06. Oktobar 2024, 13:05:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vina koja smo kušali - recenzije  (Pročitano 116136 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Poslato: 01. Jul 2010, 00:38:41 »

Unaprijed se ispricavam moderatorima ako je topic postavljen u krivi dio foruma ili ako vec postoji slican topic. Ovaj topic, po uzoru na onaj sa vinogradarstva, sam zamislio kao mali kutak gdje bi clanovi foruma napisali kratke recenzije o vinima koja su probali. Bilo bi dobro da uz svako vino napisu cijenu i gdje su ga nabavili isto tako bila bi pozeljna i fotka butelje za nas vizualne tipove. Grin
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #1 Poslato: 01. Jul 2010, 00:39:23 »

Evo mojih recenzija C/P sa vinogradarstvo foruma.

Jucer malo zujao po centrima pa kupio u Lidlu Mosel Riesling 2008. polusuhi (halbtrocken) kvalitetni sa 10,5% alkohola. To je neka jeftina izvedba njemackog rizlinga i vjerojatno se moze nabaviti samo preko Lidla. Cep silikonski, vjerojatno najkraci kojeg sam vidio u zivotu. Pri otvaranju se cuo glasni POP! i malo se vino uzburkalo sto bi mozda bila i lagana refermentacija. Boja je svijetlozuta sa laganim zlatnim tonovima. Miris na prvu djeluje jako zanimljivo i dosta intenzivno, cak bi rekao da se osjeti i plemenita plijesan. No na drugu nazalost izbija jaci sumpor, sigurno oko 40+ mg/l. Na okus se osjeti tanko tijelo nesto vise kiseline koje su balansirane i vecim ostatkom secera (drukciji pravilnici o vinu i kategoriziranje nego kod nas). Prilicno je sve dobro izbalansirano osim slabijeg tijela. Takodjer se osjeti CO2 i lagana mineralnost na jeziku i nepcu. Ipak dosta niza nego kog Schloss Gobelsburgovog rizlinga. Uglavnom za cijenu od 30 kn i nije tako lose vino, vjerujem da bi i zene uzivale u tom vinu. Ocjena 6,5/10

Prije toga sam probao Kutjevacki rajnski rizling iz 2007, vrhunski suhi sa 12,5% alkohola. Vrag mi nije dao mira i morao sam probat taj njihov vrhunski da se uvjerim jeli stvarno vrhunski..
Boja je dosta svijetla s obzirom da se radi o 2007. vuce na svijetlo zutu nijansu. Miris, hmm, nedorecen. Osjeti se ona starina koja se dobije odlezavanjem u boci, ali nazalost to nije ona ugodna starina.  Undecided Primarnih aroma gotovo da nema, tj. jako su maskirani tim starim stihom iz boce. Da ne znam da je rajnski netko bi mi ovo mogao podvaliti i pod grasevinu bez problema. Okus moze proci i zadrzao je svjezinu ove 2-3 godine iako i tu nesto ne stima. Vino je jako suho, cak bi rekao s nesto nizim kiselinama (Huh?) pa mi alkohol mozda malo strsi. Zapravo ostaje dominantan nakon sto se ispije gutljaj do kraja, sto je malo cudno buduci da ovo uopce nije jako alkoholno vino. Huh? Sve u svemu poprilicno razocaran ovim vinom koje je oznaceno kao vrhunsko, a to sigurno ne zasluzuje. Iako cijena od 36kn bi mogla ljude navuc da kupe butelje. Mene je, ali vise nece. Grin Ocjena 6/10

Jos sam uzeo cileanski Sauvignon Gato Negro, ali to cu danas probati. Malo sam se vagao izmedju njega i Furia Sauvignona iz Argentine buduci da je cijena ista, no nekako je Cile prevladao. Grin Vidjet cemo dal sam pogrijesio Wink
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #2 Poslato: 01. Jul 2010, 00:40:38 »

