07. Februar 2025, 15:34:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 438232 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #45 Poslato: 03. Januar 2009, 21:43:26 »

Ja po starom, može da radi ko kako hoće,ja samo hoću da kažem da kad pečem rakiju hoću da bude 100% voće, ne pečem je za prodaju nego za sopstvenu upotrebu, a dodavanjem šećera više puta sam naglasio gubi se kvalitet. To ne znači da neko ne treba da dodaje šećer, ali i po zakonu ako se ikad usvoji nešto normalno kod nas, nebi trebalo da se dodaje šećer ako hoćemo da napravimo neki kvalitet i da nazivamo proizvod voćnom rakijom, uostalom nisam naišao ni na jedan zakon bilo koje države koja ima zaštićen naziv destilovanog voćnog ili žitaričnog alkohola (viski,cognac...) a dozvoljava imalo šećera.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #46 Poslato: 03. Januar 2009, 22:10:09 »

potpuno se slazem sa tobom i ja sam za rakiju bez secera ALI   ako si pogledao zakone bilo koje od tih drzava onda ces da vidis da moze da se doda secer do odredjene kolicine propisane zakonom u vreme losih godina gde je u vocu manje secera i sl. i to ces naci i u zakonu  hrvatske ,austrije, nemacke (nijh sam procitao u nedostatku naseg sada ima  i njega)  i niko ne moze da protivureci jer je sve po zakonu . Naravno ne u kolicinama koje je doticna firma iz beograda koristila u svojoj rakiji dunjevaci. Ja neznam tacno mozda neko ko je pekao dunjevacu moze da da bolji odgovor na to . Taj tip tvrdi da je ta sa secerom bolja rakija od dunjevace bez secera , kazem neznam jer dunjevacu nisam pekao a nemogu ni da tvrdim da u tim koje sam pio nema secera jer nisam je ja pekao u svakom slucaju sa ili bez secera dunjevaca je jedna od nasih najlepsih rakija
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #47 Poslato: 03. Januar 2009, 22:42:39 »

Ovo oko loših godina mi nije jasno, jel to država propisuje kad su loše godine ili proizvodjač, znas našta ciljam. Samo još nešto, kad se doda šećer u mojim svim dosadašnjim iskustvima a i logikom rakija je lošija, neprimetno ako se doda 2-3 kg po kazanu, ali preko toga... neznam, ne interesuje me industrijska proizvodnja, samo amatersko pečenje, koje zavisi od godine kakva će rakija biti. Zašto su neka vina iz odredjenih godina bolja od istih sorti sa istog podneblja, mora nešto i od godine da zavisi. Dodavanjem šećera dobićete količinu kao kad je dobra godina, nikako kvalitet.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #48 Poslato: 03. Januar 2009, 23:52:19 »

Ја сам такође прилично збуњен што се тиче додавања шећера.
За већину воћа (а можда и поступака) заиста важи принцип да је квалитет најбољи без шећера и да исти опада пропорционално количини доданог шећера.
Пре пар година сам то, стицајем околности, и демонстрирао неким овдашњих пензионерима (и алкосима). Како су били незадовољни количином ракије које сам добио од јабука које су они сами сакупили, следеће године сам сваког понаособ питао колико ракије хоће од својих јабука. Кад су се сви изјаснили (а сви су хтели више него што се без додавања шећера могло добити), ја сам све то попамтио и рекао да ћу ја своју пећи потпуно без шећера.
Кад је све било готово имали смо 4 ракије, све од истих јабука, све на исти начин испечене, али са различитом количином добијене ракије. Кад су се све четири дегустирале, поредане од најбоље према најлошијој, јасно је било, и лаицима, да квалитет драстично опада, нарочито код онога што је хтео литру на сваких 5 кг воћа.

С друге стране, правио сам пре 2 године дуњевачу и додао сам доста шећера. И сад, истина, немам са чим да поредим, али ми се чини да тај ефекат, који сам имао код јабука, овде немам. Ракија је толико ароматична да је један пријатељ рекао да је то неослађени ликер од дуња.

