andrana
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
Da smo zdravo!
|
 |
« Poslato: 11. Jun 2010, 19:01:24 » |
|
Jedno pitanje, kako se vrsi tretiranje rakije aktivnim ugljem? Naime imam rakiju koja se osjeca na sirce i ostavljena je na jacini od 55. Da li bi ista pomoglo da se sada preduzme da bi se neutralisalo, recimo da se potpuno na neki nacin aroma rakije izbije i onda mijesajuci sa zdravom rakijom dodje do rakije koja bi bila na neki nacin upotrebljiva.
Unaprijed hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 11. Jun 2010, 20:44:43 » |
|
Aktivnim ugljem se tretiraju i otklanjaju mane jakih alkoholnih pića nastale uticajem stranih okusa i mirisa (Sumpor, plijesan, gorčina tanina od peteljke i lišća, unesena prljavština na plodovima, progorijevanje kazana i sl.), tako da ti on nikako ne može pomoći u ovako opisanoj situaciji. Ostaje ti još samo da uradiš ono što sam ti preporučio u prošlom postu na drugoj temi gdje si postavio isto pitanje. Ne ljutim se što mi ne vjeruješ pa pitaš ponovno. Bio bih presretan da riješiš problem na način da ti neko da suprotan odgovor, ali ako si u pravu da je uzrok ukiseljeni kom onda sumnjam u takvu mogućnost. Kad si navalio na aktivni ugalj, opisat ču ti tretiranje. Od 2 do 15 grama aktivnog uglja na 100 litara rakije koja ne smije da bude jača od 50 stepeni, jer iznad toga aktivni ugalj nema djelovanja. Razmuti se u malo rakije i dobro promiješa, nakon toga se dodaje uz intenzivno miješanje cijeloj količini, tako stoji dva dana u toku kojih se rakija nekoliko puta promiješa. Nakon što se ugalj istaloži, rakija se pretoči. Kako tretman aktivnim ugljem pored otklanjanja navedenih mana destilatu oduzima i poželjne arome potrebno je kod određivanja količine za tretman izvršiti probu na maloj količini, i tako ga odrediti u što manjoj dozi koja će biti uspješna a destilatu će oduzeti što manje poželjnih aroma.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
andrana
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
Da smo zdravo!
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 11. Jun 2010, 23:37:17 » |
|
Hvala na odgovoru, svakako se slazem sa odgovorom, ali probao sam sve varijanteu manjim kolicinama i pokusavam da nadjem josn koju varijantu, ne bi li se opredijelio za najbolju, izvinjavam se na istrajnosti.
Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 12. Jun 2010, 12:11:42 » |
|
Izmrvi dobro 5 komada školske krede i spremi 1kg suvih šljiva. Izmrvljenu školsku kredu razmuti u rakiji i sipaj pa promešaj, u čistu poroznu krpu, može i dvostruka gaza, stavi suve šljive opterćene sa jednim kamenom da bi tonule u tečnost. Tako neka stoji 10-tak dana, a povremeno povuci šljive gore dole svakog dana bar jednom. Posle desetak dana šljive izvadi a rakiju profiltriraj i gotovo.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 12. Jun 2010, 17:01:44 » |
|
Probajte sve što Peca preporuči jer, tako referišu neki učesnici foruma, pokazalo se više puta da su njegovi saveti bili dobri. Znači probajte i ovu "umetnost" sa kiselom (sirćetnom) rakijom iako za nju važi uvreženo pravilo da se ona prosipa u slivnik.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 26. Jul 2010, 13:32:05 » |
|
Imam kljuk koji na miris daje na sirče ali okus je sasvim uredu. šta bi se moglo napravit da miris malo ublažim , molim vas da mi malo pojasnite
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 26. Jul 2010, 14:47:23 » |
|
Da li je miris na sirce ili je vise kao oho lepak.Ako je kao oho onda je acetataldehid.Peca je vec objasnio sta treba raditi u ovakvim slucajevima.Pogledaj sigurno ces naci odgovor.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 26. Jul 2010, 23:05:56 » |
|
Imam kljuk koji na miris daje na sirče ali okus je sasvim uredu. šta bi se moglo napravit da miris malo ublažim , molim vas da mi malo pojasnite
