23. Januar 2025, 18:05:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vina koja smo kušali - recenzije  (Pročitano 118021 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #45 Poslato: 17. Oktobar 2010, 10:10:09 »

Odličan izbor, i ja bih ta dva vina izdvojio po svom ukusu iz Vršačkih vinograda, možda još i Kasbna berba. Cena Muskata i Rajnskog ti je oko 280 - 300 din. Kasna berba oko 350 din.
Pozdrav!
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #46 Poslato: 02. Novembar 2010, 20:54:31 »

St John Commandaria

Po mom ukusu, najbolje kupovno vino koje sam probao u zivotu i medju 3 najbolja vina koja sam probao, ikad. (preostala 2 su decenijsko domace vino, nepoznatog autora, koje sam dobio na poklon 2000. i proshek sa ostrva Shccedro koje sam probao 1988).

Ipak, ne bih ga preporucio zagrizenim ljubiteljima suvog vina, posto je sladunjavo.

Vino je braon boje, gustine otprilike izmedju "standardnog" vina i zejtina, izuzetno bogatog ukusa, sladunjavo, ali takodje izuzedtno jako - cak 15% alkohola (hm, sad vidim da ovo na slici ima 14%, ali definitivno ovo sto sam sinoc pio ima 15%).

Cena jeste malo jaca, 13,9e (Grcka), ali definitivno vredi svaki cent!

Proizvodjac: KEO, Kipar.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #47 Poslato: 07. Novembar 2010, 20:22:49 »

Moletto verde Muskat zuti | 2009 | kvalitetno | polusuho | 12% alk | ~40kn

Pise na etiketi proizvod Vinarije Novigrad. Zuto zelene boje u casi poprilicno blijedo i mutno uzrokovano CO2. Da, desila se refermentacija u boci. Miris je ugodni muskatni no ne preintenzivan, nekako karakteristicno za istarske muskate. Tijelo je lagano, a okus poprilicno neharmonican povisenih kiselina koje malo strse. Poprilicno bezlicno vino koje nebi ponovo kupio, ali nezahtjevnoj (zenskoj) publici bilo bi OK.
Ocjena 6/10.

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #48 Poslato: 28. Novembar 2010, 18:12:53 »

Rajnski rizling | Vrsacki vinogradi - Srbija| vrhunsko | polusuho | 2007 | 11,9% alk. |

Drugi put imam priliku probati vino iz Srbije i ovaj put sam se namjerio na jedan rajnski rizling, moju omiljenu sortu. Jedino ne znam kolika je cijena jer mi je to bio poklon frenda. Vino je u casi slamnato zute boje jako dobre bistroce. Male suze na rubu case odaju dojam da se radi o nesto tanjem vinu. Miris me na prvu malo odbio. Previse se osjetio cep koji ruku na srce zaista je jako jeftin. No s vremenom zatocen miris rizlinga se polako oslobadja, vino se otvara i pokazuje jako dobro harmoniju primarnih, sekundarnih i tercijarnih aroma. Ipak je rijec o berbi iz 2007. Wink Jos da je malo intenzivniji. Kako na miris tako i na okus se osjeti karakteristicna svjezina rajnskog rizlinga koja je odlicno izbalansirana s ostatkom secera, koji zaista nije velik. Jedno od mozda najpitkijih polusuhih rizlinga koje sam probao. Zamjerka bi mu bila nesto slabije tijelo pogotovo jer je oznaceno kao vrhunsko. Ocjena 7,5/10.

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #49 Poslato: 24. Decembar 2010, 00:08:50 »

Belje | Merlot | vrhunsko | suho | 2008 | 14,6% alk

Vino je rubin crvene boje odlicne bistroce, stvarno djeluje fenomenalno u casi. Na nosu djeluje pomalo zatvoreno pa bi preporucio dekantiranje od nekih pol sata. Odmah se osjeti miris visnje koji je prekriven mirisom dima. Koliko je vino odlezavalo u barrique i koliko je bio paljen nebi znao. Na okus djeluje slabije od deklariranih 14,6% alk. i tanini su jos poprilicno zivahni i nesmireni cak bi rekao da malo prejako dominiraju citavim okusom, nekako djeluje grubo i nedovoljno mekano. Ali zato odlicno ispunjava usta i ima jako dug finish. Po meni se radi o malo pretanicnom merlotu koji je zbog dosta utjecaja barriquea izgubio dio svoje vocnosti. Moram reci da me je vise odusevio kad smo ga probavali proljetos u vinariji nego ovaj iz butelje. Trebalo bi ga pustiti da jos sazrije i onda probati za jedno 3 godine. Zbog te cinjenice bi ga kupio ponovo, iako ne znam cijenu..
Ocjena 7/10

