05. Decembar 2024, 01:20:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mane rakije  (Pročitano 87541 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 25. Decembar 2021, 11:50:09 »

Thumb Cheesy
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 25. Decembar 2021, 14:21:49 »

Kazanpaso, zanimljive si mi stvari rekao xxxxxxxxxxxxxxx
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 25. Decembar 2021, 15:01:45 »

Mnogima je zanimljivo i nadriljekarstvo što je itekako vidljivo masovnim pristupom u vrijeme ove pandemije ali ovo nije mjesto gdje ćemo ostavljati prostor za propagiranje mračnjaštva. Par poruka zbog sveprisutnosti oskudnog znanja mogu tolerisati ali ne i više od toga.  Unaprijed hvala na razumijevanju.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinoVlajko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 31. Decembar 2021, 23:32:42 »

Usudiću se da dam svoje mišljenje ...

Ove godine smo stari i ja pekli krusku, sljivu i dunju, anaerobna fermentacija + dvostruka destilacija, praktično preslikani saveti sa ovog foruma sem popravke pH. Enzim je Llalzyme HC, kvasac Cross Evolution za Duju i Vilju a UVAFERM CM za šljivu i hrana FERMAID E, malo brža fermentacija 6-8 dana. Odvajano 1,5-2% prvenca, patoka odvajana probom. Svi destilati su bili 65-68 na izlazu iz destilatora, ostavljeni na "spavanje" 2-3 meseca.

Ne bih ja ovde imao nikakvog prigovora. Pusti ti tu rakiju da spava jedno 2-3 godine pa je nećeš prepoznati.

Što se ostalog tiče ... i moja parovodna cev ide blago uzbrdo što je teoretski verovatno dobro ali nisam siguran da bih primetio razliku da je obrnuto. I da ... i moja rakija 'pecka' u početku. Zato se sada pije rakija iz 2019, ona iz 2020 se lagano razblažuje a najnoviju iz 2021 i ne gledam.

Rakije iz 2018 i starije su arhivirane za specijalne prilike.  Cool
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 02. Januar 2022, 15:04:38 »

Eh...zalihe potrošila korona...došlo pečenje ove godine na prazne sudove, a slabo rodila šljiva, ni komad, kupovao sam je i po 50-60 dinara po kg.
Inače za vreme korone i izolacija raznih, svi su cugali nenormalno u NS-u, čak oni za koje znam da su pivopije su pili rakiju k'o da mlađeg brata žene. Od aprila 2020 do jula 2021 ispraznio sve sudove, podelio i potrošio (i nešto malo prodao) 250-300 litara, pa sad ovo novo što je došlo - samo što nije sa lule išlo na astal...
Sačuvana
brakus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 09. Avgust 2024, 10:32:31 »

Posto mi je rakija bila kisela oko 50l, uradio sam tako sto sam izmrvio kredu i dodao pola kilograma suve sljive. Nakon 10-tak dana rakija nije vise kisela ali je suva sljiva puno ofarbala rakiju. Jos nisam filtrirao rakiju pa je pitanje kako to uraditi i kako je malo izbeliti? Hvala na svakom savetu!
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #51 Poslato: 09. Avgust 2024, 10:58:39 »

Brakuse, ne znam kako ti je pola kilograma suvih šljiva na 50l toliko ofarbalo rakiju, ali OK.
Filtriranje - ja rakiju spuštam u koracima do 50% grubo a posle idem po 1 stepen na svakom koraku (do 43-44%) ali ako mi se rakija pre toga zamuti na nekom koraku - tu stanem. Tu (zamućenu) rakiju, koja ima npr 47% stavim u frižider da prenoći (to je nekih 4-5 stepeni temperatura, na njoj će se zamućenje još povećati) i sutra ujutru je filtriram kroz filter od 3 mikrona. Posle filtracije je dodatno spustim na željeni stepen. Rakija bude apsolutno bistra čak i u frižideru. Što se tiče gubitka na bukeu - ne sumnjam da postoji ali se meni nekad (subjektivno) čini da je filtrirana čak i malo bolja.
Filtriranjem na 3 mikrona se izgubi tek nešto malo boje (moja boja je od drveta doduše, ne od suvih šljiva) gotovo neprimetno, ali kada sam lečio šljivu ugljem pre nekoliko godina - filtrirao sam je preko 0,9 mikrona filtra i rakija, koja je bila u buretu 5-6 meseci pa posle tretirana ugljem (znači neprovidno crna) je iz filtra izlazila gotovo potpuno bezbojna. Filter je inače gravitacioni, a to filtriranje sam radio sa rakijom na sobnoj temperaturi.
Imaš i varijantu prepeka, ona je sigurica i najmanje ćeš izgubiti u aromatskom smislu, ali bi trebao da odvajaš ponovo frakcije (naročito prvenac) i da u tome ideš na svoju štetu.
Sačuvana
brakus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 09. Avgust 2024, 11:30:14 »