Слична су ми и прва искуства са црном рибизлом, али и са зовом.
Дакле, не знам шта да мислим.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #49 Poslato: 04. Januar 2009, 07:34:19 »

Gospodo, ja sam do pre godinu dana bio pristalica rakije napravljene od 100% cistog voca ali sam odustao kada sam dobio 5 litara rakije od 110 Kg krusaka. Toliki rad, trud, muka, nada, strpljenje maltene uzalud a pravo da vam kazem ni sama rakija nije bila nista narocito. Tada sam resio da moram da pocnem da dodajem secer, ali je pitanje bilo koliko dodavati. Onda je dosla kajsija u junu prosle godine i tu sam resio da eksperimentisem. Uzeo sam prvo malu kolicinu kajsije (25kg) cisto da probam, dodao sam 6% secera i dobio veoma dobru rakiju ukus+miris+kolicina, pa sam ohrabren ishodom experimenta sa drugarima kupio 260 kg da napravimo za sve nas. Jedan se pobunio da je 6% mnogo i da cemo dobiti secerusu, pa smo se onda svi zajedno slozili da dodamo do 3% secera, posto sam ja negde procitao da se to jos uvek tretira kao prirodna rakija. Uradili smo sve potpuno isto kao i kod experimentalne kolicine, ali kada je doslo vreme da je ispecemo bili smo totalno razocarani rezultatom. Kom se u medjuvremenu ukiselio, tako da smo od 260 kg voca dobili 8 L kisele rakije tako da smo je bacili.

Ja sam na ovaj forum naisao posle kajsije, tako da sam tek ovde shvatio sta se desilo. Gos'n Peca50 je na temi Rakije od juznog voca lepo objasnio sta se desava, pa preporucujem da detaljno procitate pre nego sto se odlucite sta vam je ciniti.
Ukratko, moj kom od kajsije se ukiselio zbog nedostatka secera i od tada sam resio da poslusam Pecin savet i dodajem secera dok ne dobijem 20% secera u ukupnoj masi. Znaci ako voce ima 8% secera u sebi, ja cu dodati jos 12% cistog secera (naravno rastopljenog u toploj vodi) a ako voce ima 18% secera (kao na primer mango) onda cu dodati samo 2% secera.
Tako sam uradio sa dunjom i ispala je savrseno. Tako sam uradio i sa kruskom i pomorandzom a rezultate cu javiti za 10-15 dana.
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #50 Poslato: 04. Januar 2009, 09:07:39 »

Sad da se kajsija ukiseli ako se ne doda šećer, pa neznam tačno ali sumnjam, jer sam pekao rakije od jabuka i to od kolačare ili kulutare, svejedni kako se zove jabuka je ogromna i kisela sa malo šećera, ali se kom nije ukiselio. Inače na netu sam naišao na razne eksperimente i kažu da se recimo od kajsije i jabuke dobija mnogo bolja rakija ako se pomešaju više sorti u komu ili posle destiliranja. Što se tiče prve konstatacije daod 110kg krušaka dobiješ 5L rakije sve zavisi od sorte, recimo od divlje kruške ili oskoruše bez dodavanja šećera dobija se maksimalno 5L kad je godina extra, inače u većini slučajeva je 3-4L.Po tvom i pecinom ako se ne doda šećer još rakija ispadne gora.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #51 Poslato: 04. Januar 2009, 09:19:47 »

Ja samo iznosim svoje licno iskustvo, posto sam ovaj forum shvatio kao mesto za razmenu ideja.
Ne tvrdim da je to tacno i da tako mora da se radi, nego sam izneo sta mi se i kako desavalo, a svako za sebe moze da se odluci kojim ce putem.
Ali da zakljucim, ako se ne doda secer definitivno se dobija manje rakije a rizikuje se totalna propast.
Sačuvana
pocetnik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #52 Poslato: 09. Maj 2009, 03:41:30 »

Pozdrav svima na temi! Dunjevaču sam pekao prošle godine, u proleće. Kljuk mi je prezimio u zapečaćenim buradima, a tokom novembra i decembra prethodne godine sam na ručnom mlinu za meso obradio oko 160kg dunja. Plodove sam prao i odstranjivao semenke sa ložom, a zatim mleo (nisam ih kuvao). 2kg samlevene dunje sam ostavio u zamrzivač radi dodavanja u kazan sa prepekom.

U proleće sam pred kraj vrenja dodao 5kg šećera i pri prepeku dodao još 2kg onih dunja. Dobio sam 10,5 litara prepeka jačine 52%, odnosno nakon razblaživanja destilovanom vodom, 10,9 litara dunjevače od 50% (svu rakiju ostavljam na 50%). Rakija je lepa i ukusna i ima odličnu aromu. Što se dodavanja šećera tiče, držim se onog saveta da je sve do 3-4% bezbedno, naročito kada je u pitanju voće sa manje šećera, poput dunje.