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #50 Poslato: 11. Februar 2011, 01:03:54 »

Western Cellars | Cabernet sauvignon | 2006 | kvalitetno | polusuho | 13% alk | ~ 50kn

Ovo vino sam uzeo u zurbi jer mi se pilo nesto drukcije. Boca ima "California" emblem na sebi dok etiketa sama po sebi nije nesto posebno. Cep sinteticki...  Undecided
Otvaranjem butelje arome prste. Borovnica, nesto malo jagode i DIM! Poprilicno se osjeti utjecaj barriquea. Boja je tipicna za vino tog godista iako ostavlja dojam nesto slabije dubine. Okus! Uh! Odlicno pripitomljeni tanini. Ne stajanjem vec ostatkom secera. Wink Kiseline takodjer. Iako se radi o polusuhom vinu ono je jako blizu granice suhoga i taj ostatak je posluzio da dobro poslozi odnose na nepcu. Wink Vino je izrazito pitko i izrazito aromaticno. Mozda nije preozbiljno, pretesko i pretenciozno te samim time ni premocno, no zadovoljit ce i laike ali i  iskusne vinopije. Smiley Ponovo bi kupio - uzeo sam zadnju butelji Wink
Ocjena 7,5/10

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #51 Poslato: 03. Jul 2011, 16:53:04 »

Neki dan smo otvarali arhivu jednog ugostitelja u KT. Vecina vina je zaista jeftinjoza, no buduci da sam otvorio svaku butelju uzeo sam si one bez mana.
Pa krenimo redom...

Povadarie (Negotin) | Chardonnay | 2003 | suho | 12% alk. |

Buduci da se radi o jeftinjoza seriji vina ocekivao sam redom oksidirana, umorna vina bez imalo zanimljivosti. Cep je neki jeftilen aglomerat.  Ali, nakon utakanja u casu boja i bistroca su zaista reprezentativne. Bistroca je idealna po mom ukusu, a boja je karakteristicna za starija vina. Med i zlato. Jel to dovoljno? Cheesy Na nosu se takodjer osjeti med, narance i ananas, tako bi rekao moj laicki nos i to je najbolja komponenta ovog vina. Tongue Okus je poprilicno trajan, i poprilicno jakog tijela bez obzira na postotak alkohola vino se zaista dugo zdrzava na nepcu. Na samom kraju se osjeti drvo, da li je stvarno ili je jeftina imitacija u vidu cipsa to ne mogu razaznati, ali znam da je ovo vino i vise nego korektno s obzirom na cijenu, godinu proizvodnje i uvjete skladistenja. Ocjena 7/10.

Tikveš | Cabernet sauvignon | 2003 | suho | 12% alk. |

Vino je dekantirano cca. 1h i servirano pri tempraturi od 18°C. Cep je opet neki jeftilen (kratki) aglomerat. Bistroca je i vise nego odlicna za crno vino, ali boja pokazuje da je vino proslo svoj vrhunac. Smeckasto-granatna s ciglastim rubovima bas i ne odise nekim odusevljenjem. No miris vina opet okrece igru na svoju stranu, vino zaista djeluje na "veliko" kompleksno vino koje je ubrano i preradjeno u samom srcu Bordeauxa. Pokazuje izraziti sortni karakter jednog Cabernet sauvignona. Wink Casa se nakrece, ali fale gustanje u tekucini. Vino je izrazito tankog okusa, gotovo vodenasto sto je cudno za jedno vino iz porodice caberneta. Jos jedan gut, ali osjecaj je identican. Nazalost ovo zadnje kvari kompletan dojam o vinu i stoga ne zasluzuje vise od 6/10.

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #52 Poslato: 03. Jul 2011, 16:53:31 »

