30. Oktobar 2025, 04:21:48 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvarenja i mane vina  (Pročitano 266142 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 10. Decembar 2013, 19:51:24 »

Postoji i to izraženo u litrama: ...54, 34, 25, 20, 15, 10, 5, 2, 1, 0,75; 0,375; 0,2;... nadam se da neće biti problem ako nešto nepopijeno ostane u ovoj posljednjoj staklenoj posudi namijenjenoj za čuvanje vina.  Cheesy
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #106 Poslato: 11. Decembar 2013, 00:05:48 »

Tongue lako je vama da se smesite, a ja sto ne znam da li je taj vinski cvet, ili nesto drugo, sto predstavlja moju pojavu u balonima opasno ili ne, nije bas za pridruzivanje smehu...  Undecided
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #107 Poslato: 11. Decembar 2013, 00:17:47 »

Jedino resenje ti je posuda sa plivajucim poklpcem i parafinskim uljem ! Ne slusaj ove mangupe, oni bi da ga ne pijes vec samo da ga gledas.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 11. Decembar 2013, 09:35:11 »

Nije to nista strasno,nije velika kolicina vina,potrosice se to dok dodje toplije vreme.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #109 Poslato: 11. Decembar 2013, 10:11:11 »

Tongue lako je vama da se smesite,
Samo se smiješim, a ne zezam se, baš naprotiv ozbiljan sam .
Postoje dvije stvari u ovoj tvojoj situaciji. Vino treba pustiti da odleži, zaokruži se, i formira svoj puni aromatski i ukusni potencijal prije flaširanja ili upotrebe. Da bi to bilo moguće potrebno ga je skinuti sa taloga, sumporiti i držati u posudi napunjenoj do vrha kako bi se spriječio uticaj kiseonika i razvoja njegovih bolesti. Ako to nisi u mogućnosti uraditi u nekim većim posudama zato što nemaš dovoljno vina onda pretoči u manje i riješen problem. Bolje da ga odmah pretočiš u manje posude, pa čak i flaše ako ćeš ga popitu u narednih par mjeseci nego da ga držiš u otpražnjenom sudu i piješ ga svaki dan iz njega. Ako ni to nećeš onda koristi posudu sa plivajućim poklopcem u kombinaciji sa enološkim uljem, možeš i samo enološko ulje na površini u staklenoj posudi, a može još i dodatno štićenje praznog prostora iznad vina onom kesicom koja visi i povremeno se potapa u vino. Ako je enološko ulje na površini onda se vino iz posude može vaditi uranjanjem čistog crijeva i uz pomoć njega pretače u drugu posudu, i stvar je riješena jer će ono inače ostati na površini.
Šta u svemu tome ima komplikovano?  Smiley

P.S. Nije bitno šta je na površini, ali ne dozvoli da se dalje razvija. Pridržavaj se ovog što je već rečeno, ovdje, u zadnjih nekoliko poruka, i uopšte na forumu, a to sa površine odstrani tako što ćeš nekim uronjenim crijevom dopuniti posudu tako da to sa površine preliješ iz posude.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #110 Poslato: 11. Decembar 2013, 12:32:04 »

Hvala ljudi, poslusacu nesto od ovih saveta, samo da vas ispravim da nije u pitanju mala kolicina vina, nego 6 balona od 50l (300l vina), tako da ne verujem da cemo popiti bas do proleca.. Wink Kao sto sam negde naveo, ovo mi je prva godina da se bavim vinom na malo profesionalniji nacin, do sada su to moj deda i otac radili, ali na stari nacin bez dodavanja vinskih kvasaca, muljanja bez peteljki, dodavanja vinobrana i tome slicno, nego sve u kacu pod kominu i to im je to. Poslednjih godina su digli ruke i sad sam ja to ponovo oziveo na ovaj naci, ali neiskustvo me tera da pitam svasta nesto, jer nisam bio u mogucnosti da negde vidim ili da naucim...
Vratimo se ovde, to mi sa tim uljem deluje komplikovano, najlakse mi pada da potopim crevo i da nalijem vino, kako bih ovu skramu prelio van, ali kao sto vec rekoh, ponovo bi se pojavio vazduh kada bih krenuo da trosim vino, pa sam zbog toga pitao za trajno resenje.. Planiram da flasiram sve (nadam se da mogu da flasiram odmah prilikom drugog pretakanja, ako ne, onda mi recite kad je najbolje?)... Do tada cu ovo izbaciti i cekati flasiranje... Vec ima oko mesec dana posle prvog pretakanja, tako da planiram polovinom januara ili pocetkom februara drugo. Vinobran sam stavio dan pre prvog, sve kako sam procitao na ovom forumu i kako su mi direktno rekli neki od vas...
Sačuvana
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 11. Decembar 2013, 17:58:41 »

