28. Oktobar 2025, 15:21:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vino od crvene ribizle  (Pročitano 73787 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 08. Jul 2010, 17:04:20 »

Dok je za prave vinare (pod ovim prave mislim na prave po obe osnove, i po količini vina koje prizvode, i po sirovini koje kosriste, to jest grožđe) udarni posao berbe i priprema mošta te njegovo previranje, udarni mesec septembar, za nas hobiste voćne vinare cela godina je udarna a za mene konkretno, jer sam se ipak u poslednjih par godina ograničio na tek par vina koja mi se najviše sviđaju, udarno počinje od polovine juna i traje do kraja jula.
naime u ovom periodu pravim 3-4 sorte vina jer mi baš u ovom periodu "sirovina" dospeva za berbu.
Vino od jagode mi vri (istina, nisam ga puno napravio ali i to malo oduzme vremena skoro kao i da sam pravio više).
Sad mi je na redu crvena ribizla i ogrozd.
Crvenu ribizlu sam počeo da berem.
Pokušaću, i pored puno posla, da ispratim postavljanje vina od crvene ribizle.
Dakle, prvi deo sam obrao.
Bilo je nešto jače od 21 kg (računam da je to jedna trećina).
Uobičaijo sam da ih stavim prvo u zamrzivač. Da se dobro smrznu a onda ih odmrznem. Na taj način dobijem više soka. Naime, prilikom zamrzavanja voda se kristališe i pokida ćelijsku opnu. Kad se odmrzne onda sva tečnost iz unutrašnjosti ćelije postaje slobodna.
Evo, stavio sam tih 21 kg u ovu plastičnu posudu od 50 litara da se odmrzne pa ću onda izmuljati i dosuti nešto vode.
Ali o tome ću pričati kad budem napravio.
Sada je na odmrzavanju i potrajeće to do kasno tako da ću tek sutra dalje s poslom.

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #1 Poslato: 12. Jul 2010, 18:55:34 »

I, dokle si stigao? Smiley
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 13. Jul 2010, 22:17:58 »

Други дан, после одмрзавања, рибизла је добро изгњечена (изгажена ногама) и на сваки килограм рибизле додао сам 1 литар воде а потом сам све то испресао у преси за грожђе, и то преко крпе.
Резултат оваквог пресања је (скоро) бистри сок рибизле.
Овог сока сам добио око 33 литре.
После тога сам извадио прилично суви дроп из пресе, растресао га, и додао у њега још 12 литара воде, те оставио све сат-два да се мало мацерира, а ја сам у међувремену узео нешто оног испресаног сока и у њему отопио 8 кг шећера те ставио све на ватру те довео до пред тачку кључања а онда оставио на тој температури 10-ак минута.
Потом сам испресао и ногу количину намоченог дропа рибизле и добио скоро свих оних 12 литара додане воде у лонац, али сад у облику доста разређеног сока рибизле, али киселог и са окусом црвене рибизле.
кад сам све то помешао, укључујући и инвертовани шећер. Добио сам 51 литру заслађеног бистрог сока рибизле којему сам измерио специфичну тежину и киселине.  Специфичном тежина је била 1072 и имао је 9 грама киселине по литри.
Тада сам отопио још једну килу шећера и инвертовао га а у овај мошт сам насуо 50 грама натријевог карбоната што по рачуну треба да киселине спусти на 7,5 грама по литри.
Тад сам мошт сумпорисао те насуо у њега дехидрирани бордо квасац те квашчеву храну.
Ево, мошт сад ври, лепо тихо и уједначано, са јако мало пене.

Данас сам набрао још 30-ак кила нове рибизле и ставио је у замрзивач а сутра ћу је одмрзнути и прекосутра цели поступак понављам и сад пуним други балон од 70 литара.

