nemanja
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 22. Oktobar 2009, 13:43:13 » |
|
jel zna neko gde ima da se kupi taj depentinaks,ili kako vec,nisam zapamtio naziv?hvala u napred!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 22. Oktobar 2009, 15:43:42 » |
|
Trazi pektoliticke enzime, imas ih po prodavnicama sa vinarskom opremom...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rakijas
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #62 Poslato: 23. Oktobar 2009, 01:05:16 » |
|
Pozdrav svima!!! Mnogo pametnih stvari sam procitao na forumu.Hteo bi da pitam dali se moze dobiti rakija od dunje klasicnom metodom.Samlevena dunja,secer, voda bez kvasca i depektinaksa? Unapred hvala!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 23. Oktobar 2009, 01:18:33 » |
|
Moze... Kako se pravila dok nisu postojali enzimski preparati i selekcionisani kvaci? Mada ne vidim razlog da ih ne koristis ako vec postoji mogucnost da ih nabavis bez vecih problema....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rakijas
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 23. Oktobar 2009, 01:31:39 » |
|
razlog je tome sto sam pre nekih 10dana samleo dunjui stavio secer.Mogu li sada da stavim ili da ostavim tako?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lakida4
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 29. Oktobar 2009, 21:52:41 » |
|
caonarode citamovu vasu temu o dunjevaci pa da ija kazem koju evo vec tri godine pecem dunjevacu ne puno po 200 kg otprilikei dobijem ekstrarakiju i to oko 7 lit od 100 kg dunje i ubacim oko 3 % secera ali ja dunju malo obarim sa dosta vode i to sve u bure pa mogu vam reci da nemoze dugo ni da ostoji ova moja dunja a raja kazu da uvjek mirise jos
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 30. Oktobar 2009, 00:16:29 » |
|
Nije mi jasno zasto je kuvas? Kada je kuvas garant mirise po komsiluku a to znaci da ti mirisne materije odlaze u nepovrat... Hocu da kazem da je bolje da te arome zavrse u rakiji nego u komsiluku 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lakida4
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 02. Novembar 2009, 09:31:23 » |
|
ne kuvam je skroz samo je malo obarim da omeksa ada i komsije osjete da se sprema nesto dobro pravo da ti kazem ja nisam znao sta da radim sa tim dunjama pa su mi rekli tako kad sam se raspitivao i posto sam u sustini zadovoljan ja tako svake godine kad ima dunje a sta mislis za ovo dodavanje secera i kolicinu rakije koju dobijem jeli to zadovoljavajuce bas bi volio da smo blize pa da je degustiras
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 02. Novembar 2009, 20:51:47 » |
|
Ma nisam ti ja nikakav strucnjak pa da je degustiram i dajem svoje misljenje, mada cu je rado probati ako bude prilike  Stavi slobodno 5% secera, ima ih koji stavljaju i vise ali da ne preterujemo....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
inoxalbg
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 03. Novembar 2009, 08:29:13 » |
|
Stavio sam oko 800 kg dunje pre 20 dana.Prvi put je radim pa me interesuje vaše mišljenje:prepek ili kazan na kazan.  Ostavio sam i 20 kg sveže dunje u zamrzivač,ako zatreba za prepek.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 03. Novembar 2009, 13:00:26 » |
|
Gledana uopšte proizvodnja voćnih rakija, pa i dunjevače, ima zagovornike i jedne i druge opcije načina destilacije. Ja sam pobornik destilacije kazan na kazan, zbog pojačavanja arome i kvaliteta dobijenog destilata.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
johanan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 04. Novembar 2009, 23:39:52 » |
|
Пре је поменуто да се против пектина користе ензими 2 грама по 100 кг. Интересује ме јер се то односи на 100 кг воћа или воћа помешаног са водом и шећером? Јел се он једноставно измеша или се додаје на други начин?
|
|
|
Sačuvana
|
Јоханан
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 05. Novembar 2009, 14:47:52 » |
|
Enzim za dunju se dodaje 5 grama na 100 kg voća, rastvara se u maloj količini vode, blago zagrejanoj, i posipa se preko usitnjenog voća, posle toga se dodaje voda i šećer, pa se sve dobro izmeša. Posle 24 ili malo više sata se vrši presovanje, ili pak zasejavanje sa kvascima za one koji se odluče za fermentaciju bez presovanja. Enzim prodaje VVM iz Novog Sada, i cena za 100grama je oko 2200dinara f-co kupac, pouzećem.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 06. Novembar 2009, 08:27:18 » |
|
Kolika je realna cena za svežu dunju sada? Jedan lik preko oglasa nudi po 35din, čini mi se skupo, zar ne?
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
Djole1985
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 15. Novembar 2009, 17:54:38 » |
|
Pre svega pozdrav svima  ... odusevljen sam ovim forumom toliko pametnih stvari ovde ima . ovo je super....!!!! Evo ove godine sam resio prvi put da sam probam da napravim rakiju od dunje... To mala kolicina oko 350 kg koje sam stavio u 3 plasticna bureta....dodao sam i oko 5 % secera, ali imam problem dunje u buretu su tako zbijene da nema sanse da ih mesam...  Medjutim pronasao sam kod komsije PVC kacu od 500 kg pa mislim da je bolje da ih tamo prerucim kako bi ih svaki dan mesao... I jos nesto nisam dodavao nista sto bi podstaklo fermentaciju ali dani su sve hladniji tako da cu se ja izgleda nacekati , pa se pitam jel nije problem da sve ovo odstoji negde do kraja februara kad nam dodju lepsi dani jel po snegu i mrazu nema sanse da pecem ili pak da dodam pekarski kvasac kako bi bar pospesio vrenje.. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|