Časić | graševina | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 14,7% | 40knKrenuli smo s grasevinom. Fina elegantna boca i solidno dizajnirana etiketa. Bistroca u casi nije bas na nekom nivou, takodjer se vide mjehurici CO
2. Vino je blijede zuto zelene boje no poprilicno ekstraktno. Na miris djeluje poprilicno svjeze (zelena jabuka) i samim mirisanjem nebi rekao da je to grasevina iz pakrackog vinogorja. Nazalost taj pocetni, ugodan miris brzo iscezne. Tijelo je puno slabije nego sto sam ocekivao, a u retrokusu se osjeti klasicna gorcina i jaka vrucina koju dugo dugo traje. Predugo i prejako. :/ Bez obzira sto je berba 2009. bila nadprosjecna sto se sladora tice, mislim da se kod ovog vina ipak pretjeralo s alkoholima, tj. prekasnim terminom berbe kojeise nisu dobro uklopili u samu strukturu vina.
Ocjena 6/10 - nebi ga ponovo kupio
Belović | rajnski rizling |2007 | kvalitetno | suho | alk. 11,5% | 40knZa razliku od Casica ovo vino je full speglano kristalne bistroce u casi, svijetlo zute boje. Na nosu se osjeti intenzivan miris koji, nazalost, ima jako malo dodirnih tocaka s mirisom cistog rajnskog rizlinga. Pretpostavljao sam da je kupaziran sa sauvignonom no o tome cemo malo kasnije. Na okus djeluje jako jako svjeze za 2007. poprilicno lagano i jako pitko, s nesto izrazenijim kiselinama na kraju. Jako dobro everyday vino no nazalost malo atipicno za rajnski rizling barem sto se mirisa tice.
Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo
Belović | sauvignon | 2010 | kvalitetno | suho | alk. 10,8% | 43knNamjerno sam nakon rizlinga htio kusati sauvignon istog proizvodjaca. Bistroca u casi je nesto losija, boja je blaga svijetlo zuto-zelena. Mirisno je slican profil kao kod rizlinga, vocno s poprilcno bazge sto potvrdjuje moje sumnje da u rizlingu ima sauvignona. Vino je na okus, u skladu s godinom, tanko slabasnog tijela s nekakvim metalnim okusom (kao kad zagrizete alu foliju), jako cudan zavrsetak. :/ Nazalost berba 2010. je vecini proizvodjaca na kontinentu donjela mnogo problema sto se odrazava u vinima, a ovo vino je pravi ogledan primjer lose 2010.
Ocjena 6/10 - nebi ga ponovo kupio
Lebar | sauvignon | 2010 | kvalitetno | polusuho | alk. 12,0% | 50knVino je u casi poprilicno lose bistroce za jedno buteljirano vino, svijetlozute boje. Mirisom prevladava nesto strano i nekarakteristicno za sauvignon (diacetil, sirutka) vjerojatno posljedica loseg grozdja. Takodjer sumnjam i na MLF. Na okus se osjeti secer koji je trebao nivelirat kiselost i povecat punocu, ali nazalost ucinio je vino tupim i neharmonicnim buduci da poprilicno strsi. Vjerojatno je vino naknadno doseceravano do polusuhoga. Ovdje je takodjer rijec o vinu koji dobro karakterizira losu 2010 .
Ocjena 5,5/10 - nebi ga ponovo kupio
Sačić | sauvignon | 2010 | vrhunsko | polusuho | alk. 12,3% | 35kn
***REFERMENTACIJA*** Castillo de Molina | sauvignon | 2010 | stolno | suho | alk. 13,8 | 65knOvo vino sam vec probavao prije godinu dana, ali berbu 2008. i do dan danas mi je to najbolji sauvignon kojeg sam probao. U casi je bistro, svijetlozute boje, bez ikakve zamjerke. Miris je jako intenzivan i odmah na prvu iskace ljuta paprika, zacinsko bilje i suptilna nota herbalnosti. Okus se lijepo nadovezuje na miris te ovo vino cini lijepo zaokruzenim i balansiranim, odlican primjer spicy sauvignona. Berba 2008. me vise odusevila jer su mu arome bile intenzivnije i puno kompleksnije, no berba 2010. je takodjer odlicna premda stilski nesto drugacija.
Ocjena 7,5/10 - ponovo bi ga kupio
Galic | sauvignon | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 13,9 | 75knOdlican vizualni dizajn etikete i boce koji odaje profinjenoscu, a to sve naravno kosta.
U casi se nalazi bistro, pomalo bljedunjavo vino svijetle slamnato zute boje, ne znam zasto, ali ocekivao sam nesto tamniju nijansu. No dobro... Miris je ugodan, travnat, ne preintenzivan i predugog trajanja, ali zadovoljavajuc. Na okus prvo sto se osjeti su punoca i jako mocno tijelo, uz odlicne kiseline i doza slane mineralnosti. No na kraju se osjeti gorcina, koja se moze naci kod sauvignona, ali koju ja osobno ne preferiram. To mi je nekako umanjilo cjelikupan dojam. Ocjena 6,5/10 - ne bi ga ponovo kupio, ne za te novce
Plančić | Parč | 2006 | kvalitetno | suho | alk. 12,4% | 36knParč je autohtona hvarska sorta muskatnog karaktera, zvuci zanimljivo. Moram priznat da nikad nebi razmisljao o kupovini ovog vina da nedavno nisam procitao vinopijinu recenziju. U casi je vino medeno zlatne boje, odlicne bistroce, toliko zavodljivo da ga je dovoljno samo gledati. No dobro, ne bas toliko.