Primarijuse - rakija mi je bila u bariku 3 meseca i sada kada sam stavio sljive onda je ta boja bas presla nekako u braon i mutna je. Gde nabavljate filtere. Hvala na savetu!
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 09. Avgust 2024, 12:03:19 »

A jesi li pretakao, da je oslobodiš od te krede? Ono, da je ostaviš nekoliko dana nepomičnu pa da je pretočiš do 3-4cm pre dna, gde se deo krede nataložio...Možda je mutna od krede...Ako ćeš je ponovo destilisati - moraš maknuti kredu iz nje pre prepeka...
Filtara imaš na netu, dobiješ ih pouzećem...taj gravitacioni je malen dosta i lak za upotrebu ROVER Pulcino 3, prodaju i filter papir za njega imaš od 10, 3 i 0,9 mikrona. Nije skup, možda 50-tak evra, lepo radi za manje količine, gravitacioni je i filtrira oko 20l na sat, na filtru od 3 mikrona. Na onom on 0,9 će biti sporije a na 10 brže...Napraviš sebi "mehanizam" bure sa slavinicom na samom dnu kojeg podigneš na neki sto, pa iz njega u filtar koji je postavljen na stolicu pa iz filtra u staklo koje je na podu...na primer...Filter papir možeš koristiti više puta i on je jeftin, 10 kom je oko 500-600 dinara, ako se dobro sećam.
Oni sa pumpom su brži (200l na sat), ali troše više filter papira i skupi su za nas hobiste (oko 300 evra). Ja imam i sa pumpom i gravitacioni i veruj mi da gravitacioni koristim 5 puta više nego ovaj sa pumpom, jer uglavnom filtriram 20-tak litara rakije u cugu
Sačuvana
brakus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 09. Avgust 2024, 12:08:09 »

Nisam jos pretakao, danas cu probati samo tako kako si predlozio a za filter cu potraziti. Hvala u svakom slucaju na svim savetima!
Sačuvana
Mingomingo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 11. Novembar 2024, 11:39:25 »

Poštovane kolege rakijaši,

molim za savet i pomoć za rešenje problema koji me muči. Ispekao sam rakiju od jabuke(jonagold, ajdared, mucu, crveni delišes) i ostavio sam prepek na 65%. Kada je razblažim na 44% rakija fenomenalno miriše i ukus je dobar, međutim kada se proguta na zadnjem delu jezika se oseti blaga gorčina. Kada sam meljao jabuku gledao sam da slučajno ne upadne neka skapana buđava jabuka i da nema lišća. Meka rakija je bila ekstra ukusa kad je izlazila sa lule i nije se osećala gorčina.
Rakija je ispečena pre 10 dana i pitanje za vas je da li će se posle perioda stabilizacije ova gorčina smanjiti ili nestati skroz? Ako ne molim vas za savet kojim sredstvom da je izlečim i izgubim gorčinu. Ima ukupno 48 litra na 65%.

Srdačan pozdrav svima
Sačuvana

Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 11. Novembar 2024, 21:26:27 »

Na žalost nema načina za popravljanje mana rakije koji te neće još i dodatno koštati, u aromatskom pogledu.
Svejedno je da li je gorčina ili nešto drugo u pitanju.

Ako gorčina nije tipičnog bakterijskog tipa niti od progorjevanja kazana, akrolein i furfural, a vjerovatno nije jer kažež da je blago izražena onda razlog može biti kod koncentracije: pojedinih viših alkohola, benzaldehida ili acetaldehida koji isti tako može dati gorkast okus. Može ga u blažoj varijanti dati i ester sa izrazito prijatnim voćnim i cvjetnim aromama, izobutil acetat. Sve u svemu pusti da odleži nekoliko mjeseci pa ako je baš blago gorkastog okusa moglo bi ga i nestati.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Mingomingo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #57 Poslato: 11. Novembar 2024, 23:04:52 »

Poštovani Bistrice hvala na odgovoru.

Danas sam ponovo posle 4 dana razblazio na 44% za probu i mogu reći da  se već manje oseća gorčina. Nadam se da će se kroz izvesno vreme skroz izgubiti.

Srdačan pozdrav
Sačuvana

Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
Stranice: 1 2 3 [4]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 22 upita.