Inace danas naletio u Kauflandu na Iurisov pa uzeo butelju. Pise na poledjinskoj etikete servirati na 8-10 pa sam tako i ucinio. Dakle vino je iz 2008, Sauvignon kvalitetno suho s 12% alkohola. Pri prvom kusanju nos mu djeluje dobro, sauvignonski, cak vrlo dobro. Boja je slamnato zuta sa laganim zelenkastim odsjajem. Dobar je balans kiselina i ostatka secera (ima zasigurno neki ostatak bez obzira kaj je suho) izrazito pitko vino. Jedino kaj mi je zasmetalo je pomalo kremast aftertaste koji nije karakteristican za sauvignon vec za chardonnay pa nekako sumnjam da u unutra ima i nesto chardonnaya. Pogotovo jer i sam miris nije predominantan. Kako se vino grijalo (~14°C) nekako su arome postale malo slabije, a alkohol je postajao dominatniji i u nosu i na jeziku. Cudno...
Sve u svemu za 40kn je to jako dobra kupovina i kupio bi ga ponovo.
7/10

Evo otvorio i Gato Negro Sauvignon iz 2007. suhi kvalitetni sa 13,0 alkohola. Cep je opet kratki ~ 30ak mm neka vrsta finog aglomerata (kao Dabicev reference) samo sto je nekako plastificiran izvana, ili prelakiran, ne znam tocno. Vino je izrazito bistro, cak mozda i prebistro za moj ukus, svijetlo zute boje sa zelenkastim odsjajem. Ukupno je boja slabijeg intenziteta, a vece bistroce od Iurisovog. Takodjer je nesto slabiji na nosu od Iurisovog no dovljno intenzivan da odaje cinjenicu da se radi o cistom sauvignonu. Pri prvom kusanju kad je temp vina bila na oko 7-8 °C mi je djelovao malo neskladno, kao da su kiseline malo strsale. Kasnije kako se temperatura dizala taj nesklad je nestajao iako se vidi da se radi o suhoj varijanti sa dobrim kiselinama. Wink Vino je izrazito svjeze pogotovo za 2007. i uopce se ne primjeti ta starina u okusu, kao da je jucer natoceno u butelju (mozda je i do tog cepa). Isto tako se primjete i visoki ekstrakti i gustoca. Za cijenu od 40 kn je to dobra kupovina iako ja za moj ukus Iurisov u svemu za nijansu bolji. Ocjena 7/10.
Sad je na redu Furia Sauvignon. Smiley

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #3 Poslato: 01. Jul 2010, 00:45:57 »

Danas u Vrutku uzeo Schloss Gobelsburg riesling iz 2007. To je vino iz serije Domaene Gobelsburg, oznaceno kao kvalitetno | suho | 12,5% alk.

Cep je navojni sto bi trebalo znaciti dobro ocuvanje organoleptickih svojstava. Na miris vino odise podosta kompleksnom i intenzivnom aromom, nesto drukcijeg karaktera od nasih rizlinga. Jednostavno se i u nosu osjeti svjezina i mineralnost. Boja je svijetlo zelenkasto zuckasta, mozda malo presvijetla. Na okus vino odise izrazitom mineralnoscu i finom svjezinom. Cini mi se da ima nesto ostatka secera no to vino cini izrazito skladnim i dobro se slaze s nesto visim kiselinama. Opcenito je ovo prvi rizling koji nije iz naseg podneblja pa nisam znao sto ocekivati, no nisam se razocarao. U usporedbi s nasim rizlinzima (Enjingi, Jakobovic) ovo je nesto jednostavnije, no ta mineralnost u okusu me zaista fascinirala. Za cijenu od 50kn je ovo jako dobra kupovina, i definitivno bi ga ponovo kupio. Ocjena 8/10.

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #4 Poslato: 01. Jul 2010, 00:49:34 »

