blue_moon
|
|
« Odgovor #45 Poslato: 25. Decembar 2021, 11:50:09 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Primarius Mitus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #46 Poslato: 25. Decembar 2021, 14:21:49 » |
|
Kazanpaso, zanimljive si mi stvari rekao xxxxxxxxxxxxxxx
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #47 Poslato: 25. Decembar 2021, 15:01:45 » |
|
Mnogima je zanimljivo i nadriljekarstvo što je itekako vidljivo masovnim pristupom u vrijeme ove pandemije ali ovo nije mjesto gdje ćemo ostavljati prostor za propagiranje mračnjaštva. Par poruka zbog sveprisutnosti oskudnog znanja mogu tolerisati ali ne i više od toga. Unaprijed hvala na razumijevanju.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vinoVlajko
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #48 Poslato: 31. Decembar 2021, 23:32:42 » |
|
Usudiću se da dam svoje mišljenje ... Ove godine smo stari i ja pekli krusku, sljivu i dunju, anaerobna fermentacija + dvostruka destilacija, praktično preslikani saveti sa ovog foruma sem popravke pH. Enzim je Llalzyme HC, kvasac Cross Evolution za Duju i Vilju a UVAFERM CM za šljivu i hrana FERMAID E, malo brža fermentacija 6-8 dana. Odvajano 1,5-2% prvenca, patoka odvajana probom. Svi destilati su bili 65-68 na izlazu iz destilatora, ostavljeni na "spavanje" 2-3 meseca. Ne bih ja ovde imao nikakvog prigovora. Pusti ti tu rakiju da spava jedno 2-3 godine pa je nećeš prepoznati. Što se ostalog tiče ... i moja parovodna cev ide blago uzbrdo što je teoretski verovatno dobro ali nisam siguran da bih primetio razliku da je obrnuto. I da ... i moja rakija 'pecka' u početku. Zato se sada pije rakija iz 2019, ona iz 2020 se lagano razblažuje a najnoviju iz 2021 i ne gledam. Rakije iz 2018 i starije su arhivirane za specijalne prilike.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Primarius Mitus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #49 Poslato: 02. Januar 2022, 15:04:38 » |
|
Eh...zalihe potrošila korona...došlo pečenje ove godine na prazne sudove, a slabo rodila šljiva, ni komad, kupovao sam je i po 50-60 dinara po kg. Inače za vreme korone i izolacija raznih, svi su cugali nenormalno u NS-u, čak oni za koje znam da su pivopije su pili rakiju k'o da mlađeg brata žene. Od aprila 2020 do jula 2021 ispraznio sve sudove, podelio i potrošio (i nešto malo prodao) 250-300 litara, pa sad ovo novo što je došlo - samo što nije sa lule išlo na astal...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brakus
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #50 Poslato: 09. Avgust 2024, 10:32:31 » |
|
Posto mi je rakija bila kisela oko 50l, uradio sam tako sto sam izmrvio kredu i dodao pola kilograma suve sljive. Nakon 10-tak dana rakija nije vise kisela ali je suva sljiva puno ofarbala rakiju. Jos nisam filtrirao rakiju pa je pitanje kako to uraditi i kako je malo izbeliti? Hvala na svakom savetu!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Primarius Mitus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #51 Poslato: 09. Avgust 2024, 10:58:39 » |
|
Brakuse, ne znam kako ti je pola kilograma suvih šljiva na 50l toliko ofarbalo rakiju, ali OK. Filtriranje - ja rakiju spuštam u koracima do 50% grubo a posle idem po 1 stepen na svakom koraku (do 43-44%) ali ako mi se rakija pre toga zamuti na nekom koraku - tu stanem. Tu (zamućenu) rakiju, koja ima npr 47% stavim u frižider da prenoći (to je nekih 4-5 stepeni temperatura, na njoj će se zamućenje još povećati) i sutra ujutru je filtriram kroz filter od 3 mikrona. Posle filtracije je dodatno spustim na željeni stepen. Rakija bude apsolutno bistra čak i u frižideru. Što se tiče gubitka na bukeu - ne sumnjam da postoji ali se meni nekad (subjektivno) čini da je filtrirana čak i malo bolja. Filtriranjem na 3 mikrona se izgubi tek nešto malo boje (moja boja je od drveta doduše, ne od suvih šljiva) gotovo neprimetno, ali kada sam lečio šljivu ugljem pre nekoliko godina - filtrirao sam je preko 0,9 mikrona filtra i rakija, koja je bila u buretu 5-6 meseci pa posle tretirana ugljem (znači neprovidno crna) je iz filtra izlazila gotovo potpuno bezbojna. Filter je inače gravitacioni, a to filtriranje sam radio sa rakijom na sobnoj temperaturi. Imaš i varijantu prepeka, ona je sigurica i najmanje ćeš izgubiti u aromatskom smislu, ali bi trebao da odvajaš ponovo frakcije (naročito prvenac) i da u tome ideš na svoju štetu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brakus