(ја у ствари не знам колики су ови балони, нису моји, позајмио сам их, а мислио сам да су 54 литре. Међутим, у овом првом имам сад око 52 литре мошта и он још ни издалека није пун! претпоставлјам дакле да је, можда, око 65 читара, а претпостављам да је и други, иако је опет другачијег облика, исто толико, тако да ћу од нове рибизле направити толико вина да допуним овај први балон и напуним други јер ћу сад од 30 кг направити 75 литара мошта)
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 16. Avgust 2010, 10:16:57 »

Imao sam nameru da ispratim ove godine proizvodnju vina od crvene ribizle redovnim prilozima sa fotografijama ali se onda nešto poremetilo u planiranju poslova pa nisam to uradio.
Evo, vino mi je sad prevrelo i bistri se.
Za nedelju-dve ću ga otočiti jer još uvek nije potpuno bistro.
Ali probali smo ga juče prvi put. Izvukao sam jedna bokal. Ponovo je odlično!
Stono vino sa nekih 12% alkohola i 7,5 grama kiselina po litri, izrazito crvene boje i fantastičnog voćnog bukea.
Imam ga oko 120 litara.
Ove ću godine probati da deo šampanjizujem ili bolje rečeno napravim proseko od njega.
Radiću to u bocama od pola litre sa onim čepom na žici. Dakle, neću staviti puno šećera, možda najviše 5 grama po litri i minimalno svežeg šampanjskog kvasca. prošlih godina sam to radio u litarskim bocama i sa dosta kvasca te 7 grama šećera po litri, i bilo je odlično, sa samo jednom manom, a to je da se formira novi talog koji, kad se boca otvori, krene na gore. Zbog ovoga samo je prva čaša bistra a onda krene mutljag.
Sada, računam, sa manje šećera i naročito manje kvasca, biće puno manje taloga a činjenica da je flaša od pola litre, kad se otvori, može odmah da se napune, recimo, 3 čaše (pažljivo sipajući da se eventualni talog ne podigne) i tako ću dobiti bistri proseko.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #4 Poslato: 16. Avgust 2010, 12:44:24 »

Kod proizvodnje sampanjca,talog resavaju tako sto flase pre sekundarnog vrenja zatvore cepovima kao za pivo.Onda flase okrenu grlicem na dole.Povremeno ih okrecu za cetvrtinu kruga,tako da talog polako sidje do cepa.Onda grlice flasa uranjaju u neki bazencic u kojem je temperatura neke tecnosti(ne znam tacno koje) u dobrom minusu.Talog se zamrzava pri cepu,od pritiska ledeni cep izleti,a sa njim i talog.Onda se zatvara cepom sa zicom i to je to.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #5 Poslato: 16. Avgust 2010, 13:14:05 »

Improvizacijom može da se postigne isto to što piše Sale, samo se boce okrenute na dole zranjaju u granule tečnog azota, pa kada se stvori ledeni čep od taloga, boce se uspravljaju, otvaraju, pritisak iz boce izbija ledeni čep taloga a boca se zatvra dugim čepom sa žicom. Visina ledenih granula, odnosno dubina u kojoj se zaranjaju boce treba da bude oko 1 cm višlja od količine taloga u bocama. Sama nabavka azotnih granula nije problem, samo treba se raspitati za proizvođača, i biti oprezan u rukovanju da se nedodiruju golim rukama jer dolazi do stvarnja plikova od niske temperature. Uspešno se mogu tranportovati granule u vikend frižiderima.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 17. Avgust 2010, 01:18:21 »

Vi ovde govorite o šampanjizaciji.
Ja neću da šampanjizujem nego da "prosekujem".
Razlika između šampanjca i proseka ima više ali je najznačajnija u tome što u proseku ima daleko manje ugljendioksida nego u šampanjcu. Istina, ja sam pio i neke proseke sa nešto više sode ali u principu proseko ne bi trebalo da bude jako šampanjizovan.
Slično se i tradicionalno pivo visokog vrenja šampanjizuje u sekundarnom vrenju pri čemu se uopte ne stvara talog ili vrlo malo.
Tako bi moralo biti moguće napraviti i proseko pa samim ti m otpada veoma zahtevna operacija odstranjivanja taloga iz flaše.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 02. Decembar 2011, 23:11:11 »

Imam u bašti 15-16 žbunova crvene ribizle koji jako dobro rađaju i svake godine moja gospa sprema raznorazne stvari od plodova a i u zamrzivaču imam bar 10 kila . Ove godine mi se osušio dobar deo roda jer niko nije hteo da bere. Već sam bio skoro rešio da ih povadim iz bašte...kad ono , međutim. Pročitah u Jovićevoj knjizi o spravljanju vina da se i od ribizli može spremiti odlično vino , a sada pročitah i ove impresije ovde. sada sam već siguran da ribizle neću povaditi iz bašte , žena je dobila striktno naređenje da ne dira ribizle iz zamrzivača....Bože zdravlja , na leto i ja pravim sortno vino od crvenih ribizli... Grin
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 08. Mart 2012, 19:30:02 »

