18. Jun 2025, 13:39:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Đubrenje vinograda  (Pročitano 101093 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #60 Poslato: 07. Novembar 2012, 22:10:40 »

ne znam koliko hvata takva prikolica ali približno 10-tak prikolica bi trebalo da bude dosta za početak. ako nemaš toliko onda koliko imaš.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #61 Poslato: 13. Novembar 2012, 02:14:52 »

s vremena na vreme sređujem svoj "kreativni haos" na radnom stolu i naleteh na članak u starom broju "Domaćina"o đubrenju mladog vinograda
http://www.4shared.com/file/8BqczzRR/djubrenje1.html
http://www.4shared.com/photo/7JOCi0rx/djubrenje2.html
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #62 Poslato: 13. Novembar 2012, 14:42:24 »

ja taman da pitam za pripremu zamlje za popunu osusenih kalemova a drug lozar kao da mi cita misli Thumb
Sačuvana
dell boy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #63 Poslato: 13. Novembar 2012, 23:16:14 »

Isterali smo juce i danas 3 traktorske prikolice na parceli od 5 ari gde planiramo da zasadimo nov vinograd. Ali posto po planu planiramo da sadimo nov vinograd tek u prolece 2014g., sledece jeseni u ovo vreme ponovo cu ga nadjuriti provrelim stajskim djubrivom.
od kvalitetnog stajskog djubriva kako kaze kolega Lozar ne boli glava    Thumb
Sačuvana

hajde da se dogovorimo, u VINU je LEK !!!!
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #64 Poslato: 17. Novembar 2012, 01:13:17 »

Isterali smo juce i danas 3 traktorske prikolice na parceli od 5 ari gde planiramo da zasadimo nov vinograd. Ali posto po planu planiramo da sadimo nov vinograd tek u prolece 2014g., sledece jeseni u ovo vreme ponovo cu ga nadjuriti provrelim stajskim djubrivom.
od kvalitetnog stajskog djubriva kako kaze kolega Lozar ne boli glava    Thumb

neće ništa da mu bude, samo možeš da ga pokvariš, da se nauči na lepo Grin
pošto vidim da starije postove, po tradiciji, niko ne čita, a ima pitanja, samo da podsetim na dve stvari koje je teško uporediti: kvalitet (zgorelost) stajnjaka i period odlaganja na njivi (jedna gomila ili više), koje takođe imaju veliki uticaj na pođubrenost njive stajnjakom, odnosno na količinu hraniva koje se njime unose.

"VREME IZVOŽENjA STAJNjAKA".
"S obzirom na vreme od 3-5 meseci koje je potrebno za sazrevanje stajnjaka, izvoženje i zaoravanje stajnjaka, sa manje ili više uspeha, može da se obavlja u sva četiri godišnja doba. Iznošenje stajnjaka u letnjem periodu, po završetku žetvenih radova, pogodno je sa stanovišta organizacije rada. Međutim, usled visokih temperatura mogu da nastanu veliki gubici ne samo zbog isparavanja vode i gubitaka amonijaka, nego i usled brze mineralizacije može doći do isparenja nitratnog azota u jesenje-zimskom vremenu. Đubrenje stajnjakom u jesen pre osnovne obrade je povoljno, jer su gubici pri izvoženju svedeni na minimum i stajnjak se dobro izmeša sa zemljom. Ovo vreme izvoženja stajnjaka je nepovoljno iz organizacionih razloga, jer je to sezona kad na gazdinstvu ima najviše posla oko berbe, žetve i pripreme zemljišta za ozime useve. Osim toga, u slučaju tople i vlažne zime i kod jesenjeg izvoženja stajnjaka može doći do ispiranja nitrata u dublje slojeve. Kod zimskog izvoženja stajnjak se rastura po snegu ili po smrznutom zemljištu. Gubici u to vreme, zbog niskih temperatura, su beznačajni, ali nastaju teškoće u vezi sa zaoravanjem stajnjaka. Iznošenje stajnjaka u proleće pre drugih radova je povoljno, jer su gubici hraniva minimalni, a usev u toku vegetacije koristi hraniva koja se oslobađaju iz stajnjaka. Međutim, davanje svežeg stajnjaka u proleće može da izazove azotnu depresiju. Osim toga, pri zaoravanju stajnjaka u proleće dolazi do većih gubitaka zemljišne vlage, usled povećane evaporacije. Optimalno vreme za primenu stajnjaka zavisi od klime, teksturne oznake i stepena zrelosti stajnjaka. U aridnoj i semiaridnoj klimi stajnjak može da se primeni znatno pre setve, a na peskovitim lakim zemljištima primenu treba što više približiti vremenu setve. Klimatski uslovi i tekstura zemljišta utiču na brzinu raz laganja stajnjaka. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj klimi, gde zbog brzih procesa razlaganja preti opasnost od ispiranja hraniva. To naravno određuje i vreme primene stajnjaka. U sušnoj klimi, na teškim zemljištima stajnjak za jare useve daje se u jesen, a u humidnoj klimi i na lakim zemljištima u proleće."