MarkoKG, vinski cvijet iliti kod mene birsa, nije dobro za vino. Neki govore da je zbog toga što je bilo malo šećera u masulju a postoji još cijeli niz teorija. Predlažem ti da prije pretoka vina provjeriš preostali sumpor u vinu, dodaš potrebnu količinu i uz dosta zraka pretočiš ga po hvladnom i sunčanom danu uz dosta zraka. Kod nas se minioprema za mjerenje sumpora prodaje po 150 Kuna s tim da sa istom možeš odraditi do 30 provjera.  Smiley
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #112 Poslato: 11. Decembar 2013, 18:05:36 »

Evo ja mogu da te razuverim za tu prvu teoriju, jer sam ja imao 21% secera, tako da odmah pada u vodu. Smiley Sigurno se pojavilo zbog toga sto mi baloni nisu skroz puni, nego sam ih zatvorio sa vazduhom...
Sačuvana
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 11. Decembar 2013, 18:22:14 »

Sto posto je i to moguće. Međutim, meni se ove godine isto dogodilo na način da mi se u nekim balonima pojavilo a u nekima ne  Huh?, pa ajd sad  Sad. Isto vino, isti dan istočeno. Čak sam pomislio da nisam dobro oprao sudove, onda mi kolega izleti sa mudrošću Scratchhead, znaš ovo što si prvo istakao bilo je jače a ovo slabije. Sad me j... menam više pojma šta drugo da ti kažem  Embarrassed
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #114 Poslato: 11. Decembar 2013, 18:31:09 »

Vinski cvet dobijaju vina koja imaju manji procenat alkohola,ali najveci krivac je prisustvo kiseonika.Vinski cvet izaziva jedna vrsta kvasaca.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 11. Decembar 2013, 19:36:48 »

Evo ja mogu da te razuverim za tu prvu teoriju, jer sam ja imao 21% secera, tako da odmah pada u vodu. Smiley
Nije mi interesantna priča o tome kako u tvom slučaju ovdje ništa ne pada u vodu, ali hajde molim te reci odakle nakon onako banalnih pitanja na forumu ovako samouvjeren stav i zaključak.  Scratchhead Cheesy

Planiram da flasiram sve (nadam se da mogu da flasiram odmah prilikom drugog pretakanja, ako ne, onda mi recite kad je najbolje?
Najbolje je onda kada mu dođe vrijeme.  Cheesy  
Opet se samo smješim zbog onog, kako je pitanja „neozbiljno“ odgovor je još i „smrtno“ ozbiljan.
Može se to raditi određenim postupcima i prije, ali ako za tako nešto nemaš potrebe onda je svaki od njih na neki način maltretiranje vina. Kada je vino sačuvano od bolesti i mana, aromatski zaokruženo, dovoljno izbistreno i stabilno, kako fizičko-hemijski tako i biološki, tada se pristupa flaširanju. Kada je to saznat ćeš ako ga budeš pratio i njegovao u procesu koji slijedi posle fermentacije a prije flaširanja. Različito je za različito grožđe a zavisi i od postignutog kvaliteta mladog vina ili aromatskih karakteristika. Morat ćeš malo čitati a posle toga i guglati određene pojmove. Za početak pogledaj na ovih par linkova...
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_vinarstvo_2/4__punjenje_vina.pdf
Ovdje kreni od 35-te stranice pa dalje...
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_vinarstvo_2/1a__fermentacije_stabilizacije.pdf
Imaš i o bolestima i manama...
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_poljoprivreda_3_polj/6._Bolesti_i_mane.pdf
Možeš dosta toga razumljivog pročitati i ovdje, pri vrhu stranice u dijelu: Aktualni savjeti-vinarstvo.
http://www.vinogradarstvo.hr/

Sačuvana

MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #116 Poslato: 12. Decembar 2013, 00:12:29 »

Sto posto je i to moguće. Međutim, meni se ove godine isto dogodilo na način da mi se u nekim balonima pojavilo a u nekima ne  Huh?, pa ajd sad  Sad. Isto vino, isti dan istočeno. Čak sam pomislio da nisam dobro oprao sudove, onda mi kolega izleti sa mudrošću Scratchhead, znaš ovo što si prvo istakao bilo je jače a ovo slabije. Sad me j... menam više pojma šta drugo da ti kažem  Embarrassed
OK je, hvala u svakom slucaju sto si pokusao na bilo koji nacin da mi pomognes...
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #117 Poslato: 12. Decembar 2013, 00:15:07 »

