06. Decembar 2024, 08:44:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od mesanog voca  (Pročitano 71567 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 04. Septembar 2014, 10:18:37 »

Uvijek je moja preporuka u ovakvim situacijama, probaj pomiješati uzorke u određenim proporcijama. Ako ti se nešto od toga svidi, ili ne svidi, znat ćeš šta dalje raditi. Uvijek može savjet ili odgovor na pitanje, ne samo od mene. Pitaj slobodno!
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
stopciger
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 04. Septembar 2014, 15:01:16 »

Hvala puno....pozdrav
Sačuvana
stopciger
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 04. Oktobar 2014, 00:21:57 »

Uradih kako ste rekli, znaci izmesah prethodno dobijenu rakiju od kajsije, breskve i nektarine s novodobijenom od dinje........odnos pola pola.....mislim na litre , kao uzorak.....aroma i ukus neverovatno lep, aroma mirisna......od sada bez dinje nista. Jeste da nije toliko izdasna, ali daje zacin neverovatan. Preporucujem kao provereno lepu kombinaciju......pozdrav
Sačuvana
Vanja123
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux / Sony Ericsson LT18i
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 16. Januar 2015, 00:25:01 »

Pozdrav drustvo!
Potreban mi je savet. Pecem uskoro jabuku I bas bih da probam na cega ce liciti ako ubacim dunju! Imam tonu jabuke I ne znam koliko kg dunje trebam I kako da je spremim.
Hvala unapred!
Poz Smiley
Sačuvana
Brankopo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 34.0

« Odgovor #34 Poslato: 16. Januar 2015, 13:52:00 »

ниси нам рекао каква је то дуња ?

Сирова - конзумна или укомљена, ферментисала, спремна за дестилацију ?

Имаш око тону јабуке, то је добро, али што кријеш колико имаш дуње  Smiley

Све је то важно, и утиче на квалитет савета.
Sačuvana
Vanja123
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux / Sony Ericsson LT18i
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 16. Januar 2015, 17:50:06 »

Nemam nista , tek cu da kupim dunju , znaci kakva god da je u Rodicu , Idei...i hocu da je ubacim u prepek pa ne znam kako sta... K
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 17. Januar 2015, 22:41:55 »

imas  u  firmi  asagro jedno 600 700 kila na stanju, oni  trguju sa  vocem  a  kupili su  ga  od mene. sad nekad je to  bila prva klasa al stojanjem onog sto  nisu  prodali,  nesto se pokvarilo  a nesto je  jos  ok sad  posto ce ti   to  prodati ne znam to  moras  sa  njima da vidis, od mene  su  je kupovali po  65 din al  mislim da  bi   gazda  to sad  dao jeftinije  jer  vise nije da se iznese  u  radnje. samo    mene  ne pominji da sam  ti  o  ovome ista pricao jer me jos nije ispatio do kraja. HVLA  NA  RAZUMEVANJU
Sačuvana

IMA TU NECEGA
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 11. Oktobar 2016, 09:58:19 »

Pozdrav ljudi,
Kad budem završio sa pecenjem rakije ostaće mi tridesetak litara meke rakije od breskve, kruške i jabuke. Imam desetak litara od istog voca od prošle godine neke rakije koje nisam prepekao nego ostavio za probu, tj.da uporedim sa prepekom.  Obzirom da neću imati dovoljno za kazan od 100l, možda će mi faliti 15-20l da bih napunio do nekog minimuma da bih to prepekao,  da li da dodam vodu ili da dodam rakije koja će mi ostati od prepeka jabuke, koji tek treba da uradim?
Sigurno ovo zvuči čudno, ali da ne bih bacio ovo, neka bude kako bude ☺
Hvala
Sačuvana
poluamater
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 11. Oktobar 2016, 13:16:36 »

Pozdrav ljudi,
Kad budem završio sa pecenjem rakije ostaće mi tridesetak litara meke rakije od breskve, kruške i jabuke. Imam desetak litara od istog voca od prošle godine neke rakije koje nisam prepekao nego ostavio za probu, tj.da uporedim sa prepekom.  Obzirom da neću imati dovoljno za kazan od 100l, možda će mi faliti 15-20l da bih napunio do nekog minimuma da bih to prepekao,

''Minimum''  svakog kazana je do oko 20 % njegove zapremine iz razloga da pjena koja se stvara pri ključanju komine, ne bi '' vrcala i skakala  '' po kapku kazana pa kad spekne onda ju je teško očisiti. Što će reći da ako stavimo bilo koju manju količinu kljuka ili '' meke '' rakije za prepicanje ne možemo pogriješiti , samo ćemo morati manje energije da utrošimo sa kraćim vremenom . Radi poređenja uzmimo lonac od recimo 10 l , u kojem možemo da skuvamo 8 l čorbe a možemo i 1 l , zavisno jesu li gosti se prvo najeli kod kuće pa došli ili su došli gladni . Cheesy .

da li da dodam vodu ili da dodam rakije koja će mi ostati od prepeka jabuke, koji tek treba da uradim?
[/quote]

Ja vodu koristim isključivo za rashlađivanje u tabarci i za pranje kazana jer je besmisleno razređivati '' meku '' rakiju  ( kao i kominu )  zato što je rakija već rastvor vode i alkohola , a pogotovu da bi se dobio minimum količine  u kazanu , stoga je pametnije ili ne dodavati vodu ili dodati meku rakiju da bi se dopunio kazan ili prepeći samo  tu količinu koju već imaš ili sačekaj dok ne skupiš dovoljnu količinu , jer neće se rakija pokvariti neblagovremenim prepicanjem , čak šta više biće i bolja .

