27. Oktobar 2025, 18:13:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453416 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
zivadinovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #105 Poslato: 28. Decembar 2009, 19:16:36 »

Po prvi put sam na ovom forumu pa cu pokusati da predstavim sta sam ja uradio sa dunjom uz molbu za savete i predloge jer treba da spremam jos oko 1200 kg dunje, a sve ovo radim po prvi put i iskljucivo po pricama i savetima drugih. Dunju sam obrao (oko 1100 kg) i isti dan samleo (prekrupio ) i ravnomerno rasporedio sa oko 300 kg prekrupljenih  jabuka u 7 buradi od 220 litara (nisu bila puna do vrha oko 3/4). Sva burad su bila smestena u podrumu na temperaturi od oko 17-18 stepeni.Na svako bure sam dodao oko 2kg secera rastopljenog u 20 litara vode. Sutradan sam dodao jos oko 10 litara vode po buretu. Od tada sam svaki dan mesao kom po jedamputa na dan do dana pecenja. U toku mesanja iz koma se ponekad osecao cudan(opor) miris ali bi brzo nestaja nakon mesanja (to me je dosta brinulo jer sam imao saveta da dunju sto manje mesam tj da je pustim da spava). Sam kom pred kraj procesa nije bio nesto vodnjav vec je vise lici na masu za pekmez. Kada je kom bio gotov pristupio sam pecenju u kazanu od 220 litara. Votka je kretala na 25-26 gradi i uzimao sam dok nije sisla do 5 gradi i tako sam po kazanu imao oko 30 litara votke. Istu sam prepekao uz dodatak 10 kg secene dunje u dva kazana. Prvenac oko3 dcl sam bacio a ostalo sam propusto preko vode u plasticnoj flasi. Pecenje sam prekidao na 14 gradi. Dobio sam preko 80 litara rakije koju sam razblazio sa oko 20 litara destilovane vode i sve ukupno 104 litre dunjevace. Desetak ljudi sto ju je probalo ovih dana kazu da ima izvanredan miris i ukus. Meni licno se cini da ima neku malu dozu necega jer mi kasnije na nepcu ostane malo opor ukus. U celom procesu sigurno ima gresaka a interesuju me saveti oko dodatka secera , kvasca ,dodatka jabuka, mesanja.

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #106 Poslato: 28. Decembar 2009, 20:13:55 »

Kom se ne mesa svaki dan.Moze prvih dva tri dana ali vise ne.Opor miris je bio verovatno co2 koji je nastajao prilikom vrenja.Mogao si da ispresujes dunje uz dodavanje enzima pa da fermentiras samo sok.Tako otklanjas i opasnost od zagorevanja.Jabuke nisu mogle da uticu lose.Dodavanje secera zavisi i od kolicine secera koji voce vec poseduje.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #107 Poslato: 30. Decembar 2009, 12:18:26 »

Ja sam ovde pre dve nedelje stavio dunju da fermentira i verovali ili ne imala je 16% secera!!!
Da odmah odgovorim na potpitanja, merio sam i sirometrom i refraktometrom.

Sačuvana
milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #108 Poslato: 08. Januar 2010, 22:55:38 »

DRAGI PRIJATELJI INFORMIŠUĆI SE NA OVOM FORUMU O PEČENJU RAKIJE OD DUNJE I UZ POMOĆ MOG ZNANJA PEČENJA RAKIJE OD ŠLJIVA OVE GODINE SAM PEKO DUNJU NA SLEDEĆI NAČIN DUNJU SAM KUPIO U RITOPEKU PO25 DIN 300 KG  NAJPRE SA DUNJE SAM ČETKIM RIBAĆOM SKINUO DLAČICE POTOM JE SEKAO NA POLA I NOŽOM IZVADIO SEMENU LOGU SA KOMPLETNIM TVRDIM DELOM OKO NJE ONDA SAM JE SAMLEO U PREKRUPAČU ZATIM SAM IZMRIO PROCENAT ŠEĆERA KOI JE IZNOSIO 16% U MASU SAM DODAO ŠEĆERA DO20% 8KG U SMESU SAM DODAO OKO 20% VODE I 200GRAMA PIVARSKOG KVASCA MEŠAO SAM POVREMENO I KADA JE TEČNOST IZAŠLA NA POVRŠINU PO MOJOJ SLOBODNOJ PROCENI KAD JE ZAVRŠENO VRENJE PEKO(DESTILISAO) KLASIČNO A ZATIM PREPEKO STIM ŠTO SAM PRVI LITAR KOD PREPEKA IZDVOIO  DOBIO SAM 35 LITARA 45 STEPENI PITKE RAKIJE SA IZVANREDNOM AROMOM
Sačuvana
milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #109 Poslato: 08. Januar 2010, 23:00:36 »

