15. Mart 2025, 08:23:23 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakije i destilati od jagodastog voća  (Pročitano 82282 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
maldoror
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 13. Avgust 2018, 13:18:23 »

Pozdrav !
Pripremio sam jučer kljuk od kupine. Imao sam 10tak kila svoje i kupio još 30kg kupine s plantaže. Propustio sam ih kroz sokovnik da se usitne. Koštice nisu uništene ili zdrobljene. Na kraju sam pomješao sok i usitnjenu masu. Stavio sam enzime. Išao sam mjeriti ph i tu me iznenadilo da su i moje kupine i te sa plantaže imale prirodno 2,8ph. Nisam naravno dodavao kiselinu nakon rezultata tog mjerenja. Ima li netko isto iskustvo? Da li je to preniski ph? I još pitanje za koštice.. vlasnik plantaže radi vino od kupina i kaže mi da nakon tjedan dana koštice padnu na dno i da se mogu odvojiti od ostatka. Trebam li odvojiti koštice prije destilacije? Jesu li koštice od kupine potencijalno otrovne? Kaže mi vlasnik plantaže da su one navodno inače ljekovite.. nisam baš siguran u to pa ako netko zna odgovor bio bih mu zahvalan.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 13. Avgust 2018, 14:25:27 »

Prenizak je to pH za zrelu kupinu,za koju se u proseku kreće 3.2-3.5.
Koliki je šećer?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
maldoror
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 13. Avgust 2018, 14:30:58 »

Šečer nisam mjerio. Nisam imao mjerač.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 13. Avgust 2018, 14:43:26 »

Pa pitaj vlasnika plantaža od kojeg si kupio,on vjerovatno zna čim pravi kupinovo vino.
Mada po tom podatku pH,ako je stvarno takav bojim se da ni šećer nije sjajan.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
maldoror
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 13. Avgust 2018, 15:18:57 »

Da, pitat ću ga. Hvala
Sačuvana
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #95 Poslato: 21. Maj 2020, 11:36:38 »

Može li neko da objasni kompletan postupak pripreme komine od jagode? u mom slučaju bih je dezintegrisao  skoro do soka pa stavljao u kacu sa vodenim dihtungom uz dodavanje enzima i selekcionisanog kvasca, šta je još potrebno da komina ostane zdrava i pravilno fermintiše do kraja.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 21. Maj 2020, 11:58:01 »

Prije svega je potrebno da materijal bude zdrav, a bitna je i kontrola temperature. Kao i kod drugog voća destilacija odmah nakon završene fermentacije.
Sačuvana

Čehov
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #97 Poslato: 21. Maj 2020, 12:00:23 »

Poželjan PH, korigovanje šećera?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 21. Maj 2020, 12:04:58 »

Šta ti u stvari očekuješ od rakije od jagode? Eventualno možeš korigovati pH,mada ja ne bih dirala ako je tu do 3.4.Šećer batali ili pređi na liker.
Sačuvana

Čehov
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 21. Maj 2020, 12:48:27 »

Ne očekujem vrhunsko piće jer sumnjam da to može ali aromatičnu rakiju od jedno 40-ak stepeni, ugodnu na nepcu i mirisu bih već poželeo, mišljenja sam da bi to piće bilo interesantno.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 21. Maj 2020, 13:13:49 »

Od jagode ne očekuj previše.Koja količina? Svi principi kod destilacije i fermentacije kao kod drugog voća.
Sačuvana

Čehov
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 21. Maj 2020, 13:22:52 »

Princip destilacije se podrazumeva i to ću sprovesti nego koliko sam mogao da zaključim najteži deo je priprema i očuvanje zdravog kljuka.Količina će zavisti od cene, moj kraj je jagodarski i tek je počela sezona, prodaja im jako teško ide i cena je bila već pala na 70din danas se povratila na 100din po kg, ne želim nikome zlo ali ako bude cena tih 70 i ispod, uzeo bih par stotina kilograma ali sačekaću još petnaestak dana pa ćemo videti, u svakom slučaju barem bih uzeo eksperimentalnu količinu.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 21. Maj 2020, 13:38:16 »

U redu, kad bude vreme napiši pH i sadržaj šećera.
Ja sam prošle godine radila sa voćem koje po izgledu liči na jagode ali raste na drvetu. Raste samo na primorju, arbutus unedo i od njega portugalci prave nacionalno piće. Fermentacija je bila na 16 C, uz selekcionisani kvasac a nakon fermentacije imala sam taman količinu za jednu dvostruku destilaciju. Prvi put mi se desilo da sam odvojila 5% prvjenca iako je materijal bio zdrav. Jednostavno svako voće ima svoju specifičnost i kad sam rekla uobičajeni principi mislila sa na suštinu ali odvajanje frakcija se mora pažljivo pratiti.
Drugu destilaciju sam završila na 68vol%, i tek nakon 3 mjeseca se osećao intenzivno miris samog voća. Ne kažem da ta rakija nije pitka i prijatna ali daleko je od vinskog destilata ili voća poput jabuke i šljive.
Sačuvana

Čehov
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 21. Maj 2020, 13:45:42 »

Uredu, zahvaljujem na informaciji.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 21. Maj 2020, 14:43:08 »

Kod pasiranja možeš dodati 2gr/100kg askorbinske kiseline zbog očuvanja oksidacionih procesa.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.024 sekundi sa 21 upita.