Vinski cvet dobijaju vina koja imaju manji procenat alkohola,ali najveci krivac je prisustvo kiseonika.Vinski cvet izaziva jedna vrsta kvasaca.
Verujem da je do vazduha, sve ostalo je malo verovatno, po meni... Koristio sam Vrelka samo, ne znam da li si mislio na prirodni kvasac ili na vinski koji naknadno dodajemo...
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #118 Poslato: 12. Decembar 2013, 00:25:50 »

Evo ja mogu da te razuverim za tu prvu teoriju, jer sam ja imao 21% secera, tako da odmah pada u vodu. Smiley
Nije mi interesantna priča o tome kako u tvom slučaju ovdje ništa ne pada u vodu, ali hajde molim te reci odakle nakon onako banalnih pitanja na forumu ovako samouvjeren stav i zaključak.  Scratchhead Cheesy

Planiram da flasiram sve (nadam se da mogu da flasiram odmah prilikom drugog pretakanja, ako ne, onda mi recite kad je najbolje?
Najbolje je onda kada mu dođe vrijeme.  Cheesy 
Opet se samo smješim zbog onog, kako je pitanja „neozbiljno“ odgovor je još i „smrtno“ ozbiljan.
Može se to raditi određenim postupcima i prije, ali ako za tako nešto nemaš potrebe onda je svaki od njih na neki način maltretiranje vina. Kada je vino sačuvano od bolesti i mana, aromatski zaokruženo, dovoljno izbistreno i stabilno, kako fizičko-hemijski tako i biološki, tada se pristupa flaširanju. Kada je to saznat ćeš ako ga budeš pratio i njegovao u procesu koji slijedi posle fermentacije a prije flaširanja. Različito je za različito grožđe a zavisi i od postignutog kvaliteta mladog vina ili aromatskih karakteristika. Morat ćeš malo čitati a posle toga i guglati određene pojmove. Za početak pogledaj na ovih par linkova...
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_vinarstvo_2/4__punjenje_vina.pdf
Ovdje kreni od 35-te stranice pa dalje...
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_vinarstvo_2/1a__fermentacije_stabilizacije.pdf
Imaš i o bolestima i manama...
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_poljoprivreda_3_polj/6._Bolesti_i_mane.pdf
Možeš dosta toga razumljivog pročitati i ovdje, pri vrhu stranice u dijelu: Aktualni savjeti-vinarstvo.
http://www.vinogradarstvo.hr/

Ako mi je covek rekao da je moguce da se desava zbog slabe kolicine secera, logicno je da cu da na osnovu znanja o svom vinu i procenatu secera da mu odgovorim negativno. Sto se tice ostalih smesaka sa tvoje strane, nisu mi bas prijatni, zato sto sam naveo da sam neiskusan u proizvodnji vina, pa mi je skoro sve nepoznanica i mislim da nema potrebe za ismevanje, ja to nikad u zivotu nisam radio nikome ko nesto nije znao, bilo da je i neka najveca banalnost, a ja jesam. Ako ti nije interesantno sta sam pitao, nisi bio duzan da se ukljucujes u diskusiju, ima drugih clanova kojima nije neinteresantno...
Vratimo se na temu, posto sam naveo da planiram da ga flasiram posle drugog pretakanja, nisam to napisao tek onako, jedan od razloga je prostor koji u prolece postaje topao i potreban za druge stvari, pa mi baloni smetaju, zatim, strah od ponovnog javljanja vinskog cveta kad krenem da trosim vino iz balona i pojavljivanja vazduha, zatim od pojave svetlosti u tom prostoru itd... Za ostale stvari ti puno hvala...
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #119 Poslato: 12. Decembar 2013, 11:02:19 »

Već ti je  odgovoreno
Jedino resenje ti je posuda sa plivajucim poklpcem i parafinskim uljem ! Ne slusaj ove mangupe, oni bi da ga ne pijes vec samo da ga gledas.
, tebi treba posuda sa plivajućim poklopcem  min od 50l + parafinsko ulje i rešio si problem Thumb, sve ostalo ti je kvadratura kruga, ili ona ženska dilema kako da se p.j.b.š a da ti ne uđe Scratchhead,  nemože  Evil
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.357 sekundi sa 22 upita.