22. Mart 2025, 17:22:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 441145 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #75 Poslato: 15. Novembar 2009, 19:52:13 »

Ja sam takodje ove godine rešio da proizvedem dunjevaču. Kupio sam 600kg. prvoklasne Leskovačke dunje i sve sam uradio po Pecinoj recepturi. Dunje sam samleo na svojoj mašini, o kojoj sam pisao koja se pokazala inzvanrednom za obradu dunje (pogledaj temu: Izbijanje koštica), dodao sam 5g/100kg enzima, procedio sam i profiltrirao oko 2 litra soka nebi li izmerio procenat šećera. Izmereio sam 13%šećera. Dodao sam 7kg. šećera/100kg. koji sam predhodno rastvorio u 210 litara mlake vode. Dakle dodao sam razliku do 20%. Sačekao 24 časa posle obrade i onda sam otočio sav sok a samlevenu masu sam ispresovao pomoću prese za presovanje groždja. Tako sam dobio oko 500 litara predivnog soka od dunje koji sam spremio u plastičnu kacu koja se nalazi u zatvorenoj prostoriji i dobro sam je uvio starim ćebadima. Ubacio sam kvasac (1.11.09.) i pustio da tece fermentacija. Danas sam vršio proveru. Očitao sam 26.8 Eksla. Sve ide po planu. Pecenje rakije će biti čim se završi fermentacija, ja se nadam do kraja meseca. Jedva čekam taj trenutak jer posebna draž je u tome što je isključena mogućnost zagorevanja. Sačuvana je odredjena količina svežih plodova zbog postizanja što bolje arome.
Sledi nastavak priče o dunjevači, nadam se da će sve biti u redu i prilikom pečenja.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #76 Poslato: 06. Decembar 2009, 21:51:36 »

jagnjilac ispeče li rakiju?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #77 Poslato: 06. Decembar 2009, 22:51:11 »

Izmereio sam 13%šećera. Dodao sam 7kg. šećera/100kg. koji sam predhodno rastvorio u 210 litara mlake vode. Dakle dodao sam razliku do 20%.

Дакле, нисте додали разлику до 20% јер сте шећер отопили у 210 литара воде.
Ако претпоставимо да сте добро измерили шећер (ово кажем зато што се чини да је мало преслатко за дуњу, 13%!), онда сте у 500 кг дуње имали 65 кг шећера, или 13%. Сад сте додали на то 210 литара воде, што је 210 кг, и 35 кг шећера, тако да сад имате укупно 100 кг шећера али не више на 500 кг комине (што би било, кад би било, 20%), него на 745 кг комине, а то је око 13,5 %.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #78 Poslato: 07. Decembar 2009, 20:23:50 »

Oceđeni sok od dunja (voda, šećer i prirodni sok), je oko 500litara, i proverili smo jačinu ekslovim širomerom, jačina je bila nešto malo više iznad 20% šećera. Kako se to složilo, neznam, ali merenjem se naše "pametovanje" pokazalo tačnim. Fermentacija se uspelo završila, pa će moj imenjak (Petar) početi sa destilacijom. I uzorak će biti na raspolaganju za uživanje. A ocena, pa to ćemo ocenjuvati kad se vidimo.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #79 Poslato: 07. Decembar 2009, 22:12:33 »

Онда неки претходни податак не одговара.
И ти сам, Пецо, знаш да чак и кад додајеш сам шећер рачун не штима потпуно а камоли кад га отопиш у толикој количини воде.
Мени је, рецимо, нејасно шта значи 20% шећера у соку.
Шећер се обично исказује у проценту кад говоримо о воћу па ако кажемо да, рецимо, јабука има 10% шећера онда то значи да у 1 кг јабука има 100 грама шећера.
Кад исцедимо сок из те јабуке можемо и даље говорити о проценту шећера (само ће он сад бити мало другачији, већи), али се обично прелази на други начин исказивања концентрације шећера па се говори о Ексловим степенима, што није ништа друго него специфична тежина сока у грамима по 1000 мл сока, минус 1000, или се та вредност преведе на граме шећера по литри сока (дакле, сад не по маси сока него запремини).
Sačuvana
zivadinovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #80 Poslato: 10. Decembar 2009, 21:21:44 »

rakijammmmmm
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #81 Poslato: 16. Decembar 2009, 23:05:51 »

jagnjilac ispeče li rakiju?
Važno obaveštenje:
Ispekao sam konačno dunjevaču! Ovako nešto nisam pio u životu!
Alal vera Peco majstore, stručni konsultantu, učitelju, prijatelju!
Ljudi, on je car. Danas je popularno reći: On je vrh!!!
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #82 Poslato: 16. Decembar 2009, 23:49:26 »