Ja sam ovde pre dve nedelje stavio dunju da fermentira i verovali ili ne imala je 16% secera!!!
Da odmah odgovorim na potpitanja, merio sam i sirometrom i refraktometrom.

VERUJEM TI IKOD MENEJE DUNJA DALA 16% ŠEĆERA

e sada da vam ja kazem zasto je rakija od dunje mutna.nisam ja izmislio ni saksiju ni rupu vec cista seljacka logika,,a to se tice kojekakvih leskovackih, africkih ni artickih nema veze vec dunja ima vise kalijuma koji je muti a razblazivao je nisam.ja sam od jednog seljaka cuo tri verzije da se to otkloni
1,da se sto pre popije
2.da se sipa u bure i pozuti onda nece biti mutna
3.da ce se vremenom izbitriti.
molio bih clanove koji nisu verzirani u proizvodnji alkoholnih pica prirpdnim putam da se malo suzdrze od komentara ama bas na svaki post tako da odmazu novim i mladim clanovima da nesto nauce i primene u praksi.mladi clanovi mislim po proizvodjackom stazu a ne po god .hvalaaaaa

slažem se sa pecom ukoliko pektin prvi isparava  zatp što kod mene se muti do polovine kazana a od druge polovine ne ali sam protivnik dodavanja bilo jer se mutnoća gubi u laganom prepeku
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #110 Poslato: 15. Februar 2010, 19:47:40 »

Pozdrav svima, evo mene i malo kod Dunjice (Dunjevača mi tako robžgobatna reč)

Baš smo u subotu iskoristili dan da pretačemo Dunju i da joj damo malo vode pošto jadna čeka na 67%alk.
kažu stručnjacu da se rakija čuva jaka, pa i ja tako. Ima nešto u burete a ima i u prihromu.
E sada, imamo dve vrste, ona kojoj smo odvajali seme i smenu ložu i ona koja nije stigla da bude podvrgnuta tom zahvatu. I sada jednu zovemu DINJA CLASIC a drugu SPECIJAL i koja je lepša?

Normalno, ova sa košticama.

ona ima tako prirodnu, fenomenalnu oporost na mirisu, prava DUNJA a ova bez toga, je da skreneš, pitka i mirisna i sve devojke je hvale ali, profesionalcima, deluje kao da su je pravili poznati članovi foruma Sve o Vinu  dohfly kud to rekoh....jaooooo..ma deluje kao da je veštak.

Inače, probali smo enzime, 2 dana pa na presu....ništa posebo osim žuljeva
probali smo da je sitnimo do ludima...opet samo žuljevi i po koja oštećena koštica.

i na kraju smo napravili kompromis, mora malo i žuljeva ali ne mora da se ide do nekih ludila tehnologije.

Šta da Vam kažem, po kritici jeste jedna od boljih u državi, ja ću joj dati još malo da stoji pa ću onda da se izjašnjavam, još je jako mlada.

pozdrav svima
Milan

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #111 Poslato: 16. Februar 2010, 18:03:32 »

Setih se nekih stihova: Lepa si mlada, čuvaj se grada.... eeee Milane, pusti tu mladu Dunjicu, neka i ona dok je mlada ode na nepce i u grlo ljubitelja dunjice. Kad-tad isto će joj se dogoditi. Ovo je normalno bio jedan malo neozbiljni deo moje priče, ozbiljni je taj: sve čestitke za proizvod, imam je kod mene i baš mi je žao što nestaje brzo (sve što je lepo, kratko traje). moja preporuka: probaj da pomešaš jednu i drugu u raznim odnosima, ostavi da se homogenizuje 3-4 dana pa probaj, iznenadićeš se, prijatno, dobijenim rezultatom!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #112 Poslato: 16. Februar 2010, 20:09:29 »