Buduci da se radi o 5 god. starom muskatnom vinu nisam ocekivao previse primarnih aroma. Nos je zaista kompleksan, od primarnih mirisa osjete se dunje, ali tercijari vec odavno vladaju ovim vinom. Bez obzira na to mislim da moze dozrijevati jos 2-3 godine bez straha od kvarenja. Na okus vino djeluje kremasto i ugladjeno, ali iznenadjujuce svjeze za 5 godina staro vino iz juzne Dalmacije. Takodjer me iznenadilo poprilcno tanko tijelo. U retrokusu se osjeti lagana gorcina sto opet malo narusava krajnji dojam.
Buhač | Cabernet sauvignon | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 13,1% | 35knKao proizvodjac caberneta jako me zanimalo sto se iz ove sorte grozdja moze dobiti kod nas na kontinentu po ne pretjeranim i nerealnim cijenama. Bistroca ovog vina je odgovarajuca kao i tamna rubin crvena boja. Na miris vino djeluje jos zeleno i poprilicno jednostavno, ali korektno. Pretpostavljam da je vinifikacija radjena iskljucivo u inoxu. Tijelo je srednje jacine taman da je ugodno za svakodnevnu konzumaciju. Po meni odlicno i pitko vino po fer cijeni.
Badel | Syrah | 2008 | vrhunsko | suho | alk. 14,5% | 90knOdlican, suvremen i unikatan dizajn boce s vizualom otisnutim na samoj boci. Super! U casi vino i nije posebno bistro, ali je zato izrazito tamno, ljubicasto i neprobojno, pravi syrah! Na nosu se osjeti tamno bobicasto voce, zacini i doza floralnosti koja je nazalost malo zatomljena dimom. Vinu je potrebno jedno vrijeme u dekanteru da malo prodise punim plucima. Okusno je vino puno i jakog tijela, ali za moj ukus previse pod utjecajem barika, na kraju tek malo pecka. Kao da se islo na foru novosvjetskih vina koja su gotovo sva od redom prebarikirana za moj ukus. Tanini tu jos nisu sjeli na mjesto tako da vjerujem da bi vino odlezavanjem jos dobilo na kompleksnosti i zaokruzenosti.
Ocjena 7,5/10 - kupio bi ga ponovo
Castillo de Molina | Cabernet sauvignon | 2007 | vrhunsko | suho | alk. 14,0% | 65knBuduci da sam od ranije imao iskustva sa bijelim sauvignonom ove vinarije odlucio sam se probati i crnu izvedenicu. U casi je vino odlicne bistroce, izrazito tamno i neprobojno i vec granatnih tonova sto ukazuje na ozbiljnost i starinu. Iskreno nos me malo iznenadio, nekako netipcno za cabernet sauvignon, barem na prvu. No drugo mirisanje otkriva visnje, zacine i zadimljenost. Na okus vino djeluje iznenadjujce tanko i opet malo prebarikirano i tanicno. Puno nelogicnosti i iznenadjenja u jednoj butelji.
U odnosu na sauvignon bijeli moram priznat da me ovo vino malo razocaralo. Iako je bolje i ozbiljnije od svih drugih cileanaca koje sam dosad probao imam dojam kao da je vec pomalo umorno i ne bas harmonicno.
Ocjena 6,5/10 - nebi ga ponovo kupio.
Rutherford ranch | Cabernet sauvignon | 2005 | vrhunsko | suho | alk. 13,4% | 80knNajstarije vino u ovom degustiranju, zato sam ga odlucio dekantirati 2h prije kusanja. Boja je tamna granatna odlicne bistroce, vidi se da se radi o starijem cabernetu. Na miris prvo sto sam osjetio je tamna cokolada uz malo borovnice, ali ova cokolada i kakao dominiraju. Jedan ozbiljan i kompleksan nos koji vas nece zavest nabrijanom vocnoscu vec ugladjenom ozbiljnoscu, real gentleman. Na okus je vino puno, ugladjeno i izrazito harmonicno, osjeti se utjecaj barika, ali ne previse tj. sad, nakon 6 godina sve je sjelo na svoje mjesto. Buduci da nisam probavao puno starih caberneta ovo je zasigurno najbolji stari cabernet sauvignon kojeg sam probao, mozda i najbolji koji sam probao. Odlicno vino iz doline Napa.
Ocjena 7,5/10 - kupio bi ga ponovo
Jos smo probali moje rizlinge iz 2008 i 2009 te Kasnerov cabernet sauvignon iz 2009.
Buduci da se blizi berba necu sad jedno vrijeme kupovati vina, jer cu ionako imati dosta novih "vina" za probavanje i analize.