Jagnjilac? Nemoj to tako, rakiju si ispekao ti, ti si je nabavio, obradio dunju, a to što si slušao kako treba, to je stvar koja mi godi, imao si poverenja u moje savete(samo zato hvala). Sve je to već rađeno, drugi su radili, ja naučio(pokrao) , nešto improvizovao i iz iskustva se rodila klasika postupka: proizvodnja rakije od dunje.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #83 Poslato: 17. Decembar 2009, 00:08:36 »

Придружујем се честиткама.
Ја сам, а то сам већ писао, пре две године тако испекао од свог дуњца (врањанске дуње) ракију. Тако сам некако урадио као и ви и мало људи ми верује да је ракија заиста одлична. Нажалост, имао сам само пар литара, а сад више немам ништа.
Ракија је без паточних и осталих киселих укуса а са израженом аромом дуње. Није ли то циљ код воћног о-д-фија?
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #84 Poslato: 21. Decembar 2009, 11:03:13 »

Jagnjilac ,šta si radio sa preostalom suvom materujom od dunje?
Sačuvana

HUBERT 1924
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #85 Poslato: 21. Decembar 2009, 18:24:23 »

Preostalu suvu materiju koja je iscedjena na presi za grozdje sam bacio. Otklonio sam mogucnost da mi zagori kazan. Pekao sam rakiju od prevrelog vina.

Sačuvana

shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #86 Poslato: 24. Decembar 2009, 21:57:32 »

ja dans pekao dunju.prelepa.izgleda da je godina bila za sve voce.samo imam jedan mali problem.rakija mi je mutna.vec drugu godinu za redom.zasto.ne smeta mi jer je odlicna ali me kopka zasto je to tako.ko zna neka javi.hvala
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #87 Poslato: 24. Decembar 2009, 22:09:05 »

dunjevaca ' jednom sam postavio pitanje  na koje niko nije hteo d aodgovori. nenamerno ili ne   nebitno. koliko dunja  ima secera ?   i koliko secera  mora da se doda u dunnjuu da bi se ispekla dobra  rakija ( sa aromom dunje )
? zaato bi se svi trudili da    bude  grozdje dobro i godina puna sunca,, zar nebi isto mogli da  stavimo    seceraaaaaaaaaaaaaaa i da bude sve ok
. ovo pitam  zato sto znam da dunja ima malo secera
, a gde se dodaje secer kod mene u selu zovu seecerusa .....  ispravite me ako gresim

a ako neko uspe da me ubedi da je to ok
i da nesmeta
onda neka me ubedi , zasto
to neradi ceo svet sa vinom   (  ubacis secer i malo grozdja arome  i ljuuljaj snajka )?
   dali je cilj  alkohol   sa aromom dunje ili sljive ili kruske .. itd.  ili je cilj  prirodna rakija  od spomenutog voca , koja  bi mogla da se proda,,  jel ciso sumnjam dw ce neko secerusu da  kupuje ?     i^li je to mozda uobicajen  proces  sa  pravljenjem rakije  ?  odnosno visokoprocentnih  pica ?     recimo zasto nije to slucaj sa vinom  , dalis eu vinu  gubi aroma akose doda secer a kod rakija ne  ?  malo kompleksno pitanje     ,  .......
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #88 Poslato: 24. Decembar 2009, 22:22:03 »

Zato sto grozdje treba da dostigne tehnolosku zrelost,pored secera se u grozdju stvara jos niz drugih materija koje uticu na kvalitet vina.Nije dovoljno samo dodati secer,stvorice se vise alkohola ali vino nece biti puno i harmonicno.Bice kako kazu tanko.Sto se tice dunje,aroma ne zavisi od secera nego od niza drugih stvari(zrelost,nacin pecenja rakije...)Kolicina secera koja se dodaje u voce zavisi od kolicine secera koju voce vec poseduje.po zakonu je u losijim godinama dozvoljeno dodati do 4kg secera na 100 kg voca.Kazu da ta kolicina bitnije ne utice na organolepticke karakteristike dobijenog proizvoda.To sto neki vise puta peku isti kom uz dodavanje vecih kolicina secera i vode i ponovnog vrenja je druga prica,to su kako rece seceruse.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #89 Poslato: 24. Decembar 2009, 22:31:59 »

zahvaljujem sale.skoro sam probao kajsijovacu,,   od zene koja radi samnom iz novog sada ,  ja rakije nepijem    samo crno vino,, ali iskreno   mirise  lepo..    nisam mogao da verujem da  ima tako lep ukus ,, a  za dunju   cu rado da se uverim ,,   Tongue
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 21 upita.