Cesto se desava da je ukvarena (ukiseljena sircetom) samo krovina, tj. gornji (suvi) sloj kljuka, a da je dole sve u redu. Ja u takvim situacijama skinem gornjih nekoliko cm krovine i bacim u vrzinu, a ostalo pecem. Ukoliko je tezi slucaj, tj. kompletan kljuk je kontaminiran sircetom, eee... Onda zavisi u kojoj je meri kontaminacija sircetom uzela maha. Probaj sledece: kiseo kljuk sipaj u kazan, pa preko njega naspi jedno 2 lopate pepela, pa onda peci. Sirce jke kiselo, pepeo je bazan, a u procesu neutralizacije kiseline bazom uvek se dobija neka so i voda; so, kao cvrsta supstanca, ostaje u kazanu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 27. Jul 2010, 07:03:28 » |
|
Cesto se desava da je ukvarena (ukiseljena sircetom) samo krovina, tj. gornji (suvi) sloj kljuka, a da je dole sve u redu. Ja u takvim situacijama skinem gornjih nekoliko cm krovine i bacim u vrzinu, a ostalo pecem. Ukoliko je tezi slucaj, tj. kompletan kljuk je kontaminiran sircetom, eee... Onda zavisi u kojoj je meri kontaminacija sircetom uzela maha. Probaj sledece: kiseo kljuk sipaj u kazan, pa preko njega naspi jedno 2 lopate pepela, pa onda peci. Sirce jke kiselo, pepeo je bazan, a u procesu neutralizacije kiseline bazom uvek se dobija neka so i voda; so, kao cvrsta supstanca, ostaje u kazanu. mislim da je to t. mako sam gornjih centimetar pokrio najlonom na kljuk i pokušao istijerati zrak i pokrio najlonom oko suda. to isto sam načinio i zadnji put i vidio sam tamo di je bilomalo naboran najlon koji stoji na kljuku da se pojavilo bijelo .hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Knele
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 23. Oktobar 2011, 10:23:11 » |
|
Pozdrav ljudi,
Vidim da se vi ovde razumete oko pečenja rakije i destilacije... Meni je juče bilo prvi put da sam ispekao rakiju, radio sam sve kako mi je komšija objasnio... I kad sam prepekao, u početku je bila prva liga, 1 čašica je ubijala koliko je bila dobra i jaka... I kad sam na kraju prekinuo, tj. završio sa prepekom postala je kiselkasta... Nije puno kisela, ali se da primetiti...
E sad, mene zanima da li ja nekako mogu da izvučem tu kiselinu iz rakije?
Unapred zahvalan,
Knele
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 23. Oktobar 2011, 20:20:54 » |
|
Nisi skinuo površinski sloj šljive koji se ukuselio, jer ti komšija nije objasnio da se šljiva može ukiseliti. lečenje kisele rakije može se uraditi na dva načina, po meni, ponovnom destilacijom uz dodatak kalcijum karbonata, ili još bolje školske krede, ili dodavanjem školske krede izmrvljene u rakiju, ali posle toga rakiju treba filtrirati jer će se fini beli talog stalno javljati, pa ti odluči kako ćeš to i na koji način da uradiš.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 24. Oktobar 2011, 10:52:48 » |
|
Proizvodnja školske krede se više ne bazira na kalcijevom karbonatu, nego na kalcijevom sulfatu (gips). Kako je kod nas sve moguće, trebalo bi izvršiti provjeru od čega je ona u stvari napravljena. Postupak bi bio jednostavan. Kredu politi sonom kiselinom (HCl) i ako ima reakcije onda je karbonat (jedino se može postaviti pitanje koliko je čist), ako je nema onda je sulfat.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 30. Oktobar 2011, 21:23:14 » |
|
Knele, prepeci rakiju jos jednom ali tako da u kazan sipas pola vode a pola kisele rakije i obavezno frakciona destilacija ( minimum 1,5 l prvenca )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pizonovac
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 01. Novembar 2011, 21:08:01 » |
|
Idealan Ph rakije je između 4.4 i 4.6.To možeš odrediti posebnim Ph mernim trakama koje se mogu kupiti u prodavnicama hemijske opreme. Do željenog Ph najlakše je doći soda- bikarbonom, koja se svakako koristi u prehrani. Nakon smanjenja kiselosti možeš prepeći rakiju, ili ne, kako želiš. Ako prepečeš dobićeš čistiji i kvalitetniji destilat...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 01. Novembar 2011, 22:47:41 » |
|
Zašto bi pH rakije imao veze sa njenim kvalitetom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|