Babich | Sauvignon | 2007 | kvalitetno | polusuho | 13,5% alk. | 70kn

Vino se nalazi u prozirnoj butelji, zatvoreno dvokomponentnim plutenim cepom. Mislim da je vec slijedeca berba iste linije zatvarana navojnim cepom. Vino je u casi odlicne bistroce, slamnato zute boje s tek malim zelenkastim odsjajem. Po tome se da zakljuciti da je vino nesto starijeg godista i da je dozrijelo, a mozda i prezrelo u boci. Vidjet cemo...
Na nosu se osjeti djelomicna floralnost i poprilicna herbalnost, ali ni traga neke vocnosti sto dovodi do zakljucka da je vino proslo svoj peak i da je u nekoj drugoj fazi starenja tj. dozrijevanja. Primarne arome su se poprilicne zagubile, a nosom dominiraju sekundardne i tercijarne sto ipak vinu podize kompleksnost. Na okus je vino puno i mekano te je sam okus poprilicno dug i dobro ispunjava usta. Rekao bi da je provedena (djelomicna) malolaktika jer se kiseline uopce ne osjete (neki bi rekli da su dobro uklopljene u tijelo, ja ne Cheesy ) vec se samo malo nazire nevelik ostatak secera, a tek na kraju se osjeti grijanje alkohola. Okus mi je najbolji dio ovog sauvignona i vino je izrazito pitko te se tek u okusu osjeti vocnost. Osjecaj je poprilicno slican osjecaju nakom netom pojedenog ananasa, kiwia ili socne lubenice. Smiley Vec dugo sam ciljao na taj sauvignon i moram rec da me nije razocarao, ali mislim da je ipak cjenovno precijenjen jer bi za iste novce opet radje kupio Castillo de Molina Sauvignon ili recimo nas daruvarski iz berbe 2009. kojeg sam jucer ponovo imao prilike kusati na jednoj degustaciji. Ocjena 7,5/10

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #53 Poslato: 03. Jul 2011, 16:53:54 »

Nakon jucerasnjeg Sauvignona Babich koji je btw. jos bolji ohladjen na 8-10°C, pogotovo okus, ovaj put sam na miru probao...

Sauvignon | Turic | 2009 | suho | 13,1 alk. | kvalitetno | 30kn kod proizvodjaca

Izduzena profnjena boca zatvorena je plastik fantastik cepom s logotipom proizvodjaca. Etiketa je otisnuta na dobrom papiru, ali je dizajnerski komatozna. Cheesy
Bistroca takodjer nije na nivou, prosjecna, ne i odlicna. Boja je slamnato zuta bez i trunke zelenog odsjaja. No aroma je tu da sve popravi. Smiley Miris se osjeti s pol metara udaljenosti, jos prilikom ulijevanja djeluje i vise nego obecavajuce. Nakon otvaranja prvo se javljaju herbalne note, a onda lagane vocne, cvijetne tek na kraju.  Miris zaista dugo traje. Na prvu se okus cini balansiranim, iako se osjeti lagani ostatak secera pa je natpis "suho" malo upitan no nista cudno za nasu legislativu. Grin Tijelo je definitivno tanje od ocekivanog za vino s 13,1% alk. Pred kraj se osjeti lagano peckanje pomijesano s klasicnom sauvignonskom gorcinom. Sve u svemu berba 2009 je po meni puno uspjesnija od 2010 (no shit Cheesy ) pa ce dobit ocjenu 7/10.
PS danas sam opet probao Daruvarski sauvignon 2009, kojeg sam prvi put probao na proslogodisnjem Vinodaru i moram rec da je vino jos bolje nego lani. Ovako iz glave zasluzuje 8, ako ne i 8,5/10. Smiley

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #54 Poslato: 03. Jul 2011, 16:54:43 »

Jucer malo bio u nabavci vina po kutinskim centrima. I dalje sam fokusiran na sauvignone. Cheesy Pa krenimo...

Krauthaker | Sauvignon 45,3 paralela | 2009 | suho | kvalitetno | 13,5% alk | 39kn
Butelja i etiketa djeluju poprilicno jeftino, pluteni cep Rich Xiberta prilikom otvaranja pukao na pola. :/ Grrr! U casi je vino visoke bistroce, karakteristicne svijetlo zute boje sa laganim zelenkastim odsjajem. Vino je takodjer intenzivnog mirisa, poprilicno zeleno, ali ne na onaj klasicni sauvignonski nacin. Takodjer se osjeti lagani dim i vanilija tako da sam siguran da je vino (ili dio vina) odlezalo neki period u barrique bacvi. Okus to potvrdjuje, osjeti se ona tipicna gorcina barkiranih vina ali istovremeno i blaga mineralnost.  Kiseline su dobro ukomponirane i jedino sto malo narusava harmoniju je alkohol koji na kraju lagano pecka. U ovom slucaju radi se o (uspjelom) pokusaju ekstravagantne verzije sauvignona koja je dosta drugacija od svih dosad probanih sauvignona. Sve u svemu jako zanimljivo vino i definitivno moja preporuka. Ocjena 7/10