Ako tako kaže VELIKI MAJSTOR ne da ću da probam, nego jedva čekam
evo sedim ovako danima i sve se bojim da "načnem" bure.
Knežević je pušenje ostavio da bi joj namiriso žicu a ti KAO IZ TOPA
VELIKI MAJSTOR NEMA ŠTA

HVALA peco50
Sačuvana
jovanovichb@gmail.com
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #113 Poslato: 25. Februar 2010, 15:15:06 »

Načitao sam se raznih recepata i iskustava.Najlepše je što mnogo vas kupi voće i počne pripremu a da o postupku pojma nema.Tipično naša posla.Valja se prvo o nameravanom poslu obavestiti pa ga tek onda započeti.Što se rakije od dunje tiče reći ču moj postupak.Dunje se prvo dobro operu a zatim stave u kazan/bilo kakav/i blago obare toliko da malo omekšaju.Obavezno sameljem pomoću sečke za voće a zatim u bure preko njih sipam vodu u kojoj su barene,Dodajen samo malo kvasca i ona će početi da vri.Polako ali to i jeste cilj.Kod burnog vrenja se gubi kvalitet.Kominu/kljuk/obavetno mešam svaki dan i pazim da bure bude pokriveno da dobije što manje vazduha /sprečavam sirćetno vrenje/.Kada komina provri kuvam/peče se prase/je uz dodatak vode oko 15% na umerenoj vatri jer to nije trka na 100 metara  nego fini proces.Od svakog kazana/100 lit./posle prepeka odvojim prvu litru i prospem je jer je to sam smrad i otrov.Prekidam na 16 gradi.Posle 5-6 nedelja doteram jačinu destilovanom vodom.I najvažnije.Neko je na forumu izvršio zločin.Mešao je jabuku sa dunjom.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #114 Poslato: 25. Februar 2010, 15:46:54 »

Da bi se proizvela dobra rakija treba znanje a ne RECEPT!!!A vidim vi to kao iz nekog kuvara.Nema "leba" od tog!!! Sad
Sačuvana

HUBERT 1924
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 25. Februar 2010, 17:11:43 »

U pravu si,nema tu tacno odredjenih recepata,svaka godina je prica za sebe.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #116 Poslato: 26. Februar 2010, 00:37:58 »

Nikao da skontam zasto neki kuvaju/bare/blansiraju dunju pre ukomljavanja Scratchhead
Po meni je to cisto rasipanje aromaticnih supstanci...
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #117 Poslato: 26. Februar 2010, 23:19:56 »

samo bih hteo da skrenem paznju jovanovicu u vezi mesanja dunje i jabuke, ja sam samo dva puta pekao dunju i zadovoljan sam, ali sam jedva izvukao tajnu od jednog proizvodjaca koji pouzdano znam radi vec 20 god samo dunju i on mi je rekao da je najbolja kombinacija dunja i jabuka normalno jabuka u manjoj kolicini , ali ja to nisam probao jer sam i dunje kupovao , pa sada da kupujem i jabuke neide.ali probacu pa cu preneti sikustvo .poz 
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
jovanovichb@gmail.com
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #118 Poslato: 26. Februar 2010, 23:33:08 »

Niste pažljivo čitali.Voda u kojoj se bare dunje se sipa na iste posle mlevenja.Aroma ostaje.Provereno je i bez greške.I da znate...rakija se može spravljati i bez zrna dodatog šećera.Pozdrav. Grin

Još nešto.Ono što sam napisao jeste recept koji je proveravan u praksi 25 godina.Pametni koriste iskustva drugih.I nema tu svaka je godina različita.Voće mora biti zrelo i zdravo,i pridržavati se recepta.Toliko od mene .Aako neko pita jer nezna onda neka uči od onih koji znaju i to dugo rade.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #119 Poslato: 26. Februar 2010, 23:40:45 »

Kako ostaje kada mirise po komsiluku?
A ono sto mirise po komsiluku, kada se kuva dunja, se vise ne moze vratiti u kominu Wink
Koji je cilj kuvanja dunja?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.077 sekundi sa 22 upita.