30. Oktobar 2025, 04:18:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvarenja i mane vina  (Pročitano 266139 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 20.0

« Odgovor #90 Poslato: 29. April 2013, 14:37:16 »

e ovako....italijanski rizling je u pitanju,vec skoro popijen Smiley,pre dva meseca je flasiran u plasticne flase i stoji u podrumu,boja mu je vrhunska,ukus takodje,otvaram ga pijem prvu casu i sve je ok ali sto duze stoji na stolu pocinje da se muti i gubi ukus...o cemu se radi?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 20.0

« Odgovor #91 Poslato: 29. April 2013, 14:55:03 »

Proteinska nestabilnost. Wink
Sačuvana

lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 20.0

« Odgovor #92 Poslato: 29. April 2013, 20:26:03 »

i kako da izbegnem to za sledecu turu?
Sačuvana
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 29. April 2013, 22:50:11 »

Bistrenjem i filtracijom. Na primer bentonitom. Prvo toplotni test kako ne bi dodavao bentonit više nego što ga je potrebno. Kupiš 10 staklenih bočica, mislim da ima u apoteci.  Da svaka bočica može da primi po 2 dl vina a da ne preliva. dodaš u prvu 0,75g bentonita a svaku sledeću bočicu dodaješ po 0,75g više nego u prethodnu. Ostaviš 2 dana da odstoji pa filtriraš. Nakon toga svaku bočicu zagreješ na 80c i ostaviš da se ohladi 1 dan u frižideru. Nakon jednog dana ona bočica koja se nije zamutila, a korišćeno je najmanje bentonita je prava vrednost da proporcionalno dodaš tvom vinu. Naravno prvo se proporcijom izračuna količina bentonita za onoliko vina koliko imaš. 
Sačuvana
nebojsanext11
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #94 Poslato: 30. Avgust 2013, 15:32:02 »

peco imam pitanje za tebe,
naime imam 50 litara merloa iz 2011 godine koji je stajao u drvenom buretu do pre dva meseca...i oseca se malo na bure...ja sam ga pretocio u inoks i petog avgusta sam dodao aktivni ugalj da ga malo regulise, i jos uvek stoji, ali se boja malo izgubila
zanima me sta treba da uradim i da li ce se boja vratiti posle izvesnog vremena?
hvala unapred
Sačuvana
pota0311
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #95 Poslato: 03. Novembar 2013, 14:55:17 »

Imam u podrumu vino staro 2 godine, odlezavalo u plasticnom buretu sa plivajucim poklopcem. Kombinacija merlo-hamburg.
Izgleda da je bilo vece kolicine taloga, tako da je primilo dosta intezivan miris na mokru zemlju/lisce... Da li je moguce otkloniti ili bar ublaziti taj neprijatni miris? Ukus uopste nije los, ali miris zaista odbija....
Sačuvana
mahi
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 14. Novembar 2013, 13:48:24 »

Strucnjaci, izguglah vaš forum, trba mi pomoc. Naime, crno vino sam stavio posle 6 dana na komini u stakleni balon, stavio vranj, hermeticki zatvorio. I pocela je burna fermentacija, naime pena je tokom noci izlazila kroz vranj, i isterala vodu, tako da je balon neko vreme bio otvoren. Nalio sam opet vode, i opet se desilo isto, sve dok  se pena nije spustila. po balonu su ostale kao celije kvasca, cini mi se poput budji. i malopre otvrim sud da pretocim vino, i ta pena po povrsini se jako neprijatno osetila, nateralo me na povracanje Sad e sad pretocih vino, medjutim ono je lepo, sltko kiselasto, sa malo CO2, uopste nije lose,treba da odlezi. Sta dalje raditi?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #97 Poslato: 14. Novembar 2013, 13:56:46 »

Taj miris se javio kao posledica raspadanja celija kvasaca,nestao je otvorenim pretakanjem.Dodaj malo vinobrana 5gr/100l i pusti ga da odlezi,nista drugo.
Sačuvana
mahi
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 14. Novembar 2013, 14:02:28 »

Hvala na informaciji, koliko sutra cu to uraditi  Thumb
Sačuvana
nebojsanext11
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 14. Novembar 2013, 18:17:29 »

imam jedan problem...naime imam 500l vina od hamburga koje se oseća na sumpor-vodonik...radio sam otvoreno pretakanje tri puta i dodavao reduless, taj miris se malo smanjio ali nije načisto isčileo...plašim se da se nije obrazovao merkaptan u vinu...kako i da li je moguće odstraniti ga?
unapred hvala...
Sačuvana
mahi
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 02. Decembar 2013, 11:40:54 »

Pretocio sam vino posle dodavanja vinobrana, nema neprijatnih mirisa, ali vino vise nije tamno crveno vise je kao tamno roze, ali svejedno super je i ovako!  Thumb
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 02. Decembar 2013, 16:34:40 »

Vratice se boja,pobledelo je zbog vinobrana.
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 09. Decembar 2013, 17:53:29 »

Pretocio sam vino pre 20-ak dana u staklene balone od 54l i zatvorio ih poklopcem da nema vazduha, baloni nisu puni do vrha, mozda moze 5l da stane jos i vidim problem u najavi, pa da pitam da li nije vinski cvet na pomolu. Na vrhu se pojavila neka skrama, negde manje, negde vise, kao neka masna prljavstina koja pluta na vrhu... Mozete li mi reci sta je to, zasto je nastalo i sta da radim (kako da odstrani ili da izgubim bez ostranjivanja)? Inace sa vinom je sve ok po ukusu i boji...
Sačuvana
brogan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #103 Poslato: 09. Decembar 2013, 19:20:01 »

Pretocio sam vino pre 20-ak dana u staklene balone od 54l i zatvorio ih poklopcem da nema vazduha, baloni nisu puni do vrha, mozda moze 5l da stane jos i vidim problem u najavi, pa da pitam da li nije vinski cvet na pomolu. Na vrhu se pojavila neka skrama, negde manje, negde vise, kao neka masna prljavstina koja pluta na vrhu... Mozete li mi reci sta je to, zasto je nastalo i sta da radim (kako da odstrani ili da izgubim bez ostranjivanja)? Inace sa vinom je sve ok po ukusu i boji...

Puni to do vrha ne igraj se sa vinom, sto manje vayduha manje problema i drzi ga u mracno i hladno. Pozdrav Cool
Sačuvana

Samo polako i doobro vino i rakiju pravili...
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #104 Poslato: 10. Decembar 2013, 19:01:27 »

Napunicu, ali kad krenem da pijem, opnovo ce se napraviti prostora za vazduh i verovatno ce isto da mi se opjavi, da li postoji neko dugorocno resenje? Stoji u mracnom i hladnom prostoru, nema tu problema...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.104 sekundi sa 21 upita.