Casillero del Diablo | Sauvignon blanc Reserva | 2007 | kvaliteno | suho | 13%alk | 45kn
Prozirna butelja sa zanimljivim emblemom. 3:) Kao i vecina novosvjetskih vina ovo dolazi u varijanti sa navojnim cepom. U casi je vino gotovo identicne boje i bistroce kao Krauthakerov ali nesto gusce i ekstraktnije. No na miris je potpuno drugacije. Tropsko voce i limun mi padaju na pamet, bez traga zelenila. Poprilicno intenzivan i dugotrajan miris, ali istovremeno zaokruzen. Okusno djeluje zaokruzeno i jaceg tijela no Krauthakerov uz odredjeni ostatak secera bez obzira sto je deklarirano kao suho. Vjerujem da je provedena i MLF koja ga je jos vise zaokruzila. Izrazito pitko, ne pretenciozno vino nesto jaceg tijela od prijasnjih sauvignona iz Chilea i Argentine koje sam kusao. Iako cu mu dat istu ocjenu kao Krauthakeru ovo vino mi se ipak nesto vise svidja. Ocjena 7/10

Cimarosa | Shiraz 2010 | polusuho | kvaliteno | 14% alk. | 35kn???
Prije par mj probao sam Cabernet sauvignon istog proizvodjaca koji je bio uzasan. Radi se o nekakvom Lidlovom low budget brendu. U casi je vino rubin crvene boje, ne bas dobre bistroce i nema onu neprobojnost karakteristicnu za Syrah. Miris je intenzivan, ali nekako umjetno parfumiran da vuce na metvicu. Nekom neiskusnom bi to moglo biti privlacno. Na okus djeluje tanko s nekim neugodnim okusom u aftertasteu. Uz to se jos osjeti ostatak secera koji to malo maskira pa samim tim vino cini, uvjetno receno, privlacnije za kusanje. Ali samo laicima. Iako je bolje od caberneta istog proizvodjaca ovo vino je lose i nikako ne vrijedi 35kn, vec prije nekih 20kn max. Uz to mi nije jasna politika izbacivanja robusnih crnih sorti tako rano na trziste. :S Ocjena 4,5/10

PS. dok sam trazio fotku boce naletim na ovaj apsurd. Cheesy http://www.lidl.co.uk/cps/rde/xchg//SID-3826969B-26F19867/lidl_uk/hs.xsl/3982.htm?offerdate=&ar2=1&id=75&country=GB&zipcode=Brighton&city=East+Sussex&district=BN2+5TB&street=Arundel+Road&ar=1&nf=True

Mali podrum | Cabernet sauvignon | 2009 | suho | kvaliteno | 13,3% alk | 30kn
Odmah na prvu, vizualno mi se vino ucinilo starije nego sto je zbog onog karakteristicnog smedjeg tona starenja. Ali ovdje govorimo o berbi iz 2009!!! Bistroca je bila u redu. Mirisno se osjeti utjecaj barika koji nazalost nije upotpunio primarne i sekundarne arome vec ih je vise zarobio. Ni nakon sat vremena se vino nje otvorilo kako treba. U okusu je takodjer vino poprilicno tanko i bezlicno s dosta izrazenim i lose uklopljenim taninima. Takodjer pretpostavljam da je negdje u procesu proizvodnje grozdje ili kost/vino oksidiralo Mene je razocaralo do te granice da mislim da vise necu nista kupiti od ovog proizvodjaca. Ocjena 5,5/10.

Uz ovo gore vecer smo nastavili probavajuci slijedeca vina: Skrlet Kasner '10, Traminac Kasner '09, moje rizlinge iz '08, '09 i '10, moje grasevine iz '09 i '10, skrlet '09 i '10, frendovu grasevinu '10 i jednu njegovu kupazu bijelih vina koju smo napravili otvaranjem starih butelja. Od crnih sorti smo jos probali moju frankovku '09, cabernet '09 i '10 te Tikves Cabernet sauvignon i Vranac iz '03. Cijelovecernji maraton. Cheesy

EDIT: Evo fotki dijela kolekcije Cheesy

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #55 Poslato: 28. Jul 2011, 00:28:26 »

Bio danas u Sisku u Intersparu pa malo navratio u njihovu vinoteku. Cheesy Akvizicije su sljedece:

Bartolovic | Sauvignon | 2008 | kvalitetno | suho | 14,5%alk. | 45kn
Navedenog vinara "pratim" vec odredjeno vrijeme i ovo je takodjer bio pokusaj da me necim odusevi, jer od dosadasnjih vina koja sam probao (a probao sam sve kaj mu je vani na trzistu) niti jedno me nije zaintrigiralo.  Undecided Cep koji zatvara butelju je od prirodnog pluta s logom proizvodjaca ne bas predug ~ 40mm. Vino tocim u casu i ono pokazuje zlatno slamnatu mjesavinu zute, poprilicno intenzivno za jedan sauvignon iz 2008, ali bistroca bas nije zavidna, a bome tu su i mjehurici CO2. Upravo ta izrazajna boja me odmah uplasila jer ocito da je vino na pocetku oksidacije, a mali mjehurici CO2 potvrdjuju da je vino u boci vjerojanto ostalo bez SO2. Na prvu se nosom oslabadja (pre)tipican sauvignon novog svijeta koji jako kratko traje, ali ipak pokazuje note pokosenog sijena i svjezeg voca no ubrzo ga nadvladaju oksidativne note. Mozda se nesto popravi prvim gutom?! Nazalost ne! Na nepcu ovo vino na prvu djeluje jako skladno i dobro izbalansirano, ali brzo pocinje iskakat gorcina (posljedica oksidacije ??) nize kisline i poprilicno visok alkohol. U biti taj alkohol je jako dominantan u retrokusu da toplinu ovog vina nakon svakog guta osjecate vise od pol minute. Zbog mogucnosti greske na boci koju sam kupio dat cu mu ocjenu 6/10 inace bi bilo manje, ali svejedno ga nebi ponovo kupio.

Enjingi | Rajnski rizling | 2008 | vrhunsko | suho | 14,2%alk. | 50kn
Buduci da sam bio odusevljen njegovim rizlingom iz 2006. i zadovoljan onim iz 2009. s EKO oznakom iskoristio sam priliku uzet ovo vino za po meni fer novce. Ipak se u istoj recenici spominju Enjingi, rajnski rizling, vrhunsko vino. Wink Odmah na početku razocarenje - cep Rich Xiberta puca prilikom otvaranja.  Angry Ista stvar mi se desila s Krauthakerom, a bome ni Enjingiev na rizlingu iz 2006. nije bio reprezentativan. Boja vina je zlatno medena, jako zavodljiva i solidne bistroce. Prilikom vrtnje case na stijenci ostaju poprilicno velike suze sto upucuje na znacajnu ekstraktnost. Mirisno vino odaje svjezinu, breskve iako se naziru i tercijarne arome, ali nije bas toliko kompleksno koliko sam ocekivao. Sve u svemu vino mirisno djeluje kao da je mladje od 2008. Isto potvrdjuje i okusno kusanje. Poprilicna svjezina vino je izrazito harmonicno, ali srednje jakog tijela i ne bas nesto znacajno dugog finisa. Na samom kraju se osjeti doza mineralnosti i vjerujem da je to ono sto to vino pomladjuje. Smiley Preporukom ovog vina nebi se blamirao pred nikim stoga mu dajem ocjenu 7,5/10, ali berba 2006. mi se puno puno vise svidjela.

Casillero del Diablo | Cabernet sauvignon reserva | 2009 | kvaliteno | suho | 13,5%alk. | 72kn
Butelja je u zaista lijepom i skladnom pakiranju, a samo vino zatvoreno izuzetno dobrim cepom od prirodnog pluta. Bistroca vina je fantazija, mislim da se radi o najbistrijem crnom vinu kojeg sam probao. Boja je tamno rubin crvena, s malim ljubicastim odsjajem na rubu case, izrazito zavodjiva i opcenito najbolja komponenta ovog vina. Njuskajuci vino u casi prvo se osjeti lagani dim, zatim borovnica i lagano malina, a tek na kraju zelena paprika i zacini. Sto vino duze stoji u kontaktu sa zrakom te se vise otvara ove potonje arome prevladavaju sto se meni osobno ne svidja. Na okus prvo sto se osjeti su tanini koji su jos malo pregrubi, no bez obzira na to vino je lijepo harmonicno i pitko, ali kratkog finisa i opcenito malo pretanko u odnosu na ocekivanja. Na samo kraju se laganini osjeti peckanje alkohola. Poprilicno dobar ulazni cabernet (ne i po cijeni) u kojem se mogu vidjeti karakteristike sorte, ali nazalost financijski debelo preskup. Da mu je cijena 40ak kn, bio bi isplativa investicija, ovako nazalost nije. Ocjena 6,5/10