Bio jucer i danas u Vrutku u nabavci. Degustirao sam tamo Zdjelareviceve klinke (rajnski rizling, sauvignon i chardonnay). Rajnski sam prvi probao, ima ok miris, ali okus mu je total bljutav i nedorecen. Nakon toga probavam sauvignon i on mi je djelovao dosta dobro. Chardonnay nis ne valja, ali se curama svidio pa sam ga morao kupiti.  Roll Eyes Nakon toga kusam grasevinu od Bartolovica vrhunsku. Ovaj put je vino ostavilo bolji dojam od zadnjeg puta kada sam ga kusao, mozda i zbog cinjenice sto sam prije probavao ove bljusteve od Zdjelarevica. Ugl vino ispuni usta i ostaje dosta dugo u ustima. Jedina zamjerka sto se osjeti "starina" i kao nekakav nedostatak svjezine.
Od vina sam kupio Enjingi rajnski rizling 2006 kasna berba vrh, Sember Rajnski rizling 2007 vrh, Safran muskat zuti poluslatko vrh 2007, Libertin muskat zuti polusuho i Jakobovic rajnski rizling 2006 kasna berba vrh. Ovog potonjeg smo iste veceri i otvorili. Pri otvaranju mi pukne cep, uzduzno! Huh? Ajde nekako uspijem otvoriti butelju i natocim u casu. Prvi dojam je boja koja totalno fenomalna tamno zuta, vino je gusto gotovo uljano. Deklarirano je kao polusuho, ali se taj ostatak secera ne primjeti jer su alkoholi na 14,5%  Shocked Cini mi se da nema ni visoke kiseline ali nisam mogao tocno detektirati (jbg popili smo ranije 3 butelje) jer ih je alkohol maskirao. Miris je takodjer intenzivan, tipican miris dobrog rajnskog rizlinga kojeg je lagano zahvatila plemenita plijesan. Cijena mu je 50kn i to vino bi definitivno preporucio i ponovo kupio ( i jesam, danas, jer smo onu jucer slistili Grin ), ali jedina zamjerka su za moj ukus previsoki alkoholi.
8,5/10

Sutra otvaramo nesto drugo Smiley

Evo cijele kolekcije Grin

Slijedeci na redu je bio Sember. Dakle Rajnski rizling | suho | vrhunsko | 2007 | 13,4% alk. Cep je jako dobar 5cm sa otisnutim logom, vjerujem da je to kod Kokota radjeno. Boja je fenomenalna tamno zuta, slamnata, nema ni traga zelenkstog odsjaja. To me uvijek fascinira kod rizlinga koji su odlezali u boci jedno vrijeme. Gustoca je nesto manja od Jakobovicevog rizlinga.  Miris je prazan. Tu me vec pomalo uhvatila skepsa.  Undecided Cekam jos par minuta, ponovo zavrtim casu nis. Od primarnih aroma nema ni P, miris je nedorecen, puno sam vise ocekivao. Cak bi rekao da je vino lagano oksidiralo. Na okus je solidno, lagano se osjeti neka gorcina koja mi je netipicna za rajnski rizling. Vino je harmonicno i dobro su uskladjene kiseline i alkoholi. Pitkiji je od Jakobovica, ali sve u svemu je ovo vino losije i pomalo me razocaralo. Cijena mu je 70kn i ja ga osobno nebi nikad ponovo kupio (bar ne u Vinoteci). Ocjena 7/10

Evo dosao i dan da ja probam Enjingiev rajnski rizling. Smiley Dakle Enjingi | rajnski rizling | kasna berba | 2006 | vrhunsko | suho | 14,0% alk.

Skidam kapicu kad ono neugodno iznenadjenje, plijesan na vrhu cepa. :\

Odmah mi je to malo poljuljalo povjerenje u vino. Cep mi se cini dosta nekvalitetan jer je 90% cepa vlazno.   Huh?

Poslusao sam Ivanov savjet i pustio da se temperira na 14°C. Na miris mi je odmah djelovao bolje od Sembera, a i boja mu je takodjer zlatnija, ne tako tamna. Probam prvi gut, i zaista vino je vrhunsko bez dvojbe. Harmonicno, alkohol se uopce ne osjeti (za razliku od Jakobovica koji para i udara na prvu). Rekao bi da je polusuho jer se defnitivno osjeti ostatak secera. Opet malo zavrtim casu i arome, iako ne jako intenzivne, ponovo dokazuju da je vino jako profnjeno. Osjeti se taj stih plemenite plijesni, ali ne tako intenzivno kao sto bi ocekivao. U principu kod svih ovih rizlinga su me arome malo razocarale (mozda pregrubo receno) jer nisu tako jako izrazene, sto ja osobno volim kod rizlinga. U usporedbi s mojim rizlingom prijasnjih, ali i ove godine, arome su manjeg intenziteta. Nakon toga radim kontrolnu usporedbu sa Semberom. I opet mi se javlja taj osjecaj gorcine kod Sembera koji mi smeta, a i vino djeluje tanje. Uglavnom, Enjingi zaista radi odlican posao sa rizlingom i ovo je vjerojatno najbolji rizling kojeg sam probao i opet bi ga kupio zasigurno. Ocjena 9/10 (da je aroma intenzivnija dobio bi 10/10 bez sumnje)

Od nasih rizling jos bi probao Koraka i Libertina.

