goks
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #120 Poslato: 12. Decembar 2013, 11:19:24 » |
|
Prvo moje prošlogodišnje vino sam upropastio, krivac je vazduh u staklenom balonu i nedovoljna količina vinobrana, vođen onom teorijom da je i 5 grama vinobrana dovoljno na 100 litara ako je grožđe zdravo. Do leta je sve bilo ok, ali u toplijem periodu godine iako je vino u prilično stabilnom podrumu pojavio se cvet kada sam se vratio sa mora. Sad ga lečim. Ovogodišnje vino, uvek potrebna količina sumpovina i parafinsko ulje u grlić staklenog balona.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #121 Poslato: 12. Decembar 2013, 12:28:40 » |
|
Već ti je odgovoreno Jedino resenje ti je posuda sa plivajucim poklpcem i parafinskim uljem ! Ne slusaj ove mangupe, oni bi da ga ne pijes vec samo da ga gledas.
, tebi treba posuda sa plivajućim poklopcem min od 50l + parafinsko ulje i rešio si problem  , sve ostalo ti je kvadratura kruga, ili ona ženska dilema kako da se p.j.b.š a da ti ne uđe  , nemože  Verujem, samo sto nisam imao prilike da vidim negde kako izgleda to sa plivajucim poklopcem i tim uljem, pa sam skeptican, ali potrudicu se da pronadjem negde na netu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #122 Poslato: 12. Decembar 2013, 12:31:38 » |
|
Prvo moje prošlogodišnje vino sam upropastio, krivac je vazduh u staklenom balonu i nedovoljna količina vinobrana, vođen onom teorijom da je i 5 grama vinobrana dovoljno na 100 litara ako je grožđe zdravo. Do leta je sve bilo ok, ali u toplijem periodu godine iako je vino u prilično stabilnom podrumu pojavio se cvet kada sam se vratio sa mora. Sad ga lečim. Ovogodišnje vino, uvek potrebna količina sumpovina i parafinsko ulje u grlić staklenog balona.
Naveo sam vec da planiram flasiranje iz raznoraznih razloga, pa mi je eto bilo bitno da ga sredim i zastitim do tog trenutka. Dobio sam puno odgovora, tako da se nadam da nece biti problema...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #124 Poslato: 12. Decembar 2013, 16:22:58 » |
|
 hvala na objasnjenju... Problem je sto nemam sudove do 300 litara koji imaju slavinu, vec vino drzim u staklenim balonima sa otvorom na vrhu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brankopo
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #125 Poslato: 12. Decembar 2013, 20:45:23 » |
|
Пратим ову тему данима и чини ми се да се не разумете.
Марко каже : nego 6 balona od 50l (300l vina), .........................
Чини ми се да треба овако: Марко напуни 5 балона до врха, затвори их. Остаће ти нека количина вина 30-40 л. вина вероватно. Ту количину разли (30-так литара) у мање судове-балоне.
Прохромски суд са пливајућим поклопцем је само за ту количину.
Вероватно да би ти посао завршио и суд од 20 л. Вишак флашираш и пијеш сад одмах, док се не стабилизује она количина у 5 балона.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #126 Poslato: 12. Decembar 2013, 21:05:03 » |
|
Пратим ову тему данима и чини ми се да се не разумете.
Марко каже : nego 6 balona od 50l (300l vina), .........................
Чини ми се да треба овако: Марко напуни 5 балона до врха, затвори их. Остаће ти нека количина вина 30-40 л. вина вероватно. Ту количину разли (30-так литара) у мање судове-балоне.
Прохромски суд са пливајућим поклопцем је само за ту количину.
Вероватно да би ти посао завршио и суд од 20 л. Вишак флашираш и пијеш сад одмах, док се не стабилизује она количина у 5 балона.
Pa to mu i ja kažem, jedan prohromski ili plastčni sud sa plivajućim poklopcem od 50 litra koji naliva vinom iz balona i njega koristi, btw. danas gledao na netu ove plastične sa plivajućim od 100 l cena 45 evra nešto manje od tri puta jeftinije od prohroma! :-) Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #127 Poslato: 13. Decembar 2013, 22:57:12 » |
|
Ova kesica vinobrana na plutajucem poklopcu je bezpotrebna !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #128 Poslato: 14. Decembar 2013, 14:44:16 » |
|
Nije bespotrebna,jer se na ostatcima vina na zidovima suda razvijaju sircetne bakterije,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
malimuzicar
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #129 Poslato: 28. Decembar 2013, 17:57:45 » |
|
Pozdrav svima. Veoma sam srecan sto sam nasao ovaj forum. Imam sledeci problem. Vino pravim jedno 7-8 godina. I do sada je sve bilo uglavnom OK. Ove godine sam oko 20 septembra smuljao 200 kg. Vranca i od toga otocio nekih 50 litra vina (ostalo sam ostavio za rakiju). Medjutim koliko sam mogao da primetim vino u prvih 10 dana nije htelo da vri odnosno nije izbacivalo mehurice u posudu sa vodom (dok je ranijih godina vrenje bilo dosta burno). Mora da napomenem da je i grozdje bilo sa malo secera (siru nisam merio ali sok nije bio bas sladak). Jutros sam hteo da ga pretocim jer sam u medjuvremenu imao nekih obaveza i nisam mnogo obracao paznju na njega (proslo je 3 meseca od muljanja). Kada sam otvorio bure, na povrsini su plivale neke bele mrlje, prilikom pretakanja vino je bilo veoma svetle (bistre) boje a ukus mu je bio kiselo-gorak. Pretpostavljam da zbog male kolicine secera nije doslo do pravog vrenja.
