Sve pet samo još postavi sliku tresača i objasni princip rada naročito za višnju.
Obecao sam i postavicu samo sto je sad "zaturen" pa me mrzelo da ga kacim na traktor. Lenjost
Pokusacu da napravim i video snimak da se vidi efekat rada.
Ja ga koristim za sljivu a bez ikakvih problema moze da se koristi i za visnju samo sto su sabirna krila kod visnje neophodna (sljiva se moze stresti pa kupiti sa zemlje, a visnja tesko).
Ja visnju uglavnom prodajem na pijaci pa je tu tresenje iskljuceno i zato mi sluzi samo za sljivu.
može li malo bolje objašnjenje za herbicidni dodatak
Ma kad budem slikao detaljnije nece ti ni trebati pojasnjenje
Prilicno jednostavna stvar.
Na traktor, na prednjem kraju, jer je tako lakse pratiti, se pricvrsti neki nosac, ja sam imao parce "sparinga" pa ga stavio, na njega pricvstio cev za koju sam vezao parce plasticne, vodovodne cevi i na nju stavio diznu sa obicne ratarske prskalice, skinuo crevo sa jedne strane atomizera i njega prikljucio na tu plasticnu vodovodnu cev. Tu plasticnu cev sam na rdugom kraju naravno zatvorio.
Dok prskam zatvorim (postoji ventil na atomizeru za to) drugu stranu da ne bih herbicidom prskao po vocu, smanjim maksimalno pritisak u atomizeru (popustim, odvijem ventil) jer sad pumpa treba da ostvaruje pritisak samo na jednoj dizni, i to je sva pamet.
Ja sam se malo igrao pa sam napravio mogucnost da se ta cev pomera levo ili desno ( da dizna bude blize ili dalje od traktora) pa ako je medjuredni razmak veci a kruna bujnija, starije voce, ja odmaknem da se ne bih podvlacio pod grane. Uvek vozim po seredini reda, tako je najudobnije
Napravio sam i mogucnost da se podize i spusta, pa ako je neka nisko oformljena kruna onda se spusti i tako se moze prskati i bas nisko, i do 20 cm. Moze se i pokriti ta dizna da se spreci zanosenje herbicida vetrom.
Takodje sam ostavio mogucnost i da se podesava elevacija da se prska neka obala recimo, da se prska "u stranu" a ne samo "dole" ili bilo koji ugao izmedju "dole i "u stranu" ali sve je to bas jednostavno, par rupa na nosacu i par srafova.
Slikacu detalje pa postavljam.
Pozdrav