Nakon toga probavam Libertin | Muskat zuti | 2008 | kvalitetno | poluslatko | alk. 13,2%
Cep mi je mozda i najbolji na koji sam naisao. Luka di ih nabavljate ako znas? Vino je svjetlije zute boje sa malim nijansama zelenkaste. Miris je naravno pravi muskatni, jako ugodan, no opet ne i tako intenzivan kao sto sam ocekivao od jednog muskata. Orlandov muskat mi djeluje intenzivnije na miris. Okus je dobar, iako mislim da su ciljana grupa zene. Takodjer se osjeti lagana prisutnost CO2 (refermentacija?). Za moj ukus su mu seceri previsoki, tako da dosta maskiraju kiseline koja naknadno dolazi do izrazaja. No i alkohole pa je vino samim time pitko i preporucio bi ga zenskoj populaciji. Kupio bi ga ponovo, primjerice curi za rodjendan. Smiley Ocjena 7,5/10

Safran | Muskat zuti | vrhunsko | polusuho | 2007 | alk. 12,4
Pri samom otvaranju butelje osjetite takav udar mirisa da je to nevjerojatno. U casi je ovo vino nesto svjetlije nijanse od Libertinovog muskata, ali mu je miris puno puno intenzivniji. Najmirisnije vino koje sam ikad kusao. Okusno je vino tocno pogodjeno, omjer kiselina, alkohola i ostatka secera je savrseno izbalansiran te je samim time izrazito pitko i stvara osjecaj da bi ga mogli popiti par litara u jako kratkom roku. Grin Nakon ispijene case miris se dugo dugo zadrzava u casi. Najvise od svega me fascinirila svjezina koju ovo vino posjeduje, jer ipak se radi o berbi 2007. Uopce nije umorno kao neka druga vina iz te godine... Jedini nedostatak je (pre)malo punjenje od 0,5L. Grin Definitivno preporuka za sve ljubitelje aromaticnih sorti, i naravno kupio bi ga ponovo, jos da se nadje u vecem pakiranju. Cheesy Ocjena 9/10

Sačuvana

alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 03. Jul 2010, 09:45:32 »

Košpa je rekao:

"Evo mojih recenzija C/P sa vinogradarstvo foruma.

Jucer malo zujao po centrima pa kupio u Lidlu Mosel Riesling 2008. polusuhi (halbtrocken) ...."

Lidl i Aldi markt imaju veoma interesantnu politiku kod kupovine vina. I što je još interesantnije, ova politika se ne primenjuje u ovim trgovačkim lancima u vinskim zemljama, nego u severnim, pretežno pivskim zemljama.
Ali evo da pobliže objasnim šta sa ovim mislim.

