20. April 2025, 17:54:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 443654 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #90 Poslato: 24. Decembar 2009, 22:34:47 »

Svaka rakija je dobra na svoj nacin,zavisi ko sta voli ali najbitnije je da je cista i dobra,posteno napravljena.Ziveli
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16

« Odgovor #91 Poslato: 24. Decembar 2009, 23:05:39 »

Shuco neznam da li kad pečeš rakiju stavljaš da iz tabarke odnosno kulera ide preko vode i da se tako ispira a samim tim se bistri
Sačuvana

Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
dimce
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #92 Poslato: 25. Decembar 2009, 08:25:49 »

Da bismo dobili kvalitetnu rakiju od Dunje prvo biramo odgovarajucu sortu Dunje  (ali iskljucivo Dunje a ne Dunjca) sa geografskim poreklom i tek tada mozemo krenuti u ostale procedure koje nisu zanemarljive.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #93 Poslato: 25. Decembar 2009, 10:37:57 »

Shuco ,filter pumpa kolombo i sve cisto kao suza.Ima vise faktora za to sto se muti.Sa kojom vodom razredjujes?,da li naglo sve razredis  i na na koju jacinu?,da li je uopste prepeka?
Sačuvana

HUBERT 1924
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #94 Poslato: 25. Decembar 2009, 10:56:06 »

Da bismo dobili kvalitetnu rakiju od Dunje prvo biramo odgovarajucu sortu Dunje  (ali iskljucivo Dunje a ne Dunjca) sa geografskim poreklom i tek tada mozemo krenuti u ostale procedure koje nisu zanemarljive.

A zašto? Mislim, zašto je dunja toliko bolja da se samo od nje sme praviti rakija? Osim toga, tu podelu na dunje i dunjce nisam nigde dalje čuo osim ovde, to jest u pojedinim delovima Srbije. U ostalom svetu su različiti varijeteti dunja.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #95 Poslato: 25. Decembar 2009, 11:07:35 »

Mislim da Dimce misli na leskovacke i vranjanske,kao sto i svi verovatno znamo da su leskovacke aromaticnije,i da je rakija lepsa nego kada se fermentisu vranjanske dunje,ali to sa mucenjem rakije nema  ama bas nikakve veze.
Sačuvana

HUBERT 1924
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #96 Poslato: 25. Decembar 2009, 12:45:19 »

SORTE DUNJE

VRANJSKA, je najkrupnija dunja, poznata po celom svijetu.Oblik ploda je kruškolik.

BERECKI (BERECZKI) plodovi su kruškolikog oblika, zlatno-žute boje,vrlo veliki.Rast je jak i rodnost obilna.

ŠAMPION (CHAMPION) ima srednje krupan plod spljoštenog oblika, slično plodu jabuke, te je odlična za konzumiranje u svežem obliku.

LESKOVAČKA je dunja jakog rasta, vrlo krupnog ploda.

Pored ove četiri sorte, Čačani (Stančević) su, u drugoj polovini prošlog veka, metodom klonske selekcije, stvorili elitni hibrid, priznat kao nova sorta pod imenom – Morava (Reans Mamouth × Leskovačka).

Ciljevi oplemenjivanja dunje bili su: stvaranje kvalitetnih sorti sa dužom sezonom upotrebe plodova, umerene krupnoće, ravnije površine pokožice, manje maljavosti, mekanog mezokarpa sa što manje kamenih ćelija i slatko-nakiselog ukusa da se može konzumirati u svežem stanju.

Morava je priznata za sortu 1987. godine. Kvalitetna sorta, dugog čuvanja plodova, odlične i redovne rodnosti. Sazreva početkom oktobra. Pokožica ploda je tanka, glatka, sjajna, limun-žute do slamasto-žute boje, prekrivena sitnim neupadljivim sivkastim maljama. Mezokarp je žute boje, čvrst, zbijen, krt, sitnozrnaste strukture, kiselkastog, osvežavajućeg ukusa, jake arome, sadrži 13% rastvorljivih suvih materija, 0,2% tanina, 0,7% pektina.

MIslim da može da se nabavi u čačansklom Institutu!

Thumb
Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #97 Poslato: 25. Decembar 2009, 12:52:00 »

Mislim da Dimce misli na leskovacke i vranjanske,kao sto i svi verovatno znamo da su leskovacke aromaticnije,i da je rakija lepsa nego kada se fermentisu vranjanske dunje,ali to sa mucenjem rakije nema  ama bas nikakve veze.

Да, али ја се сад не могу сетити колико је ароматична била лесковачка дуња у башти моје родне куће (јер та дуња одавно не постоји) али ово што данас имам у свом дворишту, и што не знам тачно која је сорта, али је крушколика, па биће да је врањанска, а у сваком случају дуњац (према овој подели на дуње и дуњце) дало ми је, и поред прилично велике количине додатог шећера у комину, толико ароматичну ракију да би човек рекао да је могло и мање! Заиста, и ракија, а и китнкејз, направљен од ње толико је ароматичан да ја не могу да прихватим да је преферација друге сорте, лесковачке, само из разлога веће ароматичности, јер очигледно то не може бити разлогом.
Дакле, има ли који други разлог или не?
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #98 Poslato: 25. Decembar 2009, 15:32:13 »

Ako ti je rakija toliko jako aromaticna to sigurno nije dunja vranjanske sorte,probao , video i uverio se!
Sačuvana

HUBERT 1924
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #99 Poslato: 25. Decembar 2009, 20:29:39 »

Meni se jednom to desilo ali sa sljivom.Ostavio sam je i posle 15-20dana se izbistrila sama od sebe.
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #100 Poslato: 26. Decembar 2009, 12:23:08 »

ma jedna te ista osoba salje postove i na sve odgovara i mesa se a znam licno da nije proizveo 2lit rakije u zivotu.ja sam prakticar i volim da cujem od ljudi koji su imali iskustvo a ne neke teorije i gluposti iz knjiga ,toliko.rakija mi je fenomenalna apocela je i da bistri a mislim da joj nista nece faliti ni u buretu.pozzzz ihvala
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #101 Poslato: 26. Decembar 2009, 14:22:49 »

Danas mi je stigao burazer iz Nemacke! Ostao je bez teksta kada je probao moj novi proizvod (dunjevacu). Odrzao je obecanje i obezbedio me za sledecu sezonu. Samo da godina bude rodna i da kajsije posle dve posne godine konacno daju rod od oko 3000 kg.

Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #102 Poslato: 26. Decembar 2009, 22:39:47 »

Јел то пектоензим? И јел то све? Мислим, само 100 грама!?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #103 Poslato: 27. Decembar 2009, 00:06:30 »

To je to alambik. Vece pakovanje nije ni potrebno jer se, konkretno ovaj enzim sa slike, dozira u kolicini od 3-5 grama/100 kg voca.
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #104 Poslato: 27. Decembar 2009, 18:59:39 »

ipak mi dunja nije mutna to mi je bilo mutno pred ocima jer je pukao balon od 5lit tamjanike(dug je to proces).salim se nije mi mutno srce rakije ali patoka jeste tako da sam je razblazio sa destilovanom i dobio lepu dunjicu ali ne znam da li je to bitno destilovanu sam dobio od druga koja se koristi za dijalizu tako sam sa njom razblazio i lozu koja je imala 67 posto alk i nisam imao nikakve promene osim smanjenja jacine.toliko za sada.
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 21 upita.