28. Oktobar 2025, 23:46:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vino od crvene ribizle  (Pročitano 73800 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 23. Jun 2012, 17:07:19 »

Pa , skupilo se 15 kg ploda ribizle. Ima još par kg po zamrzivačima . Sada imam dvoum kada da počnem sa muljanjem pa ceđenjem itd , da li sada , po vrućini ili da sačekam septembar pa po ladovini. Može pomoć ?
P.S. Tako ti je to kada se čovek u srednjim ( Grin) godinama uči....
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #16 Poslato: 11. Oktobar 2012, 08:43:40 »

Ipak sam prednost dao šljivama , kruškama i grožđu , tako da ću tek ovih dana da pristupim muljanju ribizli. Ceo tok događanja ću da izosim ovde.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 19. Oktobar 2012, 20:16:41 »

E , dakle ovako. Pre 3 dana sam izvadio ribizle iz zamrzivača , oko 15 kg , i ostavio ih preko noći da se odmrznu. Ujutru sam nalio 14 l. vode i ostavio da malo macerira . Potom sam , preko rešetke i sita dobro izmuljao , ocedio , procedio i izstiskao ribizle - ručno jer je bila mala količina. ubacio sam 20 gr. sode-bikarbnone ( da smanjim kiseline )i 5 gr vinobrana. Dobio sam oko 25 l ribizlinog soka. U onaj isceđeni deo ribizli nalio sam 5 l vode i ostavio 2 sata , takođe da upije mirise i ukuse ( nisam baš merio , ali mislim da sam potom iscedio i više od tih 5 l ). Iz šire sam uzeo 8 l i u njemu otopio 6 kg šećera - izmerio sam potom 92 stepena eksela ,. što bi reklo oko 21 % šećera što će reći 12,5 %vol alkohola budućeg vina. Ostavio sam sve to da prenoći pa sam sutradan ( juče) po propisu otopio 10 gr vinskog kvasca ,, Vrelko'' , pa ga ostavio u 6 l. šire preko noći. Danas sam nalio tu ,  malko zagrejanu širu ( na 35-40 stepena) u bure sa ostalom širom . Mislim da imam nešto više od 30 l. šire.Sada mi ostaje samo da sačekam , da kvasac odradi svoje.
P.S. Ja sam sve to slikao , ali , kako mi rekoše deca ,  ovaj stari komp sa koga pišem nešto zeza a lap-top stiže sa popravke sledeće nedelje pa ću izbaciti slike čim mognem.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 19. Oktobar 2012, 21:04:53 »

Uspeo sam !! Deca pomogla , što jes'jes... Grin

Dakle , ovo su ribizle u kofi nalivene vodom

ribizle spremne za gnječenje

ručno muljanje i gnječenje

izgnječene ribizle

suvi drop od ribizli. Ja ih baš nisam gnječio do poslednje kapi soka , ostavio sam malo duše u njima da maceriraju još 2 sata

Ručno ceđenje

Posle ponovnog maceriranja od 2 sata, ribizle spremne za ceđenje

e , sad sam mu izvadio dušu...

Burence je od 40 l. Ova barica okolo nije od vina ...
( U pozadini burići sa kominom za rakiju . Otočio 50 l. vina)

Bože zdravlja , biće vina....
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #19 Poslato: 23. Oktobar 2012, 23:43:06 »

Danas sam , posle 3 dana burnog vrenja sa dosta pene na površini , otočio širu sa grubog taloga . To je izgledalo ovako :

Ceđenje šire kroz cedilo i kućnu cediljku

Oceđena šira

Oceđena šira u buretu

Pošto je ostalo dosta prostora u buretu , napravio sam plivajući pokrivač kao na slici : ispod plastika kojom se pokriva - potapa kiseo kupus il' turšija u buretu a iznad plastična folija od džaka , isečena po meri.  Obe stvari plivaju po površini šire pa sam na to stavio poklopac od kantice ,, Eurokrema'' a u njega sam sipao 5 gr. vinobrana ( slobodna procena težine) i dobro zatvorio bure. Otvoriću ga za dan -dva , dok se ne završi burno vrenje , pa tek za mesec dana.

