Milan73
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
samo polako
|
 |
« Odgovor #150 Poslato: 16. Maj 2010, 21:09:08 » |
|
Kako "gorči"? moj je zadatak kao forumašu, da ti pomognem, ali ni moje znanje nije apsolutno, ono što znam ću ti svakako reći, ali mi objasni: Da li je oseća gorčina truleži Dunje? ili si u tehnologiju "pokupijo" gorčinu iz kazana. kakav je miris? Kakav joj je prvi i durgi ukus? koliko imaš te rakije, da li vredi da se zezaš, da ne bude skuplja Dara nego mera?
Milan
P.S. inače, izlečili smo ove godine dve dunje, čak za jednu čovek tvrdi da nikada ni nije imao bolju, pa mi je sada postalo izazov da se igram tehnologa
pozdrav Milan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #151 Poslato: 17. Maj 2010, 00:48:08 » |
|
Gorčina kod dobijene rakije od dunje se najčešće javlja kad pektini nisu dobro "razbijeni", i kada je fermentacija brza 7-8 dana. Kako se to događa to mogu da objasne bolji stručnjaci od mene, ali je to najčeći uzrok, delimično se slično dešava sa rakijom kada nema dovoljno šećera u dunji, ali se tada javlja i brzo kišeljenje, pa se dunja oseća na acetate i gorči.
probaj da joj skineš jačinu, pa onda ponovo probaj, ili je to možda autosugestivni osećaj, zato daj i drugima da probaju, pa ako kažu isto da gorči, onda nam se ponovo žali, pa tu smo, pomoći ima!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
KARI0709
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #152 Poslato: 19. Maj 2010, 11:06:14 » |
|
Pozdrav za sve koji pecete dunjevacu....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #153 Poslato: 19. Maj 2010, 11:23:42 » |
|
Pozdrav i tebi, dali i ti pečeš dunjevaču, napiši nešto o tome!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KARI0709
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #154 Poslato: 19. Maj 2010, 14:13:22 » |
|
Zahvaljujuci Vasoj tehnologiji Peco,ove godine sam prvi put pekao dunjevacu.Krajem oktobra sam na placu u Ralji za vikend(subota i nedelja)izrendao dunje na zenino rende dva bureta od po 120 litara.Seme i tvrdi deo sam bacio.Zadnjih dvadesetak dunja nisam imao osecaj da ih imam u ruci.(nisu to jedine muke)Dodao sam 14 kg. secera rastopljenog u vreloj vodi.Pekao sam u martu kada je bio zadnji sneg.E sada muke:komsijin kazan od 25l,sitno suvo granje,pa svaki cas lozi...Kada je protekla prva kap VESELICE... znate i sami.U svaki sledeci kazan mesto vode sipao sam meku rakiju od 12 gradi.Za vikend sam to ispekao,a sledeci vikend prepek.Ispekao sam 23l.prepecenice od 21 grad."Probaca"je bilo da ne pricam.Posle popijenog gutljaja u ustima je osecaj kao da ste jeli kompot od dunja.Kazu da je dobra i jaka(nije za nejac),i da bi imala jos bolju aromu da sm je ispekao na 18 gradi.Sta vi mislite? Svako jutro pijem po jednu casicu i uzivam.U jednu flasu sam stavio propolis i cekam sajam rakije(kada je)da se pocastimo.Imam jos price...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #155 Poslato: 19. Maj 2010, 22:44:58 » |
|
Kario, drago mi je da si uspeo, a drago mi je i da nisi kompletno zadovoljan. Drago mi je zato što imaš zamah i volju da to bude još bolje i još kvalitetnije, Jedna preporuka: skini jačinu rakije postepeno do jačine 45%, kad se homogenizuje i još malo odstoji videćeš koliko je kvalitetnija i aromatičnija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #156 Poslato: 26. Jun 2010, 17:06:01 » |
|
Prosle godine sam samleo malo dunja(oko 35-40kg)na masini za meso i izmerio secer od tog soka i bilo je 11%!!! Odlezale su posle branja jos oko dve nedelje,ocistio sam ih od losih delova i izvadio sam sredinu sa kospama.E sad mene zanima je li moguce da ima toliko secera a kazu da dunja ima jako malo-4 do 5% secera?  To je leskovacka dunja......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #157 Poslato: 26. Jun 2010, 19:09:27 » |
|
To što si izmjerio je normalno za leskovačku dunju. Pusti prazne priče, kao što peca kaže, u pitanju je samo „marketing“.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
100jan
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #158 Poslato: 04. Septembar 2010, 22:02:24 » |
|
Peco zanima me kako da neutralisem kiselost overakije od dunje.Stojan sa fish festa
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mario
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #159 Poslato: 08. Oktobar 2010, 16:29:56 » |
|
dobar dan svima iman jedno pitanje za peci rakiju .rakiju od lozovace sam pekao i dobra je a ove godine sam ubrao jedno 150 kg dunja dobro sam ih samlio i stavio sam malo secera i vode i odma drugi dan je pocela fermentacija zanima me jesam li dobro uradio ili ima netko dobar tip da ga zna hvala. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miki3
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #160 Poslato: 24. Oktobar 2010, 16:26:53 » |
|
pozz dunsterima ja sam kupio dunje u mestu tavnik neznaju kome da prodaju. dunje sam ocistio od kostica i plesnave odbacio i sledeci korak je bio mlevenje na takozvani mesarski kuter extra dobar aparat koji pravi bebi kasu od dunje stavio sam u burad i sipao 10 posto secera na kolicinu 800kg voca bilo je na konstantoj te,eraturi 13 dana i ispekao sam je i dobio 148 lit rakije na 45 stepeni ......zadovoljan sam ali me interesuje ti enzimi gde se kupuju.....da bi sledece godine stavio. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dosljak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #161 Poslato: 24. Oktobar 2010, 23:09:37 » |
|
Pozdrav miki3. Enzime prodaje "vvm"iz Petrovaradina,moze i pouzecem,Prodaju i kvasce,hranu za kvasce... www.vvm.co.rs
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
|
|
|
miki3
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #162 Poslato: 26. Oktobar 2010, 22:24:27 » |
|
Pozdrav miki3. Enzime prodaje "vvm"iz Petrovaradina,moze i pouzecem,Prodaju i kvasce,hranu za kvasce... www.vvm.co.rs hvala drug jel si iz Zrenjanina vidim na profilu i ja sam >>>> 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ivantes
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #163 Poslato: 11. Decembar 2010, 20:18:29 » |
|
Potreban mi je savet. Naime po prvi put sam pravio rakiju od dunje i na kraju dobio proizvod sa extra aromom ali veoma slab. Da li postoji način da se izmeša sa nekom rakijom i tako dobije na jačini a ne izgubi na aromi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #164 Poslato: 11. Decembar 2010, 23:30:42 » |
|
Jedino sa jačom dunjevačom približnih aromatskih kvaliteta. Ako nemaš, onda ti samo ostaje destilacija kao rješenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|