Ruby Cabernet sauvignon by Gallo | 2007 | kvalitetno | poluslatko | 13,2 | 40kn
Zajeb odmah na pocetku. Grin Tek kad sam krenuo otvarati vino shvatio sam da se radi o poluslatkoj izvedenici cabernet sauvignona??-??-?? Kako nisam fan slatkastih vina ovo mi je odmah bio samar. Tongue U principu razlog zasto sam uopce uzeo ovo vino je film Bottleshock u kojem se spominje obitelj Gallo, jedna od vecih obiteljskih vinarija u Kaliforniji. Uh al sam pomodan i povodljiv! Grin Vino zatvoreno silikonskim cepom prilikom otvaranja jednostavno pokrece oslobadjanje parfumiranih aromata. Kao da je pred vama posuda puna svjezeg voca, jagoda, malina, visnji, tresnji - NAJBOLJI dio cijele price...
Zanimljivo i obecavajuce. Bistroca vina nije na nekom zavidnom nivou, a granatni tonovi odaju da je vino nesto starijeg godista. Udisanjem vina iz case na prvu se osjeti izrazita vocnost i svjezina (visnja), a tek kasnije nekakvi mirisi koji vuku na zacinska bilja. Kakti...
Prije prvog gutljaja bio sam siguran da je vino proizvedeno u cistom inoxu no bome sam se iznenadio - neugodno. Tanini se poprilicno osjete kao i okus spaljenog drva (vjerojatno cips ili hrastove duzice). Ne znam sta se time htjelo postici buduci da smatram da je za ovakav tip vina puno bolje ako se forsira sama vocnost, a ne da se "umjetnim" barikiranjem nastoji postici veca kompleksnost. Na kraju nisu uspjeli u nicemu. Ajde, za pohvalu, iako je vino deklarirano kao poluslatko taj secer se jako malo osjeti i uopce ne smeta. Pitanje je kako bi se i mogao osjetiti od sve te paljevine koju su nabacali.  Roll Eyes
Ocjena 5,5/10 - NO THANKS!!!

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #56 Poslato: 01. Avgust 2011, 15:50:21 »

http://vinopija.wordpress.com/2011/08/01/kosutic-line-up/

Recenzije mojih vina iz 2009 i 2010.  Smiley
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #57 Poslato: 14. Avgust 2011, 18:06:33 »

Časić | graševina | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 14,7% | 40kn

Krenuli smo s grasevinom. Fina elegantna boca i solidno dizajnirana etiketa. Bistroca u casi nije bas na nekom nivou, takodjer se vide mjehurici CO2. Vino je blijede zuto zelene boje no poprilicno ekstraktno. Na miris djeluje poprilicno svjeze (zelena jabuka) i samim mirisanjem nebi rekao da je to grasevina iz pakrackog vinogorja. Nazalost taj pocetni, ugodan miris brzo iscezne. Tijelo je puno slabije nego sto sam ocekivao, a u retrokusu se osjeti klasicna gorcina i jaka vrucina koju dugo dugo traje. Predugo i prejako. :/ Bez obzira sto je berba 2009. bila nadprosjecna sto se sladora tice, mislim da se kod ovog vina ipak pretjeralo s alkoholima, tj. prekasnim terminom berbe kojeise nisu dobro uklopili u samu strukturu vina. Ocjena 6/10 - nebi ga ponovo kupio

Belović | rajnski rizling |2007 | kvalitetno | suho | alk. 11,5% | 40kn
Za razliku od Casica ovo vino je full speglano kristalne bistroce u casi, svijetlo zute boje. Na nosu se osjeti intenzivan miris koji, nazalost, ima jako malo dodirnih tocaka s mirisom cistog rajnskog rizlinga. Pretpostavljao sam da je kupaziran sa sauvignonom no o tome cemo malo kasnije. Na okus djeluje jako jako svjeze za 2007. poprilicno lagano i jako pitko, s nesto izrazenijim kiselinama na kraju. Jako dobro everyday vino no nazalost malo atipicno za rajnski rizling barem sto se mirisa tice. Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo

Belović | sauvignon | 2010 | kvalitetno | suho | alk. 10,8% | 43kn
Namjerno sam nakon rizlinga htio kusati sauvignon istog proizvodjaca. Bistroca u casi je nesto losija, boja je blaga svijetlo zuto-zelena. Mirisno je slican profil kao kod rizlinga, vocno s poprilcno bazge sto potvrdjuje moje sumnje da u rizlingu ima sauvignona. Vino je na okus, u skladu s godinom, tanko slabasnog tijela s nekakvim metalnim okusom (kao kad zagrizete alu foliju), jako cudan zavrsetak. :/ Nazalost berba 2010. je vecini proizvodjaca na kontinentu donjela mnogo problema sto se odrazava u vinima, a ovo vino je pravi ogledan primjer lose 2010. Ocjena 6/10 - nebi ga ponovo kupio