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #52 Poslato: 09. Avgust 2024, 11:30:14 » |
|
Primarijuse - rakija mi je bila u bariku 3 meseca i sada kada sam stavio sljive onda je ta boja bas presla nekako u braon i mutna je. Gde nabavljate filtere. Hvala na savetu!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Primarius Mitus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #53 Poslato: 09. Avgust 2024, 12:03:19 » |
|
A jesi li pretakao, da je oslobodiš od te krede? Ono, da je ostaviš nekoliko dana nepomičnu pa da je pretočiš do 3-4cm pre dna, gde se deo krede nataložio...Možda je mutna od krede...Ako ćeš je ponovo destilisati - moraš maknuti kredu iz nje pre prepeka... Filtara imaš na netu, dobiješ ih pouzećem...taj gravitacioni je malen dosta i lak za upotrebu ROVER Pulcino 3, prodaju i filter papir za njega imaš od 10, 3 i 0,9 mikrona. Nije skup, možda 50-tak evra, lepo radi za manje količine, gravitacioni je i filtrira oko 20l na sat, na filtru od 3 mikrona. Na onom on 0,9 će biti sporije a na 10 brže...Napraviš sebi "mehanizam" bure sa slavinicom na samom dnu kojeg podigneš na neki sto, pa iz njega u filtar koji je postavljen na stolicu pa iz filtra u staklo koje je na podu...na primer...Filter papir možeš koristiti više puta i on je jeftin, 10 kom je oko 500-600 dinara, ako se dobro sećam. Oni sa pumpom su brži (200l na sat), ali troše više filter papira i skupi su za nas hobiste (oko 300 evra). Ja imam i sa pumpom i gravitacioni i veruj mi da gravitacioni koristim 5 puta više nego ovaj sa pumpom, jer uglavnom filtriram 20-tak litara rakije u cugu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brakus
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #54 Poslato: 09. Avgust 2024, 12:08:09 » |
|
Nisam jos pretakao, danas cu probati samo tako kako si predlozio a za filter cu potraziti. Hvala u svakom slucaju na svim savetima!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mingomingo
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 44
|
|
« Odgovor #55 Poslato: 11. Novembar 2024, 11:39:25 » |
|
Poštovane kolege rakijaši,
molim za savet i pomoć za rešenje problema koji me muči. Ispekao sam rakiju od jabuke(jonagold, ajdared, mucu, crveni delišes) i ostavio sam prepek na 65%. Kada je razblažim na 44% rakija fenomenalno miriše i ukus je dobar, međutim kada se proguta na zadnjem delu jezika se oseti blaga gorčina. Kada sam meljao jabuku gledao sam da slučajno ne upadne neka skapana buđava jabuka i da nema lišća. Meka rakija je bila ekstra ukusa kad je izlazila sa lule i nije se osećala gorčina. Rakija je ispečena pre 10 dana i pitanje za vas je da li će se posle perioda stabilizacije ova gorčina smanjiti ili nestati skroz? Ako ne molim vas za savet kojim sredstvom da je izlečim i izgubim gorčinu. Ima ukupno 48 litra na 65%.
Srdačan pozdrav svima
|
|
|
Sačuvana
|
Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #56 Poslato: 11. Novembar 2024, 21:26:27 » |
|
Na žalost nema načina za popravljanje mana rakije koji te neće još i dodatno koštati, u aromatskom pogledu. Svejedno je da li je gorčina ili nešto drugo u pitanju.
Ako gorčina nije tipičnog bakterijskog tipa niti od progorjevanja kazana, akrolein i furfural, a vjerovatno nije jer kažež da je blago izražena onda razlog može biti kod koncentracije: pojedinih viših alkohola, benzaldehida ili acetaldehida koji isti tako može dati gorkast okus. Može ga u blažoj varijanti dati i ester sa izrazito prijatnim voćnim i cvjetnim aromama, izobutil acetat. Sve u svemu pusti da odleži nekoliko mjeseci pa ako je baš blago gorkastog okusa moglo bi ga i nestati.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Mingomingo
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 44
|
|
« Odgovor #57 Poslato: 11. Novembar 2024, 23:04:52 » |
|
Poštovani Bistrice hvala na odgovoru.
Danas sam ponovo posle 4 dana razblazio na 44% za probu i mogu reći da se već manje oseća gorčina. Nadam se da će se kroz izvesno vreme skroz izgubiti.
Srdačan pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
|
|
|
|