03. Oktobar 2024, 13:36:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 29 30 [31]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 428997 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Душан
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Mac OS X
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #450 Poslato: 03. Novembar 2021, 12:00:06 »

Dva bureta dunje. Razlika u ukomljavanju 2d. Sad mi ovo prvo zavrsava (vrenjaca vec sad redje radi) a drugo punom parom jos radi. Postoji li neki nacin da ih uskladim da u isti dan ih destilisem? Da prosto ostavim prvu dva dana tako zavrseni da ceka? Nema odakle vazduh da dobije. Sve zaptiveno a i vrenjaca ne dozvoljava. Hocu li izgubiti na kvalitetu? Kvasac je lalvin ec 1118, hrana fermaid e.
Inace, pre dve godine sam isto radio dunju ali sa enzimom lalzyme fruit u max dozi pa nije bas tako bila retka komina. Kao bure piljevine. Iz tog razloga sam ove godine isao sa lallzyme cuvee blanc i ostavio ga vise od 12h da radi i opet to meni izgleda kao bure piljevine. Tek nekih 15cm od dna se vidi tecno stanje (burad su plasticna bela 200l).
Cak sam i kupio mali spric i dobro istretirao sa enzimom razmucenim u destilovanoj vodi.

Mozes cekati, nece to biti toliko velika razlika da ce se primijetiti. Kada druga bacva prestane da vri onda tempiraj da pecenje prve zavrsis neka dva dana nakon tog vrenja.
Sačuvana
solevac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #451 Poslato: 03. Novembar 2021, 15:10:42 »

Gigamg javi kako si se izborio protiv guste dunjine komine  Thumb i da li si ipak na kraju morao da dodaješ vodu.
Sačuvana

Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
srpko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #452 Poslato: 05. Novembar 2021, 19:09:28 »

Prošle godine sam u oktobru komio dunju. Pored toga što sam pogrešio u periodu berbe to jest kupovine, pogrešio sam i sa sortama dunje pa sam na kraju iz svega izašao pristojno obešenog nosa. Piju tu dunju sada kao da je nešto nikad viđeno, ali je to meni potpun promašaj. Ove godine samo leskovačka u burad. Deo sa berbom sam lepo korigovao i dunja je još na grani.
Prošle godine sam je tako zelenu mleo na mlinu jačine 2.2kw sa 2800 obrtaja, koji ima jedan veoma debeo i tup nož. Dunju melje u prah. Mleli smo je u kace od 350 litara i tokom mlevenja je tretirana sa 2gr Lallzyme HC enzima na 100kg dunja, i sa 5gr askorbinske na 100kg. Kada bismo stigli do nekih 160-170 litara u kaci tada bismo stali. Tako samlevenu smo je mešali velikom "Hilti" bušilicom na koju je bio zakačen baš velik mešač za boju. Sve u cilju da se enzim dobro rasporedi, a nije dugo trajalo. Posle toga kantama u bure i ćao. Već sutra ujutru dunja se u buretu mešala bez ikakvih problema, tako da je korekcija PH uz enološka sredstava prošla lagano. Po završetku fermentacije ta dunja je bila kao kaša za decu. Lako sam slavinama koje su mi montiranje na donjoj trećini bureta istakao "vino" i vršio merenje širomerom. Kad sam prvi put otvarao burad i promešao pred destilaciju to je izgledalo gušće za ući u kazan. Ali kako god da pokušavaš kominu da uhvatiš šakom, brzo ili polako, sve isklizne. U destilaciji nisam imao problema sa zagorevanjem jer je mešač stalno uključen i poštovao sam brzinu protoka. To je neko moje prošlogodišnje iskustvo.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #453 Poslato: 06. Novembar 2021, 07:47:56 »

Thumb
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
srpko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #454 Poslato: 09. Februar 2022, 12:59:23 »

