno "pekla"
Razmisljam i o cedjenju dunje a nikako neko da mi odgovori koji se pritisci koriste kod presa za grozdje.
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #34 Poslato: 27. Novembar 2008, 09:36:22 »

slazem se da otvorim novu temu!previse daleko smo otisli od rakije dunjevace!
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #35 Poslato: 27. Novembar 2008, 09:39:35 »

sto se tice vadjenja sredine kod dunja cuo sam da je bolje i da daje bolji ukus rakiji!navodno sredina ili ti kostice sadrze gorcinu koja daje drugi ukus rakiji!e sad neznam iz licnog iskustva za dunju ali za sljivu znam!
Sačuvana
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #36 Poslato: 27. Novembar 2008, 09:40:21 »

kad se otvori nova tema ja cu ti odgovoriti sta si me pitao
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #37 Poslato: 27. Novembar 2008, 14:32:48 »

sto se tice vadjenja sredine kod dunja cuo sam da je bolje i da daje bolji ukus rakiji!navodno sredina ili ti kostice sadrze gorcinu koja daje drugi ukus rakiji!e sad neznam iz licnog iskustva za dunju ali za sljivu znam!

Semenu ložu i kamene ćelije koje su oko nje je poželjno izvaditi iz sredine ploda dunje ako se fermentacija obavlja kompletno, međutim ako se ide na ekstrakciju onda je to nepotrebno. Odstranjivanje semene lože i kamenih ćelija iz sredine ploda dunje je mukotrpan posao i kad se radi o velikoj količini dunje pitanje koliko je radnika potrebno da se to sve uradi, možda je bitnije da se fermentacija obavi kako treba i da se uz upotrebu enzima i kvasaca završi na vreme pa onda blagovremenom destilacijom smanjiti rizik negativnih efekata.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #38 Poslato: 28. Novembar 2008, 07:20:47 »

ne znam  kakvo je trziste sa enzimima
da li i koja kolicina slada moze da ih menja-posto mi je sladara blizu i mogao bih lako doci do njega
ja o vadjenju sredine razmisljam u smislu ako se odlucim za stvarno pravljenje  jedne kolicine vrhunske rakije

pa razmisljam odprilike ovako -200 kg dunja presovati i  presevinu -sok -sipati u jedno bure i u to isto bure
dodati 100 kg isecene dunje sa izvadjenom sredinom(tacan odnos bih utvrdio na licu mesta)

takav kom bih tretirao enzimima i kvascima i
smatram  da bih tako imao pravu prirodnu rakiju dobre gustine i dobrog ukusa

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #39 Poslato: 28. Novembar 2008, 09:46:22 »

Citat
ne znam  kakvo je trziste sa enzimima
da li i koja kolicina slada moze da ih menja-posto mi je sladara blizu i mogao bih lako doci do njega

dd tebi trebaju pektinaze odnosno enzimi koji razlazu pektin a u sladu se nalaze amilaze, enzimi koji razgradjuju skrob...
Nema smisla da dodajes slad u kom od dunje...
Sačuvana
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #40 Poslato: 28. Novembar 2008, 11:20:56 »

havla dioda

davno sam studirao zaboravilo se
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #41 Poslato: 10. Decembar 2008, 16:28:35 »

DD Pronađi SIHAZYM Supra Mash, enzim koji se dozira 2gr, na 100kg mase, proizvođač "Begerow" nemačka, mislim da ga ima kod nas u prodaji, ako te interesuje raspitaću se. Ovaj enzim se preporučuje za sirovinu pre fermentacije.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #42 Poslato: 03. Januar 2009, 19:15:04 »

Ja bih samo da prijavim uspeh eksperimenta, posto nisam dodavao ni enzime ni kvasce a dobio sam dunjevacu kojom sam VEOMA zadovoljan. Ukus je veoma dobar a miris savrsen. Od 25kg bruto voca sam dobio 22.4kg cistog voca, na sta sam dodao 2kg secera  i na kraju dobio 3.5L dunjevace od 60%.  Thumb
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #43 Poslato: 03. Januar 2009, 20:52:11 »

To ispade da sa 100 kg voća dobijaš 14L rakije od 60 %, što bi bilo extra da nije šećera(8kg na 100 kg voća - što nije zanemarljivo). 1kg šećera ako se dobro upotrebi daje 1L rakije, tako da kad se to oduzme, prosečan prinos rakije.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #44 Poslato: 03. Januar 2009, 21:26:18 »

recimo da skoro svako stavlja secer u dunju . jedan moj poznanik radi u jednom podrumu u levcu i oni vrse i usluzno pecenje rakije i kaze da sve firme koje kod njih peku stavljaju secer i to 30% od kolicine voca mozes da zamislis koja je to kolicina onda. ili recimo dobiju sveps u malim flasicama kome je istekao rok i to peku u rakiju i to ne za neku bez veze firmu . Tako da bugsy i nije stavio puno  Smiley  jos uvek manje nego u onoj dunji iz samoposluge . ocigledno da nije ni imao bas previse dunja ali zato ima mali kazan za takve stvari.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.029 sekundi sa 21 upita.