08. Oktobar 2024, 20:13:23 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mane rakije  (Pročitano 86413 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 18. Septembar 2018, 14:50:56 »

Javi rezultate. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
vinoVlajko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 26. Septembar 2018, 08:31:59 »

Pa evo ... rezultata, možda će biti korisno drugima.

Rakiju sam prepekao još prošlog vikenda ali nisam stigao da probam ništa jer sam pekao i neku komovicu tako da je bilo više kazana, pekao sam cele noći.

Kazan je od 120 litara, meke rakije je bilo oko 90 litara jačine oko 30%. Prepek sam radio tako što sam prvih 10 litara destilata prihvatio u litarske flaše, zatim 25 litara u balone od 5 litara i posle opet u litarske flaše dokle god je izlazila rakija jačine veće od 35-40%. Onda sam prekinuo loženje. Ostatak meke rakije nisam izvlačio jer mi se čini da je ovo oštećena rakija i nemam neku želju da čuvam takvu meku rakiju do sledeće prilike. Imam dovoljno drugih rakija koje su drastično boljeg ukusa.

Ovakvih litarskih flaša (posle balona) je ispalo 12.

Sinoć sam napokon našao vremena da se poigram sa ovom rakijom. Ideja je bila da svedem mali uzorak rakije iz svake flaše na pitku jačinu i probam te eliminišem one koji su lošeg ukusa.

Prvih 10 flaša mi se ne sviđa. Prve tri imaju jak ukus na prvijenac i one su svakako za bacanje. Ostalih 7 ima primetnu crtu gorčine koja polako opada. Rakija iz balona je osetno boljeg ukusa i ona je već stavljena u hrastovo bure. Od onih 12 flaša sam odbacio poslednje dve jer su se osećale na patoku.

Završio sam sa oko 35 litara rakije jačine oko 62% sasvim prihvatljivog ukusa. Videćemo kakva će biti nakon par meseci u buretu.

Onih 7 flaša sa gorkom rakijom sam stavio sa strane i to ću da probam da tretiram ugljem kada budem imao više vremena. Nikada to nisam radio i ovo je idealna prilika da i to probam.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 26. Septembar 2018, 10:52:11 »

Citat
Pa evo ... rezultata, možda će biti korisno drugima. 

Naravno da hoće, ako pročita od početka detaljno.  Smiley
Pa kad vidi kakva zaHebancija ga čeka,i šta dobije na kraju, operaciju muljanja grožđa će shvatiti kako treba.  Grin Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
jankoczv
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 30. Oktobar 2021, 19:35:15 »

Molim za malu pomoć, problematika je sledeća:

Danas sam ispekao dva kazana komine od jabuke, prvi je ispao kako treba i spreman je za prepek, dok je rakija iz drugog kazana dobila kiselu notu. Siguran sam da sam ili zakasnio sa pečenjem ili nisam lepo zatvorio kacu. U najgorem slučaju, možda i oba.

Imam 11l meke rakije (cca 20% alkohola) i nemam mogućnost da utvrdim ph vrednost.

Da li ima mogućnosti da se spase tih 11l meke jabukovače. Da li treba prethodno da izmerim kiselost? Da li mogu da dodam u drugu kacu sa kominom (i da li mogu da time pokvarim)? Ili da sačekam i sakupim meku rakiju od svih kaca pa dodam i ovu kiselu za prepek?

Poprilično amaterski radim i nadam se da ću iz ove greške naučiti za ubuduće.  Scratchhead Piročanac sam, pa bi mi bilo greota da ovu meku prospem, lepo miriše, ali okus je no no  Grin
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 30. Oktobar 2021, 21:34:57 »

Iz toga što si napisao,prospi.

Ako ništa a ono da sebe poštediš troška.
Sačuvana

Čehov
zorandimit
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 29. Novembar 2021, 22:57:43 »

Здраво
Да питам, дали се за неутрализирање киселости ракије може искористити и сода бикарбона. Ако може, који би био поступак?
Поздрав
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 30. Novembar 2021, 19:31:51 »

Moglo bi se na komarce i raketnim bacačima.  Grin
Pored toga što je imbecilno i neefikasno ujedno je i štetno. Ne može fermentacijom nastati toliko sirćetne koja se ne može umanjiti destilacijom a da je ne prati još bezbroj drugih usranih aromatskih uticaja. Ako ispravna druga destilacija nije od pomoći u umanjenji sirćetne i drugih isparljivih kiselina onda je ta nazovi rakija jedino za baciti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 22. Decembar 2021, 21:40:58 »

