28. Oktobar 2025, 00:00:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453466 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #255 Poslato: 17. Decembar 2011, 19:16:10 »

Odustao sam do sledeceg vikenda jer fermentacija nije u potpunosti zavrsena. To sam ustanovio jutros.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 18. Decembar 2011, 16:19:24 »

e jbg,nista cekamo jos 7 dana  Laugh
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #257 Poslato: 25. Decembar 2011, 11:45:19 »

Juce sam zavrsio prvu destilaciju rakije od dunje. Imao sam nepuna cetiri kazana od po 120 litara. Dobio sam 100,5 litara rakije od 28% vol. Rakija je dobrog ukusa i mirisa, karakteristicnog za ovu vocku, ali je mutna, bela. Sada planiram da malo odlezi, pa sledi druga destilacija.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #258 Poslato: 25. Decembar 2011, 11:52:35 »

Kada se javljalo ovo zamućenja, u toku trajanja destilacije, i koja je količina taloga bila u pitanju i kako si je rasporedio po kazanima? Kako si uhvatio ovih 28. Odnos tečnog i gustog dijela. Jednostavno sve bitne detalje? Moraš to reći zbog ovog dole napisanog.

Nedovoljno depolimerizovani pektin i time veća količina poligalakturonske kiseline koja je rastvorljiva u vodi, ali u njoj daje koloidne rastvore. 

Prisustvo kvasca u destilaciji povećava aromatičnost rakije ali i rezultira većom količinom višemasnih kiseline i njihovih estera, jedinjenja sličnih amfiličnih osobina koja u jačim alkoholnim rastvorima grade rastvorljive a time nevidljive micele, a u mekoj rakiji mogu graditi bjeličasto zamućenje. Svi oni sa metalima (željezom i bakrom) grade soli.
Sada moraš na stabilizaciju od nekih mjesec dana. Nikakvo prozračivanje, samo neka odstoji na tamnom mjestu, bez prisustva vazduha.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #259 Poslato: 25. Decembar 2011, 12:07:40 »

Zamucenje se javilo od prvog trenutka na svim kazanima. Posto sam skinuo onaj prvi sloj u kaci, iznenadio sam se da nije bilo previse tecnog dela. Ne mogu da procenim koliki je odnos bio, ali ako ti kazem da sam se zabrinuo da ne zagori kazan, onda mozes da procenis, koji je to odnos bio. Ocigledno da enzim nije u potpunosti odradio svoj posao. Na srecu ni jedan kazan nije zagoreo.
Inace pre destilacije, svu masu sam rasporedio u cetiri plasticna bureta, da bih imao istu masu a i tako mi je bilo lakse. Nije bilo mnogo taloga, ali je i on je na isti nacin rasporedjen u burice.

Sto se tice odlezavanja, morao bih da sacekam lepse vreme. Ako se u februaru pojavi lep vikend, onda cu to odraditi tada. Koliko moze da traje ovaj period stabilizacije? Valjda nema vremensko ogranicenje.
Jacinu u sudu od 28% sam uhvatio kada je na luli bilo 4%
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #260 Poslato: 25. Decembar 2011, 12:08:33 »

Na žalost ima ograničenje.
Masne kiseline = potencijalno užegle masnoće.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #261 Poslato: 25. Decembar 2011, 18:33:50 »

Evo kako izgleda uzorak dunjevace posle prve destilacije, koju sam juce odradio. Sa ovakvim izgledom rakije priznajem, srecem se prvi put. Bas je zabrinjavajuce. Valjda ce se izbistriti posle druge destilacije.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #262 Poslato: 25. Decembar 2011, 18:43:24 »

Posle druge hoće, ne boj se nije to problem. Problem bi mogao biti nešto drugo, nešto što može pokvariti aromu. Kakav ti je bio kazan nakon destilacije, količina i masnoća naslaga na bakru. Ako dobro vidim u pitanju je neki oblik pjene na površini. Kada rakiju presipaš je li se stvara pjena na površini, i da li se stvarala tokom destilacije u prihvatnom sudu.
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #263 Poslato: 25. Decembar 2011, 18:51:13 »

Nisam uocio nikakve masne naslage na kazanu, znam tu pojavu. Sto se tice pene prilikom destilacije, ni ona nije uocena. Probacu sutra da vidim, sta se desava sa presipanjem.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #264 Poslato: 25. Decembar 2011, 18:54:14 »

Ovo u čaši, je li to pjena.
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #265 Poslato: 25. Decembar 2011, 19:04:12 »

Veruj da to nisam ni uocio. Tek sada sam uocio kada si ti komentarisao. Srecom imam jos jednu fotografiju koja je starija od ove sto sam vec postavio par sekundi. Naravno da je isti uzorak. Ni meni nije jasno sta je ovo. Pogledacu sutra ponovo.

P.S. Prilikom degustacije, u toku destilacije, uocio sam ovu masnocu.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #266 Poslato: 25. Decembar 2011, 19:26:31 »

Sad mi je jasnije nakon ove prve slike uzorka. Ne izlaži je vazduhu nikako, napuni posude sa mekom rakijom do vrha. Ovo je samo dokaz da je čist bakar u kazanu dobro obavio svoj posao. Da nije već bi imao debelih problema sa mirisom te rakije. Pusti je da odstoji u hladnom i polagano pretoči prije destilacije imat ćeš i mali talog na dnu.
Sačuvana

Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #267 Poslato: 26. Decembar 2011, 00:15:07 »

brate Jagnjilac, pa vidim da te razne muke muče, ništa se nesekiraj, dunja, pogotovo kada je malo zelena (a ove godine su svi brali zelenu) obavezno bude mutna posle prve destilacije, čak kada malo odstoji možeš da dobiješ i jasno vidljive organske primese (kao komadići voća) a nisu......to reši prepaka. verij bratu.
nešto slično bude i sa jabukom, ja sam zeznuo branje ovde godine, malo sam požurio i isto se desilo.
pozdrav
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #268 Poslato: 26. Decembar 2011, 19:40:30 »

jagnjilac brate bice valjda ok,nista cekamo prepek  Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #269 Poslato: 27. Decembar 2011, 21:07:07 »

Pa ja godinama čekam da se ovako nešto desi. I što je još lepše to se dešava mom drugu Jagnjilcu, koji je blizu mene "pa će da mu uzmem pare da mu to bude lepo", a meni korisno. Ima jedan čaroban "prašak" koji to rešava, ubaciš ga odradiš drugu destilaciju i eto rešenja. 5grama tanina na 100 litara meke rakije i završen posao, e sad šta to on odradi u hemiskom smislu ja neznam, ali u praktičnom počisti kao metlom. I ako neznaš gde da nabaviš tanin, zovi prijatelja Pecu ima za tebe gratis.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.297 sekundi sa 23 upita.