Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #60 Poslato: 15. April 2019, 22:09:55 » |
|
Hvala na odgovoru. Ja sam uzeo casu tog vina po rucku pa cekam neku reakciju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #61 Poslato: 15. April 2019, 23:16:58 » |
|
Krenuo me maler očito. Svaki dan neko novo sranje na forumu.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #62 Poslato: 16. April 2019, 00:35:08 » |
|
Inox posude za vino su produkt pomodarstva radi lakšeg održavanja i to je sve što za visoku cijenu daju. Meni je čudno da si flaširao vino "Odozgo" a da bačva nema pipu. Ja imam samo drvene bačve različitih veličina i nemam značajnijih problema sa njima. Imao sam jedni inoxicu od 100 litara i poklonio je.
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #63 Poslato: 16. April 2019, 09:38:23 » |
|
Nemam inox posude vec obicne kace. Moj sistem istakanja vina je da crevo zavezem za drveni stap ali tako da je crevo krace par cm da ne bi povuklo eventualni talog sa dna kace. Nisam bio dovoljno brz da prekinem istakanje na vreme. U vinarstvu sam amater. Godisnje otocim 100-tinak litara vina za domacu upotrebu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #64 Poslato: 16. April 2019, 10:54:47 » |
|
Ako sam te dobro razumeo vino izvuces najpre u neku posudu a potom ga sipas u flase? Ulje je uvek na povrsini, uzmi medicinski spric za inekcije i pokupi ulje sa njim, lako je. Ako se neka kap i pojavi u casi moze da bude samo smetnja oku, bezopasno je po zdravlje.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #65 Poslato: 16. April 2019, 21:28:18 » |
|
Ako sam te dobro razumeo vino izvuces najpre u neku posudu a potom ga sipas u flase? Ulje je uvek na povrsini, uzmi medicinski spric za inekcije i pokupi ulje sa njim, lako je. Ako se neka kap i pojavi u casi moze da bude samo smetnja oku, bezopasno je po zdravlje.
Da, tako flasiram, rucno i lagano. Upravo tako sam i uradio. Utrosio sam pola sata ali sam skupio bar 90% ulja. Onda sam napunio flasu od 6 l. skupljajuci vino sa povrsine do vrha pa spricem pokupio i to.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #66 Poslato: 01. Jun 2019, 12:50:48 » |
|
Sad sam i ja u situaciji da se pitam gde sam pogresio: vino flasirano pre mesec dana sada malo zapeni u casi i na jeziku se oseti blaga gaziranost. Posle dekantiranja od pola sata nema vise nista od toga, vino je sasvim dobrog mirisa, ukusa, boje, bistro je bez imalo taloga.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #67 Poslato: 01. Jun 2019, 12:59:52 » |
|
Imao si naknadnu fermentaciju u flaši, ali ništa strašno ako se sve izgubi i ako je ok na ukusu i mirisu. Samo drži flaše na hladnom, i tamnom mjestu i gledaj da ga potrošiš u kraćem periodu.
Koliko imaš litara?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #68 Poslato: 01. Jun 2019, 13:44:22 » |
|
Bilo je suvise dobro, potroseno puno tokom zime Ostalo stotinak flasa Iznenadjen sam jer sam odradio sve po ps-u. Bas nista nisam experimentisao: vinobran odmah po obranom grozdju jos u vinogradu, enzim EX-V, kvasac lalvin ICV D254, hrana fermaid E podeljeno u dve doze, 8 dana maceracije, stabilizacija temperaturom bez filtriranja. Na branju 20 brix-a, na flasiranju 6.5. Prilicno dobro ocenjeno na dva vinarska dogadjaja, za ovu godinu mozda i sjajno: srednja ocena 17.5 (2+2+4+X). Roze vino od istog grozdja nema takvih problema, sasvim je stabilno. Ako je to kardinalni propust: nisam sumporisao pre flasiranja. I zaboravio da sterilisem plutu, odlezala je samo u vodi. Ali isto vazi i za roze, a ono nije pokazalo nista od ovoga.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #69 Poslato: 01. Jun 2019, 16:47:27 » |
|
Dešava se, neki propust u higijeni pre punjenja flaša vjerovatno.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #70 Poslato: 01. Jun 2019, 21:58:37 » |
|
Naknadna fermentacije i uvijek problem. Kod mene je podrum cijeli u zemlji i dosta je hladan. Uvijek mi se pojavi u proljeće naknadna fermentacija. To sam zaključio mjerenjem alkohola sa 12.4 % vol sad je 12.8% vok. Ne stavljam čep na bačve več držim vrenjaču. Još kad sam gore dodatno grijem podrum da bi potakao vrenje.
Nisi napisao koliki su ti alkoholi, kiseline i sumpori i kako si sumporio
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #71 Poslato: 01. Jun 2019, 23:30:37 » |
|
Napisao sam koliko je secera bilo, za kiseline ne znam. Sumporeno 450kg grozdja sa 40 vinobrana, kod skidanja sa taloga posle zavrsene fermentacije nije dodato nista a kod naredna dva pretakanja 4 grama na 100l.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #72 Poslato: 02. Jun 2019, 00:37:13 » |
|
To sam vidio. Čudno je da nisi provjerio te parametre koje sam naveo. Vino u procesu fermentacije gubi sumpor i treba ga stalmo dodavati a poželjno je dodavati samo pyrovin jer je najčišći. Ja nakom prešanja taložim i odmah dodajem sumpovim 1dl na 100 litara mošta . Pyrovin dodajem i kasnije kad mi razine padnu ispod 20.
Šta znaći ovo sa 40 vinobrana meni je nejasno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #73 Poslato: 02. Jun 2019, 07:29:10 » |
|
Iz secera mozes videti koliko je bilo alkohola. 40 grama vinobrana je posuto po grozdju odmah na berbi u vinogradu. E sad sumpor. Pristalica sam toga da radije premalo sumporisem vino nego previse. Zbog cega su odredjene granice dozvoljene kolicine sumpora? Zasto je proizvodjac u obavezi da naznaci da u vinu ima sulfata? Nikad ni litar vina nisam prodao. Vino pravim da bi u njemu uzivao sa svojim prijateljima i radije cu da rizikujem da mi se desi ovo sto se sada desilo (po prvi put) nego da ga presumporisem i imam odvratne mirise u vinu. Sumpor deluje kao antiseptik i antioksidans, vezuje se za fenolne cinioce-boju, tanine... I utice na miris i ukus vina. Vino sa 30-40 miligrama slobodnog sumpora koliko je i dozvoljeno cini mi, se mogu da kupim za 200 dinara u svakoj prodavnici. Ja zelim bolje od toga. Mnogo bolje. A to i svih ovih godina i postizem. Mozda je trebalo jos jedno sumporenje sa 4-5 grama. A mozda je ipak greska u onom sto je blue_moon vec napomenula: propust u higijeni. Najvise pazim na to, uslove pravim kao u hirurskoj sali cini mi se. Pa sam ipak napravio dva propusta ove godine: jedan sam vec opisao-nisam sterilisao cepove. Drugog sam se setio nocas. Dodao sam 500-600 grama cipsa koji nisam prethodno ovinio. Sta je tacno uticalo na ovakvo ponasanje vina nisam siguran, ali sam siguran da ce i narednih godina moja vina biti sumporisana najmanjom mogucom kolicinom sumpora za koju mislim da je dovoljna.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #74 Poslato: 02. Jun 2019, 12:16:24 » |
|
Ti ne radiš filtraciju, tako?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|