Ni u Francuskoj, ni u Italiji (za Šapnaiju ne znam, nemam vlastitia iskustva) nije moguće, čak ni u Lidlu, ili Aldiju, kupiti vino ispod, recimo, 3 evra, a da se to vino još može i piti. Ako i nađete nešto ispod te cene onda je to flaširana voda nakon pranja buradi!
Od 3-5 evra su vina dosta loše kvalitete, a tek preko 5 evra pčinju solidnija vina.
međutim u severni9m zemljama je, naročito u Lidlu, ili Aldiju, u klasi od 3-5 evra već moguće naći veoma solidna vina, ona koja su u drugim zemljama obavezno preko 5 evra, a i ispod 3 evra može se naći nešto pitko.
U poslednje vreme sam kupovao u Lidlu plavi cvajgelt, iz Burgerlanda, sa cenom u Holandiji nešto ispod 4 evra. isti taj cvajgelt je u nemačkoj još jeftiniji jer je akciza u Nemačkoj manja pa kšta tek nešto preko 3 evra.
Sada, kad su udarile ove vrućine, kupujem belo vino u Lidlu, čak i za špricer (znam, grešan sam), i to talijanski pino griđio po ceni od 2,5 evra po butelji.
Ja ne znam kako su ovakve cene kod ovih trgovačkih kuća moguće ali mislim da se radi o tome da oni kupuju direktno kod proizvođača, uglavnom u manjim podrumima, i dokle ima, ima, kad se proda, to vino više nikad nemaju u asortimanu.
To je ona filozofija: vina ima na pretek i oni svojim kanalima nađu neke adrese gde se može piti solidno vino a podrum je spreman da ga proda, celu količinu koju ima, po niskoj ceni, tek da pokrije troškove proizvodnje.
neka vrsta low budget podruma.
A da li je vino inače skupo.
Sa stanovišta proizvođača nije ali za konzumnta jeste.
Uzmite da je solidno vino prosečne cene oko 5 evra.
jedna porodica koja se ne napija ali koristi vino svakodnevno u prehrani (kao što je moja, i milioni drugih), troši minimalno prosečno butelju dnevno, a možda i dve (svaki radni dan jednu a u vikend, zajedno sa posetama, i tri, četiri ). To onda ispoadne mesečno minimalno 150 evra za vino. maksimalno čak 300 evra.
na takav izdatak za vino nije spremna većina porodica iz srednje klase na zapadu. Naročito u pivskim zemljama.
Gajba Heinikena košta, na snižđenju (a uvek su neka sniženja!) 6-7 evra a to je ekvivalent bar za 4-5 butelja vina, ako ne i više.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #6 Poslato: 03. Jul 2010, 13:22:20 »

Evo cijele kolekcije

Pa ajmo redom.

Castillo de Molina Sauvignon Reserva 2008 vrhunsko suho 13,5% alk. - 65kn
Flasa s navojnim cepom olaksava otvaranje, ali gubi se gust prilikom otvaranja. Boja je svijetla zuta jako bistra, opet za mene i mozda prebistra. Miris je fantazija, skolski primjer odlicnog sauvignonskog mirisa, travnatost na svakom koraku. Malo me na prvu uplasio miris sumpora no s vremenom je isceznuo i kako je temperatura vina rasla miris je postajao intenzivniji. Ocito da sam ga malo previse ohladio. U okusu se osjeti odlican balans i harmonija svih parametara no isticu se kiseline i mineralnost koje naglasavaju svjezinu. Jako profinjen okus. Dosta je blizu granice polusuhog sto mu i daje tako odlican balans. Definitivno preporuka za sve ljubitelje sauvignona. Ocjena 8,5/10

Kalazić Sauvignon 2007 vrhunsko suho 14,9% alk - 32kn
I Kalazici koriste Dabicev reference cep koji se vecini vinara pokazao jako dobrim, best buy definitivno. Boja ovog vina je slamnato zuta dosta intenzivna sto je za svaku pohvalu. Miris nazalost ne prati, premda karakteristican jako je slab i neintenzivan. Osjeti se starina koja koja je ocito pojela svu finocu ovog sauvignona. Na prvo kusanje se u okusu osjeti dobar balans, ali kasnije alkoholi izbijaju i prevladavaju sve ostalo. Kasnije se osjeti i lagana tupoca vjerojatno zbog nedostatka kiselina. Moram priznat da opcenito nisam fan nabildanih vina s manjkom kiselina kakva najcesce dolaze iz Istocne Slavonije. Mislim da je ovo vino odraz bas tog podneblja gdje je grozdje u berbi bilo prezrelo pa su mu primarne arome spaljene i prije nego sto su dosle do tankova. Pojedinci bi se mogli pozivati na kompleksnost, ali ovo vino je jednostavno lose i tesko za konzumacije da se covjek upita kako je dobilo vrhunsku oznaku. Kasnije sam ga pokusao piti kao gemist, ali ni tako nije valjalo.
Ocjena 4/10