Sigurno ovo zvuči čudno, ali da ne bih bacio ovo, neka bude kako bude ☺
[/quote]

Zvučat će čudno samo u slučaju ako baciš to ili  ako ne baciš a dodaš vodu . A biti će onako kako je od početka urađen proces prerade voća za kominu , proces fermentacije i do procesa destilacije .

Sad je do ličnog stava vlasnika buduće prepečenice , da li će pojedinačno prepicati meku rakiju od jedne vrste voća , pa dobiti aromu , miris , ukus i ostalo , ili će da sve to smućka  pa  zajedno  prepeče , pa šta ispadne od toga , jer svaka pojedinačna situacija je različita od druge , zavisno od potreba, želja  i mogućnosti .Ali u svakom slučaju osim ako '' ne baciš sve to ''  ispast će  (kao što neko reče na forumu)  rakija ''za ljudsku upotrebu ''  Cheesy
Pozdrav i uživaj uz buduću prepečenicu sa društvom  Thumb

P.S. javi nam utiske sa upoređivanjem rakije od prošle godine koju nisi prepekao  sa prepekom .
Sačuvana

od rakije nema bolje žene , po tri dana ona ljulja mene
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 11. Oktobar 2016, 19:55:07 »

Pa da počnemo  Cheesy
Mislio sam da za moj kazan od 100l je neki minimum 50l, tako sam negde pročitao, možda grešim.
Svakako neću imati toliko, ali ako ubacim svu meku, jačina  će biti oko 30%.  Kad dodam neprepecenu koja ima oko 45% i ima je desetak litara, jačina u kazanu će biti odokativnom metodom oko36%... A obzirom da težimo da se prepek radi sa 25-30%stepeni u kazanu, dodavanjem destilivabe vode bih doveo na minimalnu jačinu od 25%...e tada bih imao možda 50L...  Ovo sam sve otprilike pisao, jer ni sam ne znam tačno količine...
I od prošle godine mi je ostalo po malo meke, ali to sada ima odvratna miris i već sam bacio...
Rakija neprepecena, tj. Srce rakije od prve destilacije se ne može porediti sa prepekom.  Ja sam to znao ali sam ostavio da bih uverio i nevernike
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 11. Oktobar 2016, 20:10:31 »

Minimalna količina meke rakije koja ostaje u drugoj destilaciji može da bude svaka ona koja sa par centimetara pokriva dno kazana. U drugoj destilaciji kod "potpunog" iscrpljenja alkohola (2-3 stepena na luli) ostane u kazanu cca. 45% početno usute zapremine meke rakije u kazan. Normalno, usute meke rakije propisne jačine.

Ako ipak strahuješ onda informacija da ostane i više ako ne ideš do ovakvog potpunog iscrpljena, a još više ako destilaciju prekineš sa konačnim hvatanjem srca rakije. Ne žališ valjda za nekoliko litara patoke ako je bila dilema da li destilovati ili ne.

Bez obzira šta uradio, svedi to sve na 27-28 stepeni, ne zbog kazana nego zbog rakije, i slobodno radi destilaciju kao da si napunio kazan.  
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 11. Oktobar 2016, 21:40:58 »

Nisam nikada merio to što ostane posle druge destilacije u kazanu.  Ja nju kad radim, prekidam je kad na luli padne ispod 50%,pa onda degustiram i čim mi se ne dopada, prekidam. Obično je to oko 45%...a između 50i45% bude manje od 2l,otprilike...
SAD nisam siguran da ste me razumeli, u pitanju je meka rakija od prve destilacije. Ostala je jer nije mogla da stane u kazan kad sam radio drugu... Patoku od druge destilacije ne čuvam ☺
U dilemi sam da li i prvence da ubacim od istih rakija...
Dakle, ubacujem u kazan meku, onu staru neprepecenu i  svedem vodom na 27-8 i cepam ☺
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 11. Oktobar 2016, 21:56:12 »

Razumio sam te potpuno. Sve meke rakije plus ono malo "srcuše" na pitkoj jačini iz prve destilacije koju si koristio za uporednu degustaciju.
Citat
...na 27-8 i cepam
Cepaj!  Cheesy Jedino ne znam šta da ti kažem za prvence. Imaju u sebi dosta aromatskih sastojaka u većoj koncentraciji pa kada se sudare u mješavini mogu i da strše, i vuku svako na svoju stranu. Možda je bolje bez njih, i ići na neku umjereniju varijantu koja onda može bolje da podnese sve skupa na jednoj kamari. Možda!!!!!  
Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 11. Oktobar 2016, 22:31:04 »

Ok. Onda bez prvenaca, ionako su mi potrebni za druge stvari
Javljam šta ispadne, samo da nađem vremena da to uradim  Grin
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.