@annon
Izvini zbog kasnjenja odgovora, nisam bio redovan na forumu u zadnje vreme.
Mnogo sam truda ulozio da bih resio hladjenje vode u dnu tabarke. Svasta sam radio i o tome sam detaljno pisao.
Ovaj moj sistem moze pored dodatnog hladjenja vode u tabarci do sluzi i za kontrolu fermentacije vocnog kljuka u cilju proizvodnje rakije. Po proracunu prijatelja koji je ovo izveo, moze da kontrolise do 5000 litara vina u jednom trenutku. Priznaces to je vrlo ozbiljan sistem. Nemoj da bacas pare na cilere i da ti uzimaju novac za nesto sto moze da se odradi skoro u sopstvenoj reziji.
Polovnu kilmu (12-ticu) mozes da da kupis za ispod 100 eur. Ne mora da ima ispravnu elektroniku, to ti ne treba, samo da je kompresor ok.
Ovi stc-1000 su odlicni i ja ih koristim.
Sto se tice Grundfos pumpe, imam je i ja, ali tu ima jedan problem. Dok radi kompresor, mora da cirkulise voda kroz sistem da ne bi zaledio isparivac u sudu, gde se hladi voda i onda imas daleko manji efekat hladjenja. Meni je ledio pri temperaturi vode u sudu od 5
oC a trebala mi je hladnija. Zato sam nabavio jednu cirkulacionu pumpu 0.37kW sa protokom od 80l/min. Sa njom sam hladio do nule, bez problema. Problem zaledjavanja vode moze da se izbegne, ubacivanjem glikola u sistem i onda mozda i bude dobra i ova grudfos. To cu da probam ove godine. Priznajem i ja bi voleo da ona zadovolji, jer je elegantna i necujna u radu.
Za izradu inox spirala koje idu u tank, preporucujem (nije reklama) specijalizovanu firmu iz Hrvatske koja to radi:
http://www.oprema-uredjaji.com/support/cat/Oprema_Tubes-en.pdfJedini problem je sto se moze porucuti izrada spirale po zahtevu u minimalnoj kolicini od 20kom. U slucaju da imaju na stanju nesto sto kupcu odgovara, nije uslovljena kolicina. Ali i to nije problem, zato i postoji forum, udruzimo se nas nekoliko i zavrsimo posao. Spirale rade od tankozidnih glatkih cevi koje inzvanredno prenose toplotu. Ove sto ti planiras tesko je odrzavati-cistiti.
Iskustva kazu da je dovoljno 0.4m
2/1000lit, a ja bih se licno obezbedio sa malo vise mozda i do 1m
2. Od viska glava ne boli.
Sto se tice snage kompresora, svaka klima 12-tica ti zavrsava sigurno posao za min 3000lit a i vise. A ona moze i da ti po potrebi greje vodu u sistemu, ako je temperatura u prostoriji ili tanku niza od potrebne.
Sedi uz komp pa prelistaj oglase, sada se one kupuju, kada im nije sezona.
Na raspolaganju sam da pomognem, na bilo koji nacin.
Pozdrav,