Slijedeci na redu ja Enjingi Sauvignon kasna berba 2004 vrhunsko suho 13,0%alk - 60kn
Cep je odlican mislim da je 50mm. Boja slamnato zuta odlicne bistroce ali na pretjerana kao kod Cileanaca. Primarne arome su dosta slabe no mora se uzet u obzir da je grozdje ubrano prije 6g. Ovo vino bi lagano proslo pod neku vrhunsku stariju grasevinu kutjevackog podneblja. Nedostatak tih primarnih sauvignonskih aroma nadomjesten je izrazito kompleksnim mirisom koji je bez dvojbe odlican i jako intenzivan. Samo da je malo vise sortne prepoznatljivosti. Okus je odlicno balansiran iako na kraju malo secer probija popracen laganom gorcinom. Malo netipicno. Vjerujem da je i ovo vino na granici polusuhog. Sve u svemu jako dobro vino samo steta sto su tercijari prevladali nad sortom sto u konacnici znaci da bi ovo vino jako tesko prepoznao kao sauvignon na nekom slijepom kusanju. Vjerojatno je to do kasne berbe gdje je grozdje izgubilo svoje primarne arome no zato je vino u konacnici dobilu takvu kompleksnost u mirisu i okusu. Ocjena 8/10

Na kraju dolazi Babich Viognier 2007 vrhunsko polusuho 14%alk - 90kn
O ovoj sorti sam citao na netu i po opisima mi se ucinila jako zanimljiva zato sam i uzeo ovu butelju. Naravno navojni cep, ustaljena praksa vina iz novog svijeta. Ulijevanjem u casu cuje se dosta jako pucketanjeRoll Eyes Boja je svijetlo zuta, bistrina korektna. Miris me podsjetio na Chardonnay  Huh? kojeg inace ne preferiram. Dosta je neintenzivan, ali dugo traje. Hmh? Nema govora o mirisu kakvog posjeduje jedan traminac, muskat ili rizling.
Na okus se osjeti srednje jako tijelo s dobrim balansom. Radi se o polusuhom vinu kojem seceri ne strse vec su fino ukomponirani u cijelu strukturu. No nazalost u svemu se osjeti blaga gorcina i maslacnost, kremasti okus kojeg ja ne volim pa mi bas nije sjelo. Definitivno sam ocekivao nesto vise od ove sorte no na kraju sam dobio nesto sasvim deseto. Takodjer mislim da je vino cjenovno precijenjeno. Mozda bi ga ljubitelji Chardonnaya trebali probati, vjerujem da bi njima odgovaralo.
Ocjena 7/10 (samo zato jer treba bit korektan prema ljudima kojima bi se ova sorta mogla svidjeti)
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #7 Poslato: 18. Jul 2010, 13:13:29 »

Kako Kaufland u Kutini ima najbolji izbor vina zaletio sam se jucer po Furia Sauvignon Blanc, kvalitetno suho iz 2007. sa 12,5% alk. Jos jedan sauvignon iz novog svijeta, dakako cep je silikonska jeftinjara. U casi je svijetlo zute boje i djeluje intenzivnije od Gato Negro Sauvignona. Bistroca je takodjer u redu i vino definitino nije prebistreno. Miris odmah odaje pravi pravcati jednostavni sauvignon. Osjeti se herbalnost lagano pomjesana sa tropskim vocem, bas onako kako i odlikuje jednom sauvignonu. Cak se i na nosu ocituje osvjezavajuca komponenta. Okus je takodjer dobar i lijepo balansiran jedino mozda malo pretanak, no istovremeno ga to cini pitkijem od Gato Negra. U aftertasteu se osjeti lagana mlijecnost koja mi nije bas karakteristicna za Sauvignone (nesto slicno kao Iurisov). Sve u svemu poprilicno fokusirano vino koje dosta dobro predstavlja sortu za fer cijenu od 40kn. Meni je bolje legao od Gato Negra i negdje mi je u rangu sa Iurisom. Ocjena 7,5/10

Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #8 Poslato: 01. Septembar 2010, 20:21:02 »

Bio danas u Vrutku pa uzeo 2 vina.

