09. Februar 2025, 15:59:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Đubrenje vinograda  (Pročitano 97718 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 21. Februar 2010, 14:27:51 »

Kako ide djubrenje vestackim djubrivom (koje, kad, koliko,nacin). koja su sredstva najbolja za folijarno prihranjivanje?
Sačuvana

Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #16 Poslato: 22. Februar 2010, 09:01:57 »

KOd đubrenja vinograda najbolje je uraditi analizu zemljišta. Nakon analize dobijete preporuke koje đubrivo treba koristiti.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #17 Poslato: 23. Februar 2010, 20:07:02 »

Jel moze bez toga, posto sam ipak amater i  nemam bas mogcnosti da idem toliko u dubinu. Mislio sam na iskustva, na neke opste principe djubrenja??
Sačuvana

Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #18 Poslato: 23. Februar 2010, 22:42:56 »

Opšti princip je da zemlji treba dodati upravo ono što joj nedostaje, a to možeš saznati jedino ako imaš analizu. Procedura je vrlo jednostavna uzmeš uzorke sa nekoliko mesta na parceli i odneseš u najbližu poljoprivrednu stanicu. Oni će ti besplatno uraditi analizu i dobićeš preporuku. Ako imaš dovoljno humusa stajnjak verovatno nećeš ni morati da zaoravaš, dok mineralna djubriva možeš razbacati i površinski...
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #19 Poslato: 24. Februar 2010, 17:53:35 »

Možda par stvari u vezi prihrane preko lista treba dodati
Da se ne zavaravamo, prihrana ne može da zameni redovno đubrenje. To je trenutna pomoć biljci i ograničenog je roka trajanja.Ko ne veruje nek uzme digitron u ruke pa nek izračuna koliko azota sadrži 400 kg. KAN-a ili 250 kg.Uree a koliko 2 litra Wuxala(pa nek je i puta 5 na godišnjem nivou).Isto je i sa ostalim makroelementima(fosfor i kalijum)
Prihrana služi za dopunu prevashodno mikroelemenata(bor,gvožđe,zink,magnezijum itd.) ali i već pomenutih glavnih hranljivih elemenata ukoliko se pojave simptomi njihovih nedostataka u biljci.
Zato je vrlo važna analiza biljnog tkiva iz koje se može videti koji elementi nedostaju biljci i mnogo je pouzdanija metoda od analize zemljišta jer u zemljištu mogu da se nalaze dovoljne količine određenog elementa(analizom zemljišta registrovane) ali da taj element bude u obliku koji je nedostupan za biljku i da ona oskudeva u njemu.
Samo što je metoda mnogo skupa a i ne radi se svuda(Vršac,Instituti u Zemunu i Novom Sadu i verovatno nigde više).
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #20 Poslato: 13. Maj 2010, 16:30:38 »

Peco, jel ovo provereno za Fitofert?
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 25. Jun 2010, 21:19:01 »

Evo jednog zgodnog recepta za spravljanje đubriva od komine.
"Од искоришћене комине у домаћој радиности може да се произведе добро органско ђубриво. Комину треба компостирати уз посипање и мешање посебним раствором, који се припрема тако што се на 100 литара воде дода 1 кг негашеног креча и 25 кг амонијум-сулфата.
     Комину треба наслагати у слој дебљине 25 цм. На сваки квадратни метар овако послагане комине сипа се 30-40 литра раствора. Поступак се понавља и са следећим наслаганим слојевима, до највише метар висине компосишта. Последњи слој комине посут раствором прекрива се фолијом, на коју се набаци око 10 цм земље.
     После три недеље ђубриво се открива и сви слојеви добро измешају. До употребе ђубриво мора поново да се прекрије фолијом и земљом. Било да се ради о подизању нових засада или прихрањивању старих, у садне јаме или по једном чокоту старог засада употребљава се 3 кг овако спремљеног органског ђубрива. У старим засадима ова количина ђубрива уноси се тако што се око чокота ископају по два плића јамића у које се стави ђубриво и загрне."

Коцић Светлана, дипл.инж.воћ. и виногр.
ПСС НИШ
izvor:www.psss.rs
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #22 Poslato: 28. Septembar 2010, 09:06:23 »

Imam ovogodisnji zasad, ostalo mi je stajnjaka od sadnje koji sam koristio za jamice dobro pregorelog jedno tri godine dali da ga potrosim sad u jesen u vinogradu.
Sačuvana
bak01
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #23 Poslato: 28. Septembar 2010, 21:36:51 »

slobodno
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #24 Poslato: 29. Septembar 2010, 00:24:01 »

Ove godine,drugar je djubrio stajnjakom vinograd i prezadovoljan je. Jeste da su i listovi bujali, ali ih je on u fazi zrenja proredjivao i toje bio pun pogodak! Sorte su hamburg, afus ali, kardinal.
Sačuvana
ivkovs
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #25 Poslato: 09. Oktobar 2010, 10:31:07 »

pitanje: hteo bih da nadjubrim prevrelim stajnjakom. oko 20 tona po hektaru zanima me efekat?
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 10. Oktobar 2010, 00:23:32 »

