andrana
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
Da smo zdravo!
|
|
« Odgovor #165 Poslato: 01. Novembar 2016, 15:30:02 » |
|
Osjeti mi se vino na plijesan, dosta kasno sam ga skinuo sa dropa, jos ga nisam pretocio, kako bi bilo najefikasnije skinuto ukus plijesni
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #166 Poslato: 02. Novembar 2016, 18:46:29 » |
|
Najbolje prepeći u rakiju. Ako ti je baš stalo da imaš vino tada ga treba tretirati sa aktivnim ugljem, količinu ti ne mogu reći. Kreneš sa malo uglja ( nekoliko grama na 100 lit ). U flašama od litre sa različitim dozama. Vino koje će ti biti najdopadljivije određuje dozu. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #167 Poslato: 02. Novembar 2016, 18:53:18 » |
|
Neće mu ni brlja zbog plijesni i ostalog što je dodavao praveći vino biti zadovoljavajućeg ukusa i mirisa. Rakiju od takvog vina sigurno ne može dobiti čak ni nakon tretmana aktivnim ugljem.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #168 Poslato: 03. Novembar 2016, 00:27:50 » |
|
Da, ali uvek može sa time da opere prozore. Bolje nego da baci. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Prse333
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #169 Poslato: 06. Decembar 2016, 17:27:12 » |
|
Vinari, potreban mi je savet, vino mi je od belog grozdja, neprskanac, evo kad natocim u staklenu flasu nije bistro i kao da se vidi da se neka ''gustina" razvlaci kada flasu promuckam?? Sta bi to moglo biti i sta je uzrok, molim vas pomagajte jer je u pitanju kolicina oko 1 500 litara?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #170 Poslato: 07. Decembar 2016, 09:42:51 » |
|
Sluzavost. Pogreska u preradi, drugi puta se raspitati prije proizvodnje tolike kolicine. http://www.vinogradarstvo.com/vinarstvo/bolesti-vina/153-sluzavost-vina
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #171 Poslato: 07. Decembar 2016, 19:55:23 » |
|
Da to je ozbiljna kolicina vina.Najpametnije ti je da uradis analizu u najblizoj vinariji pa da onda pribegnes lecenju. Meni ovaj opis lici na belancevine u vinu, ali sve je to nagadjanje.
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
Prse333
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #172 Poslato: 08. Decembar 2016, 13:49:10 » |
|
Hvala vam na odgovorima, recite mi ako su ove belancevine ima li spasa i koje bi se metode trebale primeniti?? Da napomenem kad se pije nema ni trunke kiseline, cak sta vise pili smo ga jedno vece i bas je dobro islo, nema ujutru da boli glava itd...Takodje me zanima da li ce ovo uticati na rakiju koju kasnije nameravam da pecem. Ja ovo radim amaterski, sa nekim osnovnim znanjem koje sticem putem interneta, od kako sam vinograd preuzeo pod mojom komandom evo treca godina uspeo sam da mu povecam rodni potencijal, ove godine bas mnogo rodilo i eto malo me uhvatilo nespremnog, a i kise su me terale da sve odradim brzinski oko berbe...ne znam gde sam pogresio, Zgmeljao sam ga, ostavio otvor na bacvu i prekrio mrezicom, kada je proslo burno vrenje zatvorio sam poklopac i ostavio samo onaj mali krug velicine olovke koji je takodje urezan u bacvu, posle nekog vremena sam i njega zatvorio. Isto sam radio i prethodne dve godine i vino je bila bistro kao suza i fenomenalnog ukusa. Da nisam mozda prepunio bacvu sada, ima li to nekog znacaja? Svaki odgovor ce mi znaciti i unapred hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #173 Poslato: 08. Decembar 2016, 19:20:04 » |
|
Ja sam razumeo da si pravio belo vino. Tehnologija koju si ti koristio, nije za belo vino, pa nije ni cudo da ti se javljaju belancevine, tanini i puno toga nepotrebnog. U osnovi minimalno ga treba tretirati bentonitom, ali opet ponavljam moras uraditi anlizu. Za sledecu godinu moraces se ozbiljno naouruzati teoretskim znajem.Na ovom forumu imas sve.