Enjingi Rajnski rizling *EKO* 2009. kvalitetno suho 13,2% alk. 36kn
Radi se o butelji koja nosi EKO oznaku s navojnim cepom, iako postoji izvedenica sa plutom. Svijetlo zute do zlatne boje. Bistroca bas i nije na nekoj razini, uocavaju se sitne cestice, vjerojatno nije filtrirano. Miris hm. Poprilicno kompleksan za to godiste, iako me vise podsjeca na nekakav sauvignon nego na rajnski. Iako se radi o deklariranom suhom vinu, kiseline su poprilicno dobre izbalansirane ostatkom secera. Nije puno, ali se osjeti. Vino je izrazito pitko srednje jakog tijela no u okusu mi smeta odredjena gorcina na koju nisam navikao kod rizlinga. Kao da je kupaziran sa grasevinom i/ili sauvignonom. Zbog toga bi ga ocjenio sa 7/10, iako za cijenu od 36kn mislim da nema trenutno bolje kupovine za svakodnevno vino...

Podrum Strigova Sauvignon, 2008, kvalitetno polusuho 12,9% alk. 47kn
Cep je aglomerirano pluto sa 2 diska presvucena PVC zastitom. Prvi put vidim takvu izvedenicu cepa. U casi je vino zlatno zute boje, nema traga zelenom odsjaju. Vjerojatno se radilo o nesto kasnijoj berbi. Bistroca je odlicna. Miris je nekako jako pitom, ali istovremeno poprilicno intenzivan. Jako malo se osjeti herbalnost u cijeloj prici, vjerojatno jer se radi o kasnijem datumu berbe pa su se primarne arome izgubile medju sekundarnim i tercijarnim. No bez obzira na to miris mi je jako privlacan. Smiley
Na okus vino djeluje harmonicno no pomalo bljutavo. Kao da su mu kiseline preniske i onda su jos zamaskirane tim ostatkom secera. Po meni bi suha izvedenica ovog vina bolje odgovarala, iako osobno vise volim polusuhe sauvignone. No sada sam siguran da se grozdje malo prekasno bralo.. Ocjena 7/10

Jedna anegdota. Planirao sam uzeti Safranov sauvignon kojeg sam probavao na Vinoviti no nazalost odvratila me cinjenica da su se u sve 3 butelje na polici jako vidjele bjelancevine kako lebde cijelim volumenom vina.  Undecided To si jedan takav proizvodjac nebi smio dopustiti...
Sačuvana

KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #9 Poslato: 08. Septembar 2010, 12:06:09 »

Koshpa, nemoj navoditi cene.

Alambik ti je lepo objasnio, cene variraju od drzave do drzave i ne mogu se sabirati babe i zabe.

Kod nas recimo za 2e mozes kupiti vino da ti pamet stane, kakvo na Zapadu nema ni za 10e. Naravno, pricam o kupovini na kvarno, tj bez poreza. Na Zapadu ionako vecinu cene cini porez, koji je npr. u Norveskoj katastrofalan, u Austriji djene-djene, a u Srbiji simbolican.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #10 Poslato: 08. Septembar 2010, 21:58:20 »

Pa nisam ja sa zapada.  Laugh
Ove recenzije C/P na 3 foruma zato navodim cijene. A vi ih zanemarite ako vam nista ne znace..
Sačuvana

nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #11 Poslato: 10. Septembar 2010, 11:08:29 »

koja su to po vama kvalitetna vina od 2e?
Sačuvana
MojeVino
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 11. Septembar 2010, 10:50:03 »

mozda moze da se nadje nesto kod vinara u rinfuzu ali malo je nerealno naci dobro vino za 2e
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #13 Poslato: 11. Septembar 2010, 13:32:07 »

mozda moze da se nadje nesto kod vinara u rinfuzu ali malo je nerealno naci dobro vino za 2e
Potpis. I to kvalitetno..
Sačuvana

KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #14 Poslato: 14. Septembar 2010, 20:02:14 »

koja su to po vama kvalitetna vina od 2e?

NPR., otidjite u Rajacke Pimnice ili Rogljevacke Pimnice (okolina Negotina) i pazarite u bilo kom podrumu (pimnici) vino na tocenje i bice vam jasno.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.038 sekundi sa 22 upita.