Lebar | sauvignon | 2010 | kvalitetno | polusuho | alk. 12,0% | 50kn
Vino je u casi poprilicno lose bistroce za jedno buteljirano vino, svijetlozute boje. Mirisom prevladava nesto strano i nekarakteristicno za sauvignon (diacetil, sirutka) vjerojatno posljedica loseg grozdja. Takodjer sumnjam i na MLF. Na okus se osjeti secer koji je trebao nivelirat kiselost i povecat punocu, ali nazalost ucinio je vino tupim i neharmonicnim buduci da poprilicno strsi. Vjerojatno je vino naknadno doseceravano do polusuhoga. Ovdje je takodjer rijec o vinu koji dobro karakterizira losu 2010 . Ocjena 5,5/10 - nebi ga ponovo kupio

Sačić | sauvignon | 2010 | vrhunsko | polusuho | alk. 12,3% | 35kn
***REFERMENTACIJA***
Angry Sad Huh? Roll Eyes

Castillo de Molina | sauvignon | 2010 | stolno | suho | alk. 13,8 | 65kn
Ovo vino sam vec probavao prije godinu dana, ali berbu 2008. i do dan danas mi je to najbolji sauvignon kojeg sam probao. U casi je bistro, svijetlozute boje, bez ikakve zamjerke. Miris je jako intenzivan i odmah na prvu iskace ljuta paprika, zacinsko bilje i suptilna nota herbalnosti.  Okus se lijepo nadovezuje na miris te ovo vino cini lijepo zaokruzenim i balansiranim, odlican primjer spicy sauvignona. Berba 2008. me vise odusevila jer su mu arome bile intenzivnije i puno kompleksnije, no berba 2010. je takodjer odlicna premda stilski nesto drugacija. Ocjena 7,5/10 - ponovo bi ga kupio

Galic | sauvignon | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 13,9 | 75kn
Odlican vizualni dizajn etikete i boce koji odaje profinjenoscu, a to sve naravno kosta. Wink U casi se nalazi bistro, pomalo bljedunjavo vino svijetle slamnato zute boje, ne znam zasto, ali ocekivao sam nesto tamniju nijansu. No dobro... Miris je ugodan, travnat, ne preintenzivan i predugog trajanja, ali zadovoljavajuc. Na okus prvo sto se osjeti su punoca i jako mocno tijelo, uz odlicne kiseline i doza slane mineralnosti. No na kraju se osjeti gorcina, koja se moze naci kod sauvignona, ali koju ja osobno ne preferiram. To mi je nekako umanjilo cjelikupan dojam. Ocjena 6,5/10 - ne bi ga ponovo kupio, ne za te novce

Plančić | Parč | 2006 | kvalitetno | suho | alk. 12,4% | 36kn
Parč je autohtona hvarska sorta muskatnog karaktera, zvuci zanimljivo. Moram priznat da nikad nebi razmisljao o kupovini ovog vina da nedavno nisam procitao vinopijinu recenziju. U casi je vino medeno zlatne boje, odlicne bistroce, toliko zavodljivo da ga je dovoljno samo gledati. No dobro, ne bas toliko. Cheesy Buduci da se radi o 5 god. starom muskatnom vinu nisam ocekivao previse primarnih aroma. Nos je zaista kompleksan, od primarnih mirisa osjete se dunje, ali tercijari vec odavno vladaju ovim vinom. Bez obzira na to mislim da moze dozrijevati jos 2-3 godine bez straha od kvarenja. Na okus vino djeluje kremasto i ugladjeno, ali iznenadjujuce svjeze za 5 godina staro vino iz juzne Dalmacije. Takodjer me iznenadilo poprilcno tanko tijelo. U retrokusu se osjeti lagana gorcina sto opet malo narusava krajnji dojam. Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo

Buhač | Cabernet sauvignon | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 13,1% | 35kn
Kao proizvodjac caberneta jako me zanimalo sto se iz ove sorte grozdja moze dobiti kod nas na kontinentu po ne pretjeranim i nerealnim cijenama. Bistroca ovog vina je odgovarajuca kao i tamna rubin crvena boja. Na miris vino djeluje jos zeleno i poprilicno jednostavno, ali korektno. Pretpostavljam da je vinifikacija radjena iskljucivo u inoxu. Tijelo je srednje jacine taman da je ugodno za svakodnevnu konzumaciju. Po meni odlicno i pitko vino po fer cijeni. Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo

Badel | Syrah | 2008 | vrhunsko | suho | alk. 14,5% | 90kn
Odlican, suvremen i unikatan dizajn boce s vizualom otisnutim na samoj boci. Super! U casi vino i nije posebno bistro, ali je zato izrazito tamno, ljubicasto i neprobojno, pravi syrah! Na nosu se osjeti tamno bobicasto voce, zacini i doza floralnosti koja je nazalost malo zatomljena dimom. Vinu je potrebno jedno vrijeme u dekanteru da malo prodise punim plucima. Okusno je vino puno i jakog tijela, ali za moj ukus previse pod utjecajem barika, na kraju tek malo pecka. Kao da se islo na foru novosvjetskih vina koja su gotovo sva od redom prebarikirana za moj ukus. Tanini tu jos nisu sjeli na mjesto tako da vjerujem da bi vino odlezavanjem jos dobilo na kompleksnosti i zaokruzenosti. Ocjena 7,5/10 - kupio bi ga ponovo

Castillo de Molina | Cabernet sauvignon | 2007 | vrhunsko | suho | alk. 14,0% | 65kn
Buduci da sam od ranije imao iskustva sa bijelim sauvignonom ove vinarije odlucio sam se probati i crnu izvedenicu. U casi je vino odlicne bistroce, izrazito tamno i neprobojno i vec granatnih tonova sto ukazuje na ozbiljnost i starinu. Iskreno nos me malo iznenadio, nekako netipcno za cabernet sauvignon, barem na prvu. No drugo mirisanje otkriva visnje, zacine i zadimljenost. Na okus vino djeluje iznenadjujce tanko i opet malo prebarikirano i tanicno. Puno nelogicnosti i iznenadjenja u jednoj butelji. Cheesy U odnosu na sauvignon bijeli moram priznat da me ovo vino malo razocaralo. Iako je bolje i ozbiljnije od svih drugih cileanaca koje sam dosad probao imam dojam kao da je vec pomalo umorno i ne bas harmonicno. Ocjena 6,5/10 - nebi ga ponovo kupio.

Rutherford ranch | Cabernet sauvignon | 2005 | vrhunsko | suho | alk. 13,4% | 80kn
Najstarije vino u ovom degustiranju, zato sam ga odlucio dekantirati 2h prije kusanja. Boja je tamna granatna odlicne bistroce, vidi se da se radi o starijem cabernetu. Na miris prvo sto sam osjetio je tamna cokolada uz malo borovnice, ali ova cokolada i kakao dominiraju. Jedan ozbiljan i kompleksan nos koji vas nece zavest nabrijanom vocnoscu vec ugladjenom ozbiljnoscu, real gentleman. Na okus je vino puno, ugladjeno i izrazito harmonicno, osjeti se utjecaj barika, ali ne previse tj. sad, nakon 6 godina sve je sjelo na svoje mjesto. Buduci da nisam probavao puno starih caberneta ovo je zasigurno najbolji stari cabernet sauvignon kojeg sam probao, mozda i najbolji koji sam probao. Odlicno vino iz doline Napa. Ocjena 7,5/10 - kupio bi ga ponovo

Jos smo probali moje rizlinge iz 2008 i 2009 te Kasnerov cabernet sauvignon iz 2009.
Buduci da se blizi berba necu sad jedno vrijeme kupovati vina, jer cu ionako imati dosta novih "vina" za probavanje i analize.

Sačuvana

miki23
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0

« Odgovor #58 Poslato: 17. Avgust 2011, 15:36:08 »

Probao  "Kisovu Misteriju" ( Rajnski rizling ) vinarija KIS, berba 2008... nije mi se svidela ... ja necu detaljisati sa ukusima i mirisima jer jos uvek nisam kompetentan za detaljno opisivanje...ono sto ja osecam najvecim delom kada mirisem ovo vino je alkohol...Platio 6,5e i ne bih ponovo kupio ovo vino...
Sačuvana
miki23
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0

« Odgovor #59 Poslato: 20. Avgust 2011, 13:08:06 »

Probao Aleksandrovicevu "Euforiju" berba 2011 (Rose) Thumb
Vino ima prelepu boju i ukus... slatkasto taman koliko treba za moj ukus...
platio negde oko 850 din. ponovo bih ga kupio....
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.032 sekundi sa 21 upita.