06. Decembar 2024, 09:04:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Eколошко гајење воћа  (Pročitano 51459 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 17. Jun 2010, 14:59:50 »

Цењени и драги воћари и виноградари-

ради ли неко од вас стварно ,подпуно еколошки гајење воћа,винограда?(па и поврћа,ал није форум за то,може на пп)
Без употребе било какве хемије?

Имам мали воћњак ,око 200 стабла,различитих воћки и узраста .Од посађених ове године-6о-атак до старих стабала трешње,једна ,процењена на 1оо-ак година,неке крушке и јабуке,5о-6о година.
Виноград ,неки чокоти ,такође стари,неки новији,већина 8 година.
Имам кошнице пчела од 11 угинуло 8 прошле године.Наводно ,због глобалне загађености а и прскања
 код комшија ,који стварно троше тоне свакојаке хемије.До сада за воће нисам употребљаво никакве препарате.Ђубрим стајњаком.
За лозу,човек који ми до недавно помаго,"илегално"без моје сагласности,прско понекад сумпором.
Род је задовољавајући,бар за мене.
Имам унуке,посету деце од родбине и пријатеља ,не желим ником да се трује па ни самом себи.
Прегледаво сам многе сајтове и форуме ал ништа практично нисам нашо.

Ајте народе,доста се трујемо свим и свачим јел можемо мало да размислимо како природно да гајимо намирнице.
Живим у Португалу,брдо 550-600м надморске висине,лети и до 45ºC зими буде до -6ºC.
Много поздрава.

Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #1 Poslato: 17. Jun 2010, 16:52:16 »

Dobro došao.

naravno da može, ali me interesuje šta to imaš u svom voćnjaku Portugalskom?
Sačuvana
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 17. Jun 2010, 19:36:58 »

Dobro došao.

Трешње ,вишње,јабуке,крушке,кајсије,брескве,смокве,дуње,шљиве,поморанђе,лимунови,купине,малине,рибизле-беле,црне,црвене,-нар,орах,кестен.

Засадио ове године-бруснице,мајске јагоде,Аронију,Ринглове,Чачанску лепотицу,вишње-Шумадинка,оскорушу,мушмуле,дрењине бели и црни дуд,Наши,Жужубу;

мањи виноград-споменух горе;
Маслине-1оо-ак старих које сам затеко,пре пар година засадио још 1оо.

Нађох на нету да су неке одпорне на болести-ринглови,оскоруша,жужуба,дрењине ,мушмуле,дуд.Неке осетљиве-Чачанка,вишње,Наши,поморанђе,лимун,орах ,кестен.
То овако на брзака,можда нешто заборавих.Радоваће ме твоје еколошке идеје.

Поздрав

Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #3 Poslato: 01. Jul 2010, 21:28:22 »

Ekolože tema je odlicna. Mi u Rakiji  težimo ekološkom gajenju voćaka, nadam se u buducnosti sve vise i organizovanije
Pokusacu da vam prenesem savete mr Živka Slavkovića oko ekoloskog djubriva.
Ekološko djubrivo od koprive
Na 10 litara vode naseče se jedan kilogram koprive pa se to kiseli 3-5 dana. Potom se procedi, a sadržajem tamno mrke boje bogatim gvoždjem, magnezijumom, nitratima ... tretira se zemljište.
Kao alternativa koprivi za istu namenu mogu se koristiti sve vrste pitomih i divljih detelina i grahorice.

Sačuvana
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 31. Jul 2010, 21:24:56 »

Dobro došao.

Видим да се кратки убија у читању да би написао одговор.
фала ,бре,немо да се премориш.

У међувремену-нека моја теоријска сазнања:све етерске биљке су добра заштита.
Посадио сам у воћњаку а и у непосредној близини-босиљак,нану,лаванду,неки овдашњи розмарин расте дивље-(све наведено добро  и за пчеле,имам пар кошница).До сада видим да теорија шљака практично.
Молим да мени ,ко гастарбајтеру не замерите,ал ,народе,мислим да је  тровање пестицидима непотребно.
Све најлепше и најздравије вам желим.

Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #5 Poslato: 02. Avgust 2010, 21:55:34 »

Citat
]мислим да је  тровање пестицидима непотребно.
Pa nije bas trovanje.
Bez pesticida bi bilo daleko daleko losije nego sa njima.
Ali sve to je malo duga prica. Ko voli nek izvoli ali ako moze bez teskih reci. Trovanje, potrovasmo se i sl. Onda kad nije bilo "trovanja" pesticidima, kad je sve bilo ekoloski, sve sto posto prirodno, ljudski vek je bio daleko kraci nego sad.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #6 Poslato: 03. Avgust 2010, 00:00:48 »

u pravu si NSM
niko ne kaže da mora da se prska ali ako čovek živi od toga onda nema neki izbor.
s druge strane, ako neko živi u Pančevu a misli da će prebiranjem paradajza da živi nešto duže, svaka mu čast!
neka razmisle da li unose više kancerogenih supstanci kroz hranu ili kroz vazduh?
šta je sa onima koji žive kod vukovog spomenika u beogradu?hoće li crvljiva jabuka sa kalenića da mu produži život?
nisam baš siguran.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #7 Poslato: 03. Avgust 2010, 10:44:29 »

Načelno je donekle u redu to što pričate, ne treba sad ulaziti u filozofiju egzistencijalizma i nihilizma da bi se neke stvari prikazale onakvim kakve jesu. Civilizacijski trenutak je uvijek debelo određen interesima i potrebama, i u njemu se uvijek jako malo vodi računa o pojedincu. Pojedinci kao takvi nisu u stanju uticati na takva kretanja, ali itekako mogu na osnovu spoznaja pokušati smanjiti one negativne uticaje na sebe lično. Činjenica je da se u pesticidima nalaze hemijska jedinjenja koja su otrovna, i ekolog je odlučio da svoju hranu pravi na drugačiji način. Ne treba sad negirati tako jasnu stvar na način da ju se opravdava već „opravdanim“ civilizacijskim razlozima, ali isto tako ne treba ni pušačima stalno držati predavanja o štetnosti pušenja, kao da su u pitanju debili, kada su upravo oni najviše i svjesni svega toga. I jedno i drugo je ionako samo privid slobode odlučivanja.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 30. Septembar 2010, 07:08:54 »

Бистрице,подпуно си у праву.
Разговарам недавно са једним посетиоцем.Ни он не употребљава пестициде ал из других разлога-неће да улаже паре и време јер је породица наследила од оца,сви беру,нико не ради.Каже ,првих година су имали мање приходе и лоше воће као и виноград.
Касније ,поготово виноград се опоравио.То сам приметио и у мом малом винограду -комшија прска свим и свачим-ја ничим-приход вина без веће разлике.
Пар плавих шљива(не знам сорту) које сам посадио пре неколико година,купио овде,солидно родиле и здраве.
Кајсије-беше колко се сећам 6 воћки поцркале.Прве 2-3 године издашно давале.
Интересантно,једна стара крушка,даје велике плодове,ко старинске дуње,увек лепо роди ал плодови опадну,редко сазреле на дрвету.Док је тај део авлије раније био запуштен сазревале су.
Sačuvana
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 28. Novembar 2010, 08:28:59 »

Деки ,најлепше хвала.
Могу ли да употребљавам Фацелију?Посадићу због пчела следеће године.
Грахорица?
Јел то од :Грах=пасуљ?Грашак?Боранија?
Инаће,коприве на мом салашу нема ни за лек!Неки познаници ми кажу(можда и зез)да је то знак за лошу земљу ако нема коприве.
Sačuvana
Ceda
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 12. Januar 2011, 01:15:48 »