Ovo je talog koji sam odbacio. Nisam ga baš bukvalno odbacio , nasuo sam 1 l. vode i ostavio u podrum. Možda i bude malo vina i od ovoga.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 23. Novembar 2012, 17:58:26 »

Pa , prošlo je mesec i po dana od muljanja ribizli. Izvadio sam crevcetom 1 l vina. Vino je odlično , vrlo lepog ukusa , ima jednu slatku žicu i malo rezni . Vrlo je pitko. Moja madam je oduševljena , a i ja . Dogodine , Božezdravlja , napraviću veću količinu.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 30. Jun 2013, 23:25:54 »

Pošto sam primetio da se ribizla tu i tamo kvari , danas sam je obrao. Ima oko 12 kg. ploda. Prošle godine sam je vrlo loše orezao pa sada plaćam cenu. Obranu ribizlu sam odmah stavio i zamrzivač, da sačeka jesen.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:05:39 »

Danas sam , posle berbe grozdja , pristupio i cedjenju ribizli. Po zamrzivacima se sakupilo jos 5-6 kg ploda pa ukupno imam oko 18 kg. Nalio sam 20 l. vode jos jutros pa sam predvece iscedio , i u suvi ostatak ponovo nalio jos 10 l. vode. To cu ostaviti preko noci da odstoji pa cu sutra ujutru da procedim. U procedjeni sok od ribizle ubacio sam 20 gr, sode - bikarbone i 5 gr. vinobrana. Takodje cu ujutru da yagrejem 6 l sire i da ubacim 6 kg. secera. I , to je to, ide u stakleni balon sa vranjem.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 06. Oktobar 2013, 22:02:15 »

Kada se dobro potrudim neke stvari sam možda u stanju i da razumijem, ali ovu sodu bikarbonu baš nikako. Nemoj pogrešno da shvatiš, samo pitam zašto to radiš.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #24 Poslato: 06. Oktobar 2013, 22:07:02 »

I meni je proslo isto kroz glavu kada sam procitao - zasto soda bikarbona?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #25 Poslato: 07. Oktobar 2013, 21:57:00 »

Soda bikarbona se ubacuje da bi se smanjila kiselost soka od ribizli , jer sa  relativno niskim % šećera postoji opasnost od ukišeljavanja kljuka pre proviranja. I sa ubačenih 20 gr. sode bikarbone , ostaje sasvim dovoljno ukupnih kiselina da bi buduće vino bilo pitko i fajn.
Taj savet sam pročitao negde u nekom receptu za ribizlovo vino , primenio sam prošle godine i bio sam zadovoljan rezultatima mog rada.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 07. Oktobar 2013, 22:16:54 »

Ostavi se loših savjeta. Kiseline si inače smanjio vodom kojom si dodavao. Mislim čak i previše, mrzi me da idem detaljnije ali ako treba nije problem. Ta opasnost zbog nižeg procenta alkohola je uklonjena dodavanjem šećera, ali je to priča koja nema veze sa kiselinama u voćnom vinu. I dalje ne vidim šta u svemu tome traži soda bikarbona?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #27 Poslato: 07. Oktobar 2013, 22:24:55 »

Ostavi se loših savjeta. Kiseline si inače smanjio vodom kojom si dodavao. Mislim čak i previše, mrzi me da idem detaljnije ali ako treba nije problem. Ta opasnost zbog nižeg procenta alkohola je uklonjena dodavanjem šećera, ali je to priča koja nema veze sa kiselinama u voćnom vinu. I dalje ne vidim šta u svemu tome traži soda bikarbona?
Pa , izgleda da je to ipak bio loš savet...ali vino je prošle godine bilo slatkasto na ukus ( pobio sam sve kiseline) , na opštu radost moje gospođe i komšinica , koje su ga onako slatkastog vrlo rado pile...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 08. Oktobar 2013, 13:39:50 »

Verovatno se fermentacija nije zavrsila pa je ostalo secera,zato je imalo sladak ukus.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #29 Poslato: 09. Oktobar 2013, 21:04:43 »

Verovatno se fermentacija nije zavrsila pa je ostalo secera,zato je imalo sladak ukus.
Upravo to , uhvatilo hladnije vreme pa nije fermentiralo do kraja.
Sad , beše kako beše , ponovio sam ceo postupak od prošle godine pa će da vidimo rezultate. Ako vino bude nalik prošlogodišnjem , ja zadovoljan.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.097 sekundi sa 22 upita.