Bio jucer i danas u Vrutku u nabavci. Degustirao sam tamo Zdjelareviceve klinke (rajnski rizling, sauvignon i chardonnay). Rajnski sam prvi probao, ima ok miris, ali okus mu je total bljutav i nedorecen. Nakon toga probavam sauvignon i on mi je djelovao dosta dobro. Chardonnay nis ne valja, ali se curama svidio pa sam ga morao kupiti.
Nakon toga kusam grasevinu od Bartolovica vrhunsku. Ovaj put je vino ostavilo bolji dojam od zadnjeg puta kada sam ga kusao, mozda i zbog cinjenice sto sam prije probavao ove bljusteve od Zdjelarevica. Ugl vino ispuni usta i ostaje dosta dugo u ustima. Jedina zamjerka sto se osjeti "starina" i kao nekakav nedostatak svjezine.
Od vina sam kupio Enjingi rajnski rizling 2006 kasna berba vrh, Sember Rajnski rizling 2007 vrh, Safran muskat zuti poluslatko vrh 2007, Libertin muskat zuti polusuho i Jakobovic rajnski rizling 2006 kasna berba vrh. Ovog potonjeg smo iste veceri i otvorili. Pri otvaranju mi pukne cep, uzduzno!
Ajde nekako uspijem otvoriti butelju i natocim u casu. Prvi dojam je boja koja totalno fenomalna tamno zuta, vino je gusto gotovo uljano. Deklarirano je kao polusuho, ali se taj ostatak secera ne primjeti jer su alkoholi na 14,5%
Cini mi se da nema ni visoke kiseline ali nisam mogao tocno detektirati (jbg popili smo ranije 3 butelje) jer ih je alkohol maskirao. Miris je takodjer intenzivan, tipican miris dobrog rajnskog rizlinga kojeg je lagano zahvatila plemenita plijesan. Cijena mu je 50kn i to vino bi definitivno preporucio i ponovo kupio ( i jesam, danas, jer smo onu jucer slistili
), ali jedina zamjerka su za moj ukus previsoki alkoholi.
8,5/10
Sutra otvaramo nesto drugo
Evo cijele kolekcije
Slijedeci na redu je bio Sember. Dakle Rajnski rizling | suho | vrhunsko | 2007 | 13,4% alk. Cep je jako dobar 5cm sa otisnutim logom, vjerujem da je to kod Kokota radjeno. Boja je fenomenalna tamno zuta, slamnata, nema ni traga zelenkstog odsjaja. To me uvijek fascinira kod rizlinga koji su odlezali u boci jedno vrijeme. Gustoca je nesto manja od Jakobovicevog rizlinga. Miris je prazan. Tu me vec pomalo uhvatila skepsa.
Cekam jos par minuta, ponovo zavrtim casu nis. Od primarnih aroma nema ni P, miris je nedorecen, puno sam vise ocekivao. Cak bi rekao da je vino lagano oksidiralo. Na okus je solidno, lagano se osjeti neka gorcina koja mi je netipicna za rajnski rizling. Vino je harmonicno i dobro su uskladjene kiseline i alkoholi. Pitkiji je od Jakobovica, ali sve u svemu je ovo vino losije i pomalo me razocaralo. Cijena mu je 70kn i ja ga osobno nebi nikad ponovo kupio (bar ne u Vinoteci). Ocjena 7/10
Evo dosao i dan da ja probam Enjingiev rajnski rizling.
Dakle
Enjingi | rajnski rizling | kasna berba | 2006 | vrhunsko | suho | 14,0% alk.Skidam kapicu kad ono neugodno iznenadjenje, plijesan na vrhu cepa. :\
Odmah mi je to malo poljuljalo povjerenje u vino. Cep mi se cini dosta nekvalitetan jer je 90% cepa vlazno.
Poslusao sam Ivanov savjet i pustio da se temperira na 14°C. Na miris mi je odmah djelovao bolje od Sembera, a i boja mu je takodjer zlatnija, ne tako tamna. Probam prvi gut, i zaista vino je vrhunsko bez dvojbe. Harmonicno, alkohol se uopce ne osjeti (za razliku od Jakobovica koji para i udara na prvu). Rekao bi da je polusuho jer se defnitivno osjeti ostatak secera. Opet malo zavrtim casu i arome, iako ne jako intenzivne, ponovo dokazuju da je vino jako profnjeno. Osjeti se taj stih plemenite plijesni, ali ne tako intenzivno kao sto bi ocekivao. U principu kod svih ovih rizlinga su me arome malo razocarale (mozda pregrubo receno) jer nisu tako jako izrazene, sto ja osobno volim kod rizlinga. U usporedbi s mojim rizlingom prijasnjih, ali i ove godine, arome su manjeg intenziteta. Nakon toga radim kontrolnu usporedbu sa Semberom. I opet mi se javlja taj osjecaj gorcine kod Sembera koji mi smeta, a i vino djeluje tanje. Uglavnom, Enjingi zaista radi odlican posao sa rizlingom i ovo je vjerojatno najbolji rizling kojeg sam probao i
opet bi ga kupio zasigurno.
Ocjena 9/10 (da je aroma intenzivnija dobio bi 10/10 bez sumnje)
Od nasih rizling jos bi probao Koraka i Libertina.
Nakon toga probavam
Libertin | Muskat zuti | 2008 | kvalitetno | poluslatko | alk. 13,2%Cep mi je mozda i najbolji na koji sam naisao. Luka di ih nabavljate ako znas? Vino je svjetlije zute boje sa malim nijansama zelenkaste. Miris je naravno pravi muskatni, jako ugodan, no opet ne i tako intenzivan kao sto sam ocekivao od jednog muskata. Orlandov muskat mi djeluje intenzivnije na miris. Okus je dobar, iako mislim da su ciljana grupa
zene. Takodjer se osjeti lagana prisutnost CO
2 (refermentacija?). Za moj ukus su mu seceri previsoki, tako da dosta maskiraju kiseline koja naknadno dolazi do izrazaja. No i alkohole pa je vino samim time pitko i preporucio bi ga
zenskoj populaciji.
Kupio bi ga ponovo, primjerice curi za rodjendan.
Ocjena 7,5/10Safran | Muskat zuti | vrhunsko | polusuho | 2007 | alk. 12,4Pri samom otvaranju butelje osjetite takav udar mirisa da je to nevjerojatno. U casi je ovo vino nesto svjetlije nijanse od Libertinovog muskata, ali mu je miris puno puno intenzivniji.
Najmirisnije vino koje sam ikad kusao. Okusno je vino tocno pogodjeno, omjer kiselina, alkohola i ostatka secera je savrseno izbalansiran te je samim time izrazito pitko i stvara osjecaj da bi ga mogli popiti par litara u jako kratkom roku.
Nakon ispijene case miris se dugo dugo zadrzava u casi. Najvise od svega me fascinirila
svjezina koju ovo vino posjeduje, jer ipak se radi o berbi 2007. Uopce nije umorno kao neka druga vina iz te godine... Jedini nedostatak je (pre)malo punjenje od 0,5L.
Definitivno preporuka
za sve ljubitelje aromaticnih sorti, i naravno
kupio bi ga ponovo, jos da se nadje u vecem pakiranju.
Ocjena 9/10