Pozz
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
Misko77
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #174 Poslato: 08. Novembar 2017, 08:49:20 » |
|
Možda je neko već pitao i odgovorio na ovo, ali dosta je odgovora i pitanja raštrkano po temama, a ja ovo nisam uspeo da pronađem. Vino mi je oksidiralo, moja greška. Vini kompletom sam proveravao slobodni SO2 i davao je 10mg/l odnosno 20mg/l. Odneo sam na analizu kad sam shvatio da nešto sigurno nije u redu jer je dobijalo narandžastu boju i ukus na oksidirano. Rezultat analize je bio 0 mg/l za oba... Odmah sam stavio 30g/hl u oba i maksimalnih preporučenih 80g/hl PVPP. Da se vratim na početak: muljanje sa enzimi + K-mbs (10g/100kg) + askorbinska (5g/100kg), taloženje ledom 24h, zasejavanje kvasaca na odgovarajućoj temp, burno vrenje sa prašnim poklopcem, tiho zatvoren poklopac strečom i vrenjača, prevrelo do 0 na širomeru. JEDINA greška (po meni) je što po završetku vrenja nisam stavio 10g/hl K-mbs jer sam gledajući Vini kompletom imao navedenih 10mg/l odnosno 20mg/l i nisam hteo da pojačavam SO2. U pitanju je roze od 100% frankovke. Nakon navedenog "tretmana" K-mbs i PVPP pretočio sam posle 7 dana i vino mi izgleda relativno korektno. Boja je malo tanka i vuče na narandžasto, ukus je dosta izgubljen, ali nema onu notu na oksidirano. Da li da ga ostavim preko zime i vidim hoće li biti nešto od njega, da probam da ispečem rakiju ili ipak sve u kanal?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #175 Poslato: 11. Novembar 2017, 13:37:14 » |
|
Ostavi, nemoj bacati ni slučajno. Pored navedenog šta si uradio , ne bi bilo loše da malo popraviš kiseline sa oko 10gr/100lit limunske kiseline, za početak i ubaci par smrvljenih tableta C-vitamina da malo osvežiš vino. Popravke radi sa malim količinama kiselina i C-vitamina, ako treba ponovi postupak za 2-3 nedelje ako nisi zadovoljan. Oprezno sa limunskom kiselinom, ako se oseti u vinu - nevalja, kvari ukus, ali ne šteti. Ovako popravljeno vino popiti do leta.Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Misko77
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #176 Poslato: 12. Novembar 2017, 23:41:09 » |
|
bodo, hvala na odgovoru. Samo malo pojašnjenje ako može. Kad kažeš da popravku radim u malim količinama to pretpostavljam znači za limunsku kiselinu male do ukupno 10g/hl, recimo krenem sa 3 g/hl? Koliko bi nekoliko smrvljenih tableta askorbinske bilo? Isto 10g/hl? Imam kiselinu u prahu da ne drobim za džabe.
Hvala još jednom!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #177 Poslato: 17. Novembar 2017, 13:54:08 » |
|
Ostavi, nemoj bacati ni slučajno. Pored navedenog šta si uradio , ne bi bilo loše da malo popraviš kiseline sa oko 10gr/100lit limunske kiseline, za početak i ubaci par smrvljenih tableta C-vitamina da malo osvežiš vino. Popravke radi sa malim količinama kiselina i C-vitamina, ako treba ponovi postupak za 2-3 nedelje ako nisi zadovoljan. Oprezno sa limunskom kiselinom, ako se oseti u vinu - nevalja, kvari ukus, ali ne šteti. Ovako popravljeno vino popiti do leta.Pozz.
Kao prvo greska je nedodavanje sumpora na kraju vrenja sto ti je pokazala i kemijska analiza. Drugo, cemu 30g/hl sumpora? To je oko 150mg/l slobodnog!!! PVPP je ok za oksidaciju. Ne znam cemu savjet s dodavanjem kiseline, ako taj parametar zapravo ni ne znamo. Ako je vec potrebno dodavati onda bolje vinska. Zaboravljas da je moguca naknadna refermentacija odnosno da se aktiviraju MLF bakterije i krenu generirati hlapivu i diacetl zbog dodane limunske kiseline. Trece, C vitamin nema sta raditi u vinu, ako se ono ne moze potrositi unutar mjesec dana od dodavanja. Stvara se kontraefekt odnosno hiperoksidacija.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Misko77
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #178 Poslato: 17. Novembar 2017, 14:06:26 » |
|
Eh Koshpa... Sve ja to sad znam, i da sam trebao dodati sumpor nakon završenog vrenja i da sam preterao sa naknadnim.
Prvo sam preskočio, jer sam imao merenje sa vini kompletom da je slobodni SO2 10 odnosno 20mg/l. Prema tablici koncentracije (pH 3.1) je to otprilike ok pa sam hteo da ga ostavim još malo i dodam sumpor pred drugi pretok ili kad padne. Greška. Naknadno presoljavanje je rezultat panične reakcije nakon što sam dobio rezultate. Odjurio sam s posla u podrum i roknuo. Glupost, znam to i ja sad. Svaka škola se plaća.
Najviše me ždere naknadna pamet, a kod vina je nema dogodine, a dogodine druga priča...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol: