Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 40
|
 |
« Odgovor #75 Poslato: 13. April 2014, 20:22:50 » |
|
Nisam pristalica folijarne prihrane vinove loze NPK ili drugim sintetičkim đubrivima. Vinova loza opstaje na terenima gde ima 70% kamena ili peska ili na terenima gde skoro ništa drugo ne uspeva. Zapravo vina od grožđa sa takvih terena su neretko posebna uz vrlo skroman prinos grožđa po čokotu 0,5 - 1,5 kg.
Primenom NPK i drugih folijarnih đubriva preko lista odnosno folijarno, dolazi do promena u strukturi ćelija grožđa, kakvoća ploda je slabija i što reče Lozar narušava se odnos vegetativnog i generativnog uzgoja.
Preporučio bih folijarnu primenu mikrobioloških đubriva poput Slavola, određenih aminokiselinskih preparata i fermentisanog koprivinog čaja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
seva
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #76 Poslato: 25. Maj 2014, 23:58:42 » |
|
Htedoh podjubriti vinograd sutra KAN-om. Rečeno mi je da je to najbolje, međutim, nigde ne mogu da nadjem KAN. Šta je najbolja zamena. Prodavci mi preporučuju SAN ali rekoh opet da pitam
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #77 Poslato: 26. Maj 2014, 22:44:22 » |
|
Htedoh podjubriti vinograd sutra KAN-om. Rečeno mi je da je to najbolje, međutim, nigde ne mogu da nadjem KAN. Šta je najbolja zamena. Prodavci mi preporučuju SAN ali rekoh opet da pitam
nema razlike osim u količini azota (KAN ima 27% a SAN 33 %). proizvođač je isti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
grujini
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #78 Poslato: 22. Oktobar 2014, 17:47:19 » |
|
Ovo su dva pogrešna linka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #79 Poslato: 22. Oktobar 2014, 20:11:01 » |
|
Jesu. Nažalost, nemam više te fajlove a ni taj broj "Domaćina".
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #80 Poslato: 04. Novembar 2014, 09:33:26 » |
|
Kako djubriti vinograd u rodu,ove godine je imao prvi rod,pre sadnje je baceno stajnjaka,urea map,kan je bacan u leto svake godine.Ove godine nemam stajnjaka a pretpostavljam da bi trebao da bacim odredjenu kolicinu necega.Negde sam procitao da previsr azota moze da skodi,fosfor pretpostavljam da uvek treba,kalijuma je bilo viska i kod analize....nisam pametan,dal ici sa 15 -15-15 ili samo map ili nesto trece
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
grujini
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #81 Poslato: 24. Decembar 2014, 01:22:11 » |
|
Evo ti link za veštačka đubriva za vinograd http://www.petrokemija.rs/tekst10.htmlJa sam jesenas ručno prekopavao ašovom pošto mi vinograd nije velik i đubrio sam stajnjakom i veštačkim đubrivom NATURA 16 - NPK 5:16:24 +10%SO3 http://www.fertil.rs/proizvodni-portfolio/proizvodi/natura-16-npk-51624-10so3   U brazde sam kolicima gurao stajnjak koji sam posle rasturanja grabljama zatrpao zemljom da se ne suši. a pomenuto veštačko đubrivo sam ručno bacao postepeno kako sam prekopavao. Veštačko đubrivo možeš baciti i u proleće pre frezanja, ali sad je bolje to učiniti jer će do proleća da se postepeno tokom zime rastvori u zemljištu. Stajnjak se baca svake treće godine. Petao i kokoške na prvoj slici su nadgledali radove.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #82 Poslato: 25. Decembar 2014, 08:06:24 » |
|
Vec sam pre jesenjeg freziranja i zagrtanja bacio yara djubrivo iste formulacije nakon savetovanja sa strucnom sluzbom
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
grujini
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #83 Poslato: 25. Decembar 2014, 10:11:20 » |
|
Vec sam pre jesenjeg freziranja i zagrtanja bacio yara djubrivo iste formulacije nakon savetovanja sa strucnom sluzbom
E, onda nakriviš kapu i spremiš makaze za orezivanje i čekaš proleće 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #84 Poslato: 06. Avgust 2017, 11:08:02 » |
|
Ima li neko iskustva sa pilecim stajnjakom u vinogradu imam ga na bacanje posto imam farmu pilica?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #85 Poslato: 20. Avgust 2017, 11:55:13 » |
|
Zaori ga u jesen. Pustiš jednu brazdu u sredini špalira, napuniš brazdu sa stajnjakom, zagrneš. I tako svake treće godine. Kontroliši mikroelemente i kalcijum u zemljištu, to koriguješ folijarnom prihranom. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
|