Pozdrav svim forumašima.
Prvo da se predstavim, Goran, mali proizvođač rakije za lične potrebe i prijatelje, konzument istih ali znam za meru - do granice uživanja. Ovaj forum je perfektan, počeo sam ga pratiti pre nekoliko godina kada sam bio samo konzument i "navukao" me da promenim hobi - ribolov je davna prošlost.
Problem iz naslova...moj otac je imao stari kazan 120l koji se jednostavno predao, pregoreo, posle 36 godina...Kupio sam novi - Radovanovići Valjevo, deluje dobro i ovo je prva sezona da ga koristim.
Ove godine smo stari i ja pekli krusku, sljivu i dunju, anaerobna fermentacija + dvostruka destilacija, praktično preslikani saveti sa ovog foruma sem popravke pH. Enzim je Llalzyme HC, kvasac Cross Evolution za Duju i Vilju a UVAFERM CM za šljivu i hrana FERMAID E, malo brža fermentacija 6-8 dana. Odvajano 1,5-2% prvenca, patoka odvajana probom. Svi destilati su bili 65-68 na izlazu iz destilatora, ostavljeni na "spavanje" 2-3 meseca. Pri razblaživanju je bilo malo zamućenja (nije idealno bistra nijedna sem šljive), razblaženi na 45% (takvu rakiju pijemo, može i malo jača ali ne preko 47%).
Rakija je dobra, izražene arome na voće, sve štima (uvek i jeste) ali pali po ustima, jednostavno ima se osećaj kao da je mnogo jača nego što zapravo jeste. Probao sam da je spustim na 40-42 stepena ali onda deluje vodnjikavo a i dobro se zamuti...
Zamolio bih iskusnije da mi kažu gde sam pogrešio? Stari mi džigericu požder'o kako je do kazana, jer "njegov stari kazan je pekao zejtin a ovaj peče lož-ulje"...
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #38 Poslato: 23. Decembar 2021, 08:28:37 »

Ja znam iz licnog iskustva akose uhvati vise glave ona dadne rakiji ljutost.
Iza prvenca pa do srca treba pronaci tacnu granicu gdije prestati sa vatanjem glav i pocimanja vatanja srca.
Najlakse je da se rakija stalno testira dok curi a ja to radim tako sto umacem prst pa dodirnem na jezik.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 23. Decembar 2021, 18:05:16 »

Hvala kazanpaso, tako sam nešto i mislio...
Znao sam da je povezano sa tackom koja razdvaja prvenac od srca, očigledno sam napravio grešku sa položajem parovodne cevi.
Čitajući forum i opservacije bistrice na temu refluksa kazana, skontao sam da ovaj novi kazan ima izuzetno mali refluks, pa sam parovodnu cev okrenuo "kontra", pad prema kazanu (ne bil' dobio na refluksu) iako su Radovanovići isključivi da pad ide na dole prema kileru...To je, verovatno, promenilo nešto kod tačke odvajanja prvenca...Bilo mi je čudno što smo dobili isto peckanje kod sve tri rakije, šljiva pečena početkom septembra, kruška sredinom septembra i dunja početkom oktobra, što je značilo da je greška tehnološkog tipa,ili fermentacija ili destilacija.
Mislim da ću ostaviti parovodnu cev nagore, jer sam ubeđen da tako treba, samo ćemo odvajati više prvenca, odnosno obraćati više pažnje. Mi smo odvajali 2-2,5l na kazanu 120l bez razmišljanja i probanja, ali je mošda povećan refluks okretanjem parovodne cevi promenio nešto...
U svakom slučaju hvala puno na odgovoru.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #40 Poslato: 24. Decembar 2021, 05:50:15 »

Evo doradjena skica frakcija.
Sačuvana

Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 24. Decembar 2021, 12:22:55 »

Kazanpaso, verujem da nije problem u povećanom refluksu, nego sam mislio da se nije nešto u odvajanju frakcija promenilo (prvenstveno mislim na odvajanje prvenca) ako se povećao refluks, no probaću dogodine i manji refluks pa ću uporediti.
Što se tiče ove slike - ovu sliku nikako ne kontam...Odvajanje frakcija u destilaciji kljuka ne radim, jednostavno isteram sve do 25% u prihvatnom sudu, a odvajanje radim u II destilaciji (samo meka rakija bez dodavanja prevrelog kljuka), i to 2l prvenca (na kazanu od 120l to je negde 1,7%), srce i kad na luli dođe do 45% probam svako malo kad da prekinem skupljanje srca, patoku bacam u kanalizaciju. Ovo mi deluje da je slika za "kazan-na-kazan" destilaciju koju nikada nisam radio, jer me strah da nešto ne zaj***m...jednostavno strah od nepoznatog  Smiley
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #42 Poslato: 25. Decembar 2021, 09:32:54 »

Ovako rade zapadnjaci striktno se regulise temperatura izlazne pare kako sa refluxom tako i bez njega.Ja neradim tako kako to vi kazete da radite a sto se tice bacanja patoke u kanalizaciju.Zasto iza 45% na luli nepojacate reflux tako da temperaturu izlazne pare skinete na 81c' do 83 c' i taj dio patoke iscijedite sa jacinom 93% sto ce vam automatski pojacati tu uhvacenu sa aromom do 45%.Ja imam totalnu kontrolu nad temperaturom izlazne pare i mogu das hvatam koje jacine hocu.Moj obicaj je da sve hvatam oko 90% jer pravim likere.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 25. Decembar 2021, 11:31:03 »

Citat
Ovako rade zapadnjaci

Ko su "zapadnjaci"?
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 25. Decembar 2021, 11:46:23 »

Ko su "zapadnjaci"?
Pa valjda Orban, Babiš, Janša i Milanović.  Cheesy
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.112 sekundi sa 21 upita.