Isti sam problem imao i ja ovih dana, stavio sam oko 30 tona na 1ha, odi malo po googlu naci ces dosta toga o stajnjaku a i neces nesto puno naci!
Dobijao sam preporuke ako imas humus 2.5 i vise da ne trebas uopste djubriti stajnjakom i da ako se djubri a ne zaore odmah vec posle 4-5 dana gubi se 50%, pa do preporuka da obavezno bacim 50 tona po hektaru. Zvao sam i neke strucnjake u Vojvodini, kazu ne vise od 10 tona na osnovu analize (humus sam imao 2.68 na 30cm i 2.49 na 60cm) stvarno ces cuti dosta razlicitih misljenja. Ispalo je da sam na kraju uradio po preporuci psss koja je radila analizu zemljista, ali...? Citao sam da se stajnjak ne baca smo zbog humusa, vec da pomaze korenu kada je susa, teska zemljista posle unosenja stajnjaka dobijaju na rastresitosti... i sl. Sve u svemu moj zakljucak je da neces pogresiti ako bacis 20 tona. Jedan vinar koji je meni i uzor reako mi je da se ne opterecujem kolicinama, baci kaze 20-30 tona, koliko imas, ali sve sto mislis da bacis i od organskog i od vestackog uradi pre rigolovanja i zaboravi vise na djubrenje vinograda, kasnije samo folijarnim djubrivom.

Kod fosfora i kalijuma analiza zemljista ce ti najbolje pokazati koliko treba i sta treba da uneses. To su neka moja iskustva jer sam 2-3 nedelje bio u dilemi sta i kako i juce, tj. prekjuce zavrsio sa djubrenjem. Sutra bi trebalo da krenem sa rigolovanjem. Trebao sam stajnjak odmah da zaorem, ali uklopiti sve ljude kad tebi odgovara nije bas jednostavno!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #27 Poslato: 10. Oktobar 2010, 08:05:58 »

pitanje: hteo bih da nadjubrim prevrelim stajnjakom. oko 20 tona po hektaru zanima me efekat?
evo jednog odličnog članka na adresi: http://www.poljoprivreda.info/?oid=8&id=691
u jednom drugom članku dat je i sastav prosečnog stajnjaka:
·         Voda 75%
·         Suva materija 25%
·         Azot 0,5%
·         Fosfor 0,15%
·         Kalijum 0,6%

po mom mišljenju gornja granica đubrenja stajnjakom ne postoji jer on sporo deluje a i količine unetih materija su minimalne pa ne može doći do pređubrenja.recimo, sa 10 t/ha stajnjaka ti unosiš (prema gornjoj tabeli) oko 60 kg kalijuma u zemljište a samo nekih 25%(oko 15 kg) će biti dostupno za biljku sledeće godine.naravno, ovo se odnosi na idealno zgoreo stajnjak koji se zaore istog momenta(obratite pažnju na gubitke hranljivih materija iz stajnjaka prilikom stajanja na njivi iznešene u članku sa interneta).dakle, u praksi unos hranljivih materija je još i manji.
osim toga, prema L.Avramovu, "...za povećanje (samo)1% humusa do dubine 10cm potrebno je 125 t/ha stajnjaka" a za povećanje istog procenta humusa na dubini od 30 cm predviđa se količina od 375t/ha!
ali stajnjak nije samo sredstvo za humifikaciju zemljišta pa stručnjaci koji predlažu izostavljanje meliorativnog đubrenja stajnjakom zato što analize kažu da ima dovoljno humusa u zemljištu nisu u pravu.njime se popravljaju i hemijske i fizičke osobine zemljišta ali i ono našta se često zaboravlja, unose se mikroorganizmi u zemljište.ali da ne prepričavam, u članku je sve dobro obrađeno.
mada i oni koji vam savetuju(makar bili i uzori), da treba dobro meliorativno nađubriti stajnjakom i mineralnim đubrivima pa onda "zaboraviti" na đubrenje(ili se osloniti samo na folijarno) takođe greše.pogledajte samo kolika se količina mineralnih materija iznese iz vinograda svake godine kroz rod i rezidbu pa uporedite to sa količinom istih koje se unose kroz folijarnu ishranu i odmah će vam biti jasno da se tu račun nikako ne slaže.
Sačuvana
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 10. Oktobar 2010, 08:40:05 »

Citao sam ovaj clanak ranije, nisam stigo sinoc da ga trazim, odatle mi i ovo sto sam rekao da se stajnjakom ne unosi samo humus! A na zalost to sam saznao jer sam morao sam da trazim, a pricao sam sa ljudima koji su od struke i niko da mi kaze da se stajnjak ne unosi samo radi humusa!

Nemam ja puno znanja sa ovim, ali na osnovu mog citanja i interesovanja lozare svaka ti je na mestu, steta sto ranije na ovoj temi nije ovo napisano za stajnjak, ko ima nedoumica neka sledi slobodno ovo nece pogresiti!!! Thumb
Sačuvana
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #29 Poslato: 25. Oktobar 2010, 07:29:36 »

imam nameru da ove godine djubrim sa glistarnikom odlicnog kvaliteta.ali neznam u kojoj meri da ga djubrim i dali sad  u jesen ili na prolece.ako neko ima neko iskustvo ili preporuku da mi da .veliki pozadrav.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 21 upita.