Hajde da ispričam i ovogodišnje iskustvo.
1100 kilograma samo leskovačke dunje, ubrana 12. novembra, spakovana u pletene džakove po 30 kilograma, smeštena u prostoriju kojoj je unutrašnjost zidova i plafona obložena stiroporom 8cm, dok su vrata obložena sa 11cm stiropora. Regulacija temperature Gree klimom 12000BTU. 10 dana dozrevanja, tokom kojih je krug od 50m oko kuće intenzivno mirisao na dunje i bilo je veoma interesantno gledati zbunjene ljude pred kapijom i slušati goste u čudu.
Nakon 10 dana, jedan deo dunja je obrađen na prošlogodišnji način tako što smo ih rasecali na pola i burgijama za drvo f20 čistili semenu ložu. To je posao koji maksimalno štedi na otpadu tokom obrade, ali isti tako posao koji je kilav, spor i solidno zamoran. Posle takvog čišćenja sledelo je mlevenje dunja, Lallyzme HC u količini od 2gr na 100kg voća, askorbinska kiselina 5gr na 100kg voća, fosfornom kiselinom korigovan Ph, Fermaid E prihrana za kvasac, QA23 kvasac.
Drugi, mani deo dunja smo obrađivali mašinom kojoj se primena širi, a radi se o mašini sa perfiriranim diskom rupama 8mm kojima je jedan deo izdignut kao na klasičnom rendeu. Brzina okretanja diska je oko 800 obrataja. Prenos duplom remenicom, motor 3KW. Tih 8mm dunju renda u veeeoooma sitne komadiće 2 do 5mm maksimalno, čime sam bio veoma prijatno iznenađen. Ali, mora često da se pali - gasi mašina kako bi se videlo dokle je rendanje plodova stiglo, plodovi bi trebalo da budu približne veličine i veoma je teško imati potpunu kontrolu nad rendanjem kako bi se izbeglo mlevenje semene lože. Ja u tome nisam uspeo, i viđao sam jasno da mi je nekoliko puta promaklo. Posledice toga nisam primetio jer je voće iz kontrolisanog voćnjaka koji drži obrazovan i sposoban čovek pa kontam da sam imao više sreće nego pameti da ne popasem trule i plesnave dunje. Stvarno su sve bile tdrave kada smo ih rasecali.
Tokom fermentacije sam, iako je prostor grejan klimom, imao problem sa zimom. Decembar je bio užasno hladan u Banatu, noći su išle redovno ispod -3, danju sve oko 0, i sve tako dan za danom. Goli beton u prostoriji je u tim uslovima dao svoj doprinos i fermentacija je bila kilava usled neprimereno niske temperature kljuka koja je išla i na 10-11 stepeni u buretu.
Vrenje je završeno kompletno do kraja i nakon destilacije kljuka i redestilacije meke rakije, od malo manje od 1000 kilograma očišćenih dunja dobijeno je 49 litara prepeka na 72%. Razblažili smo jednu litru odmah i moram da priznam da sam ukusom, mirisom i pitkošću zadovoljan. Pogotovo mirisom, fantastičan je. Peckanje osetim, ne jako ali mi je jasan osećaj toga. Ne osetim oksidaciju, dunja je bila lepe boje kada smo je vadili iz buradi, i generalno što se tiče mana ove godine je to sve mnogo bolje.
Ostaje da se reši pod prostorije stiroporom od 3cm koji ću postavljati između letvi, i na sve to će ići laminat. Nisam bio svestan da beton toliko utiče na temperaturu prostorije. Još jedna škola.
Takođe, potpuna kontrola temperature fermentacije nije posao koji klima završava, bilo to leto ili zima. Ako tako mislite, spremite se na gimnastiku i sigurno neku manu na rakiji. Iz iskustva pričam, ne napamet.
Da, okolina koja je probala rakiju samo mlati glavom i razmišlja šta sam to petljao i sipao u rakiju. Dok joj ja nalazim manu bez problema, oni su u neverici  Smiley E to je jako lepo gledati.
Sačuvana
6boki6
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #455 Poslato: 10. Oktobar 2022, 15:24:31 »

Poštovanje svima.

Imam jedno pitanje u vezi pripreme dunje pred destilaciju.

Nakon mljevenja, enzima i kvasaca te fermentacije, jel bi onda bilo bolje isprešati kljuk da se dobije sok te njega destilirati nego prešati prije fermentacije ?

Nemam kazan s mješalicom pa se zato ne planiram zezati prvi put.

LP
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #456 Poslato: 17. Novembar 2023, 18:43:52 »

Gde ostaviti dunje na dozrevanje? U garazi gde ce biti od 5-10 stepeni ili u podrumu gde je 17 stepeni.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 29 30 [31]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 21 upita.