I sada baš računam, ako uzmem da je sav šećer prevreo, a za 1kg šećera računam da daje otprilike 1l rakije od 50%, imam da bih bez šećera dobio 5,9 litara dunjevače od 50% od 160kg voća, odnosno jedan litar na 27kg voća. To je malo više od onoga što je napisao Peca50 na 1. stranici, da se od 20kg dunja dobije 1 litar rakije od 48%, možda su moje dunje imale manje šećera u sebi. A i te dunje su ti tzv. "dunjci" za koje ni ja nisam čuo do nedavno... ovde smo to uvek zvali dunjom, tačnije "dGunjom",
Sačuvana
Трифун
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #53 Poslato: 19. Maj 2009, 00:27:21 »

Видим да се на тему дуњеваче провлачи доста приче о шећеру, па рекох да искористим прилику. Радим у фирми где имам доста контакта са сировинама и уједно са разним врстама шећера. Па сам мислио да за иницијацију ферментације употребим не стандардни шећер - сахароза. Мислио сам да употребим глукозу, фруктозу, малтозу, лактозу и друге. Полако сам почео да их сакупљам. Интересује ме да ли је неко покушавао нешто на ову тему или је потребна "нова тема" ? Или неко можда има неких идеја и шта би од тога могло да буде. У свим случајевима бих користио исто воће, пучану шљиву пошто ње имам највише. Наравно количина шећера не би прелазила границу од 2-5%, у зависности од родности године, коју би моја маленкост проценила  Grin а не држава или предизетници  Angry
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #54 Poslato: 19. Maj 2009, 10:38:03 »

Trifune probaj sa glukozom ili kombincija glukoza - fruktoza ali ne u odnosu 1:1 kao sto je u saharozi vec 60:40 (%) u korist glukoze, ili 70:30. Nedavno sam radio diplomski na kvascima i u sintetski medijum (ja sam ga koristio kao podlogu za umnozavanje kvasaca) kao izvor C atoma se stavlja cita glukoza...
Sačuvana
kmilos
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:

« Odgovor #55 Poslato: 10. Oktobar 2009, 19:20:25 »

prvo pozdrav svima.sve sam procitao oko proizvodnje dunjevace ali nisam to jos nikad pekao.pa me interesuje nacin pripremanja za pecenje,koliko stoji,koliko secera itd malo opsirnije.procitao sam da neko stavlja med kakva je to varijanta?sve sam dosad pekao ali dunju jos nisam.planiram da pripremim oko 300kg.valjala bi mi pomoc PRAVO
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #56 Poslato: 18. Oktobar 2009, 07:10:28 »

prvo pozdrav svima.sve sam procitao oko proizvodnje dunjevace ali nisam to jos nikad pekao.pa me interesuje nacin pripremanja za pecenje,koliko stoji,koliko secera itd malo opsirnije.procitao sam da neko stavlja med kakva je to varijanta?sve sam dosad pekao ali dunju jos nisam.planiram da pripremim oko 300kg.valjala bi mi pomoc PRAVO
Ako procitas temu od pocetka, videces da ima razno-raznih metoda. Ja sam ocistio voce, uklonio nezdrave delove, kao i semenke, samleo, dodao 8% secera (posto je voce bilo 11%), sve je to stajalo 16 dana i na kraju sam dobio veoma lepu rakiju.
Sačuvana
kmilos
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:

« Odgovor #57 Poslato: 18. Oktobar 2009, 10:45:35 »

procitao sam ja to jarane sve ,ali sad nemam pojma kako da to spremim,onej kaze ovako onaj onako i i ?.povadim kospice bubnem secer jedno 5% i koliko onda cekam da pecem.odradicu ja to kao sto si mi napisao jos samo koliko traje proces vrenja i sve ostalo OK pa cemo da vidimo kako je ispalo.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #58 Poslato: 18. Oktobar 2009, 11:05:59 »

procitao sam ja to jarane sve ,ali sad nemam pojma kako da to spremim,onej kaze ovako onaj onako i i ?.povadim kospice bubnem secer jedno 5% i koliko onda cekam da pecem.odradicu ja to kao sto si mi napisao jos samo koliko traje proces vrenja i sve ostalo OK pa cemo da vidimo kako je ispalo.
Ja sam ovaj forum shvatio kao razmenu iskustava i ideja, a na kraju krajeva sve se svodi na tvoje licno iskustvo i zelje. Jednom probas "ovako" a drugi put probas "onako", posle par pokusaja ces doci do zakljucka sta tebi najvise odgovara.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #59 Poslato: 18. Oktobar 2009, 12:19:22 »

kmilose, niko ti ne moze reci koliko ce tacno trajati fermentacija posto zavisi od x faktora. Prati Ekslovim siromerom, kada dodje izmedju 5 i 12 stepeni mozes smatrati da je fermentacija zavrsena...
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 21 upita.