lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 28. Oktobar 2010, 00:16:09 » |
|
nesporazum...koshpa ti pričaš o zaštiti vina u otpraznom sudu(većih razmera) u 21.veku i to je OK. tako treba da bude u naprednijim vinarijama. ono o čemu je peca dao savet, jeste mogućnost da se na drugi način (iz iskustva sa većim sudovima društvenih srpskih vinarija) čuva vino u sudu sa otpraznim prostorom, tj. da se umesto parafinskog ulja koristi rafinisani alkohol za čuvanje vina u otpražnjenom prostoru, što bi bilo primenljivo i u malim sudovima malih proizvođača. to je prošli vek ali drži vodu(tj. vino) jer sam se na sopstvenom iskustvu uverio u uspešnost. da li je to bolje ili lošije od parafinskog ulja(u konkretnom slučaju), ostavimo drugima da ispitaju. rekao bih da je rafinada praktičnija ali je teže doći do nje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 28. Oktobar 2010, 00:20:47 » |
|
Svakako je dobro cuti razlicita stajalista i rjesenja u praksi. Jos da se autor pitanja javi sa konkretnijim podacima u cemu i kolikom volumenu cuva vina lakse bi mu se dao tocniji odgovor.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 28. Oktobar 2010, 01:33:09 » |
|
U pitanju su drveni sudovi od 300l ali sam to pitao uopsteno!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zikibiker
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 63
In vino veritas.
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 28. Novembar 2011, 09:58:40 » |
|
...tako stvari stoje...naime izbacio sam vino u prohromskom sudu napolje da se izbistri pre prvog pretakanja. Posto su misljenja podeljena po pitanju bistrenja bentonitom ( u most ga nisam stavljao - tamo se izbistrilo uz vinobran bez problema), ja sam probao bez njega na niskim temperaturama 2-3 dana i ucinak je bio mrsav. Ubacio sam bentobit po uputstvu i sad nakon dodatnih 4 dana vidim odozgo sloj koji je lepo bistar. Sta je moja dilema dali je potrebno staviti plivajuci poklopac da u ovoj fazi ne dodje do oksidacije ( ja ne vidim logicki zasto bas i nebi doslo???) ili je to spreceno sa onih 5 g vinobrana sto mi i nije logicno. Moram napomenuti da je sud ispunjen oko 65./. - znaci ima dosta vazduha iznad vina... Mislio sam staviti bar plutajuci poklopac bez parafina i cenim da tu nema nista lose ali posto sam vec napravio par propusta bolje da pitam. Inace jutros sam probao vino koje kao da je malo oksidiralo :'(, mozda mi se i cini - koga je zmija grizla i gustera se plasi...Nadam se da sam bio dovoljno jasan i hvala na pomoci unapred Kad sam vec pri olovci da pitam kako se moze smanjiti oporost u vinu - blago je rozikasto - nije crno, znam da ono od tanina ima vise oporosti ;)ovo bas nebi trebalo...pozzzzzzzzzzz
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 28. Novembar 2011, 10:12:02 » |
|
Period od dva tri dana je i suvise kratak da bi se videli rezultati,ostavi ga duze na hladnom.Plivajuci mozes da stavis nece nista skoditi.Na plivajuci mozes da stavis jednu plasticnu casu i u nju sipas malo vinobrana,kapnes par kapi vina i stavis je na plivajuci poklopac.Kako si zakljucio da je oksidiralo?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zikibiker
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
In vino veritas.
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 28. Novembar 2011, 10:54:44 » |
|
Pa po ukusu, ali nije nista strasno mozda mi se i cini...kako god da ja stavim poklopac bez parafina i malo vinobrana u casu sa par kapi vina ....to mi se vec svidja Koliko dana da drzim napolju pre vracanja u podrum - citao sam nesto oko 15?! i dali i tada treba sipato 5g vinobrana ili ne kod vracanja, jer opet se radi o pretakanju. Logicno mi je da ovaj put ide bez provetravanja Ima li odgovora za onu oporost, to definitivno postoji a nije bas pozeljno u toj meri u rozeu Puno hvala na brzom odgovoru, odmah stavljam poklopac.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 28. Novembar 2011, 12:08:57 » |
|
Oksidacija se najpre primeti po boji,pogotovu kod belog vina.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 01. Decembar 2011, 14:26:45 » |
|
Po Joviću ako je vino oporo i oksidisalo preporučuje se bistrenje obranim mlekom (2,5 do 4,0 dcl/100l), ja u tome nemem neko iskustvo, a po nekima može se koristiti i mleko u prahu ali nemam informacije o razmerama, možda neko zna našto više za mleko u prahu.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
zikibiker
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
In vino veritas.