Sta da radim? Da li postoji neki nacin da se ovo vino barem malo popravi?
Hvala svima na odgovoru.
Pozdrav Milan Savic
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #130 Poslato: 29. Decembar 2013, 21:07:44 » |
|
Milane, ja nešto sve sumnjam da možeš bilo šta da uradiš sa tim osim da ga baciš, ako je ostao pod kominom tri meseca od muljanja, sa nedovoljnom količinom šećera, bez završenog vrenja, sa plesnjom (bele mrlje???) na sebi teško da bilo šta može da se uradi, a da je vredno stavljanja u čašu i uživanja u istom  No ovde ima i pametnijih i boljih vinara od mene, ali mislim da ni oni ti neće ništa bolje odgovoriti. Imaš da se uzme širomer koji košta oko 700 din, sa kojim možeš realativno precizno da utvrdiš količinu šećera i da je koriguješ ukoliko ima potrebe, da bi vino bilo kako treba, ovako se malim šećerom u širi, nemožeš očekivati da će fermentacijom da se pretvori u alkohol koji će da spreči kvarenje vina, ako se to što si ti dobio uopšte može tako nazvati. Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
malimuzicar
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #131 Poslato: 29. Decembar 2013, 21:39:38 » |
|
Ne znam sta tacno podrazumevas pod kominom? Vino sam otocio ali sam mozda i tu napravio gresku, jer sam ga otocio posle 2 dana od muljanja (prilikom muljanja sam odvajao peteljke). I meni se cini da necu moci mnogo da ucinim jer je vino slabo kao da ima vrlo malo alkohola u njemu. Prosle godine je vino bilo super. Ko god ga je pio imao je samo reci hvale. Ali tu je vise bila sreca nego moje znanje. Grozdje je bilo sa dosta secera i vrenje je bilo intenzivno. Pretakao sam ga vise puta. I onda sam se polakomio i ove godine nisam uopste obracao paznju i ....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #133 Poslato: 30. Decembar 2013, 08:45:46 » |
|
Ajde ovako slične ,,probleme'' sam imao i ja pre koju godinu, dok mi nije pukao film i odlučio sam da naučim neke stvari, ove godine sam kupio par knjiga na temu vinarstva i uzgajanja grožđa i počeo sam na netu da čitam, pre svega na ovom forumu, vezano za proizvodnju vina, ne tvrdim da sam ekspert ali u u odnosu na pre godinu dana sam mlađi savetnik  tek sad znam koje sam brljotine radio i zašto mi se vino kvarilo, ove godine sam uradio eksperiment sa vinom sa placa dobio nekih 30l vina sa kojim ne da sam zadovoljan, nego sam u praksi sebi pre svega pokazao kako treba. Što se tiče tebe prva greška, grožđe vranac dva dana pod kominom pa otakanje, greška ako si hteo crveno vino, druga greška ne znaš koliki šećer si imao u širi, nisi napisao da li si prilkom muljanja doadavao vinobran ako nisi još jedan minus, zatim temeparatura prilikom vrenja, zatim ostaviti to sve tako tri meseca, sve u svemu dosta je parametara na koje trebaš da paziš prilikom spravljanja vina. Teoretski ako bi to što si dobio bi bilo bez sirćetne kisleline, bi mogao da dodaš vinobran, izmeriš i dodaš šećer, kvasac i uz adekvatnu tempareturu pokreneš ponovo vrenje, mada nisam uopšte siguran na šta bi to ličilo??!  Možda bi neki tehnolog znao više reći ili neko od starih vukova foruma 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
draganpan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 70
|
 |
« Odgovor #134 Poslato: 01. Januar 2014, 19:58:21 » |
|
E, nemogu vise. Listah i listah i nemogu da nadjem diskusiju o vinu koje ima po malo miris na kiseo kupus, ono sto se meni desilo ove godine. Ima li resenja i nacina da se ovo odstrani? Inace to sam primetio pre neki dan prilikom drugog pretakanja, a kolicina nije bas velika i nalazi se u staklenom balonu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
|
|
|
|