izvor: [urlhttp://poljoprivreda.info/?oid=8&id=691][/url]
Prof. dr Imre Molnar
Sačuvana
dell boy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #65 Poslato: 26. Novembar 2012, 12:25:05 »

krenuli smo polako, posle djubrenja sledi duboko oranje. Neki kazu da smo preterali sa djubrenjem (3 prikolice "provrelog"), ali ja planiram da bas zbog toga uvedem posle sadnje 2014.god. sistem kap po kap i da ga jos jednom nadjubrimo kvalitetnim stajskim djubrivom kao sada. Kada se to ponovo lepo poore i pripremi zemljiste kako treba... mora da se primi 100% Smiley

redovno izbacujem slike na FB...
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.503889949629005.120463.272882746063061&type=3
Sačuvana

hajde da se dogovorimo, u VINU je LEK !!!!
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #66 Poslato: 03. Jun 2013, 23:47:35 »

Danas sam , posle jučerašnjeg prskanja , oprskao lozu folijarnim đubrivom Foligal Bor ( po preporuci), 20 ml na 10 l vode. Vidim na omotu da u njemu ima 8% bora. Da li neko ima iskustva sa ovim folijarnim đubrivom? Ja sam do sada u svako drugo prskanje ubacivao ono klasično folijarno đubrivo , plave boje...a,'bem ga kako se zove...
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 21.0

« Odgovor #67 Poslato: 04. Jun 2013, 08:23:32 »

bor ide pre cvetanja utice na bolje formirane cveta
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #68 Poslato: 04. Jun 2013, 08:32:43 »

Aha , hvala , 1 nauk za sledeću godinu. Nastaviću sa klasičnim folijarnim đubrivima , Foligel Super ,npr. Mada , kupiću najesen prikolicu stajskog đubriva, za baštu i vinograd , to je ipak najbolje.
Sačuvana
Scipio
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21594)

« Odgovor #69 Poslato: 12. Mart 2014, 22:34:49 »

Pozdrav,forumasi! Posle rezidbe spalio sam lozinke i dobio nesto pepela i malo vise ugljenisanih komadica drveta(slicno cumuru za rostilj) pa me zanima da li se i ti ugljenisani komadici mogu iskoristiti kao djubrivo kao i pepeo?
Sačuvana
vidak
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #70 Poslato: 09. April 2014, 22:45:15 »

Postovani forumasi,
Interesuje me vase misljenje o prehrani vinove loze preko list.
Pre svega UREOM, nacin pripreme djubriva i vreme kada se radi.
Takodje da li se prehrana moze mesati sa bakarnim preparatima i sumporom?
Pozdrav.
Sačuvana
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #71 Poslato: 09. April 2014, 23:29:41 »

Mislim da ovdje imaš sve što ti treba  Cool
http://www.petrokemija.hr/Portals/0/Gnojidba/Vinogradarstvo.pdf
Sačuvana
vidak
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #72 Poslato: 10. April 2014, 07:40:26 »

Hvala dugi,
Procitao sam clanak.
Interesuju me iskustva clanova u prehrani preko lista i mesanje sa
bakarnim preparatima.
Pozdrav..
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #73 Poslato: 12. April 2014, 17:15:30 »

Hvala dugi,
Procitao sam clanak.
Interesuju me iskustva clanova u prehrani preko lista i mesanje sa
bakarnim preparatima.
Pozdrav..

vidim da je urea popularna ali mislim da ima i boljih formulacija azota za tretman preko lista.
prvo, sa ovakvim gustinama sadnje i načinima rezidbe azot baš i nije nešto što treba forsirati u zasadu, čisto zbog narušavanja (ionako narušenog), balansa između rodnog i vegetativnog potencijala. na 5.000 biljaka/ha najmanje što vam treba je bujan čokot. obično se za tretman preko lista koriste koncentracije od 0,5-2-0% uree.
drugo, 46% je azot a šta je onih 54% to samo možemo da nagađamo.
pošto su u pitanju uree koje su napravljene za primenu preko zemljišta, a imajući u vidu "snalažljivost" a pomalo i nezajažljivost onih koji tu ureu prave od Baltika do Urala, izbegavajte rastvaranje uree i prskanje preko lista a pogotovu nanošenje na plod.
nisam nikad mešao ureu i bakarna sredstva ali vidim da ih preporučuju uglavnom za poslednje tretmane pred opadanje lista.
razlog koji se navodi je dodavanje hrane truležnicama da bi se list što pre razložio i na taj način onemogućilo prezimljavanje patogena u listu. preporuka je 50 kg/ha ili(prema mojoj računici), 5% rastvor pre opadanja lista.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #74 Poslato: 12. April 2014, 20:38:30 »

dodavanjem  bilokojih  formulacija djubra bakarnim preparatima nije  preporucljivo  iz bar dva razloga, prvi mesanjem kiselih sredstava (prihrana) i izrazito  baznog  bakramoze doci  do  hemiske  reakcije te da  se osteti  list novonastalom hemikalijom, zatim sama  biljka  reaguje na  bakar na  takav nacin da se zatvara i  ne  prima djubrivo (to  mi je  rekao lik  sto  pravi  ekobuster). sad kad  se mesa to  se  radi u  kasnu  jesen i to  zato  sto se dodaje  relativno velika koncentracija  ureje (5% i  vise) da  bi  se izavalo  opadanje lista a  bakar  ce  ocistitit biljku  od patogena i  pripremiti  je  za zimu. ije  lose u takvoj  varijanti   dodati i  insekticid na bazi mineralnog ulja, recimo galmin  da  se  stablo ocisti i  od  insekata
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.351 sekundi sa 21 upita.