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 01. Decembar 2011, 18:51:26 » |
|
Hvala na savetu ali od kada sam stavio poklopac i na njega malo vinobrana u sudic vino izgleda korektno i polako se bistri. Ukusom sam sve zadovoljniji , sto bi rekli ide u dobrom smeru. Mozda je to bilo potrebno jer sam probavao sa povrsine ( dole na slavini nema smisla u ovoj fazi), a ona je bila izlozena vazduhu. Sada sa poklopcem Jos sam u nedoumici koliko da ga drzim napolju na hladnoj stabilizaciji uz bentonit Pusticu ga 15 ak dana pa probati cevkom sa razlicitih dubina...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 01. Decembar 2011, 20:52:19 » |
|
Neka stoji napolju nista ne moze da mu fali,nemoj da zuris.Kada ti treba vino natocis i neka i dalje stoji napolju.Pusti ga neka se izbistri prirodnim putem uz to se i kiseline koje su sada malo povisene brze taloze u obliku vinskog kamenca.Ja nikada nisam koristio ni jedno sredstvo za bistrenje sem leda pri talozenju posle muljanja kod belih sorti.Vino se toliko istalozi pod uticajem hladnoce da i posle godinu dve u flasama skoro i da nema onog finog taloga.Svaka upotreba sredstava za bistrenje i filtriranje uklanja iz vina i deo aroma tako da se malo gubi na kvalitetu vina.Jos jedna stvar vezana za brzinu bistrenja,kada vinobran ubacujem odmah pri muljanju grozdja, vino mi se mnogo brze bistri nego kada vinobran dodam malo kasnije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zikibiker
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
In vino veritas.
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 01. Decembar 2011, 22:00:08 » |
|
Primljeno k znanju, buke mi je za sada i ovako najmrsavija karika u lancu pa ne zelim da ga dalje raubujem. Ostavicu ga onda do slave *sv Nikola* napolju pa ga onda pretociti. Dali tada da ga pretacem sa sto manje vazduha ili ne i dali da stavljam vinobran 5g na 100l opet, to mi jos nije jasno Ova godina je i ovako nauk za sledece, od proizvodnje svog vina ne odustajem..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 01. Decembar 2011, 22:30:17 » |
|
Ako je vino skinuto sa taloga posle vrenja,nije potrebno dodatno ga provetravati.Vinobran moze i ne mora posto ce doci plivajuci i parafinsko ulje.Ne odustaj nikako,osecaj kada otvoris flasu tvog vina koja je stajala 3-4god je fantastican.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bajt
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 03. Decembar 2011, 16:27:30 » |
|
1.Belo vino (sovinjon i malo smederevke) koje sam pretocio posle skoro 2 meseca (muljanje-sledeci dan otakanje) ima slatku zicu, ali to nije problem jer je veoma ukusno sa tom slatkom zicom, medjutim i dalje je mutno. Treba li preduzeti nesto ili cekati mrazeve i da se do februara izbistri.
2.Crveno vino sastav Frankovka 50% i Hamburg 50% (znam da treba veci procenat frankovke ali ce biti naredne godine vise frankovke i kabarne) ima malo gorcinu-oporo,otocio sam ga posle 18 dana, da li ce se srediti ili treba staviti zelatina za neutralisanje tanina. Citao sam u nekom postovima da frankovka ima malo gorcine. Molim Vas za savet da li nesto treba preduzete ili sacekati. Napominjem da sam i kod belog posle 15 dana i kod crvenog posle 20 dana stavio plovak i parafin, jer mi je tako rekao da uradim covek koji mi je prodao plast.burad sa plivajucim. Unapred hvala na odgovoru.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bajt
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 03. Decembar 2011, 19:25:28 » |
|
Zaboravio sam da napomenem da sam i crveno vino pretocio posle 6 nedelja, a to je bilo pre 10-tak dana i danas sam ga probao i super je po meni ali kada ga je supruga probala kaze ovo nevalja, zbog male oporosti i male gorcine. Da li treba nesto preduzeti, zelatin po uputstvu ili da nista ne diram.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 03. Decembar 2011, 20:35:25 » |
|
Ne mora da znaci da ne valja ako se njoj licno ne dopada,zene obicno vole poluslatka vina.Oporost potice od tanina,obicno od peteljki grozdja ili duzeg kontakta sire sa kozicama grozdja.Sacekaj malo vino tek pocinje da se formira,ne treba zuriti.Ja uvek napravim vecu kolicinu vina nego sto mi je potrebna,tako da imam i sada vino od prosle godine koje trosim a mlado odlezava.Nekada prevelikim uplitanjem u proces dozrevanja napravimo vise stete nego koristi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|