12. Decembar 2024, 14:15:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Plivajuci poklopac, parafinsko ulje, cuvanje vina  (Pročitano 94737 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Bajt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #30 Poslato: 03. Decembar 2011, 23:27:07 »

1.Belo vino 80l(sovinjon i malo smederevke) otoceno drugi dan posle muljanja, koje sam pretocio posle skoro 2 meseca  ima slatku zicu,  i dalje je mutno. Treba li preduzeti nesto ili cekati mrazeve i da se do februara izbistri.
Prvi put sam pretakao belo vino iz plasticnog bureta sa plovkom, mogu vam reci da je bilo na zidove bureta secera, znaci da jos nije prevrelo do kraja i mozda sam prerano pretocio, ali je zahladilo u podrumu sada je oko 5 stepeni. Sta dale raditi, da li sacekati mrazeve sto se tice bistrenja a ostali secer ce najverovatnije prevreti kada dodje maj-juni. Napominjem da sam posle deset dana od otakanja oprao pokopac plivajuci i vratio ga i zalio parafinom i sve je tako stajalo do pretakanja. Stavljen je vinobran, 10gr kada je otoceno, drugi dan posle muljanja, i pre pretakanja stavio sam 5gr vinobrana i onda sam ga pretocio, oprao toplom vodom bure i vratio ponovo i zalio parafinom. Recite mi gde sam pogresio posto je slatko i mutno jos.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #31 Poslato: 03. Decembar 2011, 23:48:21 »

To sto si video na zidovima nije secer,to su tartarati ili soli vinske kiseline koja se istalozila.Vise je izrazeno pri nizim temperaturama.Nisi trebao da stavljas plivajuci poklopac i parafinsko ulje pre zavrsetka fermentacije.Posle muljanja si trebao odmah da otocis siru u sud koji se dobro zatvara i na kome postoji odusak-vranj.Tu bi se odigrala fermentacija posle koje bi mogao da pretocis vino da ga skines sa taloga,operes sud i ponovo vratis vino.Tu bi trebalo da stoji dok se ne izbistri i zavrsi tiho doviranje a tek onda u sud sa plivajucim kada vino bude spremno za upotrebu.Stalno ponavljam,nemojte zuriti sa pretakanjima,bistrenjima.... Vinu je potrebno vreme da odrade svi procesi kako bi se dobilo ono pravo.
Sačuvana
Bajt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #32 Poslato: 04. Decembar 2011, 00:29:46 »

U nekim savetima je bilo iskljucivo posle 4-6 nedelja prvo pretakanje belog vina, i ja uradih, mada ja nemam drugi sud za otakanje sem ovih buradi sa plivajucim, da li moze da se nabavi vran i da se izbusi gornji poklopac a da se ostavi na stranu plivajuci, i da se tako odrzava fermentacija, sad je kasno ali za sledecu godinu. I sta ce biti sa ovim mojim belim vinom. Ja imam burad drvenu, ali vec sam ih stavio van upotrebe jer mi je teze odrzavati ih. Hvala!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #33 Poslato: 04. Decembar 2011, 07:17:12 »

Mozes i u tim buricima da radis fermentaciju.Onaj poklopac koji sluzi za zastitu od prasine probusis i stavis vranj.Zamotas strec folijom spoj bureta i poklopca,ili stavis gumu koja sluzi za dihtovanje,ima da se kupi u radnjama koje prodaju opremu za vinarstvo.
Sačuvana
zoran_g
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #34 Poslato: 03. Decembar 2012, 19:16:11 »

Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje u vezi cuvanja vina u otpraznjenom sudu,pa bih molio iskusnije za odgovor.Planiram da nabavim sud kao na slici i da u njemu cuvam a i koristim vino(crveno) do perioda flasiranja.Kakva su vasa iskustva s ovim sudovima i kako da zastitim vino od oksidacije/kvarenja.Procitao sam odgovor shaykash-a za resenje "bele ladje"dali je to dovoljno da se zastiti vino?
Sačuvana
vitezkoja
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 18.0

« Odgovor #35 Poslato: 06. Februar 2013, 14:12:05 »

