08. Oktobar 2024, 19:56:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mane rakije  (Pročitano 86412 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 25. Decembar 2021, 11:50:09 »

Thumb Cheesy
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 25. Decembar 2021, 14:21:49 »

Kazanpaso, zanimljive si mi stvari rekao xxxxxxxxxxxxxxx
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 25. Decembar 2021, 15:01:45 »

Mnogima je zanimljivo i nadriljekarstvo što je itekako vidljivo masovnim pristupom u vrijeme ove pandemije ali ovo nije mjesto gdje ćemo ostavljati prostor za propagiranje mračnjaštva. Par poruka zbog sveprisutnosti oskudnog znanja mogu tolerisati ali ne i više od toga.  Unaprijed hvala na razumijevanju.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinoVlajko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 31. Decembar 2021, 23:32:42 »

Usudiću se da dam svoje mišljenje ...

Ove godine smo stari i ja pekli krusku, sljivu i dunju, anaerobna fermentacija + dvostruka destilacija, praktično preslikani saveti sa ovog foruma sem popravke pH. Enzim je Llalzyme HC, kvasac Cross Evolution za Duju i Vilju a UVAFERM CM za šljivu i hrana FERMAID E, malo brža fermentacija 6-8 dana. Odvajano 1,5-2% prvenca, patoka odvajana probom. Svi destilati su bili 65-68 na izlazu iz destilatora, ostavljeni na "spavanje" 2-3 meseca.

Ne bih ja ovde imao nikakvog prigovora. Pusti ti tu rakiju da spava jedno 2-3 godine pa je nećeš prepoznati.

Što se ostalog tiče ... i moja parovodna cev ide blago uzbrdo što je teoretski verovatno dobro ali nisam siguran da bih primetio razliku da je obrnuto. I da ... i moja rakija 'pecka' u početku. Zato se sada pije rakija iz 2019, ona iz 2020 se lagano razblažuje a najnoviju iz 2021 i ne gledam.

Rakije iz 2018 i starije su arhivirane za specijalne prilike.  Cool
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 02. Januar 2022, 15:04:38 »

Eh...zalihe potrošila korona...došlo pečenje ove godine na prazne sudove, a slabo rodila šljiva, ni komad, kupovao sam je i po 50-60 dinara po kg.
Inače za vreme korone i izolacija raznih, svi su cugali nenormalno u NS-u, čak oni za koje znam da su pivopije su pili rakiju k'o da mlađeg brata žene. Od aprila 2020 do jula 2021 ispraznio sve sudove, podelio i potrošio (i nešto malo prodao) 250-300 litara, pa sad ovo novo što je došlo - samo što nije sa lule išlo na astal...
Sačuvana
brakus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 09. Avgust 2024, 10:32:31 »

Posto mi je rakija bila kisela oko 50l, uradio sam tako sto sam izmrvio kredu i dodao pola kilograma suve sljive. Nakon 10-tak dana rakija nije vise kisela ali je suva sljiva puno ofarbala rakiju. Jos nisam filtrirao rakiju pa je pitanje kako to uraditi i kako je malo izbeliti? Hvala na svakom savetu!
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #51 Poslato: 09. Avgust 2024, 10:58:39 »

Brakuse, ne znam kako ti je pola kilograma suvih šljiva na 50l toliko ofarbalo rakiju, ali OK.
Filtriranje - ja rakiju spuštam u koracima do 50% grubo a posle idem po 1 stepen na svakom koraku (do 43-44%) ali ako mi se rakija pre toga zamuti na nekom koraku - tu stanem. Tu (zamućenu) rakiju, koja ima npr 47% stavim u frižider da prenoći (to je nekih 4-5 stepeni temperatura, na njoj će se zamućenje još povećati) i sutra ujutru je filtriram kroz filter od 3 mikrona. Posle filtracije je dodatno spustim na željeni stepen. Rakija bude apsolutno bistra čak i u frižideru. Što se tiče gubitka na bukeu - ne sumnjam da postoji ali se meni nekad (subjektivno) čini da je filtrirana čak i malo bolja.
Filtriranjem na 3 mikrona se izgubi tek nešto malo boje (moja boja je od drveta doduše, ne od suvih šljiva) gotovo neprimetno, ali kada sam lečio šljivu ugljem pre nekoliko godina - filtrirao sam je preko 0,9 mikrona filtra i rakija, koja je bila u buretu 5-6 meseci pa posle tretirana ugljem (znači neprovidno crna) je iz filtra izlazila gotovo potpuno bezbojna. Filter je inače gravitacioni, a to filtriranje sam radio sa rakijom na sobnoj temperaturi.
Imaš i varijantu prepeka, ona je sigurica i najmanje ćeš izgubiti u aromatskom smislu, ali bi trebao da odvajaš ponovo frakcije (naročito prvenac) i da u tome ideš na svoju štetu.
Sačuvana
brakus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 09. Avgust 2024, 11:30:14 »

Primarijuse - rakija mi je bila u bariku 3 meseca i sada kada sam stavio sljive onda je ta boja bas presla nekako u braon i mutna je. Gde nabavljate filtere. Hvala na savetu!
Sačuvana
Primarius Mitus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 09. Avgust 2024, 12:03:19 »

A jesi li pretakao, da je oslobodiš od te krede? Ono, da je ostaviš nekoliko dana nepomičnu pa da je pretočiš do 3-4cm pre dna, gde se deo krede nataložio...Možda je mutna od krede...Ako ćeš je ponovo destilisati - moraš maknuti kredu iz nje pre prepeka...
Filtara imaš na netu, dobiješ ih pouzećem...taj gravitacioni je malen dosta i lak za upotrebu ROVER Pulcino 3, prodaju i filter papir za njega imaš od 10, 3 i 0,9 mikrona. Nije skup, možda 50-tak evra, lepo radi za manje količine, gravitacioni je i filtrira oko 20l na sat, na filtru od 3 mikrona. Na onom on 0,9 će biti sporije a na 10 brže...Napraviš sebi "mehanizam" bure sa slavinicom na samom dnu kojeg podigneš na neki sto, pa iz njega u filtar koji je postavljen na stolicu pa iz filtra u staklo koje je na podu...na primer...Filter papir možeš koristiti više puta i on je jeftin, 10 kom je oko 500-600 dinara, ako se dobro sećam.
Oni sa pumpom su brži (200l na sat), ali troše više filter papira i skupi su za nas hobiste (oko 300 evra). Ja imam i sa pumpom i gravitacioni i veruj mi da gravitacioni koristim 5 puta više nego ovaj sa pumpom, jer uglavnom filtriram 20-tak litara rakije u cugu
Sačuvana
brakus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 09. Avgust 2024, 12:08:09 »

Nisam jos pretakao, danas cu probati samo tako kako si predlozio a za filter cu potraziti. Hvala u svakom slucaju na svim savetima!
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 21 upita.