Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 28. Jun 2010, 22:29:25 » |
|
Ma ova nasa muljaca odvoji to jako dobro, bez frke. Prosle godine smo je prvi put koristili i radila je savrseno, nikakve peteljke nisu zaostajale u masulji. Ali da ovo sto si napisao za hladjenje cistern s vodom suhim ledom stoji. To je najbolje rjesenje. Jedino ne znam di bi nabavio inox spiralu. Dal to drze ljudi koji se bave prodajom rashladnih uredjaja?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bojan Vuk
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 40
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 29. Jun 2010, 00:22:58 » |
|
Revin ima plašt koji se montira na inox bez plašta i naplaćuju ga po m2, ima ih u raznim dimenzijama. Šta misliš da li bi to uradilo posao?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 29. Jun 2010, 01:58:03 » |
|
Vjerojatno bi smanjilo temperaturu, a sad za koliko trebalo bi se proracunat ili isprobat. Mislim da je puno bolja ideja hladiti samo vino direkt nego preko inoxa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
killroy
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 29. Jun 2010, 23:44:22 » |
|
Ima li neko podataka o tom plastu, i kako to sve funkcionise?
Koliko klima uredjaji pomazu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 30. Jun 2010, 08:36:39 » |
|
Pomazu ako se radi o jacim klima uredjajima u manjem prostoru i manjoj kolicini vina. Takodjer se mogu tunirati da spustaju temperaturu prostora ispod 10°C. Mi cemo ove godine uzeti podrumsku od 7kW pa cemo vidjet kakva je u usporedbi sa obicnom kucnom od 3,5kW. Razlika bi se trebala vidjeti...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bojan Vuk
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 40
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 30. Jun 2010, 21:35:12 » |
|
Koshpa, ako nije tajna kako se kreću cene tih podrumskih klima u odnosu na čilere sa pratećom opremom. Hvala.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 01. Jul 2010, 00:27:01 » |
|
Nije tajna, cim saznam od svog dobavljaca-instalatera javim ovdje. http://www.elektronovak.hr/podrumski_rashladni_uredaji.phpPodrumski klima-uređaji Ovi uređaji omogućavaju neposredno hlađenje podruma. Odgovarajuća temperatura podruma je za vino vrlo važna jer čuva njegovu svježinu, bouquet i sprječava razvoj bolesti. Bez suvremene tehnike hlađenja, to se može vrlo teško postići u današnjim vrućim ljetima. Možete birati među različitim snagama klima-uređaja za hlađenje podruma. Odgovarajuću snagu uređaja izaberite s obzirom na zapremninu podruma. Vanjska jedinica se postavi na vanjski zid objekta tako da može odavati toplinu u okolinu. Po mogućnosti treba biti montirana što bliže unutrašnjoj jedinici. Unutrašnja jedinica se postavi na strop podrumske prostorije. Elektronska regulacijska jedinica se postavi na vidljivo mjesto kod ulaza u podrum. Omogućava uključivanje uređaja i namještanje te održavanje željene temperature u podrumu. Namještanje temperature između 10 i 16 stupnjeva C, Digitalni prikaz temperature, Elektronski regulator temperature, Automatsko odleđivanje O ovome je rijec.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 09. Septembar 2010, 12:26:46 » |
|
Jel moze neka informacija o ovom sistemu za hladjenje podruma cena, temperatura...
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 28. Oktobar 2012, 00:21:27 » |
|
Znam da svi mi imamo probleme sa kontrolom fermentacije ako zelimo da napravimo kvalitetno vino. Ove sezone drzao sam pod kontrolom sovinjon blank ( 500 l ), i mogu se pohvaliti sa inzvanrednim rezultatima.To mogu potvrditi i neki clanovi ovoga foruma koji su probali to vino. Tacnije uspeo sam napraviti jednostavan i jeftin ciler koji mi je vrlo suptilno odradio fermentaciju iako je secer bio 26 ! Ako ima zainteresovanih rado cu objaviti konstrukciju cilera. Mislim da se kvalitetno belo vino ne moze napraviti bez ove stvarciece.
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 28. Oktobar 2012, 08:39:52 » |
|
Ako ima zainteresovanih rado cu objaviti konstrukciju cilera Ima! Ako mozes postavi i sliku/slike. Cekamo te svi nestrplivo,budi u to siguran...
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 28. Oktobar 2012, 15:22:19 » |
|
Ako ima zainteresovanih rado cu objaviti konstrukciju cilera Ima! Ako mozes postavi i sliku/slike. Cekamo te svi nestrplivo,budi u to siguran... +1
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 28. Oktobar 2012, 19:56:17 » |
|
Nasao sam polovnu klimu 12 i spolnu kompletnu jedinicu iskoristio kao ras. agregat. Unutrasnju celu rasturio i samo izmenjivac potopio u klasican 80 l bojler . Bojler sa sve izolacijom nasao na otpadu i kalotu na koju dolaze cevi isekao ,tako da bih mogao provuci izemenjivac u bojler. Zatim sam uradio cevne veze kao na klasicnoj klimi i napunio bojler vodom.
Na 10 cm od dna bojlera postavio sam priklucak za crevo koje sam drugim krajem spojio na pumpu koju sam kupio na pijaci ( 3000 din ) U plasticno bure u koje sam sipao vino, postavio sam prohromsku zmiju duzine 20 m i debljine pola cola.Zmija je napravljena od prohromskih orebrenih cevi koje se koriste za bojlere. ( 4 Eura / m). Jedan kraj zmije povezan na pumpu a drugim (domji) vracam vodu u bojler.
Sistem funkcionise na sledeci nacin:
Spoljnom jedinicom hladim vodu u bojleru a kada dostigne zadatu temperaturu digitalni termoregulator gasi spolnu jedinicu. Tako mi ona stalno drzi rezervu od 80 l ohladjene vode na zeljenu temperaturu.
Drugi regulator kontrolise temperaturu sire,gasejem i paljenjem pumpe. Pumpa ima svrhu da gura vodu iz bojlera u zmiju i iz zmije je vraca u bojler na dalju podhladu.
Obzirom da sam koristio dig.regulatore temperature razlika izmedju vode i sire bila mi je samo 2 stepena tako da nisu moguci temperaturni sokovi na kvasce.
Nadam se da sam uspeo da vam docaram !!! Cekam podpitanja .
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 28. Oktobar 2012, 20:34:45 » |
|
Interesantna ideja!Vredi poraditi na tome.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 28. Oktobar 2012, 20:41:13 » |
|
Dobro si to osmislio! Ako mozes,mislim ako ti nije tesko, postavi sliku od spirale,jer me zanima to vidjeti. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 28. Oktobar 2012, 20:50:09 » |
|
Naravno da mi nije tesko, bice postavljena sutra !
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
|