Pozdrav svima,
Postovanje ovom sajtu i ljudima koji su to pokrenuli i tako profesionalno to odrzavaju. Ja sam vec duze vreme trazio po celom svetu nesto ovakvo i nadjoh ga u rodnoj Srbiji?! Svaka cast i hvala na velikoj pomoci i saradnji!
Ja sam pocetnik u poljoprivredno/proizvodnom svetu. Ali imam malo iskustva sa ekoloskim trendovima. Zivim na jugu Italije, pa shvatam ekologovu situaciju.
Moje iskustvo je pokazalo da ne treba zuriti sa sadnjom nicega. Ja sam napravio velike greske u zelji da sto pre i sto vise postignem....a nisam znao tematiku. Moj stav sadasnji (posle 5 godina) je da posmatram i proucavam okolinu zemljista i biljaka i sadim originalne, autoktone sadnice(te od 100 ili 50 godina), kaleme(sto je vise moguce). Jer one su se pokazale da su istrajne na tom zemljistu. Uprkos spoljnim klimatskim i ljudskim faktorima.
Ja koristim pepeo za vinograd i bastu(zavisi od povrca), kompost, stajsko djubrivo, krec. Radim rotacije biljaka oko sadnica - pasulj, sto se pokazalo odlicno (puno azota, kalijuma i ostalih micro elemenata). Pasulj je odlican pogotovo oko maslina. Ja ih imam 250 i vecina vise stolecnih i preporodile su se sa ovim 'tretmanom'.
Poceo sam da redovno sisam i krecim sve vocke(u pravo vreme) i tim se umanjila steta insekata i poboljsao se rod. Ovo je moje licno iskustvo za sada, ali sam tek na pocetku nekih saznanja.
Sto se tice komentara oko trovanja i sl. mislim da je to jasna konstatacija. Jer ako prskamo i ubijamo, korov(biljke), bakterije, insekte i onda to isto jedemo(cak iako se to rasblazi u zemlji ili preradi), tesko je ocekivati da nama to neskodi. Ovo licno znam jer radim u Alternativnoj Medicini zadnjih 15 godina i imao sam stotine pacijenata koji su imali tegoba i bolesti zbog akutnog ili hronicnog izlaganje nekoj vrsti hemikalije. To je opsirna prica, ali smatram da nemozemo gurnuti glavu u pesak i praviti se da to nepostoji, ili opravdavati nase postupke zarad licne korisiti(prividne), bez obzira na posledice. Mislim da svako ima praavo na svoj stav. Mozda neko nesto nauci iz naseg iskustva a i mi iz necijeg drugog pogleda na svet. Mnogi nasi pradedovi i dedovi su ziveli duze i zdravije nego mi danas(moja familija). Netrebamo zaboraviti da je celo covecanstvo  zivelo ekoloski do zadnjih 50 godina. I uz postovanje napretku tehnologije, i potrebu za hemikalijama u specijalnim uslovima, nije mi jasno zasto je to tako prihvaceno i rasprostanjeno? Osim naravno za profit Monsanta i lokalnih distributera, profesora i politicara, ili marketing menagzera....a ne zdravlja prirode i coveka....odoh daleko........
Sto se tice iluzije o izboru i nemogucnosti pojedinca da promeni svet....upravo ovaj sajt je rezultat izbora pojedinaca koji menjaju njihov, moj i vas svet....

Pozdrav
Sačuvana
vinopn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 13. Januar 2011, 19:54:37 »

Bolje je na 1 kg kopriva sipati 1 litar vode pa kada to provri (mnogo smrdi inače) razblažiti vodom. A koristi se i kao pesticid protiv biljnih vaši, a ujedno i kao folijalno đubrivo.
Sačuvana

mislim, šta reći .
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 13. Januar 2011, 23:51:34 »

nikako nije potrebno tretirati koprivu kipućom vodom ili je kuvati...ne treba da "provri", jer se na taj način ubijaju upravo one materije koje želimo da iskoristimo...poenta je da korisne materije iz koprive potapanjem u vodu predju u tu vodu, i da tako "uskisnu" kao što je Deki naveo nekoliko dana, po mogućnosti na suncu i suvom vremenu...takvom vodom se tretira zemlja i podiže imuno sistem biljaka koje na njoj rastu...

Sačuvana
vinopn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 14. Januar 2011, 19:16:38 »

nikako nije potrebno tretirati koprivu kipućom vodom ili je kuvati...ne treba da "provri", jer se na taj način ubijaju upravo one materije koje želimo da iskoristimo...poenta je da korisne materije iz koprive potapanjem u vodu predju u tu vodu, i da tako "uskisnu" kao što je Deki naveo nekoliko dana, po mogućnosti na suncu i suvom vremenu...takvom vodom se tretira zemlja i podiže imuno sistem biljaka koje na njoj rastu...

Kada sam rekao da se pusti da provri nisam mislio na kuvanje nego na prirodno vrenje to jest kao što si rekaoda uskisne
Sačuvana

mislim, šta reći .
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 Poslato: 21. Maj 2011, 11:05:38 »

Хтео сам да посадим пасуљ у воћњаку.
Али ме жена поплашила јер каже да пасуљ добије неке вашке које прелазе на воће.
Жена је пољопривредник ко и ја-врло мало знамо а практичног искуства тек однедавно.
Дал стварно пасуљ развија вашке које иду на шљиву/друго воће.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.