Ili parafinsko ulje ili neki inertni gas N2 ILI CO2 .Glicerol nikako ne dodavati, jeste da on utice na punocu ukusa odnosno ekstrak, ali to ne znaci da je potrebno da ga bude sto vise u vinu.
Sačuvana
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 21. Avgust 2013, 21:51:28 »

Sto se tice ovog bureta, izuzetno je za ovaj nas hobi. Vise pogledaj na www.roto-alinunar.rs imam nekoliko komada, ovih dana porucujen jos, rade se u sloveniji i imaju sertifikat eu za upotrebu u vinarstvu. svaka pohvala. ja sam kupovao u vel.plani ali ova firma salje postom po celoj srbiji
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 16. Oktobar 2013, 10:26:10 »

Posto sam pocetnik u pravljenju vina , molim odgovor na ovo pitanje.
Posle 9 dana sam otocio 100 l. vina od grozdja Merlo. Bure je plasticno od 120 l , tako da je 15 cm. prazno. Ja sam zatvorio dobro poklopac, izbusio rupu na njemu nabio crevo i stavio ga i flasu sa vodom  neka vrsta vranja.
Da li da sacekam 10 , 15 dana pa da otocim vino sa stelje pa da tada stavim pokrivac na povrsinu vina i tacnicu sa vinobranom ili da to ucinim odmah, dobro zatvorim poklopac bez vranja , a da otakanje saceka npr. decembar ?
Izvinjavam se na pomalo zbrkanom pitanju.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 16. Oktobar 2013, 12:09:48 »

Sacekaj dvadesetak dana pa ga pretoci,onda stavi tacnicu sa vinobranom.
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 16. Oktobar 2013, 12:26:51 »

Vino čuvam u staklenim balonima, došao sam na ideju da ne napinim balon do kraja, jedno santimetar dva od vrha i da naspem parafinsko ulje u taj prostor. Pošto nikad nemogu potpuno da izbegnem vazduh.
Pitanje je, kad budem pretakao u flaše, kako da izbegnem ulje.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #40 Poslato: 16. Oktobar 2013, 12:36:06 »

Taj prostor u grlicu je beznacajan, ne treba ti ulje za njega...
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 16. Oktobar 2013, 12:51:55 »

Sacekaj dvadesetak dana pa ga pretoci,onda stavi tacnicu sa vinobranom.
Hvala na odgovoru!!
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 29. Oktobar 2013, 23:14:36 »

Pre neki dan sam postupio po Saletovom predlogu , pretocio sam vino, izbacio talog i oprao bure i stavio najlon sa tacnicom vinobrana i par kapi vina na povrsinu.
Danas gledam bure sa vinom koje stoji pored jos 3 bureta sa izmuljanim grozdjem pa mi pade na pamet 1 pitanje> u 2 bureta je izmuljano grozdje i neotoceno vino u njima , spremno za lozovacu. U buretu sa vinom je otprazno 20 litara zapremine ( bure je 120 l.). Izmuljano grozdje nije odvojeno od peteljki.
Da li je pametno sada otociti tih 20 l. vina iz bureta za lozovacu , radi popune praznog prostora u buretu? U pitanju je oko 20 l. vina. Da li bi to vino , koje je bilo mesec dana sa peteljkama , pokvarilo ukus onih 100 l. vec odavno otocenog vina? Pretpostavljam de ce odgovor biti odrecan , ali , eto , cisto da pitam.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 29. Oktobar 2013, 23:38:52 »

Hemijski sastav peteljke i lišća grožđa je jako sličan, naročito kada su u pitanju fenolna jedinjenja i njihove koncentracije. Sigurno bi određenim dijelom uticalo na aromu. U većoj mjeri trpko, oporo, gorko i zelenije na ukusu. Jedino ako ti se sviđa tako nešto.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 29. Oktobar 2013, 23:52:45 »

Hemijski sastav peteljke i lišća grožđa je jako sličan, naročito kada su u pitanju fenolna jedinjenja i njihove koncentracije. Sigurno bi određenim dijelom uticalo na aromu. U većoj mjeri trpko, oporo, gorko i zelenije na ukusu. Jedino ako ti se sviđa tako nešto.
Ne , nikako. Hvala na odgovoru , mada sam znao unapred odgovor. Svetogrdje bi bilo upropastiti vino.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.117 sekundi sa 22 upita.