25. Januar 2025, 00:12:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ukomljavanje voća, odvijanje vrenja (dileme i nepoznanice)  (Pročitano 42983 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 02. Avgust 2020, 09:34:21 »

Četiri kace puta 400 litara i imaš 1600 litara, a ne kilograma kljuka.
Trebao si od kljuka da uzmeš zapreminu od jedan litar, izvagaš i vidiš koliko imaš kilograma.

Ako ste to već radili jel možete napisati koliko da se planira kg kljuka u kacu od 1000l,koja će biti napunjena do 80% zapremine ?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 02. Avgust 2020, 11:36:43 »

Zavi si od vrste i kvaliteta voća, njegove zrelosti. Kvaliteta prerade, pasiranja. Upotrebe enzima i miješanja enoloških sredstava. Veličine i oblika posude za vrenje. Temperature i uslova skladištenja prije prerade, vrenja. Eventualno započetog spontanog vrenja i sl.
Što je kvalitet veći u svakom segmentu, više se približavaš omjeru 1:1.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 02. Avgust 2020, 11:37:14 »

...kvasca sa litar vode, odgovarajuće temperature, koji ću da prospem na dno kace, a preko toga nalijem šljivu/kljuk.
Tako se radi samo kada je u pitanju tečnost, sok od voća,  kako bi se kvasac ravnomjerno rasporedio po njoj. Kod pasiranog ili mljevenog voća se ne može kvasac ravnomjerno raporediti po posudi na taj način nego tek miješanjem.  
Citat
Da li je problem što nemam hranu za kvasce, i da li da ga uopšte stavljam zbog toga?
Da li će se desiti da on ne bude imao dovoljno hrane i da će imati neželjene efekte?
Voće gotovo pa uvijek prirodno ima dovoljno hrane za završetak vrenja pa se ona ne stavlja zbog toga nego zbog boljeg kvaliteta rakije.  
Citat
zveknem dvije male vrenjače na poklopac, da ne diram ništa jedno 3-4 sedmice...
Bude to ranije kod voća a naročito na ovim temperaturama pa ćeš razvoj fermentacije i određivanje njenog kraja morati pratiti moštomjerom.  
Citat
iako mi, kao i mnogim drugim članovima sa foruma, savjetuju da svaki dan promješam kljuk, i da na kraju "nema šta da se baca".
Nije se čovjek razvijao evolucijom da bi mogao slijepo vjerovati nego da bi mogao misliti i razmišljati svojom glavom. Na žalost ne uspije ni evolucija baš sve.    
Citat
Ipak moram da editujem, jel ogromna šteta što šljiva nije zrela do kraja?
Nije baš ogromna kao kod trulog voća ili onog prerano opalog zbog bolesti, ali jeste ogromna zbog umanjenja kvaliteta i drugih uočljivih mana. U zavisnosti od stepena nezrelosti.
Kod rodne ti je ova kupovina bila potpuno neprimjerena i krajnje naivna.  
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #33 Poslato: 03. Avgust 2020, 21:05:13 »

Hvala bistrice.
Sačuvana
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 11. Avgust 2020, 15:23:22 »

Ukomio sam prije 7 dana. Šljiva je prethodno prošla kroz muljaču i "načeta", ubačeno 100gr Fermol Davis 522 rehidriranog kvasca, na kacu sam stavio dječiji bazen (improvizacija) i sve sam umotao streč folijom, crijevo iz kace izveo u flašu sa vodom
Evo link slike: https://postimg.cc/jLWhfdFw

Nisam otvarao kacu nikako. Fermentacija je bila burna prvih 2-3 dana, a kasnije tiša. Sad se ništa ne čuje. Nemam širomjer, pa sam htio da pitam da li je rano da pečem u subotu/nedelju, to bi bio 13/14. dan? Znam da niko na pamet ne može reći, ali eto, ako ima neko neki savjet? Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 11. Avgust 2020, 17:58:09 »

Zavisi od brzine razgradnje komada voća, njihove početne veličine...
Jedino po okusu. Uzimaj češće male uzorke šire i voćnih grudvica da možeš primjetiti razliku. Pa kad potpuno nestane osjećaja slatkastog vina a naročito slatkastog okusa u voćnim grudvicama.
Sačuvana

bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 02. Septembar 2020, 21:33:34 »

Krušku Vilijamovku koja je na dozrijevanju 15 dana planiram pasirati na sito 3mm. Peteljke i košpice bi tako trebale biti odvojene bez problema,ako griješim molim da me ispravite. Muči me ona mala čaška,u donjem dijelu ploda ono sitno crno,hoću li to morati ručno odstranjivati prije pasiranja jer je sigurno da bi nešto toga prošlo kroz sito. Da li bi to ostavilo traga na kvalitet destilata ?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 03. Septembar 2020, 09:14:50 »

Upravo sada stavljam krušku na fermentaciju. Peteljke izbacam a semenu ložu ostavljam. Tako sam shvatio da treba.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 03. Septembar 2020, 14:56:49 »

Bitno je kao i kod jabuke da se ne oštete koštice.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
rean
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 19. Oktobar 2020, 17:39:13 »

Puno ljudi vidim, ko pravljajo kljuk od jabuke in šljive stavljajo encime, hrano i kvasce. Posle toga kljuk miješajo 3 do 5 dana i zatvarajo posodo s koje izlazi CO2.
Ja radim slicno, samo ko stavim sve potrebno posodo zatvaram i ne miješam ništa, dok kljuk ne provre.
Šta je bolje?

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 19. Oktobar 2020, 18:25:44 »

Kad se čovjek vodi statistikom prosjeka, ostane prosjek.

Ne mješa se kljuk tokom cijele fermentacije.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 19. Decembar 2020, 11:40:39 »

LP!
Da li je netko od poštovanih članova pokušao provesti zatvorenu fermentaciju voća s potopljenim klobukom kao što se radi s grožđem? Znam da dolazi u obzir samo ako materijal nije kašast ( što meni odgovara jer je moj kotao prevrtač ) . Ono što se pitam je da li jabuke,kruške ili dunje imaju dovoljno tekućine da se to odradi na taj način ( nakon što odrade enzimi,naravno ). Ako je netko pokušao bio bih mu zahvalan da kaže kakva su iskustva. Hvala.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 19. Decembar 2020, 13:37:51 »

Isto kao da pitaš je li neko volovskim kolima pokušao preletjeti Atlantik.

Potopljeni klobuk je "atavizam" poput volovskih kola. Prastari, ne baš izvodljiv i neuspješan pokušaj da se u aerobnim uslovima, uz duže čekanje na destilaciju, ukloni negativan uticaj oksidacije, razvoja bakterija i površinskih kvasaca koji štete kvalitetu fermentisanog materijala.
Pasiranje voća, zatvorena fermentacija i upotreba enoloških sredstava uz kontrolirane uslove je poput aviona, normalno bez volova, za let preko Atlantika.
Sačuvana

Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 19. Decembar 2020, 18:29:25 »

Gornji sloj klobuka je pun octene kiseline i kod zatvorene fermentacije.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 19. Decembar 2020, 18:42:33 »

Hajde, nije to ništa kakvih se sve gluposti naslušah ovih dana.  Grin
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 21 upita.