Molim nekog , ko se razume u to , da mi objasni kako da orežem moje ribizle ? Imam 15 žbunova crvene ribizle , starih 5-6 godina i u punoj rodnosti. Žbunovi su dosta razvijeni , ne mnogo visoki ( do 1 m. ) ali vrlo razgranati , jer sam ih ja do sada malo podrezivao pri vrhu . Jesenas sam ukopao između žbunova ribizli , na oko 30 cm od biljki po 1 punu lopatu stajskog đubriva , pa se nadam dobroj berbi Hvala
P.S. Sve za vino od ribizli!  Grin
Sačuvana
dadoxxl
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #9 Poslato: 21. Mart 2012, 07:03:59 »

Orezu se sve starije grane,a to se vidi ,koje su grane starije po boji i kad je odrezete starije grane su suplje iznutra.Ukloniti sve starije grane iznutra koje su stare 3 -4 godine,a ostaviti sve mladje grane.Nikako sjeci na vrhu.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 21. Maj 2012, 11:52:34 »

Orezu se sve starije grane,a to se vidi ,koje su grane starije po boji i kad je odrezete starije grane su suplje iznutra.Ukloniti sve starije grane iznutra koje su stare 3 -4 godine,a ostaviti sve mladje grane.Nikako sjeci na vrhu.
Iako malo kasno , zahvaljujem na odgovoru. Ove mere ću sprovesti na proleće.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 26. Maj 2012, 17:20:08 »

Pošto sam na listovima mojih grmova ribizli primetio grinje , oprskao sam akricidom Armada protiv grinja
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 12. Jun 2012, 13:18:53 »

Kako se određuje trenutak za branje crvenih ribizli? Da li se meri Ekselovim širomerom količina šećera ili se ide na odokativnu metodu?
Ja mislim da su moje ribizle već pri kraju zrenja , jarko su crvene , mada su malo nakisele po ukusu. Mislim da su , za 10 - 12 dana , zrele za branje i ondak idu u vino.  Grin
Sačuvana
ChatNick
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 14. Jun 2012, 12:40:34 »

Citat
Slično se i tradicionalno pivo visokog vrenja šampanjizuje u sekundarnom vrenju pri čemu se uopte ne stvara talog ili vrlo malo.
Tako bi moralo biti moguće napraviti i proseko pa samim ti m otpada veoma zahtevna operacija odstranjivanja taloga iz flaše.

Samo da se nadovežem na ovu temu. I kod piva visokog vrenja ostane sediment, ako se radi u kućnim uslovima, bez filtracije i mnogih drugih metoda koje su vezane za industrijsku (odnosno slozeniju) proizvodnju. Jedino što je pivo visokog vrenja pogodno za kućnu proizvodnju jer se pravi talog koji se dosta teze meša sa samim pivom pri otvaranju boce.
Postoje i načini za "kućno otklanjanje" sedimenta iz boca. Jedan je veoma prost, ali ne znam gde kod nas ima da se nabavi, a radi se o jednostavnom patentu "duplog čepa":
http://www.youtube.com/watch?v=B2PPBmJZFd0
odnosno:
http://sedexbrewing.com/
Nažalost ovog patenta nema kod nas. Možda neko ima mogućnosti da sam napravi. Bio bih mu prvi kupac. Smiley

Drugi, pouzdaniji, način je čuvanje pića u amosferi sa CO2 sa povišenim pritiskom. Prevedeno na "naški" - videli ste svi metalne buriće u kafićima koji su priključeni na CO2 boce, a koji se "toče" na točilicama na šanku. Ovakvo pivo se prethodno odvoji od taloga (i sekundarnog taloga), industrijski se filtrira, ali u suštini kućna proizvodnja je pokazala da se već nakon 15 dana sav kvasac istaloži, te stoga 99% se ukloni prostim zatvorenim presipanjem sa odvajanjem taloga. Zatim se pretočena tekućina stavlja u posudu sa CO2 pod pritiskom i to je sva mudrost. U zavisnosti od pritiska koji regulišemo na CO2 boci zavisiće i stepen "gaziranosti".
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 20. Jun 2012, 21:01:19 »

Danas sam počeo branje crvene ribizle.  Nabrao sam 7,5 kg a nisam ni pola obrao. sve sam odmah stavio u zamrzivač.  Grin
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.111 sekundi sa 21 upita.